Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Odsłona druga! Konkurs. Bezpieczeństwo dzieci w samochod
PostNapisane: 17 października 2011, o 17:20 

Bitabob , Twoje zaangażowanie i promowanie bezpieczeństwa dzieci w samochodach oceniam bardzo pozytywnie ... :) Super , że posiadasz tak dużą wiedzę , ale z mojej strony jest jedno " ale " ....
Przypuśćmy , iż nie posiadam własnego samochodu , ani fotelika i chciałabym z małym dzieckiem przemieścić się taksówką z punktu A do punktu B - niech trasa liczy około 20 km , jak w taksówkach mogę zadbać o bezpieczeństwo dziecka , bo przecież nie ma w nich fotelików :?:

PostNapisane: 17 października 2011, o 18:00 
Przyjaciel forum

Długość trasy nie ma żadnego znaczenia. Nawet wykonując manewr na parkingu może dojść do zdarzenia. Tylko prawidłowo dobrany i zamontowany fotelik jest jedynym urządzeniem mogącym zapewnić bezpieczeństwo dzieciom od urodzenia do 12 roku życia. Niestety w naszym kraju taksówki są zwolnione z obowiązku stosowania fotelików. W takiej sytuacji nie ma wyjścia. Albo masz swój fotelik który zamontujesz jeśli taksówkarz ci pozwoli, albo narażasz dziecko na niebezpieczeństwo. Całe szczęście pomimo braków legislacyjnych same korporacje (duże miasta) zaczynają widzieć problem i potrzebę rynkową, oferując przewóz dziecka w foteliku za dodatkowa opłatą. Władze niektórych miast (Gdańsk) też drążą temat http://www.mmtrojmiasto.pl/258605/2009/7/23/gdanskie-taksowki-wreszcie-z-fotelikami?category=news Jakiej jakości to są foteliki, no to już temat na osobną gorącą dyskusję :) Przy okazji zdjęcie ilustrujące artykuł zawiera błędy. Widzicie Jakie?
Poruszyłaś ciekawy temat:) Ja jeszcze dorzuciłbym autobusy. Nie wiem czy wiecie ale jest obowiązek zapinania pasów w autobusach. A zasady przewożenia dzieci w takich pojazdach są takie same jak w pojazdach osobowych. I tutaj zaczynają się schody. Bo ustawodawca nie przewidział że część autobusów ma tylko pas biodrowy, który z oprócz kilku jednego czy dwóch modeli fotelików nie nadaje się do ich montażu. Montaż takim pasem jest niebezpieczny dla dziecka! Po za tym ustawodawca nie reguluje kto ma zapewnić fotelik. W praktyce wygląda to tak że to rodzic odpowiada za bezpieczeństwo i zapewnienie fotelika. Część przewoźników nie wpuści nas na pokład bez fotelika, a część...No cóż nie znam tak dobrze tematu by ferować wyroki, ale wystarczy odrobina wyobraźni.
W linku znajdziecie wyciąg z przepisów wraz z komentarzem http://www.policja.pl/palm/pol/1/1799/ źródła nie trzeba chyba rekomendować. Pewne i sprawdzone :) Na koniec prośba do szanownej administracji forum:) Proszę o przeniesienie pytania i mojej odpowiedzi do wątku o fotelikach.

Kim jestem i czym się zajmuję? Jacek Chmurzyński, nie jestem sprzedawcą, jestem rodzicem interesującym się bezpieczeństwem dzieci, który postanowił działać lokalnie na rzecz poprawy bezpieczeństwa dzieci w samochodach.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 17 października 2011, o 18:14 

bitabob napisał(a):
Nie wiem czy wiecie ale jest obowiązek zapinania pasów w autobusach. A zasady przewożenia dzieci w takich pojazdach są takie same jak w pojazdach osobowych. I tutaj zaczynają się schody. Bo ustawodawca nie przewidział że część autobusów ma tylko pas biodrowy, który z oprócz kilku jednego czy dwóch modeli fotelików nie nadaje się do ich montażu.

Jeżdżę dwa razy dziennie autobusami komunikacji miejskiej i w żadnym z nich nie widziałam jeszcze pasów bezpieczeństwa :roll: , więc jak :?: mając nawet swój fotelik i chcąc przewieźć dziecko autobusem zapewnić mu bezpieczeństwo :?: Błędne koło się zamyka ...

