Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2007, o 06:25 
Przyjaciel forum

lord vader napisał(a):
ja wole robić zdjęcia np. Pana Sowy a nie karty Kodaka

Prosił bym też o CSM-kę, nie bądź żyła :grinka:
Technikę należy poznawać a nie kontestować, celem jest obraz a nie pomiary rozdzielczości, geometrii lub barwy.
Zresztą wystarczy przeczytać złotą myśl zamieszczoną pod postem przedmówcy i wszystko jasne :grinka: :grinka: :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2007, o 18:59 

Mam odczucie, że jednak nie lubicie się dzielić swoja wiedzą. Chłopak prosił o podpowiedzi i nie widzę jakoś pomocy z Waszej strony.

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2007, o 19:11 
Przyjaciel forum

waldek2,
na forum jest mało użytkowników nikona, więc kto ma się wypowiedzieć i co :?:
ja jedyne co mogę powiedzieć, to poszukaj w google.pl ale to nie będzie żadna rada z mojej strony, więc się nie odzywałem.
:roll: :roll: :roll: :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2007, o 19:17 
Przyjaciel forum

waldek2 napisał(a):
Chłopak prosił o podpowiedzi i nie widzę jakoś pomocy z Waszej strony.

Odczucie może Cię mylić, odpowiedzi dostał dużo, nie dostanie jednak od nas specyfikacji zakupu jedynie słusznego sprzętu.
Z tej prostej przyczyny, że nie jesteśmy sprzedawcami a jedynie użytkownikami.
Nie jesteśmy też zainteresowani robieniem komuś wody z mózgu, inaczej ja bym napisał, by olał Nikona bo tylko Canon to jest to co go zadowoli - i jak by to wyglądało :?: :-P

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2007, o 20:19 

Darek napisał(a):
ja bym napisał, by olał Nikona bo tylko Canon to jest to co go zadowoli - i jak by to wyglądało :?: :-P

Była by to zdecydowanie odpowiedz , na którą bym ja czekał. Kupiłbym canona albo gdybym był tak jak Gosia osoba przekorną nie posłuchał i kupił np. soniacza. A tak właśnie nalewasz wody. Jeżeli nie jesteś przedstawicielem canona, a Twój sprzęt Tobie odpowiada to przedstaw jego zalety i reklamuj.

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2007, o 20:29 
Przyjaciel forum

waldek2 napisał(a):
Twój sprzęt Tobie odpowiada to przedstaw jego zalety i reklamuj

Na pewno nie będę reklamował żadnego sprzętu :grinka: tym bardziej tego, którego używam najczęściej. Powód ? nie żyją już jego konstruktorzy i fabryki też już nie istnieją.
Z zabawek mogę polecić serię Canonów, używam 20D i 5D obiektywy raczej firmowe z wewnętrznym ogniskowaniem :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2007, o 20:53 
Przyjaciel forum

Czy jest aż taka róznica między szkłami Nikona i Canona :?: Wydaje mi się, że są podobne, mogą różnić się jedyne szczegółami, dzielą się też na "krótsze", "dłuższe" i tzw. "stałki"

Chodzi mi o to czy na początek dobrze jest sobie kupić jeden obiektyw "krótszy" i jeden trochę "dłuższy" z VR'em :arrow: patrz mój pierwszy post, czy wystarczy mi np. jeden "dłuższy"( 70-300) :?: Co chciałbym focić już pisałem.

Albo jeszcze inaczej się zapytam :572: :twisted: : Czy wartość od 18 do 200 lepiej jest podzielić na dwa obiektywy np. 18-55 i 55-200, czy wystarczy jeden "uniwersalny" 18-200 :?: W Waszych Canonach też przecież są takie podziałki.
;)

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2007, o 21:22 
Przyjaciel forum

rafał12 napisał(a):
"uniwersalny" 18-200

Wystrzegaj się jak ognia uniwersalnych, jeżeli już zoom to jeden krótszy jeden dłuższy.
Do dzisiaj rozsądna krotność zooma to x3, inne wynalazki raczej do kompakcików.
Ta trzykrotność jako najwyższa wynika z praw optyki, mimo asferycznych soczewek i innych wynalazków. :grin: nie daj się zwariować. :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2007, o 21:32 

rafał12 napisał(a):
Czy jest aż taka róznica między szkłami Nikona i Canona :?:

Nie wiem jak w tych krótszych przedziałach, ale w dłuższych ogniskowych (serii L) Canon zdaje się być górą - ale to opinia bazowana tylko na obserwacjach (np. fotografów na meczach piłki nożnej).

