Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 595 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Foteliki samochodowe.
PostNapisane: 17 października 2011, o 15:16 
Przyjaciel forum

beria napisał(a):
We wszystkim tym zastanawia mnie tylko jedna rzecz: dlaczego miejsce fotelika za kierowcą jest "bebe" a od strony pasażera jest "cacy"? Pamiętam, że zwróciłeś na to uwagę również w moim autku.

Po części odpowiedział już drosik
Cytuj:
Wyobraź sobie nagłą potrzebę zatrzymania auta, bez szerokiego pobocza, na dość ruchliwej trasie, a odpowiedź nasunie się sama

Resztę dopowiedział Piotr. Statystycznie w Polsce najwięcej wypadków w ruchu to zderzenia boczne (wbrew utartym opiniom) a drugie niechlubne miejsce zajmują zderzenia boczne. Zderzenia czołowe które są skutkiem nieprawidłowego wyprzedzania. Nie wiem w jakiego rodzaju wypadku brałeś udział ale przy takim manewrze nie ma szans na reakcję. Najczęściej uderzenie następuje po stronie kierowcy. Instynkt samozachowawczy to mit, twierdzenie tak samo prawdziwe jak to że podczas wypadku można zapiąć pasy. Zauważcie jeszcze jedną rzecz. Zderzenia boczne, to one są statystycznie najczęstsze i zbierają największe żniwo... Dlatego wszyscy trąbią że najbezpieczniejsze miejsce dla dziecka to środek kanapy. To twierdzenie nie jest poparte opowieścią przy piwku jedynego ocalałego a konkretnymi badaniami. Zaraz pewnie ktoś zapyta co zrobić jak dzieci jest więcej niż jedno? Losować? Zasada jest prosta. Młodsze dzieci sadzamy pasażerem. Maluchy wymagają więcej uwagi i gdy będziemy musieli się zatrzymać, otworzymy drzwi po bezpiecznej stronie. Pięcio czy sześciolatek jet już na tyle dojrzały by zrozumieć co to znaczy bezpieczeństwo, i spokojnie możemy sadzać go po lewej stronie tak czy inaczej pamiętając o blokadzie drzwi :) Dla berii lektura do poduszki :) http://dlakierowcow.policja.pl/portal/dk/807/47493/Wypadki_drogowe__raporty_roczne.html

Kim jestem i czym się zajmuję? Jacek Chmurzyński, nie jestem sprzedawcą, jestem rodzicem interesującym się bezpieczeństwem dzieci, który postanowił działać lokalnie na rzecz poprawy bezpieczeństwa dzieci w samochodach.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 17 października 2011, o 15:34 
Przyjaciel forum

Faktycznie, wypadków ze zderzeniem bocznym jest najwięcej, nie licząc "na pieszego".

Załączniki:
Wypadki 2010.JPG
Wypadki 2010.JPG [ 101.54 KiB | Przeglądane 7807 razy ]

PostNapisane: 17 października 2011, o 16:51 
Przyjaciel forum

Jak już jesteśmy przy mitach... Krąży opinia że pasy bezpieczeństwa zamiast chronić, zabijają. Roztaczane są wizje pożarów, ofiar ginących w płomieniach nie mogących odpiąć pasa. Dopełnia się to historyjką o latającym Edku co to pasów nie zapiął, z samochodu wyleciał i przeżył a pozostali pasażerowie zginęli. Jak w każdej bajce tak i w tej jest ziarno prawdy. A prawda brzmi tak. Pasy w ponad 90% ratują życie. Odsetek płonących aut po wypadku jest znikomy. Edek opowiadając historyjkę zapomniał dodać że przelatując przez kabinę auta ogłuszył wszystkich pasażerów a być może sam ich zabił...

-- 17 paź 2011, 2011 18:33 --

[quote="beria"Gdzieś też widziałem taki podział, że na miejscu za kierowcą % udział ofiar jest najmniejszy (nie pomnę dokładnie jakie były to przedziały procentowe, ale miejsce pasażera zdejmowało około 60% ofiar, miejsce za pasażerem 20%, kierowcy 13%, a za kierowcą 7% - nie jestem pewien dokładnych liczb, ale tak to mniej więcej wyglądało) co można przełożyć na to, że ta część auta ulega podczas wypadków najmniejszym uszkodzeniom. Oczywiście to tylko statystyka i przy ewentualnym zdarzeniu wszystko może potoczyć się własnym torem :([/quote]
Wystarczy skonfrontować te "dane" z raportem Policji za rok 2010. Wynika z niego wyraźnie że w większości wypadków poszkodowanymi są kierowcy. Strona 39 raportu Policji za 2010 rok. Wnioski nasuwają się same. Niestety beria, ktoś wprowadził Cię w błąd.