PostNapisane: 17 października 2011, o 18:34 
Przyjaciel forum

Przeczytaj uważnie :)
Cytuj:
Zgodnie z komunikatem Ministerstwa Transportu z dnia 8 maja br. od dnia 21 kwietnia 2006 r. Polska stosuje wymagania unijne dotyczące wyposażania w pasy bezpieczeństwa siedzeń w autobusach turystycznych i samochodach ciężarowych. Są to wymagania obowiązujące w procedurze homologacji typu pojazdu, a więc dotyczą wyłącznie producentów i importerów pojazdów. Dopiero od dnia 20 października 2007 r. niedopuszczalne będzie zarejestrowanie po raz pierwszy pojazdu z siedzeniami bez pasów bezpieczeństwa. Autobusy turystyczne i samochody ciężarowe zarejestrowane przed tą datą będą mogły być eksploatowane z dotychczasowym wyposażeniem w tym zakresie.

Obowiązek zapinania pasów obowiązuje jedynie w pojazdach w nie wyposażonych. Niestety pasem bezpieczeństwa jest też archaiczny wynalazek jakim jest pas dwupunktowy (biodrowy). Więc w autobusie posiadający taki pas musisz zapiąć dziecko w foteliku. Tylko jak to zrobić? Przecież foteliki montuje się pasem 3 punkty, a zdarzają się modele montowane wyłącznie na isofix. Nieuregulowane jest tez to kto ma zapewnić fotelik. W praktyce obowiązek scedowany jest na rodzica Tak, tak...Ustawodawca znowu nie uregulował wszystkiego i teraz to rodzice mają się martwić.
P.S. Następne nieprecyzyjne określenie: autobusy turystyczne... Cokolwiek to znaczy:)

Kim jestem i czym się zajmuję? Jacek Chmurzyński, nie jestem sprzedawcą, jestem rodzicem interesującym się bezpieczeństwem dzieci, który postanowił działać lokalnie na rzecz poprawy bezpieczeństwa dzieci w samochodach.

PostNapisane: 17 października 2011, o 18:41 
Przyjaciel forum

Kropka napisał(a):
Jeżdżę dwa razy dziennie autobusami komunikacji miejskiej i w żadnym z nich nie widziałam jeszcze pasów bezpieczeństwa ...

...i długo jeszcze nie zobaczysz :(
Pasy montowane są w autobusach tyrustycznych.
Cytuj:
Autobusy turystyczne i samochody ciężarowe zarejestrowane przed 20 października 2007 r. będą mogły być eksploatowane bez pasów bezpieczeństwa.

PostNapisane: 17 października 2011, o 18:54 

Ok , więc kolejny przykład :

Jedzie grupa 9 - latków na wycieczkę szkolną autobusem turystycznym ( zarejestrowanym przed 2007 r. ) i 3/4 z nich nie przekracza wzrostem 1,50 cm i jak ma w powyższej sytuacji zachować się rodzic ? Nic tylko zakaz wyjazdu na jakiekolwiek wycieczki , aż dziecko podrośnie :)
Tak sobie teraz zażartowałam :D , ale w Naszym kraju ustawodawcy powinni niekiedy póknąć się w głowę :roll:

PostNapisane: 17 października 2011, o 19:55 

Kropka, a co ma ich wzrost do rzeczy, skoro w tym autobusie i tak nie ma pasów? :?

PostNapisane: 17 października 2011, o 20:41 

No więc właśnie :
Przepis prawa o ruchu drogowym (Dział II, rozdział 5, artykuł 39, ustęp 3, brzmiący: “ W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat , nieprzekraczające 150 cm wzrostu , przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci , odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym ”). Za taki pojazd mogą być uznane autobusy (czyli , według definicji , pojazdy samochodowe przeznaczone konstrukcyjnie do porzewozu osób .

Chodziło mi o to , że taki autobus rejestrowany przed 2007 r. może nie posiadać pasów bezpieczeństwa , a wyżej przytoczony przepis dotyczący bezpieczeństwa dzieci w pojazdach samochodowych wyposażonych w pasy bezpieczeństwa wyznacza wytyczne względem wieku i wzrostu , więc na mój rozum w takim autobusie bezpieczeństwo dzieci już nie jest ważne :?: :?: Jeżeli autobus jest już rejestrowany po 2007 r. , więc powinien mieć już pasy bezpieczeństwa? Czy takie dzieci będą wtedy przewożone w fotelikach :?: Wątpię w to bardzo ...

