Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Piątkowy protest "Solidarności"
PostNapisane: 23 września 2011, o 22:17 

Manifestacje były już wcześniej - były organizowane wyjazdy na manifestacje do większych miast. Nie jestem i nigdy nie byłam członkiem solidarności, ale coś mi tu nie pasuje, jak nic nie robili to było źle, a jak coś robią to też jest źle, zaraz dopatrujecie się drugiego dna. W pracy już od dłuższego czasu pojawiają się ulotki i afisze dot. akcji nt. poprawy warunków zatrudnienia itp. Ta akcja zaczęła się już dawno.

Witam serdecznie - czytam i nie wieżę że pierwsze trzy , cztery wpisy pod wątkiem tak czarno widzą ową manifestację .
Jako działacz społeczny związkowiec Solidarności - dziwię się ponieważ brałem w niej udział i nie zauważyłem w niej
żadnych politycznych przemówień ani poparć dla jakieś politycznej grupy .
Oczywiście widziałem kilku stoczniowców z Gdańska którzy rozdali ileś tam ulotek z kandydatem na posła lub senatora .
Ale czegoś takiego nie da się uniknąć , a przemówienia które miały miejsce przy zakładach które lamią prawa pracownicze
dotyczyły tylko wyżej wspominanego tematu .
I oczywistą prawdą jest że Ta akcja była przygotowywana od dłuższego czasu - myślę że warto się zastanowić zanim
się coś napiszę - co boli tych którzy byli i widzieli po co zorganizowano manifestację .
przecież dzięki takim akcjom udało się ukrócić samowolkę kierownictwa Warmińskich - jeżeli ktoś nie wieży to niech
zaciągnie języka u pracowników tej Firmy .
Zresztą czy napis - Solidarność na flagach transparentach i znaczkach musi się wiązać tylko z Solidarnością z pierwszych
dni jej powstania - ktoś zakpił sobie z niej pisząc że już nią nie jest , to absurd - słowo to ma większe znaczenie i wciąż będzie miało poważanie u tych którzy mają odwagę brać udział w takich wiecach - czyli ci którzy nastawiają głowy
w interesie pracowników Kwidzyńskich zakładów w których łamane są prawa pracownicze .
Czy wszyscy mają stać posłusznie w szeregu i dawać się wykorzystywać - myślę że nie ?
Bo nawet wygranie małego ułamku w tej wielkiej grze ma sens zwłaszcza dla tych którzy dzięki Kwidzyńskiej Solidarności
którą reprezentuje są warte więcej niż nic nie robienie w tej sprawie -
Mam nadzieje że nikogo nie uraziłem tym co powyżej napisałem .
Z poważaniem Waldemar

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 23 września 2011, o 22:22 

Nie uraziłeś. :smile:

PostNapisane: 23 września 2011, o 22:43 
Waldemar, mnie też nie uraziłeś. Jednak są tacy, Ci w obronie, których tak akcja była przeprowadzona, którzy czują się urażeni i w jakiś sposób wykorzstani. Ulotki to jedno, samochody oblepione plakatami kandydata obstawiające protest też były. Był też niesmak na widok "stoczniowców" z puszakmi piwa w ręce...
Myślę, że akcja miałaby większy wydźwięk gdyby została zorganizowana przez same komisje zakładowe. Bo kandydat teraz jest, potem może będzie na Wiejskiej albo i nie będzie a na cztery lata napewno zapomni albo dyscyplina partyjna mu na to nie pozwoli.

