Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 936 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 63  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2010, o 20:04 
Przyjaciel forum

Mowa jest o cenach paliw w Kwidzynie i jak mniemam to się reflexesowi nie podoba ;)

Obiecałem sprawdzić ceny paliw we wszystkich stacjach, ale nie mam na to czasu :roll:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2010, o 20:35 

Paliwo to chyba największy koszt wiążący sie z utrzymaniem samochodu. Opony, ubezpieczenie, przegląd tech - tego chyba nie robisz i nie opłacasz co tydzień? A jak ktoś ma dwa samochody? 2 zbiorniki paliwa do napełnienia, 16 opon, 2 ubezpieczenia, 2 przeglądy tech itd, itd. To jest dopiero powód do narzekań. Nie uważasz?

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2010, o 22:33 

Rzecz w tym, że opony kupuje się raz na kilka sezonów, przegląd i ubezpieczenie raz w roku, itp. W związku z tym mogę wybrać się do konkurencji poza Kwidzynem. Z paliwem jest taki problem, że nie sposób tankować non-stop poza miastem i pozostaje konkurencja w obrębie miasta, która tak naprawdę nie funkcjonuje i jest fikcją. I to podejrzewam wkurza obecnych w tym wątku.

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 06:17 
Przyjaciel forum

drosik napisał(a):
Mowa jest o cenach paliw w Kwidzynie i jak mniemam to się reflexesowi nie podoba

Dokładnie o to mi chodziło.
Walther napisał(a):
To jest dopiero powód do narzekań. Nie uważasz?

Oczywiście, ale
Hedon napisał(a):
W związku z tym mogę wybrać się do konkurencji poza Kwidzynem.

Albo kupić w sklepie internetowym. Dlatego też oponu kupuje w necie, ubezpieczenie również, wszelkie części, chyba że ich wymiana jest pilna i nie ma czasu na to żeby czekać na przesyłkę.
Jeżeli tylko byłaby możliwość zakupu paliwa w necie po atrakcyjnej cenie to też by je tam kupował.

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 09:32 

reflexes napisał(a):
Walther napisał/a:
To jest dopiero powód do narzekań. Nie uważasz?

Oczywiście, ale

reflexes To w końcu narzekasz czy nie narzekasz. :roll: :-) :-D

reflexes napisał(a):
Ale ja nie narzekam na koszty utrzymania i korzystania z auta. Bardzo mi się jednak nie podoba sprawa o której jest mową w tym temacie.

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 09:40 
Przyjaciel forum

krzyzak napisał(a):
reflexes To w końcu narzekasz czy nie narzekasz.

I tak i nie :-D :-D :-D A dokładniej to nie narzekam na to, że mam auto i muszę je tankować (bo jego posiadanie było moim świadomym wyborem) ale narzekam na politykę właścicieli kwidzyńskich stacji benzynowych i nie tylko. W związku z tym, że mi się ta polityka nie podoba robię wszystko żeby wszelkie możliwe zakupy robić poza naszym miastem.
Jest to lokalnie niepatriotyczne ale w nosie to mam jak chodzi o moje pieniądze.

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 11:41 
reflexes, materialisto jeden,nieładnie :grinka: ;)

A na poważnie:
Neste Pb95-4.35pln

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 11:54 
Przyjaciel forum

NOWY(L) napisał(a):
reflexes, materialisto jeden,nieładnie

Materializm nie ma nic wspólnego z oszczędnym i racjonalnym wydawaniem własnych pieniędzy. Szczególnie jak nie lecą one z nieba tylko trzeba na nie pracować minimum 40 godzin w tygodniu.

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 12:29 

Hedon czy jet jakiś przymus tankowania w Kwidzynie? Czy za 15 zł na 50 ltr. benzyny warto jeździć do Malborka albo Rakowca albo nalać jakiegoś syfu do baku bo jest 0.10 gr tańsze?
Reflexes ja przyjąłem taką taktykę,że jak mi się kończy paliwo w samochodzie podjeżdżam do stacji benzynowej obojętnie gdzie czy w Kwidzynie czy po za nim i tankuję. Nic nie zmienisz narzekaniem a możesz jedynie wrzodów na żołądku się z nerwów nabawić. Przestałem palić jakieś 10 miesięcy temu i nie "widzę" tych pieniędzy które "zaoszczędziłem" na fajkach to samo jest z paliwem. No chyba,że za zaoszczędzone pieniądze będziesz kupował benzynę i lał do kanistra. Jak się uzbiera cały to wtedy wlejesz go do baku w poczuciu,że oszczędzasz na benzynie czy ON. Jak ktoś chce mieć konia musi go być stać na obrok - niestety taka jest prawda.
Ilu właścicieli stacji benzynowych czyta ten temat? Ilu z nich postanowi zmniejszyć cenę paliwa na swojej stacji - by żyło się lepiej? Altruizm niestety jak parę jeszcze innych rzeczy nie jest w modzie :sad:
Nie chciałbym "kopać "leżącego ale czytałem dziś w necie, że podwyżka podatków przez rząd spowoduje spowoduje wzrost ceny paliw - by żyło się lepiej oczywiście! Także reasumując: idą ciężkie czasy dla kierowców.
"...Podwyższenie przez rząd podatków spowoduje znaczny wzrost cen benzyny – donosi „Gazeta Wyborcza”.
Powodem wzrostu cen działań będzie szereg działań rządu Donalda Tuska:
- Po raz pierwszy benzyna zdrożeje na początku roku po podwyżce stawki podatku VAT. To może podbić cenę litra paliwa nawet o 4 grosze.
- Od stycznia opłata paliwowa zostanie zwaloryzowana o wskaźnik inflacji. Spowoduje to wzrost cen o kolejny grosz na litrze.
- Największy wpływ na cenę benzyny będzie miała likwidacja ulgi w podatku akcyzowym od biokomponentów dolewanych do paliw. Resort finansów szacuje, że cena detaliczna litra benzyny wzrośnie aż o 10 groszy.
Eksperci nie mają wątpliwości, że wszystkie te podwyżki podatków i opłat zostaną przeniesione na konsumenta..."
(wg, "Gazeta Wyborcza", pis.org.pl)
Oczywiście to wszystko by żyło się lepiej!