PostNapisane: 17 października 2011, o 21:06 
Przyjaciel forum

Powinny. Ale problem jest głębszy i ociera się o bałagan. Załóżmy że pasy są, ale dwu punktowe. Jak zapniesz dziecko? Kto ma zapewnić fotelik. Ty czy przewoźnik? Jak zwykle prawo napisane na kolanie w przerwie na siku... ;)

-- 17 paź 2011, 2011 22:17 --

Kropka napisał(a):
Ok , więc kolejny przykład :

Jedzie grupa 9 - latków na wycieczkę szkolną autobusem turystycznym ( zarejestrowanym przed 2007 r. ) i 3/4 z nich nie przekracza wzrostem 1,50 cm i jak ma w powyższej sytuacji zachować się rodzic ? Nic tylko zakaz wyjazdu na jakiekolwiek wycieczki , aż dziecko podrośnie :)
Tak sobie teraz zażartowałam :D , ale w Naszym kraju ustawodawcy powinni niekiedy póknąć się w głowę :roll:

Kropka wg mnie 9-cio latek nawet jeśli ma 150 cm i przekroczył 36kg wagi powinien jeździć w foteliku. Po pierwsze nie skończył przepisowych 12 lat. Po drugie (chrzanić przepisy) patrząc na to po chłopsku, 9-cio latek nie ma do końca wykształconego układu kostnego. Jego miednica nie jest w pełni ukształtowana jak u dorosłego. Pomimo tego że zapniesz mu pasy może okazać się że wystąpi efekt tak zwanego nurkowania. Konsekwencje? Uraz jamy brzusznej, amputacja jelit, lub śmierć.... Z tego samego powodu pasy biodrowe są niebezpieczne również dla dorosłych.

PostNapisane: 17 października 2011, o 21:38 

Dlatego napisałam , że ustawodawcy powinni niekiedy póknąć się w głowę .

http://www.youtube.com/watch?v=tW7xd6gnmqk

PostNapisane: 18 października 2011, o 00:46 
Przyjaciel forum

Piotr_J napisał(a):
megi, gratulacje! :)

bitabob, teraz położyłeś mnie na łopatki. Oczywiście chodzi mi o zagłówek. Właśnie się dowiedziałem, że od lat źle montuję fotelik dla starszej córki. :?

Koniecznie trzeba przeprowadzić akcję inspekcyjną. Ludzie nie mają pojęcia jak te foteliki działają.

Wstyd się przyznać, ale Twoja wypowiedź jakoś mi umknęła. Też nad tym myślałem. Z doświadczenia wiem że zainteresowanie bywa różne (akcja "Fotelik nie gryzie"). Powiedzmy ze na razie mogę to zrobić na skalę "forum". Możemy się umówić na forum na jakimś dużym parkingu. na przykład w łikend. Mile widziani będą kwidzyńscy pstrykacze utrwalający rzeczywistość, oraz znajomi znajomych. Umówmy się wstępnie na 30.10 na 15 ? (mam pierwszą zmianę ;) Wpadł mi do głowy jeszcze inny pomysł, trochę bardziej szalony niż poprzedni. Tutaj bez pomocy fotopstryków się nie obejdzie... Niedługo święto zmarłych, tak jak rok temu na cmentarz ruszą tłumy i zapewne tak jak rok temu wiele osób samochodami. To co obserwowałem rok temu przyprawiało o dreszcze. Bardzo dużo dzieci jechało w autach bez jakiegokolwiek zabezpieczenia. Spodziewam się tego samego i w tym roku. Co powiecie na akcję "KLIK PSTRYK"? Klik od dźwięku zapinania pasów :) Można by się rozstawić w okolicy ronda Jana Pawła i uwiecznić ewentualne przypadki. Można by zacząć już w łikend. Cel? Zebranie materiału dowodowego w celu opracowania przekonywującego wniosku do włodarzy miasta. Ja osobiście opatrzyłbym zdjęcia data i podrzucił Policji. Akcja szalona...są chętni?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1