PostNapisane: 23 września 2011, o 22:59 
Przyjaciel forum

Obecny rząd tego prawa nie stworzył tylko SLD (ulgi, ulgi, ulgi), podobnie walka z bezrobociem dała firmom takie fory w zwalczaniu bezrobocia i to się ciągnie do dzisiaj i teraz to prawo należałoby poprawić.
Zagraniczne firmy mając swoich prawników i księgowych używają wszelkich narzędzi w dobie globalnego kryzysu, aby uszczuplić koszty firmy, dlatego jest jak jest.
Taki strajk niczego nie zmieni, chyba że ktoś miał na uwadze zbliżające się wybory.
Zmienić sytuację może tylko nasze prawo, które nie pozwali na takie traktowanie ludzi.
Obrzucanie jajami nasz Urząd miasta to wandalizm i inaczej tego nie nazwę, proponuję obrzucić jajami biurowiec firmy zatrudniającej i eleganckie auta właścicieli :D
Ps. A jeśli chodzi o zmianę "prawa" praw pracownika proponuję napisać list do rzecznika i to powinno przynieść skutek i to natychmiastowy , bo pewnie nikt tego nie zrobił.

PostNapisane: 23 września 2011, o 23:10 

Ja pracuje przez Work Service i będe miał normalny system, bo innego mieć nie moge.
Śmieszy mnie dzisiejsza wypowiedz Pani Grażyny O. w radiu Gdańsk. Pokazówka jak nic,
nic się nie zmieni chyba że wszyscy rzucimy nagle prace :D :) .

PostNapisane: 23 września 2011, o 23:18 

Taki strajk niczego nie zmieni, chyba że ktoś miał na uwadze zbliżające się wybory.

Jeszcze raz powtarzam - ten wiec nie miał nic wspólnego z wyborami -

Ps. A jeśli chodzi o zmianę "prawa" praw pracownika proponuję napisać list do rzecznika i to powinno przynieść skutek i to natychmiastowy , bo pewnie nikt tego nie zrobił.

Bez urazy Sebek36 - ale chyba sam w to nie wierzysz - a prawo o którym wspomniałeś można zmienić tylko
naciskając ludzi którzy nas będą reprezentować w sejmie i senacie - ale to już inna beczka .
Też ubolewam nad incydentami z obrzucaniem jajkami urzędów - ale organizatorzy manifestacji nie są w stanie
wszystkich upilnować .

PostNapisane: 24 września 2011, o 01:21 

Wiara w to, że "Solidarność" w tym kraju jeszcze coś może, jest naiwna.
Przyjadą delegaci z kolebki, poszumią, podymią, spalą opnę na wsi - wielkie wydarzenie - i ciemny lud już uważa, że coś można zmieniać.
Ludzie! Wyuczcie się najprostszego rzemiosła, a nędza Was nie dotknie.

Na jutro potrzebuję fryzjera z pomysłem. W zamian skoszę trawnik .

PostNapisane: 24 września 2011, o 05:26 

Sebek36 napisał(a):
Obecny rząd tego prawa nie stworzył tylko SLD (ulgi, ulgi, ulgi), podobnie walka z bezrobociem dała firmom takie fory w zwalczaniu bezrobocia i to się ciągnie do dzisiaj i teraz to prawo należałoby poprawić.

I tu się Sebku nie zgodzę, gdyż tzw. "elastyczne" sposoby zatrudniania, a więc m.in. działalność agencji pracy tymczasowej, czego efektem są tzw. "śmieciowe" umowy, to efekt działań "antykryzysyowych" rządu PO, który od 3 lat, zamiast ciąć wydatki publiczne w administracji państwowej, wziąść się za oszczędności, jeszcze bardziej tą administrację rozbudowuje, i coraz bardziej, różnymi sposobami, zagląda do kieszeni podatnika, choćby poprzez podniesienie Vatu czy zmiany w składkach OFE. Ulgi w same sobie mają za zadanie spowodować ożywienie rynku pracy, tak aby zwiększało się zatrudnienie, tymczasem rząd PO ułatwił możliwości działania takich agencji pracy, zapominając o ulgach podatkowych, choćby o sztandarowym haśle PO z poprzednich wyborów, czyli podatku liniowym...