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 12:40 
reflexes, to żart był oczywiscie.Ja tez cieżko pracuje i w tygodniu i w weekendy ;)

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 12:51 

Walther napisał(a):
Powodem wzrostu cen działań będzie szereg działań rządu Donalda Tuska:
Walther napisał(a):
Oczywiście to wszystko by żyło się lepiej!

SZANOWNY PANIE Walther! Czy PAN musi każdy temat obs..ć tym swoim uwielbieniem do Donalda Tuska?

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 12:56 

Tym razem to nie ja ale "Wyborcza" obs..ła Donalda! Czy Szanowny Pan nie zauważył
"... donosi „Gazeta Wyborcza”..." Co się szanowny pan czepiasz?

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 13:04 
Przyjaciel forum

Walther napisał(a):
Reflexes ja przyjąłem taką taktykę,że jak mi się kończy paliwo w samochodzie podjeżdżam do stacji benzynowej obojętnie gdzie czy w Kwidzynie czy po za nim i tankuję. Nic nie zmienisz narzekaniem a możesz jedynie wrzodów na żołądku się z nerwów nabawić.

Jak już wcześniej pisałem też tankuje głównie w mieście i tylko dlatego, że paliwo najczęściej mi się kończy jak nie planuje żadnego wyjazdu. Jeżdżenie specjalnie do Malborka po paliwo mija się z celem bo trzeba zrobić około 80 km a co za tym idzie to co się zaoszczędzi to się wyda na tą wycieczkę. Co innego jak jest się przejazdem i zaleje się do pełna. W pełni rozumie ludzi którzy są często poza Kwidzynem i przy okazji tankują samochody w innych miastach, gdzie paliwo jest sporo tańsze. Sam tak robie jak mam okazję.
Walther napisał(a):
Przestałem palić jakieś 10 miesięcy temu i nie "widzę" tych pieniędzy które "zaoszczędziłem" na fajkach to samo jest z paliwem. No chyba,że za zaoszczędzone pieniądze będziesz kupował benzynę i lał do kanistra. Jak się uzbiera cały to wtedy wlejesz go do baku w poczuciu,że oszczędzasz na benzynie czy ON.
Pewnie ciężko będzie te pieniądze odłożyć na kupkę i zbierać na coś konkretnego ale z drugiej strony gdzieś te pieniądze wydasz albo na inne potrzeby albo inne przyjemności. Oddawać je komuś tylko dlatego, bo mu się wydaje, że ma stację w bogatym mieście jest według mnie bez sensu. Podobnie jest z innymi dobrami kupowanymi u naszych kwidzyńskich handlowców.
Walther napisał(a):
Nic nie zmienisz narzekaniem a możesz jedynie wrzodów na żołądku się z nerwów nabawić.
Moje wrzody mają się dobrze, tzn. nie mają się wogóle bo ich nia mam. Uwierz mi, że mam większe problemy w życiu niż ten a pisze tu tylko i wyłącznie dlatego, że jest okazja podzielić się własnymi spostrzeżeniami.

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 13:15 

Ja osobiście nic nie kupuję u kwidzyńskich "handlowców" Na jakieś większe zakupy -Trójmiasto albo Grudziądz. Powód jest prosty: nasi miejscowi "handlowcy" wolą, żeby im towar zgnił na półce niż obniżyć cenę ( oczywiście nie wszyscy). Dla tego proponuję akcję "Kupuj w Kwidzynie" zmienić na "Obniż ceny w Kwidzynie"

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 13:23 
Przyjaciel forum

Walther napisał(a):
Ja osobiście nic nie kupuję u kwidzyńskich "handlowców" Na jakieś większe zakupy -Trójmiasto albo Grudziądz. Powód jest prosty: nasi miejscowi "handlowcy" wolą, żeby im towar zgnił na półce niż obniżyć cenę ( oczywiście nie wszyscy). Dla tego proponuję akcję "Kupuj w Kwidzynie" zmienić na "Obniż ceny w Kwidzynie"

Skoro sam kupujesz wszystko poza miastem bo drogo to czemu się dziwisz, że ci co mają okazję kupują poza miastem również paliwo?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 936 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 63  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1