Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2008, o 09:37 
Przyjaciel forum

Budslavsky napisał(a):
gdy petenci pozwalają traktować się jak stadko baranków przez jakąś wszechwładną panią Dziunię.

Masz rację, kiedyś jedna z urzędniczek po małej acz stanowczej ale grzecznej wymianie zdań, zapytana o nazwisko bo na drzwiach go nie było.
Odpowiedziała że mi go nie poda bo na randkę się ze mną umawiała nie będzie.
Skierowałem się do jej naczelnika.
Następnego dnia ta sama pani stwierdziła że zachowałem się jak cham i kapuś więc będę miał problemy z załatwieniem tej sprawy.
Ponowne odwiedziny u naczelnika, efekt - pani nie pracuje, sprawa załatwiona pomyślnie.
Pamiętać jedynie należy, nerwy na wodzy, grzecznie ale bardzo zdecydowane działanie i efekty przychodzą dziwnie szybko. :grinka: :grinka: :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2008, o 13:00 

Budslavsky napisał(a):
Na nic zdadzą się tu nawet zabiegi przełożonych, gdy petenci pozwalają traktować się jak stadko baranków przez jakąś wszechwładną panią Dziunię.

W swojej krótkiej karierze zawodowej mam pewien staż w urzędzie i zapewniam Was wszystkich, że petenci (dzisiaj to się chyba mówi klienci) pozostawiają również wiele do życzenia.

Może to wyłącznie moje odczucie, bo pracowałem w specyficznym dziale, ale kultura powinna obowiązywać dwie strony.

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2008, o 13:36 
Przyjaciel forum

O,o,o! I sekator się odezwał :-D :-D :-D

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2008, o 14:12 
Ale to się nazywa customer service. Taka praca. Jeżeli się godzisz na przyjmowanie pensji i warunki na kontrakcie pracy to wybacz... pretensje można mieć tylko do siebie.
Też pracuję w dziale odpowiedzialnym za kontakt z klientem (fakt, że wewnątrz firmowym) i niestety trzeba było się pogodzić, że czasami trzeba pogadać z ludźmi inteligentnymi inaczej.

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2008, o 16:35 
Zbanowany

KrzaQ napisał(a):
Racz mnie uświadomić skąd bierze sie w tobie obawa o nowy dowód (o ile go już posiadasz) i o jakie doświadczenia z lat ubiegłych się powołujesz twierdząc, że okres ważności aktualnych plastików będzie krótszy niż nominalne 10 lat?
Gadasz tylko po to żeby gadać? Wieszasz psy na wszystkim co zostawiłeś w kraju. Możesz czuć się jak "pracownik w delegacji", jesteś jednak emigrantem i nic tego nie zmieni. Dobrze Ci na obczyźnie i lepiej tam pozostań bo tutaj będziesz tylko przeszkadzał tym, którzy chcą coś zrobić i zmienić. I nawet nie wiesz jak się cieszę, że IRA zawiesiła swoją działalność zbrojną bo byłbyś świetnym kandydatem ze swoimi frustracjami i wiecznym niezadowoleniem.

Niestety posiadam. jednego w tym wszystkim nie rozumiem - po co nam właściwie dowody osobiste? Jakie doświadczenia - przykładów jest aż nadto - wiele razy nasz super rząd coś wymyslił - wydano kupę pieniędzy, a gdy rząd się zmienił i przyszedł jeszcze lepszy to wymyślono coś jeszcze bardziej super i wydawano kolejne pieniądze - skąd wiesz, że nie będzie tak z dowodami. Pamiętamy wszyscy Reformy Buzka - Regionalne kasy chorych - pamiętamy zmiany na centralny NFZ, a teraz znów coś słychać o decentralizacji - więc gdzie tu jest logika - jedyny powód jaki potrafię znaleźć to napędzanie koniunktury wśród producentów pieczątek i tablic informacyjnych. Pamiętamy także reformę administracyjną i gdańskie tablice rejestracyjne - symbol wyrwania się spod władzy Elbląga - nie minęło kilka lat i wszedł obowiązek posiadania "białych". Teraz podobno coś się pozmieniało, ale aż tak na bieżąco nie jestem.

