Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Petycja w sprawie cofania liczników.
PostNapisane: 24 stycznia 2012, o 08:26 

Opelek jest znowusz w ogłoszeniach, pan z przodu zakrył numery rejstracyjne, a z tyłu już zapomniał :)
http://moto.gratka.pl/tresc/opel-signum ... prawy_boks

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 27 stycznia 2012, o 11:30 

No kadzimiedz widzę że masz głowę na karku. Powiedz mi tylko jak dogadałeś się z właścicielem auta na podpięcie pod komputer. Przecież auto stało w komisie czy mam rozumieć że właściciel komisu podał ci adres właściciela? W jaki sposób sprawdzałeś auto pod komputerem , to znaczy czy masz jakiegoś znajomka , który ma taki sprzęt i po prostu pojechaliście do właściciela Opla czy z właścicielem auta pojechaliście na jakąś stację diagnostyczną , jeżeli tak to napisz na jaką jeżeli możesz. Tylko pozazdrościć że nie dałeś się naciągnąć. Ja ponad pół roku temu kupiłem se autko i pomimo że łaziłem i oglądałem i jedziłem nim kilka razy przed kupnem to i tak po dwóch miesiącach dopiero wyszło że było trafione z lewej strony. Na szczęście nie był to jakiś dzwon tylko stłuczka , a na dodatek dobrze zrobiona stąd nie od razu do wychwycenia. Najważniejsze że bynajmniej na razie nic mnie w tym aucie nie niepokoi ale wniosek z tego taki że jest rzeczą prawie niemożliwą kupno auta nie bitego , nie kręconego w dzisiejszych czasach. Z tymi licznikami to przeginka bo o ile miałbyś auto od nowości i niewiele nim najechał to przez takie nagminne mataczenie liczników twój przebieg przy sprzedaży nie ma żadnego znaczenia gdyż każdy ci powie że mogłeś sobie go cofnąć i już.
Drifter - rozwaliłeś mnie z tą X5-tką naprawdę niezły wałek i jeżeli to jest prawda to po prostu ręce opadają. Co do tej drugiej BM-ki M5 to wątpię żeby ktoś potrafił by ją reanimować być może chodziło tylko o papiery na nią.

PostNapisane: 27 stycznia 2012, o 13:33 

Masz prawo samochód sprawdzić przed kupnem, bynajmniej życzę Ci tego. Ja zadzwoniłem do właściciela (numer w ogłoszeniu) i powiedziałem że po obejrzeniu chciałbym auto sprawdzić. Po prostu mi je udostępnił i tyle. Na Oplach znają się panowie na Wiślanej w firmie V6. Mają odpowiedni sprzęt, to na nim wyszedł prawdziwy przebieg samochodu. Jeśli chodzi o Renault to Rybicki z Malborskiej. Jak nie masz jak podjechać do fachowca to na forach samochodowych zawsze znajdziesz kogoś z komputerem kto Ci samochód sprawdzi.
Po numerze nadwozia czyli VIN możesz pojazd sprawdzić jako tako w ASO nawet przez telefon. Zawsze się czegoś dowiesz.
P.S. Gość dalej się upiera przy tym zaniżonym przebiegu, tym bardziej że poinformowałem go o prawdziwym. Choć jestem na 90% pewien że wiedział o nim wcześniej :wink:

PostNapisane: 28 stycznia 2012, o 11:07 

To czy Panowie z V6 się znają bym polemizował,

natomiast komputer ma też warsztat na Szerokiej

PostNapisane: 28 stycznia 2012, o 17:54 

EdiKris napisał(a):

Jeden z Panów z V6 był pionierem od cofania liczników w Kwidzynie, myślę że i teraz to robi za odpowiednią opłatą.

PostNapisane: 28 stycznia 2012, o 20:14 

art napisał(a):
Jeden z Panów z V6 był pionierem od cofania liczników w Kwidzynie, myślę że i teraz to robi za odpowiednią opłatą.

jak pracowalem w poprzedniej firmie i zajmowalem sie tylko diagnostyka to zgadza sie - "pomagalem" kilku handlarzom w miescie . sam proceder cofania licznika nie jest przestepstwem - przestepstwem jest niepoinformowanie kupujacego ze stan licznika jest niezgodny z rzeczywistym przebiegiem. od czasu swojej dzialalnosci nie robie tego i jestem za karaniem takich ludzi ktorzy sprzedaja auta z poprawionym przebiegiem oraz za stworzeniem bazy gdzie bedzie mozna kazde auto sprawdzic. rowniez handluje autami i takie perelki 10 letnie z 140000 przebiegiem psuja rynek jak sprzedaje auto 2 letnie i ma 120 000 nalatane. tylko ludzie dzwonia i marudza ze przebieg duzy. :shock: tyle ze jak juz ktos napisal - to kupujacy sami doprowadzili do tego ze auta z przebiegiem 200 000 ciezko sprzedac.

co do komputera. Daniel w koniach ma KTS;a, ja mam tech2 drobna roznica jest taka ze komp uniwersalny nie ma tylu mozliwosci co dedykowany do jednej marki jak moj (Opel) zeby bylo smieszniej - tech2 nie pozwala na korekte licznika w zakresie wiekszym niz 100 km :) pozatym w nowych autach przebieg jest zapisywany w 2 sterownikach.

EdiKris napisał(a):

EdiKris - na temat kazdego warsztatu jak i np sklepu mozna polemizowac, nigdy nei da sie dogodzic 100% klientow. jednemu nie bedzie podobac sie to ze mam terminy i od reki nic nie zrobie innemu kwota 40 pln za robote przy zawieszeniu bo np pan Heniu w garazu zrobi mu to za 20 pln. np najlepszy (podobno) mechanik od diesli w kwidzynie jest stalym klientem mechanika w mikolajkach. jak do tej pory mialem 3 auta ktore oddalem niezrobione - nie biorac za to zlotowki mimo walki. w 1 przypadku diagnoza byla trafna tylko klient nie mial $$$ na wlasciwa dla swojego sterownika pompe - chcial to naprawic gownem i patyczkiem a ja tak nie robie.

PostNapisane: 29 stycznia 2012, o 13:23 

Dzięki kadzimiedz ja tam już wśród znajomych zachęcam do wejścia na ten wątek na forum bo trzeba uczulać ludzi na takich cwaniaków jak ten właściciel Opla. Przy okazji sam się co nieco dowiedziałem. Najgorsze jest to że jak się kupuje nowsze autka powiedzmy 4-5 latki (dla mnie to są nowsze) to wszystkie wyglądają pięknie i nie wzbudzają podejrzeń. Wiadomo że najlepiej wziąć kogoś kto się "zna" na samochodach ale tak jak kupowałem autko kilka lat temu biorąc ze sobą osobę obeznaną to i tak auto okazało się naprawiane (skrzynia biegów sypnęła się po 1,5 roku - była naprawiana już przedtem) tak i teraz gdy sam szukałem żmudnie auta zachowując większość zasad rozsądnego kupowania to i tak kupiłem trafione. Najlepiej jednak chyba zrezygnować z komfortu i kupić małe ale nowe ...

PostNapisane: 5 marca 2012, o 15:03 

Kwidzyn pod względem uczciwości handlarzy żadnym wyjątkiem nie jest. Ja ostatnio szukam samochodu i nie chce mi się na razie daleko jeździć. Można się nieźle ubawić gdy ogląda się samochód który ma na blacie 275 tys, a za tydzień na zdjęciach w ogłoszeniu ma już 220 tys.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1