Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Aero 2 - Darmowy internet
PostNapisane: 19 września 2011, o 06:34 
Zainteresował mnie poniższy artukuł:
http://www.chip.pl/news/internet-i-siec ... korzystasz

Kod:
Telekomunikacyjna spółka Aero2, należąca do tzw. Grupy Zygmunta Solorza-Żaka, świadczy usługi darmowego dostępu do Internetu mobilnego. Oferowanie Internetu socjalnego było jednym z warunków wygranego przetargu UKE na częstotliwość 2,6 GHz.

Operator oferuje bezpłatny dostęp Internetu w technologii HSPA+ 900MHz / LTE 2500TDD wyłącznie w ramach własnej infrastruktury sieci telekomunikacyjnej. Prędkość transmisji danych dla każdego abonenta, jest na poziomie nie większym niż 256 kb/s w ciągu pierwszych 12 miesięcy od wprowadzenia nowej usługi oraz nie większym niż 512 kb/s w okresie kolejnych 24 miesięcy.

Celem Aero 2 jest zapewnienie mieszkańcom Polski dostępności do szerokopasmowego, mobilnego Internetu, w oparciu o bezprzewodową sieć telekomunikacyjną opartą na technologii trzeciej generacji (HSPA+).

Może warto spróbować?

Tytuł: Re: Aero 2 - Darmowy internet
PostNapisane: 19 września 2011, o 07:13 
Przyjaciel forum

Już jakiś czas temu czytałem na ten temat. Jednak sama "procedura" się nazbyt skomplikowana. Wygląda to tak jakby dostawcy nie zależało na rozgłosie i popularności tej usługi. Co prawda UOKIK wziął się trochę za spółkę ale czy to coś zmieni? Odsyłam do linków.
http://vbeta.pl/2011/06/24/darmowy-dostep-do-sieci-dla-polakow-juz-dziala-szkoda-ze-nikt-o-tym-nie-wie
http://vbeta.pl/2011/08/02/kolejny-problem-z-darmowym-internetem-karty-sim-nie-u-kazdego-dzialaja
http://vbeta.pl/2011/07/22/uke-interweniuje-jednak-bedzie-darmowy-internet-dla-kazdego

Kim jestem i czym się zajmuję? Jacek Chmurzyński, nie jestem sprzedawcą, jestem rodzicem interesującym się bezpieczeństwem dzieci, który postanowił działać lokalnie na rzecz poprawy bezpieczeństwa dzieci w samochodach.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 19 września 2011, o 16:18 

Oczywiście, że nie zależy im na rozgłosie. Do tej pory karty można było odbierać tylko osobiście, ponoć pod naciskami UOKiK mają to zmienić.

A ni zależy im bo jednym z warunków otrzymania koncesji na pasmo było udostępnienie internetu za free. Więc robią pod górę ludziom jak tylko mogą by mieć jak najmniej "klientów" :/

PostNapisane: 3 października 2011, o 21:57 

Wiem ze w sztumie jest darmowy internet miasto o to zadbało a u nas? Tak samo jest internet w niektórych dzielnicach Gdańska.

PostNapisane: 4 października 2011, o 06:03 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Wiem ze w sztumie jest darmowy internet miasto o to zadbało a u nas? Tak samo jest internet w niektórych dzielnicach Gdańska.

Nie przypomnę sobie gdzie ale na 100% gdzieś czytałem albo słuchałem jak nasz burmistrz mówił, że są takie plany i w naszym mieście. Nie pamiętam też dokładnie ale było to chyba w okresie przed ostatnimi wyborami samorządowymi.

PostNapisane: 6 października 2011, o 22:43 

Sprawa z Aero 2 jest bardziej skomlikowana niz wszystkim sie wydaje.
Maja koncesje na dostarczenie bezplatnego internetu w predkosci do 256kb/s do roku .... 2013. Pytacie dlaczego do tej konkretnet daty? Juz tlumacze...wg unijnych dyrektywch rok 2013 ma byc tym, w ktorym znikna wszelakie papierowe faktury (gaz, prad, telefon, itp, itd). Kazdy chcac czy nie chcac bedzie zmuszony do tzw platnosci "e-" (bankowosc internetowa tudziez polecenie zaplaty). Nie wazne czy jestes mlody (czyt. potrafisz), czy masz 80 lat (czyt. nie potrafisz) bedziesz zmuszony do platnosci "e-". Wracajac do sedna sprawy. Aero ma nam udostepnic bezplatny dostep do sieci po to, abysmy musieli zrobic to co musimy (czyli np przelew za rachunek za prad). To tylko jeden z przykladow. Dostep Aero bedzie ograniczony, na chwile obecna predkosc do 256kb/s, brak mozliwosci sciagania wiekszych plikow, automatyczne rozlaczanie co godzine (to sa wiadomosci z UKE). Czy to wszystko sie sprawdzi zobaczymy w 2013;)

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, o 14:37 
Przyjaciel forum

Co nieco o Aero 2.
http://technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,11527105,Aero2___Internet_za_darmo_dla_kazdego__Jak_z_niego.html

Kim jestem i czym się zajmuję? Jacek Chmurzyński, nie jestem sprzedawcą, jestem rodzicem interesującym się bezpieczeństwem dzieci, który postanowił działać lokalnie na rzecz poprawy bezpieczeństwa dzieci w samochodach.

Strefa czasowa: UTC + 1