Nie wieszam psów na wszystkim... po prostu widzę co się dzieje i z większej perspektywy może łatwiej mi krytykować - Ale gdyby wszystko byłoby tak super ekstra - to chyba aż tyle osób by nie wyjechało. Jeśli krytykę i naświetlanie idiotyzmów nazywasz przeszkadzaniem w mianach - to może faktycznie tu pozostanę - bo prawdę mówiąc wolę żyć myśląc - że zostawiłem kraj do którego nie warto wracać - niż ciągle myśleć o powrocie do bagna. Bo jakby nie patrzeć, ale chcąc coś reformować i zmieniać na lepsze trzeba to robić z pomysłem i spójnie - a nie opierając wszystko na torfie - bo prędzej czy później zatonie. Fragmentu z IRA nie skomentuję - bo nie ma sensu. Ale każdy chyba przyzna mi rację - że naprawiając samochód który ma przejechać wiele lat nie kupujesz felernych części i powierzasz go w ręce "mechanika amatora" który ma wiele chęci a zero umiejętności. Polska jest takim samochodem - a nasi politycy to często amatorka która niby się stara - ale nie do końca w słusznej sprawie.
pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2008, o 16:45 
Niestety muszę w tym momencie przyznać rację Magzeustowi. Trzeba być krytycznym, ale z drugiej strony nie można cały czas narzekać tylko coś robić.
Dobrze pamiętam rozmowę z moim kumplem Barry'm Walsh'em, który zapytał mnie dlaczego po pół roku bycia w Irlandii cały czas chodzę naburmuszone. Po tej rozmowie zmieniło się dużo, przestałem narzekać i po prostu wziąłem się do roboty. Narzekanie to taka nasza polska choroba narodowa.

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2008, o 17:28 

magzeust napisał(a):

. Pamiętamy także reformę administracyjną i gdańskie tablice rejestracyjne - symbol wyrwania się spod władzy Elbląga - nie minęło kilka lat i wszedł obowiązek posiadania "białych". Teraz podobno coś się pozmieniało, ale aż tak na bieżąco nie jestem.

To i tak przez Ciebie. :grinka: W związku z tym,że się wzbogaciłeś i posiadasz trzy auta zakres numeracji "czarnych tablic" był niewystarczający. Na białych kombinacje alfanumeryczne pozwalają na sporą ich ilość dla danego powiatu.

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2008, o 17:40 

magzeust napisał(a):
wszedł obowiązek posiadania "białych".

Magzeust, po raz kolejny muszę Ci wytknąć, że bzdury opowiadasz. Jaki obowiązek? Jeśli masz auto zarejestrowane na czarnych tablicach, to możesz na nich jeździć nadal. Obowiązek wymiany następuje dopiero po przerejestrowaniu na nowego właściciela.

Twoje krytykanctwo mnie dobija. Teraz czepiłeś się dowodów. Pytasz po co one są? A jak chciałbyś identyfikować 70% społeczeństwa, które nie posiada paszportów (których wyrobienie kosztuje dużo drożej niż dowodu)? Na podstawie legitymacji szkolnej? Moja babcia w wieku 90 lat wymieniła swój dowód z 1964 na nowy. W starym nawet ja nie mogłem jej rozpoznać na zdjęciu. Dowód wciąż był czytelny i niezniszczony, ale przy próbie identyfikacji w banku każda starsza osoba mogłaby powiedzieć, że to jej dowód.

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2008, o 20:43 
Przyjaciel forum

magzeust,
a może opowiesz nam, jak to jest w Dublinie :?: płacisz tam podatki :?: co dostajesz w zamian :?: co Ci tam przeszkadza :?: a może jest też coś co Ci się podoba :?:

magzeust napisał(a):
z większej perspektywy może łatwiej mi krytykować

tzn :roll: jak większej :?: :?:

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2008, o 23:18 
Zbanowany

- odnośnie tablic - właśnie chodzi o to, że rejestrując samochód musisz wymienić tablice - po co? Czy stare są aż tak złe? W każdym razie za nowe trzeba zapłacić.

- Odnośnie dowodów - dlaczego taka dajmy na to Wielka Brytania tyle lat obywa się bez tych dokumentów - jakoś to działa - jedynym wyjątkiem była 2 wojna światowa i obawa przed niemieckimi szpiegami - w zeszłym roku rząd Blair`a próbował wprowadzić dowody - 90 % społeczeństwa wyraziło sprzeciw zadając pytanie - po co? I dlaczego trzeba za to płacić?

