ptomson napisał(a):
Proszę o potwierdzenie: na pewno kartony po mleku do pojemników na papier?
Są to opakowania wielomateriałowe , gdzie głównym składnikiem w około 75 - 80 % jest papier , wykorzystywany jest również polietylen oraz folia aluminiowa , które również podlegają dalszemu przetwarzaniu.
Kartony do płynnej żywności poddawane są recyklingowi i jest on prowadzony w taki sam sposób i na tych samych urządzeniach , na jakich recyklingowi podlega makulatura , w tym inne opakowania papierowe.
Ja osobiście wyrzucam do makulatury , ale odpowiem Ci w ten sposób , że tak na dobrą sprawę czy wrzucisz ten karton do pojemnika zółtego czy też niebieskiego na 100 % zostanie on i tak oddzielony od pozostałych odpadów we wstępnym sortowaniu ręcznym.
-- 2 października 2011, o 00:55 --
MIMAK napisał(a):
jak wkładać albo nawet wrzucać do jednego pojemnika na szkło opakowania szklane bezbarwne, zielone , brązowe i innego koloru, aby uniknąć dominanty jednego koloru przez hutę szkła . Czy firma opróżniająca pojemniki ze szkłem jest też tak uczulona na kolor niepotłuczonego szkła ? Bardzo w to wątpię.
Dla huty najcenniejszym surowcem wtórnym jest szkło białe , które powinno być wyrzucane do białego pojemnika . Niestety nie wiem dlaczego , ale w naszym mieście nie spotkałam się z tym kolorem pojemników , więc siłą rzeczy nie mamy jak segregować szkła na kolory. Wiem , że od teorii do praktyki jest baaardzo długa droga i właśnie nad tym najbardziej ubolewam... W Naszym kraju jeszcze wiele pozostaje do życzenia .
-- 2 października 2011, o 00:59 --
ptomson , oczywiście jeśli będziesz wyrzucał karton do makulatury , to koniecznie odkręć nakrętkę i wyrzuć ją do żółtego pojemnika