Kim jestem i czym się zajmuję? Jacek Chmurzyński, nie jestem sprzedawcą, jestem rodzicem interesującym się bezpieczeństwem dzieci, który postanowił działać lokalnie na rzecz poprawy bezpieczeństwa dzieci w samochodach.

PostNapisane: 17 października 2011, o 18:56 

Cytuj:
ofiar ginących w płomieniach nie mogących odpiąć pasa

Jak ktoś się boi pasów, to powinien się zaopatrzyć w taki nóż:
http://www.sklepogniowy.pl/index.php?m= ... _ass=61845
i zamontować go w zasięgu ręki. Są takie montowane wręcz na samym pasie

PostNapisane: 17 października 2011, o 18:59 
Przyjaciel forum

Czekałem aż ktoś o tym wspomni i doczekałem się. Piotr masz taki nóż?

PostNapisane: 17 października 2011, o 19:45 

bitabob napisał(a):
Wystarczy skonfrontować te "dane" z raportem Policji za rok 2010. Wynika z niego wyraźnie że w większości wypadków poszkodowanymi są kierowcy. Strona 39 raportu Policji za 2010 rok. Wnioski nasuwają się same. Niestety beria, ktoś wprowadził Cię w błąd.

Czy raport zawiera dane ilu pasażerów było w każdym z pojazdów? Oczywiście, że giną najczęściej kierowcy, gdyż najczęściej są jedynymi pasażerami danego autka.

bitabob napisał(a):
Nie wiem w jakiego rodzaju wypadku brałeś udział ale przy takim manewrze nie ma szans na reakcję. Najczęściej uderzenie następuje po stronie kierowcy. Instynkt samozachowawczy to mit, twierdzenie tak samo prawdziwe jak to że podczas wypadku można zapiąć pasy.

1. Wyprzedzanie pod górkę "na trzeciego" wypadkowa około 170-180km/h samochód zobaczyłem jakieś 40-50m przed swoją maską (świeciło słońce, pan "trzeci" nie miał włączonych świateł) 40-50m do zdarzenia wystarczyło mi na wykonanie manewru kierownicą tak, aby postawić auto na drodze "pod skosem" i pan trzeci prześlizgnął mi się po masce. Podejrzewam, że gdybym odruchowo nie zareagował nasze auta przyjęłyby uderzenie reflektorami i nadkolami - miażdżąc mnie i pana "trzeciego" w swoich fotelach. Nikt nie ucierpiał - samochody kasacja
2. Wyprzedzanie i zajechanie drogi (prędkości znikome, ale siła uderzenia odrzuciła zajeżdżający mi drogę samochód jakieś 100m dalej - mokra nawierzchnia) Kiedy zorientowałem się podczas wyprzedzania, że wyprzedzane przeze mnie auto ładuje się na mój pas, wykonałem manewr który siłę uderzenia skoncentrował na jego tylnym prawym narożniku, a na moim również prawym tylko przednim. (Chciałem wyhamować i "schować się" z nim) Nikt nie ucierpiał - ja pojechałem dalej - wyprzedzany maluch już nie - uderzenie w silnik = uszkodzenie jednostki napędowej"

Zgadzam, się że czasu na zapięcie pasów nie ma. Ale uwierz mi, że trzymając kierownicę samochodu tuż przed wypadkiem odruch, czy też instynkt każe Ci zrobić tak, żebyś nie ucierpiał.

Oczywiście to tylko moje zdanie :)

Zgadzam się natomiast z tym, że jeśli środkowe siedzenie na tylnej kanapie ma 3-punktowe pasy bezpieczeństwa, jest najbezpieczniejszym. Co do "boków" jestem w stanie przyjąć wasz punkt widzenia. My podróżujemy z maleństwem za kierowcą, bo łatwiej jest zagadywać dziecko przez pasażera, kierowca zaś skupia się na drodze, więc wasze słowa, że dzieckiem umiejscowionym "za pasażerem" jest się lepiej zajmować wkładam w buty (będę wyższy) ;)

PostNapisane: 17 października 2011, o 19:59 

Cytuj:
Piotr masz taki nóż?

