Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 543 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 37  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Budowa mostu koło Kwidzyna w ciągu DK90
PostNapisane: 1 lipca 2013, o 07:58 
Przyjaciel forum

krzyzak,
Masz uwagi do Anduela pisz na pw.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 1 lipca 2013, o 09:12 

Z Krzyzakiem to jak z polską służbą zdrowia, nie ważne, że zarejestrowano Cię na 2015rok, ważne, że Cię w ogóle zarejestrowano :grinka:

PostNapisane: 1 lipca 2013, o 12:14 

Z racji wykonywanego kiedyś zawodu byłem częstym gościem na rożnego rodzaju budowach w kraju i zagranicą. Powiem tak, kiedy zbliżał się termin odbioru, wszyscy uwijali się jak w ukropie. Elektrycy, kafelkarze, malarze goście od klimatyzacji hydraulicy etc. jeden siedział drugiemu na głowie, czy to był piątek światek czy niedziela. Najważniejsze żeby oddać inwestycję w terminie. Nie było tak jak z naszym mostem, spokój, luzik-jak skończymy, to skończymy, a jak nie to i tak żadnych kar i tak nie będzie.
Dla Krzyżaka ważne jest, że ludzie mają prace. Chwała mu za to. Szkoda tylko, że nie pomyślał kto za to wszystko płaci :(

PostNapisane: 1 lipca 2013, o 12:48 

Rider napisał(a):
Dla Krzyżaka ważne jest, że ludzie mają prace. Chwała mu za to. Szkoda tylko, że nie pomyślał kto za to wszystko płaci :(

Płaci za to GDDKiA. Z tym, że płaci kwotę RYCZAŁTOWĄ, określoną w trybie przetargowym + ewentualne roboty dodatkowe - ewentualne kary za nieterminowe zakończenie robót. Budimex podwykonawcom także płaci kwotę RYCZAŁTOWĄ, która została określona w trybie negocjacji między zleceniodawcą a zleceniobiorcą. Na naszej budowie płaci się "kapitalistycznie", czyli za wykonanie usługi, a nie "socjalistycznie", czyli za ilość dniówek, w których wykonywało się (lub nie) uslugę.

Żyjąc w kraju notorycznego wyboru mniejszego zła, jak już na prawdę nie można inaczej, to wolę "za długo ale solidnie" niż "na czas ale byle jak". Tak się pocieszam, bo nasz most wygląda na solidny.

PostNapisane: 1 lipca 2013, o 14:40 
Przyjaciel forum

Krzyżak miałeś się do moich postów nie odnosić, ale jeśli już to zrobiłeś to racz zauważyć że na zdjęciach Okiego które tak podziwiasz widać to co napisałem. Mam wrażenie że 24 lata po systemie który powoli odchodzi w zapomnienie odżywa karykatura systemu pracy trójkowej - jeden robi jak się patrzy a trzech się patrzy jak się robi. Ja od czasu do czasu zaglądam na tą budowę i raczej wiem co mówię. Sam parę sztandarowych budów lat 1975- 1985 mam aktywnie zaliczonych i jak ktoś tu słusznie zauważył pod koniec każdej, kiedy terminy pilą dzieją się cuda - a tu nie. Michał zdaje się nie wie o czym pisze - to jak, ktoś płacił jakieś kary umowne?

PostNapisane: 2 lipca 2013, o 06:54 

anduel napisał(a):
Michał zdaje się nie wie o czym pisze - to jak, ktoś płacił jakieś kary umowne?

Przecież napisałem wyraźniej EWENTUALNE. Anduel - zdaje się, że tak bardzo pragniesz by Budimex dostał po kieszeni, że przeoczyłeś. Przeprosiny przyjęte.

PostNapisane: 2 lipca 2013, o 08:29 

Michał napisał(a):
Rider napisał(a):

Płaci za to GDDKiA. Z tym, że płaci kwotę RYCZAŁTOWĄ, określoną w trybie przetargowym + ewentualne roboty dodatkowe - ewentualne kary za nieterminowe zakończenie robót. Budimex podwykonawcom także płaci kwotę RYCZAŁTOWĄ, która została określona w trybie negocjacji między zleceniodawcą a zleceniobiorcą. Na naszej budowie płaci się "kapitalistycznie", czyli za wykonanie usługi, a nie "socjalistycznie", czyli za ilość dniówek, w których wykonywało się (lub nie) uslugę.

Żyjąc w kraju notorycznego wyboru mniejszego zła, jak już na prawdę nie można inaczej, to wolę "za długo ale solidnie" niż "na czas ale byle jak". Tak się pocieszam, bo nasz most wygląda na solidny.

Dzięki za wyjaśnienia, uspokoiłeś mnie. Teraz już wiem, że nasze pieniądze są bezpieczne a i ludzie mają prace-super No i oczywiście most będzie wykonany solidnie :grinka:

PostNapisane: 2 lipca 2013, o 08:49 

Rider napisał(a):
Dzięki za wyjaśnienia, uspokoiłeś mnie. Teraz już wiem, że nasze pieniądze są bezpieczne a i ludzie mają prace-super No i oczywiście most będzie wykonany solidnie :grinka:

Rider nie obarczaj mnie odpowiedzialnością za to czy most jest wykonany solidnie i , o zgrozo!!!, że nasze pieniądze są bezpieczne. Co do pierwszego mam nadzieję (i nic ponadto), że tak jest. Co do drugiego mam przekonanie, że tak nie jest.

