Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Bądki chcą do Kwidzyna
PostNapisane: 22 czerwca 2011, o 17:05 

Bądki skrzyżowanie - Urząd Miasta Kwidzyna 6,5km (plus ruch w mieście, czyli czasem koreczki)
Bądki skrzyżowanie - Urząd Gminy Gardeja 9km - (droga krajowa nr 55, po drodze dwie miejscowości)

Sprawdziłem "organoleptycznie" i do Urzędu Gminy jedzie się po prostu w krótszym czasie. Drugie pytanie, ileż to ludzi tak często musi gnać do urzędu? Ja w UG Gardeja bywam raz, dwa razy do roku.

W Kwidzynie jest tak przeogromna komunikacja miejska, że z pewnością do i z Bądek autobusy PKS, a nie komunikacji miejskiej (bo w Kwidzynie nie istnieje, żaden MZK), będą kursowały z częstotliwością 20 minut.

Gmina ma czym konkurować, przede wszystkim mniejszymi podatkami od gruntów, niższymi opłatami za wodę itp... Bądki to póki co przede wszystkim tereny rolnicze.

Nie lubię rozsiewać plotek, ale spotkałem się z opinią, że najbardziej za tym przyłączeniem jest miasto i dwóch mieszkańców Bądek (obydwaj panowie pewnie ze względu na to, że posiadają grunty znajdujące się nie opodal fabryk Jabil, SCA i Plati, oraz po drugiej stronie drogi nr55) zresztą widać to było w wynikach referendum, a raczej we frekwencji. Gdyby faktycznie, cała wioska chciała tego mezaliansu miasta z wsią, to frekwencja wśród mieszkańców Bądek wynosiła by przynajmniej ponad 50%.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 czerwca 2011, o 18:34 
Zbanowany

beria napisał(a):
Bądki skrzyżowanie - Urząd Miasta Kwidzyna 6,5km (plus ruch w mieście, czyli czasem koreczki)
Bądki skrzyżowanie - Urząd Gminy Gardeja 9km - (droga krajowa nr 55, po drodze dwie miejscowości)

Kwidzyn - praca, szkola, przedszkole, zlobek - 7 km?
Gardeja - praca -? Szkola - ? przedszkole, zlobek - bardzo atrakcyjna oferta - ale gdzie?

beria napisał(a):
Drugie pytanie, ileż to ludzi tak często musi gnać do urzędu? Ja w UG Gardeja bywam raz, dwa razy do roku.

Jak czesto musisz gnac do szkoly, przedszkola na zakupy? Rozumiem, ze Ty takze zamieszkujesz w Gardeji korzystasz z jej bogatej oferty mieszkaniowo uslugowej? Gdybym byl zlosliwy to przypomnialbym czyjes narzekania sprzed kilku miesiecy, ze mimo iz mieszka w Kwidzynie i na co dzien korzysta z zalet miasta nie ma wplywu na kierunek jego rozwoju bo jego karta do glosowania jest... gdzie? Gdyby Badki byly w granicach miasta mieliby swojego reprezentanta w radzie miejskiej ktory moglby sie wyklucac o nowy chodnik, dodatkowy przystanek czy autobus, remont oswietlenia na ulicy (zauwaz, ze napisalem ulicy a nie drodze!) i ine bolaczki lokalnej spolecznosci.

beria napisał(a):
W Kwidzynie jest tak przeogromna komunikacja miejska, że z pewnością do i z Bądek autobusy PKS, a nie komunikacji miejskiej (bo w Kwidzynie nie istnieje, żaden MZK), będą kursowały z częstotliwością 20 minut.

Pks - a nie MZK - ale sa autobusy ktore dowioza ludzi do szkoly, do pracy, na zakupy. Ile autobusow jest w stanie podstawic Kwidzynski PKS aby skomunikowac Badki z miastem zapewniajac transport do i ze szkol w odpowiednich godzinach? Wiecej niz Gardeja czy Gardeja nie ma swojej komunikacji Gminnej?

beria napisał(a):
Gmina ma czym konkurować, przede wszystkim mniejszymi podatkami od gruntów, niższymi opłatami za wodę itp... Bądki to póki co przede wszystkim tereny rolnicze.

