Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ludzie umierają z zimna, początek XXI w w III RP.
PostNapisane: 26 stycznia 2014, o 10:52 
Przyjaciel forum

kapec napisał(a):
ale jednak obstawiam, że większość ofiar mrozów to pijaki.

Trudno się nie zgodzić. :sad: A przecież nikogo z pijaków na siłę nie wolno leczyć. :sad:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 26 stycznia 2014, o 11:14 
Przyjaciel forum

Darek napisał(a):
kapec napisał(a):
ale jednak obstawiam, że większość ofiar mrozów to pijaki.

Trudno się nie zgodzić. :sad: A przecież nikogo z pijaków na siłę nie wolno leczyć. :sad:

Większość Polaków to katolicy a oni jak nauka wiary to definiuje są litościwi i kochający bliźniego jak siebie samego, niezależnie od tego jak podmiot tej litości nisko upadł. Trudno zrozumieć zatem pogardę i obojętność wobec ludzi w potrzebie, za to rozbawiła mnie troska o życie poczęte, może dlatego że sam początek takiego życia nie wymaga żadnych zabiegów ani środków materialnych do trwania w tej fazie rozwoju. Później to już ta troskliwość mija zarówno wobec dzieci, dorosłych jak i pijaków.

PostNapisane: 26 stycznia 2014, o 13:26 
Przyjaciel forum

anduel napisał(a):
Później to już ta troskliwość mija zarówno wobec dzieci, dorosłych jak i pijaków.

Bo to jest troskliwość wynikająca z potrzeb politycznych kleru i polityków.
Później to już codzienna hipokryzja.

PostNapisane: 26 stycznia 2014, o 13:31 

Anduel, jestem katolikiem, nie troszczę się o życie poczęte (jak będzie chciało i miało warunki, to sobie poradzi - czysta biologia). Zbieram pijaczków z ulicy, bo może kiedyś też taki będę. Nie ma we mnie pogardy i obojętności. Jak zbierany pijaczek leży na mrozie i mówi "Odp...się" to dzwonię na policję. Jak jest ciepły, letni wieczór i mówi "Odp... się" to sprawdzam, czy się nie sturla pod samochód i odp..m się.

W zimowy wieczór podszedł do mnie koleś pod kauflandem i żebrał, bo jest bezdomny. Zaproponowałem mu podwózkę do noclegowni w Borowym Młynie. Czmychnął zanim skończyłem zdanie.

Ratownicy mają takie mocne ale mądre stwierdzenie - wszystkim nie pomożesz.

PostNapisane: 26 stycznia 2014, o 13:50 
Przyjaciel forum

Piotr_J wiem, że jesteś wyjątkowy ale to wyjątkowe działanie nie jest zakorzenione w narodzie. Ja jako, że nie jestem już katolikiem ale jedynie chrześcijaninem. Powiadamiam telefonicznie służby porządkowe i czekam na ich przyjazd.
Oczywiście czas reakcji notuję i przedstawiam kierownictwu powyższych służb.
Zostałem nawet raz oskarżony o upierdliwość, co zostało nagrane i przekazane innym służbom.
Te już mnie o upierdliwość nie oskarżały, wręcz przeciwnie. :)

PostNapisane: 26 stycznia 2014, o 21:46 

Darek, myślę, że to najrozsądniejsze co możemy zrobić- zadzwonić po odpowiednie służby. Bo pomagając, trzeba też pamiętać o swoim bezpieczeństwie, odruchy ludzi budzonych/ otumanionych przez alkohol bywają różne.
Miejsca dla bezdomnych są- warunek jeden. Ta osoba musi być trzeźwa. Niestety alkohol jest taką siłą, która odbiera wszystko: od pracy, po dom i rodzinę, kończąc na godności. Więc ten warunek bywa nie do zrealizowania dla większości. Nie wiem co powinniśmy, jako społeczeństwo, tak naprawdę z tym zrobić. Do leczenia nikogo nie zmusimy, do domu bezdomnego też nikt nie weźmie, siłą go gorącą zupą też nie nakarmi. Więc chyba jedyną, odpowiednią czynnością jest to zadzwonienie na straż miejską czy policję.