Nie miałem okazji bawić się tymi droższymi obiektywami Nikona, nie mam właściwie znajomych w tym systemie :)

Choć widziałem ludzi, którzy cuda robią budżetową 400d i niewyszukanymi szkłami :) Patrz Janusz Miller :)

Co do uniwersalnych - za Darkiem.

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2007, o 21:39 
Przyjaciel forum

W końcu coś się ruszyło :arrow: dzięki.

To pytanko do Darka:
Może jeszcze mi powiesz ilo krotny zoom będzie w tym szkle np. 55-200, czy będzie on trzykrotny czy większy :?: Ile jest tych jednostek na jednokrotny zoom :?: Może jest na to jakieś równanie :?:

Ostatnio edytowano 25 października 2007, o 21:42 przez rafał12, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2007, o 21:41 
Przyjaciel forum

rafał12 napisał(a):
Może jest na to jakieś równanie :?:

prościutkie Podziel 200/55 lub 70 i masz wynik :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2007, o 21:46 

waldek2 a czego ty oczekujesz?? że ktoś napisze jaki ma kupić obiektyw??
jedni lubią ptaszki inni robaczki a jeszcze inni kobiety :D stare ludowe przysłowie mówi, że "jak coś jest do wszystkiego to jest ...."

co do różnicy szkieł miedzy Nikonem a Canonem to kwestia gustu praktycznie każde szkło ma swojego odpowiednika w konkurencyjnym systemie

z budżetowych stałek to np 50mm 1,8 (canon ma coś koło 350 zeta nikon koło 450) ale wykonanie Nikona bije ten Canonowski plastik na głowę :D do tego dochodzi jeszcze szklarnia producentów trzecich jak Sigma, Tokina czy Tamron wybierać jest naprawdę w czym :) tylko zależy kto co chcę czy szeroko czy wąsko :D

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2007, o 21:54 
Przyjaciel forum

lord vader napisał(a):
szeroko czy wąsko

Lordzik o czym ty piszesz na Boga :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2007, o 22:16 

DAAD to takie skróty myślowe :D

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2007, o 07:31 

rafał12 napisał(a):
Chodzi mi o to czy na początek dobrze jest sobie kupić jeden obiektyw "krótszy" i jeden trochę "dłuższy" z VR'em patrz mój pierwszy post, czy wystarczy mi np. jeden "dłuższy"( 70-300) :?: Co chciałbym focić już pisałem.

Miałem zabrać głos w dyskusji już wczoraj ale jak miałem już coś wypocone to zamknąłem sobie okno przeglądarki więc dziś robię drugie podejście.
Mając już pewne doświadczenie z megazoomami Nikona spod znaku VR to nie uważam zakupu tego obiektywu za dobry pomysł.

Używam Nikkor AF-S DX VR 18-200mm 3.5-5.6G IF-ED i muszę powiedzieć, że zakładam go TYLKO wtedy, gdy wiem, że nie będę miał czasu zamieniać szkieł. Sprawdza się wszędzie tam gdzie trzeba zrobić zdjęcie większej grupie a za chwilę chwycić jakąś twarz. Nie powiem, wtedy nawet włączam VR i jak ludzie stoją spokojnie w grupce to mogę użyć czasu 1/30 sek przy dużej ogniskowej. Jeśli chcesz robić zdjęcia sportowe w halach to zdecydowanie odradzam. VR nie spowoduje, że zawodnicy będą wolniej biegali. Tu wymagane są czasy rzędu 1/250 do 1/1000 a ze światłem f5.6 i powiedzmy ISO400 takich czasów nie uzyskasz.

Mój typ na dobry początek to dwa obiektywy. Jeśli rozpatrujemy tylko obiektywy Nikkor to po pierwsze jasna "stałka" Nikkor AF 50 f/1.8
Po drugie jakiś mały zoom na przykład wspomniany wcześniej Nikkor AF-S DX 18-70mm F3,5-4,5G IF-ED choć w tym zakresie ogniskowych wybrał bym raczej jakiegoś jasnego Tamrona.
Trzeci do stajni to zoom w zakresie do 200mm zdecydowanie Nikkor AF 80-200mm f2.8 D ED choć jego cena ponad 3000 PLN może odstraszyć na ten przysłowiowy początek. Zamiast tego można pokusić się o doskonały Nikkor 70-210 f4 AF, z wewnętrznym ogniskowaniem, którego można kupić już za mniej niż 1000 PLN.

A tak na prawdę, jeśli ktoś zaczyna fotografować to zestaw z poczciwym KIT'em powinien wystarczyć na kilka miesięcy a po tym czasie sam już będziesz wiedział czego Ci do szczęścia potrzeba.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1