Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2007, o 20:53 

Wiesz kwispol, że dzwoni tylko nie wiesz, w którym kościele :grinka: :grinka:

Ks. Wiesiu proboszcz w Albercie jest rodowitym Kwidzynianinem.
Za to ks. Janusz od Wojciecha i owszem wywodzi się z Trzciana.
To tyle by było w tym temacie.

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2007, o 20:56 

Porcellus napisał(a):
Wiesz kwispol, że dzwoni tylko nie wiesz, w którym kościele :grinka: :grinka:

Ks. Wiesiu proboszcz w Albercie jest rodowitym Kwidzynianinem.
Za to ks. Janusz od Wojciecha i owszem wywodzi się z Trzciana.
To tyle by było w tym temacie.

Porcellus

Tak, racja ! zwracam honor, poknociły mi sie te przybytki i ich gospodarze ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2007, o 22:16 

Jezu :shock: ale Wy macie wiedzę :!: Ja mam problem żeby zapamiętać pod jakim swiętym jest ten rozrabiający kościółek z niewiele mniejszą plebanią w sąsiedztwie, a Wy Panowie kumacie jeszcze kto w nich rządzi :!: :?: :shock:
No to chylę czoła przed Waszą wiedzą.

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2007, o 22:18 

jerbro napisał(a):
n rozrabiający kościółek z niewiele mniejszą plebanią w sąsiedztwie

Spierałabym się co do słuszności tego twierdzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2007, o 22:21 
jerbro napisał(a):
kościółek z niewiele mniejszą plebanią w sąsiedztwie

Oj chyba on nie jest cały przewidziany na plebanię,

Koleżanka z pracy wiem że wynajmowała tam salę na chrzciny, a jak zwiedzała tą "plebanię" to ksiądz był w posiadaniu jednego pokoju, kuchni i gabinetu, nic więcej. Reszta były pomieszczenia dla wikariuszy i na ich gabinety i coś jeszcze, ale zabijcie teraz a nie pamiętam. Zaś w sali dużej odbywają się jakieś próby zespołu parafialnego, ale czy tej parafii to nie wiem.

Ostatnio edytowano 9 maja 2007, o 22:22 przez Adamo, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2007, o 22:21 

Stare chińskie przysłowie mówi:"Chcesz dobrze poznać wroga, zaprzyjaźnij się z nim"
Stąd nasza wiedza :grinka: :grinka: :grinka: :grinka: :grinka: :grinka:

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2007, o 06:28 

Porcellus napisał(a):
Stare chińskie przysłowie mówi:"Chcesz dobrze poznać wroga, zaprzyjaźnij się z nim"

I "wróg" z powodzeniem tę taktykę stosuje. :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2007, o 07:09 

jerbro napisał(a):
Jezu :shock: ale Wy macie wiedzę :!: Ja mam problem żeby zapamiętać pod jakim swiętym jest ten rozrabiający kościółek z niewiele mniejszą plebanią w sąsiedztwie, a Wy Panowie kumacie jeszcze kto w nich rządzi :!: :?: :shock:
No to chylę czoła przed Waszą wiedzą.

Dlatego też moja wiedza w tej akurat materii jest chyba mniej wiecej na tym samym poziomie co twoja Jerbro. Jak się zwią te koscioły i jak sie nazywają ich wodzowie nie do końca sie orientuję (słusznie mi to wyperswadował Porcellus). Nie mniej jednak wiadomym jest ze chodzi o wyjatkowo głośny kościół w narożniku Polnej i Sportowej.

Co do zaprzyjaźniania się z wrogiem ? Hmm... to raczej wątpliwa przyjemność. Bynajmniej w tym przypadku ;)

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2007, o 16:46 

Przepraszam bardzo. Na Słowackiego też. :mad:

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2007, o 17:46 

Bo to dwie bratnie dusze, jak ktoś wcześniej zauważył. Dwóch młodszych "rydzyków".
A ja cały czas myslałem, że to dzieci mają się rodzić z tego zakazu aborcji. A tu nam rydzyki wyskakują. :shock: Zgroza :shock: :shock: :shock:
Dokąd ten świat zmierza :638:

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2007, o 18:34 

Wnioskuję, że najbardziej tu zawiniła grzybnia, a oną nie widać, boć w głębi się skrywa. Wydaje jednak plon, gdy sprzyjający klimat i aura odpowiednia. :570:

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2007, o 18:42 

Ino przez tę grzybnię, długo jeszcze, naszym wnukom, czkawką odbijać się będą rządy "kartofli". I za czyje grzechy mają Oni tak cierpieć???