PostNapisane: 26 stycznia 2014, o 21:53 

Darek napisał(a):
...ciekawe ilu jeszcze zamarznie w jak by nie było państwie europejskim.

Zgadza się, nawet w afrykańskich krajach trzeciego świata mniej ludzi zamarza.
Darek napisał(a):
Do dzisiaj osiemnaście osób zamarzło, ja wiem to ludzie z marginesu więc nie powinienem marudzić.

Nie chodzi o to czy z marginesu, czy nie. Chodzi o to, że ci ludzie znajdują się w takie mrozy na ulicy mimo corocznych instytucjonalnych akcji ich "wyłapywania" i transportowania do noclegowni. Z których to noclegowni niektórzy uciekają. Postulujesz Darku pozbawienie tych ludzi wolnej woli, czyli ich zbydlęcenie do reszty?

PostNapisane: 26 stycznia 2014, o 22:18 
Przyjaciel forum

Michał napisał(a):
Postulujesz Darku pozbawienie tych ludzi wolnej woli, czyli ich zbydlęcenie do reszty?

Oj daleki jestem od jakichkolwiek postulatów. Po prostu w ognisko forumowe wrzuciłem kasztan, być może usłyszę coś ciekawego. Od dawien dawna uczę się czytając i słuchając innych.
Dzisiaj jest już dwudziestu zamarzniętych ludzi, cały czas myślę czy dało by się tego uniknąć. A jak tak, to w jaki sposób.
Sam sposobu nie znalazłem, ale starać się trzeba. :sad:

PostNapisane: 27 stycznia 2014, o 00:56 

Darek napisał(a):
Piotr_J wiem, że jesteś wyjątkowy ale to wyjątkowe działanie nie jest zakorzenione w narodzie.

Nie jestem wyjątkowy. Takich jak ja są setki tysięcy, albo i miliony. Powoli zmienimy ten kraj poprzez odpowiednie nauczanie naszych dzieci. Na tegorocznym finale WOŚP mój młody lat 5 uczył się resuscytacji i po nauce wykonał ją skutecznie na manekinie dziecka. On już wie jak pomóc koledze czy koleżance (pewnie to wolałby zdecydowanie ;) ).

Wcześniejsze pokolenia (nawet moje) mają zakorzeniony wstręt do dzwonienia na policję, bo za naszych czasów dziecięcych dzwoniący na milicję był donosicielem. Moje dzieciaki nie mają takich oporów. Dobrze wiedzą gdzie i po co zadzwonić.

Lilith napisał(a):
Miejsca dla bezdomnych są- warunek jeden. Ta osoba musi być trzeźwa.

Z tym alkoholem, to nie jest prawda. Dziś w radiu mówili o sytuacji w noclegowniach w trójmieście. Miejsc leżących nie ma, ale przyjmują każdego, kto przyjdzie. Jakiś kąt mu znajdą. Cztery z tych miejsc przyjmują też bezdomnych po alkoholu. Służby mają wykaz tych miejsc i wiedzą, gdzie dostarczyć takiego zawodnika. Tyko, że zawodnik musi wyrazić taką wolę. A ztym bywa różnie.

PostNapisane: 27 stycznia 2014, o 16:26 

Piotr_J, to jest prawda. Tylko 4 miejsca, to wyjątek, który potwierdza regułę. W większości noclegowni warunkiem koniecznym jest trzeźwość. Jeśli ktoś pod wpływem alkoholu będzie wykazywał zachowania agresywne, nikt go na siłę w noclegowni nie zatrzyma, a wręcz z pewną ulgą pozwoli mu się opuścić budynek.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1