Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Renowacja reprodukcji
PostNapisane: 13 stycznia 2015, o 20:48 

Dostałem piękny, kiczowaty obraz (przedwojenna reprodukcja na papierze) , nawet go polubiłem , bo jeleń na nim "jak byk", sarenek z pięć, o dzikach nie wspomnę ... :) ;)
Niestety jest w opłakanym stanie :sad: .Trochę ponaddzierany , może siedzą w nim jakieś grzyby...
Czy ktoś z forumowiczów może mi poradzić , jak go uratować ?
Szukałem w necie , ale piszą o płótnach , o papierach niewiele .
Podobno dobrze usmażyć te grzyby w mikrofali :shock: , albo wystawić na mróz :neutral: .
A jak podklejać rozerwania ?
Kolega radzi spalić i namalować od nowa ;) :roll:

Tytuł: Re: Renowacja reprodukcji
PostNapisane: 13 stycznia 2015, o 21:16 

Na Discovery w "Jak to jest zrobione" (albo podobnym...) był kiedyś temat renowacji papierowych plakatów.

Po pierwsze: kąpiel w wybielaczu (specjalnym dla papieru? bo chyba nie tym od ubrań...) w kuwecie o rozmiarze nieco większym niż największy element. Potem w jakimś (jakim?) preparacie grzybobójczym.
Po drugie: po wyschnięciu (nie wolno dopuścić do pofałdowania!) podklejenie na płótno z odpowiednim pozycjonowaniem ewentualnych kawałków względem siebie i zagniataniem przylegających krawędzi kostką introligatorską.
Po trzecie: uzupełnienie ubytków papierem o możliwie najbardziej zbliżonej fakturze, grubości i kolorze, doklejenie i zagniecenie krawędzi jak wyżej.
Po czwarte: retusz odpowiednio dobranymi farbami tych miejsc, których nie da się uzupełnić w punkcie 3 (np. szpary pozostałe po przetartych krawędziach złożenia).
Na koniec można pokryć odpowiednim lakierem (wydaje mi się, że słowo "odpowiednim" jest tu kluczowe...).

Załatwili to w jakieś 7 minut ;)

Oczywiście przy samodzielnych próbach wskazane wcześniejsze ćwiczenia, testy i próby...
Pewnie długotrwałe i żmudne, bo np. nie wiadomo jakiego wybielacza użyć, trzeba poćwiczyć wyciąganie z kąpieli tak, aby nic nie podrzeć, trzeba też poćwiczyć przesuwanie (pozycjonowanie) arkusza na pokrytym klejem płótnie, a przed tym wybrać klej - na tyle wolno schnący, by dało się elementy przesuwać i nie oparty na wodzie powodującej pęcznienie papieru.
Że o retuszu nie wspomnę.

PostNapisane: 13 stycznia 2015, o 21:33 

sagitarius napisał(a):
Dostałem piękny, kiczowaty obraz (przedwojenna reprodukcja na papierze) , nawet go polubiłem , bo jeleń na nim "jak byk", sarenek z pięć, o dzikach nie wspomnę ... :) ;)
Niestety jest w opłakanym stanie :sad: .Trochę ponaddzierany , może siedzą w nim jakieś grzyby...
Czy ktoś z forumowiczów może mi poradzić , jak go uratować ?
Szukałem w necie , ale piszą o płótnach , o papierach niewiele .
Podobno dobrze usmażyć te grzyby w mikrofali :shock: , albo wystawić na mróz :neutral: .
A jak podklejać rozerwania ?
Kolega radzi spalić i namalować od nowa ;) :roll:

Kolega ma rację , słome makową i spalić .Zróbta se skręta ,odlot murowany jak chata góralska albo eskimosa .

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 13 stycznia 2015, o 23:29 

pszczelarz masz jeszcze trochę tej słomy ? :D :wink:

PostNapisane: 14 stycznia 2015, o 23:09 

[quote="Grzechu"]Na Discovery w "Jak to jest zrobione" (albo podobnym...) był kiedyś temat renowacji papierowych plakatów.

Po pierwsze: kąpiel w wybielaczu (------)

Dzięki Grzechu za info !
Chyba trafiłem na końcówkę tego programu , nawet chwyciłem za kamerę , aby go nagrać , ale skończyli . :sad:
Jak czytam o wybielaczu , to boję się , że "wszystko będzie białe" - to wina reklam :lol:
Twoja rada bardziej mi się podoba od tej pszczelarza ;) :evil:

Strefa czasowa: UTC + 1