@ Drosik - Odnośnie IE -:
Tak płacę podatki - ale kwota wolna od podatku jest realnie uzależniona od Twojej sytuacji - dajmy na jeśli masz żonę, dziecko i jesteś jedynym żywicielem rodziny a zarabiasz mniej niż - nie jestem pewien dokładnej kwoty - około 600 € tygodniowo to tego progu nie przekroczysz i podatku nie płacisz! biorąc pod uwagę, że średnia jest około 400 - 450 tygodniowo - to większość w takiej sytuacji nie płaci. - Polityka prorodzinna z prawdziwego zdarzenia. Kolejna rzecz -masz dziecko - pracujesz, opłacasz składki - 160 € miesięcznie Child Benefit plus 1000 € rocznie do 6 roku włącznie wypłacane kwartalnie ( - wszystko na dziecko. Kobieta wychowując dziecko otrzymuje około 200 €tygodniowo - aby nie iść do pracy i poświęcić się dziecku - w porównaniu do pensji to niby grosze, ale wystarcza na życie i zastanowienie się nad dzieckiem. Plus kilka innych udogodnień - to jest kilka rzeczy które mi się tutaj podają w stosunku do PL. Aby cokolwiek załatwić, nie muszę opuszczać pracy - praktycznie wszystko załatwię telefonicznie lub przez internet - w Polsce - niestety jeszcze nie. Podoba mi sie to, że tutaj ceni sie umiejętności a nie koneksje. Że nawet sprzątaczka może pozwolić sobie na wynajęcie mieszkania za minimalna pensję - co u nas jest "troszkę trudne". Podoba mi się, że mój pracodawca ma gdzieś, czy jestem irlandczykiem, polakiem, litwinem czy kimkolwiek innym - nadaję się do rpacy to daje mi pieniądze - potrafię zrobić coś, czego on potrzebuje - daje mi pieniądze - w Polsce nadal to troszkę inaczej funkcjonuje. Podoba mi się otwarty rynek bez nadmiernych regulacji, podejście społeczeństwa do władz lokalnych - zrobi coś idiotycznego - wyrzuci pieniądze w błoto - może zapomnieć o kolejnej kadencji. Przejrzyste i uczciwe zasady dot. opieki zdrowotnej i jej finansowania - przeciwnie do naszej. No. jest kilka różnic -- ale nie mam zbytnio teraz czasu pisać - jakbyś chciał to na prv wypiszę ci + i minusy gdy będę miał więcej czasu. ;)
pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2008, o 23:53 
Ja protestuję :) nie pisz nic na priv. Jak będziesz miał więcej do napisania o IRL vs PL pisz tutaj. Bardzo chętnie sobie przypomnę stare dobre czasy.

Tytuł:
PostNapisane: 23 stycznia 2008, o 00:37 

magzeust, proszę przestań biadolić bo robisz się męczący. Dobrze, że mieszkasz sobie gdzieś tam na wyspie i wymachujesz szabelką na odległość. Jak Ci się znudzi Irlandia zawsze możesz jechać do GB i żyć sobie tam bez dowodu tożsamości. Na szczęście obywateli RP stać na to aby wydać 100 PLN raz na 10 lat (to 10 PLN rocznie, jakieś 2 funty rocznie?) aby mieć w kieszeni coś, co pozwoli potwierdzić personalia. W większości krajów na świecie one funkcjonują i na całe szczęście Wielka Brytania nie jest w tej (i wielu innych kwestiach) wzorem do naśladowania.

Tytuł:
PostNapisane: 23 stycznia 2008, o 00:48 
apropo GB to oni nawet nie wiedzą ile tak naprawdę mają emigrantów u siebie. Prowadzone są jakieś dane statystyczne ale to jest plus minus jakieś 100 tys :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 stycznia 2008, o 09:14 

KrzaQ napisał(a):
100 PLN raz na 10 lat

KrzaQ, 30 PLN. Czyli 3 PLN za rok. :-)

Ciekaw jestem w jaki sposób w GB identyfikuje się obywateli. Np. w sytuacji przychodzi facio do banku, urzędu itp.

Tytuł:
PostNapisane: 23 stycznia 2008, o 17:09 
Zbanowany

Identyfikacja to prawo jazdy, paszport itp - ale nie o to chodzi, chodzi o prywatność i pozostawienie wyboru obywatelom - którzy ten kraj tworzą! Jeśli sobie nie życzysz i nie potrzebujesz takiego dokumentu to nikt Cię nie zmusi -bo i dlaczego? USA - tam także podstawowym dokumentem jest prawo jazdy. Nie chodzi o to czy to jest 3, 30 czy 100 złotych raz na 10 lat - chodzi o to, że państwo na siłę próbuje Cię uszczęśliwić - dlaczego? Płacimy co najmniej 19% podatku od dochodu + każdy zakup to dodatkowe 7-22% Vat - czyli na każdą złotówkę przypada 41% podatku - plus obowiązkowe składki zdrowotne, emerytalne itp. Państwo zabiera nam już tyle pieniędzy że wstydziło by się jeszcze wymagać dodatkowych wydatków na dowody. To moje zdanie, ale podobno jeszcze mam PRL`owską mentalność. Dla mnie to uszczęśliwianie na siłę i to w dodatku za nasze pieniądze.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1