PostNapisane: 24 września 2011, o 06:10 
Przyjaciel forum

Ciekawe czy w necie znowu się pojawi filmik z wypowiedzią jakiegoś podchmielonego działacza :)

PostNapisane: 24 września 2011, o 06:15 
Cytuj:
Jeszcze raz powtarzam - ten wiec nie miał nic wspólnego z wyborami -
Być może i tak było ale odbiór tego wiecu był zdecydowanie inny, więc gdzieś ktoś popełnił błąd.

PostNapisane: 24 września 2011, o 07:08 
Przyjaciel forum

Waldemar, a jak ustosunkujesz się do :
http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/zobacz ... 73185.html
http://nortus.pinger.pl/m/2169926/pensj ... apomnieli-
http://biznes.trojmiasto.pl/Jak-dobrze- ... 4&strona=9

Moim zdaniem dopóki związki zawodowe ( OPZZ, Solidarność itd) nie opuszczą fabryk, czyli przestaną żyć z garnuszka pracodawcy nigdy nie będą prawdziwymi związkami, które dbają tylko o dobro pracownika.

PostNapisane: 24 września 2011, o 10:25 

Waldemar, a jak ustosunkujesz się do :
http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/zobacz ... 73185.html
http://nortus.pinger.pl/m/2169926/pensj ... apomnieli-
http://biznes.trojmiasto.pl/Jak-dobrze- ... 4&strona=9

Moim zdaniem dopóki związki zawodowe ( OPZZ, Solidarność itd) nie opuszczą fabryk, czyli przestaną żyć z garnuszka pracodawcy nigdy nie będą prawdziwymi związkami, które dbają tylko o dobro pracownika.

Po pierwsze - Kwidzyńscy przewodniczący Solidarności tyle nie zarabiają
Po drugie - Wykonują swoją role prawidłowo ponieważ komisje zakładowe którym przewodzą
patrzą im na ręce więc o przekrętach nie ma mowy .
Po trzecie - Nie patrząc na innych którzy z ukrycia krytykują nas - bezpodstawnie - mówimy głośno
co na boli .
Po czwarte - chyba lepiej dawać znak - protestami które jakiś oddźwięk mają i zmuszają nie których pracodawców
do uczciwszego spoglądania na pracowników , niż pozwolić im na lekceważenie i poniżanie .
A ci którzy wykorzystują związek do niecnych czynów - prędzej czy później się spalą .

PostNapisane: 24 września 2011, o 11:50 

Cytuj:
Jako działacz społeczny związkowiec Solidarności - dziwię się ponieważ brałem w niej udział i nie zauważyłem w niej

To chyba Cię nie było pod Urzędem Miasta, gdzie przez megafon w obecności Pana Piotra Halagiery były wygłaszane teksty typu "to wszystko wina Tuska" , " wiecie na kogo głosować, wygramy te wybory" , oraz wypowiedzi Mirosława Górskiego przypomnę - członka PIS.

PostNapisane: 24 września 2011, o 12:06 

Progi napisał(a):
Cytuj:

To chyba Cię nie było pod Urzędem Miasta, gdzie przez megafon w obecności Pana Piotra Halagiery były wygłaszane teksty typu "to wszystko wina Tuska" , " wiecie na kogo głosować, wygramy te wybory" , oraz wypowiedzi Mirosława Górskiego przypomnę - członka PIS.

Byłem i słyszałem tę wypowiedz - lecz nikt z miasta to nie był , to przedstawiciel stoczni wykorzystał
okazje.
Co nie świadczy że nam się to spodobało , a zwłaszcza mnie.
Dlatego dalej twierdzę że owa manifestacja miała całkiem inne podłoże , nie polityczne.
Z poważaniem Waldemar

PostNapisane: 24 września 2011, o 12:11 

Pan Górski także mówił podobne słowa, ale dobra pomińmy to.

Jak dla mnie protest był słuszny ale nie jako solidarność która w tych czasach jest bardziej polityczna, nie to co kiedyś.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1