Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sezon grillowy
PostNapisane: 21 kwietnia 2008, o 06:28 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 20 czerwca 2007, o 06:05
Posty: 2430
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Nie wybrano
Pozwalam sobie z racji zbliżającego się wielkiemi krokami (chociaż ja już rozpocząłem w tym roku) sezonu grillowo - ogniskowo - plenerowego zaproponować małą wymianę doświadczeń i przepisów oczywiście w ww. temacie.
Ja na początek pozwolę sobie spisać tutaj przepis na dodatek który często ostatnio podaję właśnie do grilla lub kiełbachy z ogniska. Przepis dostałem od mojego teście - rodowitego ślązaka.

Kapusta zasmażana.

Około 1 - 1,5 kg kapusty kiszonej należy odcisnąc z soku posiekać i wrzucić do gara. Dolać wody do poziomu równego z poziomem kapusty. Do tego troche soli, pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy i na ogień. Gotujemy do miękkości a w między czasie na maśle podsmażamy dwie duże cebule posiekane w kostkę. Kiedy cebulka będzie już rumiana dodajemy do tego mąkę i robimy zasmażkę. Gdy kapusta będzie już gotowa dodajemy do niej tą właśnie zasmażkę i doprawiamy do smaku. W oryginalnym przepisie jest, że trzeba dodać jeszcze dwa kwaśne zielone jabłka ale ja jakoś nigdy nie mam ich pod ręką i też wychodzi doskonała. Smakuje genialnie z karczkiem z grilla z sosem czosnkowym własnej roboty.

Smacznego!!!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 kwietnia 2008, o 18:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 czerwca 2007, o 08:11
Posty: 1128
Lokalizacja: kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Kto jadł hamburgera z rusztu? :)
Ja robię.
Mięso jak na mielone doprawione w/g uznania. Opiekamy na ruszcie.
Wielkie buły z sezamem rozcinam na połowę ( nie do końca). Wewnętrzną stroną kładę na ruszt. Niech sie lekko podpieką. Pilnować by się nie zwęgliły.
Na stole przygotowane wszelkiego rodzaju "zielsko". Każdy dokłada sobie wedle uznania.
Sosik; majonez pół na pół z ketchupem pikantnym + czosnek.
Smacznego

_________________
Żyjemy w czasach, w których tylko głupców traktuje się poważnie.

— Oscar Wilde


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 kwietnia 2008, o 23:40 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 września 2006, o 01:25
Posty: 1454
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Pomysł z zeszłego roku:
Cienkie kotlety (ok. 0,7 cm) ze schabu najlepiej potłuczone.
"panierka":
Słodka śmietana ok. 0,5 litra -gęsta,
Musztarda - jakaś dobra stołowa,
Trochę miodu,
Zmielone chilli,
Zioła prowansalskie,
sól i pieprz.
To wszystko ze sobą wymieszać i doprawić do smaku.
Na około 2 godziny włożyć do tego i obtoczyć kotlety.
Co pół godz. przemieszać.
Piec tylko na żarze - nie na ogniu.
Smacznego

_________________
"They got money for wars but can't feed the poor" T. Shakur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2008, o 06:11 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 20 czerwca 2007, o 06:05
Posty: 2430
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Nie wybrano
warzek napisał(a):
Kto jadł hamburgera z rusztu?


W sumie jakoś na to nie wpadłem ale na następnym grillowaniu postaram się plan wcielić w życie. Mam tylko nadzieję, że weekend będzie słoneczny.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 kwietnia 2008, o 10:00 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 20 czerwca 2007, o 06:05
Posty: 2430
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Nie wybrano
warzek napisał(a):
Sosik


No a jeżeli chodzi o sosik to zawsze obowiązkow do miecha z grilla sos czosnkowy według poniższej receptury:

Jedno duże opakowanie jogurtu naturalnego, tyle samo majonezu, troszkę cukru, soli, piperzu, łyżeszka musztardy albo dwie, no i kilka ząbków czosnku świeżo wyciśniętego. Ilość czosnku uzależniona od indywidualnych preferencji. Ja daje około 5-6 dużych zabków. Do tego dodaje jak mam pod ręką posiekany koperek. REWELKA! Do tego obowiązkowo kilka sztuk zimnego piwa (tylko SPECJAL) i impreza gotowa.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 kwietnia 2008, o 10:04 
Offline

Dołączył(a): 21 maja 2007, o 20:40
Posty: 3718
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
reflexes napisał(a):
Do tego obowiązkowo kilka sztuk zimnego piwa (tylko SPECJAL) i impreza gotowa.