Ja mam zęby jak brzytwa. Wystarczą. :P

A na poważnie, to szukam takiego do montażu na pasie. Najlepiej jeszcze z młotkiem do szyb. Moim zdaniem powinien być w każdym samochodzie. Co prawda, mimo kilku kolizji, nie miałem dotychczas problemu z wypięciem się z pasów, ale zawsze może się przydać np. w przypadku ratowania ofiar w innym samochodzie.

PostNapisane: 17 października 2011, o 20:35 
Przyjaciel forum

beria twoja decyzja Twoja odpowiedzialność. Twoje dziecko. Dodam jeszcze że oprócz statystyk policyjnych również i inne organizacje prowadzą swoje badania i to często o wiele bardziej szczegółowe. Jeśli takie autorytety jak amerykańska IIHS, Paweł Kurpiewski wraz z fotelik.info czy VOLVO zalecają montaż fotelika za pasażerem to ja przyjmuję to bezkrytycznie. Nie mam może tak bogatego doświadczenia wypadkowego, ale mam jako takie doświadczenie z moimi bachorkami. Nie raz musiałem dokonać awaryjnej ewakuacji dziecka z auta i wiem że zatrzymując się na poboczu o wiele bezpieczniej jest to robić z prawej strony. Po za tym widziałem kilka czołówek i Twoje przygody zaliczyłbym do mniejszości. Miałeś ogromne szczęści i oby nigdy Cię nie opuszczało. Padła nazwa VOLVO, ktoś ma pojęcie dlaczego? Co robi, jakimi narzędziami posługuje się ten koncern że pomimo upływu lat nadal są liderem z zakresu badań i bezpieczeństwa?

PostNapisane: 18 października 2011, o 09:29 
Przyjaciel forum

A co na temat fotelików mówią eksperci? Jaki wybrać, jak wybierać, czym się kierować?

Zachęcam do odwiedzenia strony http://fotelik.info/ Znajdziecie tam aktualne informacje i porady na temat bezpieczeństwa dzieci w samochodach. Rodziców spodziewających się dziecka zapraszam do zapisania się na bezpłatny kurs E-lerningowy . Znajdą w nim podstawowe informacje nie dostępne gdzie indziej w takiej formie.

PostNapisane: 20 października 2011, o 21:32 
Przyjaciel forum

Zdjęcie zrobione dzisiaj. Pytanie za 100 punktów, co to jest, bo chyba nie fotelik?

Załączniki:
IMAG0151.jpg
IMAG0151.jpg [ 125.11 KiB | Przeglądane 7722 razy ]

PostNapisane: 20 października 2011, o 21:58 

oparcie od fotela jakiegoś plus poduszka, przecież gołym okiem to widać :D

PostNapisane: 21 października 2011, o 10:36 
Przyjaciel forum

Dzięki AntyS!

PostNapisane: 23 października 2011, o 11:08 
Przyjaciel forum

Hopeczka zapisała się na kurs E-lerningowy fotelik info :) Wiedzy nigdy nie za wiele. A ja ze swojej strony zachęcam do odwiedzin tejże strony http://fotelik.info/ lub do zadawania pytań na naszym forum. W razie potrzeby służę pomocą i osobistym stawiennictwem :) Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

PostNapisane: 23 października 2011, o 12:52 
Przyjaciel forum

Mogę w tym wątku prowadzić z Tobą rozmowy o nowym (niebieskim) foteliku dla Czarka :?:

PostNapisane: 23 października 2011, o 22:03 
Przyjaciel forum

Na pytania, nazwijmy je ogólno fotelikowe, odpowiem bardzo chętnie. Nie jestem jednak w stanie polecić konkretnego modelu do auta. jak sam widziałeś drosik, nie każdy fotelik pasuje i da się poprawnie zamontować w samochodzie. Nie udzielam porad wirtualnych, bo po prostu tak się nie da :)
A dla tych co nie oglądali Paweł Kurpiewski z fotelik.info mówiący o tym jak wybrać fotelik.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 595 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 40  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1