Jakies plusy na pewno ma... mniejsze korki, jezioro etc... A powazniej. Czy gmina jest wstanie zapewnic wspominana infrastruktura, chodniki lub chocby patrole strazy miejskiej ( wg niektorych oni sa mimo wszystko potrzebni)? Podatki sa byc moze mniejsze, ale miedzy innymi z tych podatkow sa organizowane Dni Kwidzyna na ktore mieszkancy Badek pewnie zagladaja. Z kasy miejskiej sa dofinansowania do przedszkoli, jest basen, jest stadion - to wszystko kosztuje. Gardeja tego wszystkiego nie ma wiec i koszty sa mniejsze. Piszesz, ze do Gminy jedzie sie szybciej - tylko po co tam jechac? Do Kwidzyna mozna pojechac zostawic dzieci w przedszkolu, szkole, na zakupy czy do pracy. Gardeja - 9 km - zostawiamy dziecko w przedszkolu, wracamy do miasta (przez Badki) aby zarobic troche grosza i po 15 wracamy robiac dodatkowe 18 km? Czy idziemy na latwizne i dzieci same dojada autobusem miejskim do szkoly - zaraz, zaraz Gardeja nie ma takich autobusow! Czy Gmina Gardeja doplaca mieszkancom do wymiany instalacji grzewczej? Rezygnacji z eternitu? Dofinansowania stowarzyszen, pomoc spoleczna kasy miejskiej i wiele innych drobiazgow o ktorych nie mam nawet ochoty pisac.

Teraz to sa przede wszystkim tereny rolnicze - ale skad masz pewnosc, ze jako czesc miasta nie stana sie atrakcyjnym terenem do zabudowy mieszkalnej? Mieszkajac w takim miejscu mialbys korzysci plynace z mieszkania na wsi bez rezygnacji z udogodnien oferowanych przez miasto. Nie wszyscy marza aby zamieszkac w bloku z betonowej plyty, tansza ziema w Badkach - jesli oferta bedzie atrakcyjniejsza (miejska) moze byc szansa rozwoju. Coraz wiecej ludzi chce mieszkac w domu z ogrodem bez rezygnacji z dostepu do przedszkola czy porzadnej drogi z chodnikiem.

beria napisał(a):
Nie lubię rozsiewać plotek, ale spotkałem się z opinią,

Skoro nie lubisz to po rozsiewasz?

Prawda jest taka, ze Kwidzyn jako wieksza i bogatsza jednostka administracyjna predzej czy pozniej musi wchlonac Badki, Mareze, Baldram jesli chce sie rozwijac. Budowa mostu jest duza szansa dla miejscowych przedsiebiorcow. Miasto ma srodki aby im pomoc w rozwoju chocby dostep do mediow. Kwidzyn majac most automatycznie stanie sie takze atrakcyjniejszym miejscem do zamieszkania - lepszy dostep do rynku pracy w Trojmiescie etc - ale aby sie rozwijac potrzebuje nowych terenow! To oczywiste, ze miasto ma swoj interes w przejeciu tych terenow, ale mieszkancy tez raczej nie beda plakac za swoja gmina... Gardeja w starciu z Kwidzynem prawde mowiac nie ma za wiele do zaoferowania i nic tu nie pomoga sentymenty do swojej wioski. Skoro Gardeja ma tak duzo do zaoferowania dlaczego sam mieszkasz w Kwidzynie?

PostNapisane: 22 czerwca 2011, o 19:39 

Wszystko to o czym napisałeś tak samo może się wydarzyć jeśli Bądki pozostaną Bądkami, a nie Kwidzynem, ludzie stamtąd i tak pracują w Kwidzynie, szkoła podstawowa jest w Bądkach, do przedszkoli, jeśli w ogóle, rodzice wożą dzieci do Kwidzyna. Więc im większej różnicy to nie robi. Miasto chcąc się przypodobać mieszkańcom, powinno już teraz czynić jakieś podchody choćby związane ze wspomnianą przez Ciebie komunikacją. Problem w tym, że PKS nie pojedzie tam, gdzie mu się to nie opłaci.
Co do inwestycji miasta: ja już widzę ten chodnik biegnący od Miłosnej do Bądek... wybudowany oczywiście w pocie czoła przez znaną nam wszystkim firmę z grona przyjaciół królika.
W moim odczuciu to miastu zależy bardziej niż mieszkańcom. Jedyne, co mieszkańcy będą z tego mieli to wymianę dowodów, ksiąg wieczystych i takich tam... gdyż przestanie wówczas istnieć byt administracyjny o nazwie Bądki, a nazwa ta może się stać jedynie nazwą dzielnicy... Dla mieszkańców taka zmiana, będzie wiązała się przede wszystkim z kosztami, czego nikt otwarcie mieszkańcom nie mówi, bo i po co?
Pełna zgoda, że Kwidzyn jest większą i bogatszą jednostką, ale żeby od razu coś wchłaniać??? Mareza graniczy z Kwidzynem "bark w bark" a jakoś nikt jej zaanektować nie chce. A Górki, Dankowo? Idąc tym tropem, to po co się ograniczać? Bądki, Sadlinki, Rakowiec, Gardeja, Licze wiosek dookoła multum...
Zapoznaj się też z powodem, dla którego zdaje się już dwie oficjalne próby zaanektowania Bądek do Kwidzyna zakończyły się fiaskiem.
W odpowiedzi na Twoją personalną wycieczkę - mieszkam tam gdzie mi wygodnie, obecnie przez pół roku więcej czasu "przespałem" w Bydgoszczy...
Naucz się też odmieniać nazwę Gardeja, bo ze znajomością języka ojczystego masz drobne problemy.