A może być kilkanaście :?: :-D :-D

_________________
Z fal ta najgorzej huczy,
co się ma rozbić na piasku.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 kwietnia 2008, o 19:32 
Offline

Dołączył(a): 3 września 2006, o 13:46
Posty: 1754
Lokalizacja: ...
Płeć: Kobieta
reflexes napisał(a):
edno duże opakowanie jogurtu naturalnego, tyle samo majonezu


Ja zawsze dodaję jeszcze śmietanę 18% w zależności od preferencji konsumującego. Albo te 3 składniki w równych albo różnych proporcjach. Muszę spróbować z musztardą. :olesia:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 kwietnia 2008, o 19:36 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 6 grudnia 2006, o 13:41
Posty: 14824
Lokalizacja: W-wa.
Płeć: Mężczyzna
Cytuj:
Ja zawsze dodaję jeszcze śmietanę 18% w zależności od preferencji konsumującego


Rozumiem że hetero dostają w miejsce śmietanki piwo :grinka: :grinka: :grinka:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 kwietnia 2008, o 07:07 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 kwietnia 2008, o 08:58
Posty: 964
Lokalizacja: Włocławek
Płeć: Mężczyzna
Darek masz rację - żeberka moczone w piwie z przyprawami
rzucone na gorący ruszt dla opieczenia a następnie dopieczenia na
niższej temperaturze bez polewania piwkiem ......
nie mogę mówić dalej bo ....

_________________
To wszystko nic , na przeciw wieczności .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2008, o 12:00 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 20 czerwca 2007, o 06:05
Posty: 2430
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Nie wybrano
krzyzak napisał(a):
A może być kilkanaście


A to już zależy od indywidualnych preferencji konsumującego :grinka:

Bombka napisał(a):
Ja zawsze dodaję jeszcze śmietanę 18%


Zdażało mi się jak zbraknie jogurtu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2008, o 14:39 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 września 2006, o 01:25
Posty: 1454
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Z wczoraj. :piwo:


Załączniki:
Obraz 964.jpg
Obraz 964.jpg [ 113.47 KiB | Przeglądane 24151 razy ]

_________________
"They got money for wars but can't feed the poor" T. Shakur
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2008, o 14:06 
Offline

Dołączył(a): 19 maja 2008, o 13:49
Posty: 16
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Kobieta
z doświadczenia mogę polecić, aby na dzień przed grilowaniem żeberka dobrze wymoczyć w zalewie. Ja robię ją w ten sposób :
Szklanka mleka, 1 jajko + przyprawy. Może być czosnek dla tych co lubią. Efekt - palce lizać ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 czerwca 2008, o 08:42 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 czerwca 2008, o 09:06
Posty: 297
Lokalizacja: kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Do miecha z grilla najlepszy jest sos czosnkowy TZATZIKI(prymat)+jogurt naturalny+starty ogórek zielony.
BOSKIE :twisted:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 czerwca 2008, o 09:14 
Offline
Przyjaciel forum

Dołączył(a): 6 grudnia 2006, o 13:41
Posty: 14824
Lokalizacja: W-wa.
Płeć: Mężczyzna
kadzimiedz napisał(a):
Z wczoraj. :piwo:


No i co ludzi denerwujesz sadysto :-P


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 czerwca 2008, o 17:55 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 września 2006, o 01:25
Posty: 1454
Lokalizacja: Kwidzyn
Płeć: Mężczyzna
Darek ale przecież Ty za drobiem nie przepadasz! Ja przeciwnie.Jak będę w Polsce to sobie coś poucztujemy. Jeszcze raz wspomnę golonki krzyzaka mmmmm! :-P

_________________
"They got money for wars but can't feed the poor" T. Shakur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


-->

Forum e-kwidzyn jest własnością Stowarzyszenia Promocji Medialnej e-Kwidzyn. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Właściciel Forum nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zgłoś post do moderacji.