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2007, o 18:58 

Już w starożytności ostrzegano, że władza nad ludźmi na ich szkodę będzie się skłaniała. Ludzie lubią jednak ociupinkę masohizmu, za relaks w bezmyślności...
No przecież w końcu ktoś musi co jakiś czas robić porządki, bo byśmy zginęli w totalnym bałaganie. Problem w tym, że od dłuższego czasu nie wiadomo co zamieść, a co odłożyć na półkę. :-(

Tytuł: Zakłócanie porządku publicznego przez Kościół
PostNapisane: 10 maja 2007, o 20:11 
Jestem zażenowany poziomem dyskursu w tym temacie.
Zaznaczam, że rozróżniam tematy "jajcarskie" (w których bez totalnego luzu nie ma tematu) i tematy o konkretnych sprawach, w których jednak trollenie potrafi zamulić każdy problem.
Zgłoszono sprawę hałaśliwego funkcjonowania kościoła, zakłócającego spokój całej dzielnicy a miejskie służby porządkowe podobno lekceważą ten stan rzeczy.
Z oddali nie doświadczam tych hałaśliwych dolegliwości, ale jeśli podnoszenie tej sprawy nie jest tylko biciem piany, to przecież unormowałaby to zorganizowana petycja - protest mieszkańców, czego nie mógłby zlekceważyć ani samorząd miejski kontrolujący lokalne służby, ani "głośny" proboszcz służący swojej parafii.
Jacob_Spricel napisał(a):
100 osób to już pewien elektorat z którym trzeba się liczyć, rozumiecie ;)? ...

Można znaleźć i inne metody porozumienia - jeśliby ktoś tego szukał.

Problem tytułowy zgasł już na pierwszej stronie i rozwija się dalej wg metody typowego polowania na "Żyda".
Żydów w Polsce już nie ma więc i antysemityzm nie ma się czym żywić poza marginalnymi, dziwacznymi resentymentami nawiedzonych, kiboli i mętów.
Pozostały jednak metody wypróbowane w przeszłości w organizowaniu nagonki, którą obserwuję w "dyskusji" w tym temacie. Rozpracowywanego Żyda można zastąpić, jak to już robiono, "wrogiem klasowym", konkurentem politycznym lub innowiercą. Tu wypożyczono sobie osobę księdza i dalej wg znanego schematu:
Cytuj:
dobrze poznać wroga

Potem jest potrzebna identyfikacja personalna, nazwisko i szczegóły
Cytuj:
to ks.Janusz od Wojciecha i owszem wywodzi się z Trzciana

i próba ośmieszenia (że gruby, że jakieś "koronkowe stringi"; można przypisywać czyjeś występki:
Cytuj:
jakiś proboszcz lał niektórych swoich parafian krucyfiksem po 'ryju'.

Jak relikt po szmalcownikach z czasów okupacji pojawia się wątek zaglądania do rozporka. Jest znany poseł nielubiany (i słusznie) nie tylko na tym forum, który deklarował okazanie swej aryjskości metodą rozporkową. Mimo okazywanej niechęci do tego posła nie pogardzono tu jego inspiracją:
Cytuj:
A to ciekawe, co księdzu ze spodni wystaje

Itd.itd. aż zwoływanie się nagonki zagłuszyło już kościelne megafony, bo okazało sie, że nie o ten hałas tu chodzi.
Nie dochodzą tu do mnie (70km) odgłosy z Polnej w Kwidzynie ale rozumiem, że mogą przeszkadzać nawet w bardziej odległych miejscach jak Gdańsk, czy Warszawa, ponieważ z daleka widać, że uprawia się tu w brzydkiej formie temat zastępczy. Zamiast szydzić i obrażać personalnie kwidzyńskich księży można by wymienić opinie na temat np. niezbędnej reformy polskiego Kościoła
Cytuj:
jesteśmy jak by nie było w większości katolikami
albo: Czyje miejsce zajęli w tym Kościele duchowni ekstremiści. Jak widać nie o dyskusję tu chodzi. Z zażenowaniem znalazłem tu cytowane wypowiedzi autorów, którym zawdzięczam lekturę wielu interesujących i pouczających tekstów w innych tematach na tym forum.
Padła tu też propozycja sensowna:
kwispol napisał(a):
Jerbro, a może by tak "sprzedać" temat do NIE ?!

A tutaj proponuję spuścić wodę i włączyć wentylator.

Post Scriptum: Panująca na Forum wolność słowa jest tym, co mnie tu sprowadziło. Tej wolności towarzyszy poczucie anonimowości bez konieczności ponoszenia jakichkolwiek konsekwencji (tzw. tania odwaga). Warto sobie przypominać, że wolności słowa nie ogranicza ani kultura osobista, ani uczciwość w wywodzeniu swoich racji.

Tytuł: Re: Zakłócanie porządku publicznego przez Kościół
PostNapisane: 10 maja 2007, o 20:56 

Budslavsky napisał(a):
Nie dochodzą tu do mnie (70km) odgłosy z Polnej w Kwidzynie ale rozumiem, że mogą przeszkadzać nawet w bardziej odległych miejscach jak Gdańsk

Jeśli pijesz do mnie, to wydaje mi się, ze chyba pomyliłeś adres.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1