Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Przedszkola w Kwidzynie
PostNapisane: 4 września 2013, o 10:17 
Przyjaciel forum

Dokładnie tak, tym bardziej, że w przedszkolu odchodzi się od nauki jako takiej. Zgodnie z podstawą programową dziecko w przedszkolu ma się przede wszystkim bawić. Oczywiście przez tą zabawę dzieci wiele się uczą i poznają świat ale tak jak kolega powyżej uważam, że nie daje to żadnej gwarancji sukcesu w życiu dorosłym. Sam osobiście do przedszkola nie chodziłem i bez większych kłopotów skończyłem podstawówkę, technikum i studia.

PostNapisane: 4 września 2013, o 16:25 

A gdyby Wasze dzieci mieszkały z Wami w Norwegii byłoby, tak, dzieci mojego siostrzeńca są zdrowe i szczęśliwe
Cytuj:
Dzieci w Norwegii do przedszkola zabierają kanapki. Rodzicie przygotowują im do bidonów picie i rzadko kiedy jest to coś ciepłego, nawet jeśli na dworze jest trzaskający mróz. Dzieciom w przedszkolach ogólnie można więcej niż naszym dzieciom w naszych i małolaty włażą, gdzie tylko mogą wleźć. Co więcej, są przedszkola, w których z definicji dzieci są cały dzień na dworze bez względu na pogodę, a do budynku wchodzą tylko na siusiu. Dla nas hardcore, co nie? Tylko jakoś się nie słyszy, żeby dzieci norweskie padały jak muchy i chodziły non stop z zapaleniem płuc. Słyszy się natomiast coś innego.

Zwróćcie uwagę, jakie Norwegowie mają wyniki w sportach. Głównie zimowych, ale lekkoatletyka też nie tak na szarym końcu. Skoczków narciarskich za przeproszeniem w pizdu, biegaczy od metra, diathlonistów multum. Wszystko, co żyje, uprawia sport i przebywa dużo w ruchu i na świeżym powietrzu. Biegają, skaczą, maszerują, pływają, wspinają się, ścigają się, cokolwiek. To po pierwsze rzeźbi ciało, po drugie charakter. Sport to zdrowie nie tylko fizyczne. Psychiczne też. Jeśli w takim duchu wychowują swoje potomstwo, to klaszczę wszystkim, czym się da, nawet uszami.

A u nas co? U nas już w podstawówce 30% uczniów nie ćwiczy na wuefie z powodu różnorakich zwolnień, a potem jest tylko gorzej. Nasze dzieci kondycję mają żałosną, kręgosłupy krzywe a coraz częściej zmagają się z plagą XXI wieku, czyli z nadwagą i otyłością. Trudno o gorsze rokowania na przyszłość.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 5 września 2013, o 06:20 
Przyjaciel forum

Cytuj:
A gdyby Wasze dzieci mieszkały z Wami w Norwegii byłoby, tak, dzieci mojego siostrzeńca są zdrowe i szczęśliwe

Ja jestem w 150% za. Pisać i czytać zdąży się nauczyć w szkole. Tyle, że niestety rodzice w dzisiejszych czasach są dziwni. Parę lat temu jak byłem na pierwszym zebraniu w przedszkolu mojej córki to jedna z mamusiek wręcz wykrzyczała swoje wielkie zdziwienie i chyba oburzenie, że pani przedszkolanka planuje z dziećmi w zimę chodzić na spacery. Wczoraj byłem na pierwszym zebraniu u syna w grupie żłobkowej i też widziałem kilku nadwrażliwych rodziców. Zastanawiam się tylko po co oni oddali dzieci do instytucji skoro powinni zgodnie ze swoimi przekonaniami oddać je pod opiekę niani, która będzie się zajmować tylko i wyłącznie ich dzieckiem. :shock:

PostNapisane: 5 września 2013, o 07:20 

Moja żona usłyszała kiedyś na zebraniu w przedszkolu krzyczącą mamuśkę, której dziecko jest zbyt mądre by było przebrane za bałwana.
Chodziło o przedstawienie teatralne :-/ niektórzy naprawdę powinni zobaczyć się z lekarzem póki dzieci małe.

PostNapisane: 17 września 2013, o 15:13 
Cytuj:
A jak wygląda kwestia opłat?

Od 1 września w Ekologicznym wygląda tak:
Wyżywienie jako stawka dzienna(4 posiłki) wynosi 6,80.
Czesne:205 pln.
Ubezpieczenie dziecka(jednorazowa składka):23 pln.

PostNapisane: 17 września 2013, o 18:23 
Przyjaciel forum

kadzimiedz napisał(a):
niektórzy naprawdę powinni zobaczyć się z lekarzem póki dzieci małe.

Dobra dobra, a jakby Twojego syna chcieli przebrać za Macierewicza?
Ciekawe jak wtedy byś się zachował. :D

PostNapisane: 17 września 2013, o 19:41 

To co innego-bałwan, bałwanowi nierówny.
Swoją drogą, rodzicami są dziś pokolenia, które w przedszkolu uczyło się czytać i pisać. Nie miało szans na fajnym placu zbaw. Pewnie mówią ten tekst- ,,wyrosłem na ludzi". Jestem pod wrażeniem takiego ,,parku zabaw" w Kubusiu. W mojej starej jedynce przy Basztowej, były tylko takie metalowe konstrukcje. Jako dziecko, najbardziej lubiłam właśnie wychodzić na plac zabaw.

PostNapisane: 17 września 2013, o 20:11 

Darek napisał(a):
kadzimiedz napisał(a):
niektórzy naprawdę powinni zobaczyć się z lekarzem póki dzieci małe.

Dobra dobra, a jakby Twojego syna chcieli przebrać za Macierewicza?
Ciekawe jak wtedy byś się zachował. :D

Ciężko z tym Macierewiczem :shock: ale w końcu Karewicz grywał nazistów a ja go lubię.

PostNapisane: 17 września 2013, o 21:13 
oka napisał(a):
To co innego-bałwan, bałwanowi nierówny.
Swoją drogą, rodzicami są dziś pokolenia, które w przedszkolu uczyło się czytać i pisać. Nie miało szans na fajnym placu zbaw. Pewnie mówią ten tekst- ,,wyrosłem na ludzi". Jestem pod wrażeniem takiego ,,parku zabaw" w Kubusiu. W mojej starej jedynce przy Basztowej, były tylko takie metalowe konstrukcje. Jako dziecko, najbardziej lubiłam właśnie wychodzić na plac zabaw.

Też tam chodziłem ale przedszkole miało nr 4...

PostNapisane: 18 września 2013, o 19:17 

pewnie, to przedszkole to 4. Jak miło,że ktoś jest czujny. :smile:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1