PostNapisane: 22 czerwca 2011, o 21:11 
Chyba udało mi się rozwiązać tu pewną zagadkę w rozwijanym temacie: tak mi się widzi, że jeden z dyskutantów coś nie lubi Gardei. :roll:

PostNapisane: 22 czerwca 2011, o 21:28 
Zbanowany

beria napisał(a):
Wszystko to o czym napisałeś tak samo może się wydarzyć jeśli Bądki pozostaną Bądkami, a nie Kwidzynem, ludzie stamtąd i tak pracują w Kwidzynie, szkoła podstawowa jest w Bądkach, do przedszkoli, jeśli w ogóle, rodzice wożą dzieci do Kwidzyna. Więc im większej różnicy to nie robi.

Mozemy tak sie kopac przez nastepne 10 lat - ale czy to cos zmieni? Ja pisze o takich drobnostkach jak dofinansowania do przedszkoli a Ty, ze to nie robi roznicy...

beria napisał(a):
Miasto chcąc się przypodobać mieszkańcom, powinno już teraz czynić jakieś podchody choćby związane ze wspomnianą przez Ciebie komunikacją. Problem w tym, że PKS nie pojedzie tam, gdzie mu się to nie opłaci.

Ale o to raczej pretensje do miasta nie do mnie. Mowisz, ze nie pojedzie tam gdzie mu sie to nie oplaci - a slyszales moze o wspolfinansowaniu transportu publiczneo przez samorzady? Miasto i rada miejska bedzie mialo wiekszy interes w zapewnieniu transportu na terenie miasta.

beria napisał(a):
Co do inwestycji miasta: ja już widzę ten chodnik biegnący od Miłosnej do Bądek... wybudowany oczywiście w pocie czoła przez znaną nam wszystkim firmę z grona przyjaciół królika.

Ironia losu polega na tym, ze jako Kwidzyniak mieszkajacy wiele lat poza Kwidzynem mam wieksze prawo sie tym obuzac od Ciebie czy mieszkancow Badek ktorzy z tych inwestycji korzystaja na codzien. Po prostu - nie macie w tej kwesti nic do powiedzenia. Skoro wyborcy w miecie ( wiec teoretycznie takze ja) daja swoj mandat wladzom tolerujacym takie czy inne rzeczy to znaczy ze wszystko nam pasuje! Ja moge podczas wyborow samorzadowych oddac glos na burmistrza czy radnego ktory rozgoni cale to towarzystwo - Tobie i mieszkancom wsi w gminie Gardeja pozostaje toczenie piany na forum. :)

beria napisał(a):
W moim odczuciu to miastu zależy bardziej niż mieszkańcom.

Byc moze - co wcale nie wyklucza faktu, ze mieszkancy tez moga na tym skorzystac. Potrafisz sobie wyobrazic, ze korzysci beda dla obu stron?

beria napisał(a):
Pełna zgoda, że Kwidzyn jest większą i bogatszą jednostką, ale żeby od razu coś wchłaniać???

A czytales moje poprzednie wpisy? Bylo tam kilka argumentow, a pewien jestem, ze jest ich duzo wiecej o ktorych nie mam nawet pojecia.

beria napisał(a):
Mareza graniczy z Kwidzynem "bark w bark" a jakoś nikt jej zaanektować nie chce. A Górki, Dankowo? Idąc tym tropem, to po co się ograniczać? Bądki, Sadlinki, Rakowiec, Gardeja, Licze wiosek dookoła multum...

To chyba tylko dowod na to, ze poki co miasto w aneksji tych wsi widzi tylko koszty przekraczajace ewentualne zyski. W wypadku Badek widocznie jest inaczej. Czyli przylaczenie to nie same wplywy ale takze wydatki. Czytajac Twoje argumenty odnosze wrazenie, ze miasto mialoby same zyski bez ponoszenia kosztow. Gardeja, Rakowiec, Licze - to chyba Cie troche ponioslo - nikt przy zdrowych zmyslach nie chce w Kwidzynie Gardeji bo i po?

beria napisał(a):
- mieszkam tam gdzie mi wygodnie, obecnie przez pół roku więcej czasu "przespałem" w Bydgoszczy...

jakos mnie nie interesuje gdzie sypiasz... Ale ciekawe wydaje mi sie Twoje podejscie - Ty chcesz mieszkac w miescie - widzac oczywiste plusy - bo tutaj Ci wygodnie, ale odmawiasz tego prawa mieszkancom Badek?
beria napisał(a):
Naucz się też odmieniać nazwę Gardeja, bo ze znajomością języka ojczystego masz drobne problemy.