Tytuł: Re: Dyskusje - Budowa mostu koło Kwidzyna w ciągu DK90
PostNapisane: 2 lipca 2013, o 10:31 

Ludzie-zostawcie politykę/swoje sympatie i antypatie/"na boku".To nie jest czas i miejsce na agitację przedwyborczą.

PostNapisane: 2 lipca 2013, o 10:37 
Przyjaciel forum

karolmaks napisał(a):
To nie jest czas i miejsce na agitację przedwyborczą.

Racja od tego są kościoły.

PostNapisane: 2 lipca 2013, o 11:13 
Tak mi się wydaje, że podatnik nic więcej nie zapłaci niż było to w umowie. Można ewentualnie wyliczyć tzw. korzyści utracone z powodu tego ośmiomiesięcznego opóźnienia ale kto się tego podejmie i właściwie od jakiego czasu(od chwili rozebrania mostu w Opaleniu w 1929 roku czy może od pierwszego hasła "wybudujmy most") liczyć te straty z powodu braku mostu? Moim zdaniem największe straty z powodu opóźnienia poniesie Budimex. Musi wypłacać pensję pracownikom o 8 miesięcy dłużej, również zużywać energię o tyleż, itd. Do skarbonki podatkowej natomiast, wpadną podatki i pochodne z samych pensji za 8 miesięcy dłużej. Czyli wychodzi na to, że podatnik na tym zyska :P

PostNapisane: 2 lipca 2013, o 11:45 

MACIEKZB napisał(a):
Tak mi się wydaje, że podatnik nic więcej nie zapłaci niż było to w umowie. Można ewentualnie wyliczyć tzw. korzyści utracone z powodu tego ośmiomiesięcznego opóźnienia ale kto się tego podejmie i właściwie od jakiego czasu(od chwili rozebrania mostu w Opaleniu w 1929 roku czy może od pierwszego hasła "wybudujmy most") liczyć te straty z powodu braku mostu? Moim zdaniem największe straty z powodu opóźnienia poniesie Budimex. Musi wypłacać pensję pracownikom o 8 miesięcy dłużej, również zużywać energię o tyleż, itd. Do skarbonki podatkowej natomiast, wpadną podatki i pochodne z samych pensji za 8 miesięcy dłużej. Czyli wychodzi na to, że podatnik na tym zyska :P

Zgadzam się z przedpiszcą. Mało tego. Budżet zyska jeszcze więcej, bo ludzie nadrabiający drogi są zmuszeniu do zakupu większej ilości paliwa, którego cena jak wiadomo głównie sklada się z podatków. Nie do końca jednak zgadzam się ze zdaniem
MACIEKZB napisał(a):
Czyli wychodzi na to, że podatnik na tym zyska :P

gdyż zyska tylko ten podatnik, który z budżetu państwa właściwie jedynie czerpie (politycy, urzędnicy, służby, ....). Ale pewnie MaciekZB o tym doskonale wiesz, na co wskazuje emot na końcu tego zdania.

PS. I proszę mi tu durnowato karolumaksie nie wyjeżdżać z jakąś agitacją przedwyborczą. Nikomu nie wskazuję na kogo ma głosować. Ba, nawet nie chwalę się jak sam głosuję :grin:

PostNapisane: 16 lipca 2013, o 13:35 

Otwarcie mostu na pewno 26 lipca http://kwidzyn.naszemiasto.pl/artykul/1 ... d79e,1,3,5 ... szykuje się ciekawie wyglądające impreza .. Ludzie pewnie też z ciekawością się zjadą na takie otwarcie :) Tylko czy wystarczy miejsc parkingowych ?

-- 16 lip 2013, 2013 13:55 --

Chłopaki zróbcie plenerowe studio podczas takiej imprezy .. Zdjęcie na tle mostu :)

PostNapisane: 16 lipca 2013, o 14:38 

Świetnie :D

PostNapisane: 16 lipca 2013, o 19:09 
Przyjaciel forum

domek napisał(a):
Anduel!

Za dziesięć dni ost ma być otwarty, wolalbym po cichutku, skromnie; usunąć zapory i już. Zapewne , niestety, niektórzy nie odmówią sobie przemówień, pompy, fanfar i święceń. Przeżyjmy to jak najprędzej, niech most dobrze służy użytkownikom.

pozdrawiam

d

No jak to tak... bez przemówień i pokropku? Jest u nas taka silna tradycja że władza musi trochę porezonować, władza ta nadana przez Boga i ta z woli ludu. Jakieś to wydarzenie przecież jest a na skalę lokalną z pewnością wiekopomne i uświęcić to trzeba. Ja sobie to wyobrażałem w formie pikniku, na błoniach z piwem i nawet własnym grillem, jako coś apolitycznego, władze to powinny zorganizować wahadło autobusowe i tyle, no może jeszcze z pięć minut fajerweków po zmroku niech minogi też coś z tego mają. Aha i jeszcze ratownik by się przydał.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 543 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 37  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1