Ale po co? Mam wazniejsze zmartwienia od prawidlowego nazewnictwa wioski ktora jest dla mnie dwoma dodatkowymi zakretami i ograniczeniem predkosci w drodze do Grudziadza. Moze i jestem ignorantem - ale prawde mowiac ten Twoj matecznik jakos nigdy specjalnie nie zaprzatal mojej uwagi.

PostNapisane: 22 czerwca 2011, o 22:31 

beria napisał(a):
Wszystko to o czym napisałeś tak samo może się wydarzyć jeśli Bądki pozostaną Bądkami, a nie Kwidzynem, ludzie stamtąd i tak pracują w Kwidzynie, szkoła podstawowa jest w Bądkach, do przedszkoli, jeśli w ogóle, rodzice wożą dzieci do Kwidzyna.

Od kilku lat nie ma szkoły w Bądkach, gdyż wszyscy wożą dzieci do Kwidzyna.

Bądki nie będą dzielnicą Kwidzyna, tylko miałyby należec do gminy Kwidzyn tj. Mareza, Dankowo itd.

PostNapisane: 22 czerwca 2011, o 22:46 
Zbanowany

chester napisał(a):
Bądki nie będą dzielnicą Kwidzyna, tylko miałyby należec do gminy Kwidzyn tj. Mareza, Dankowo itd.

i cala dyskusja.... :)

PostNapisane: 22 czerwca 2011, o 22:55 

magzeust napisał(a):
chester napisał(a):

i cala dyskusja.... :)

Beria zasugerował, że wymienione miejscowości są blisko, ale nie włączone do Kwidzyna. Bądki tym bardziej nie zmienią nazwy miejscowości na Kwidzyn-Bądki

PostNapisane: 23 czerwca 2011, o 00:48 

chester napisał(a):
Od kilku lat nie ma szkoły w Bądkach, gdyż wszyscy wożą dzieci do Kwidzyna.

Zwracam honor, ja pamiętam gdy była.

Zaś druga część wypowiedzi:
Cytuj:
Zakończył się kwidzyński etap konsultacji w sprawie włączenia sołectwa Bądki w granice administracyjne miasta.

żródło: http://www.dziennikbaltycki.pl/aktualno ... l?cookie=1

Więc raczej do miasta. Poza tym doczytałem, że tereny należą już do miasta, ale są w obrębie administracyjnym gminy Gardeja i to jest solą w oku kwidzyńskich samorządowców :)

PostNapisane: 26 czerwca 2011, o 11:46 

powinna być uszanowana wola mieszkanców. Jesli większość mieszkańców Bądek woli do Kwidzyna to niech Bądki będą przyłączone, a jesli większośc chce do gardei to niech są w Gardei. Po co te dyskusje, powinna być uszanowana wola mieszkańców, to oni mają prawo decydować a nie Ci co patrża tylko ile chapnąć

PostNapisane: 26 czerwca 2011, o 19:02 

widzieliscie te paliki za badkami obok drogi? czy droga tam ma byc poszerzana? jakas przebudowa?

PostNapisane: 27 czerwca 2011, o 07:53 

widzieliśmy ale nie wiemy czy droga bedzie poszerzana

PostNapisane: 30 czerwca 2011, o 17:53 

http://kwidzyn.naszemiasto.pl/artykul/9 ... 4d21,1,3,4

GDDKiA informuje o utrudnieniach na odcinku 950 metrów w miejscowości Bądki. Rozpoczynają się bowiem prace związane z odnową nawierzchni drogi krajowej nr 55.

Jak powiedział rzecznik GDDKiA, Piotr Michalski, na tym odcinku prowadzony będzie remont metodą tzw. dużej łaty. Ten typ naprawy polega na częściowym starciu (sfrezowaniu) starej nawierzchni, a następnie położeniu nowego asfaltu na całej szerokości jezdni. Dodatkowo wyrównuje się także pobocza.

PostNapisane: 17 lipca 2011, o 09:20 
No i burmistrz Krzysztofiak obejdzie się smakiem:

http://kwidzyn.naszemiasto.pl/artykul/9 ... 4d21,1,3,4

PostNapisane: 17 lipca 2011, o 13:27 

I bardzo dobrze, po co kwidzynowi biedna wioska, w której jest sklepik - barak i opuszczona szkoła. O ile dobrze pamietam to inicjatywa przylaczenia tej wioski do kwidzyna wyszla od mieszkańców Bądek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1