Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: IV Noc na Zamku w Malborku
PostNapisane: 7 maja 2008, o 12:09 
Już się pojawiły zaproszenia na tegoroczną noc na Zamku w Malborku
Cytuj:
„Niezapomniana noc w krzyżackiej twierdzy”
23 maja (piątek), już po raz czwarty, Muzeum Zamkowe w Malborku otworzy bramy średniowiecznej twierdzy z okazji Europejskiej Nocy Muzeów.
W tym roku muzealnicy z Malborka zapraszają na nocne zwiedzanie zamku oraz dwa koncerty z udziałem światowej sławy gwiazd. Wystąpi bowiem chór Madrigal de Brasilia oraz Ray Wilson – od 1997 r. wokalista grupy Genesis.
Na tę wyjątkową noc organizatorzy przygotowali pamiątkowy limitowany żeton na podstawie, którego będzie można odbyć wędrówkę po zamku. Żeton będzie można nabyć w kasie zamkowej już od 15 maja za symboliczną kwotę 3 zł.

Kolejna okazja doznania wrażeń z nocnego pobytu na Zamku. A mój limit nocnych emocji z tego magicznego miejsca wyczerpał się ponad 50 lat temu. Wówczas, jako 14-letni inicjator reaktywowania „zakonu krzyżackiego”, tak jak i moi kilkunastoletni „współbracia” musiałem zaliczyć samotną wizytę w Zamku o północy. Zamkiem władał pan woźny Sulikowski, ale tylko w dzień. Po zmroku rządzili tam uciekinierzy z malborskiego domu poprawczego i byli oni wielokroć groźniejsi niż wszystkie duchy tego zamczyska.
Nasz sprawdzian męstwa polegał na przedostaniu się do zamkniętego obiektu, do tzw. sypialni wielkiego mistrza w jego Pałacu na Zamku Średnim i wysłanie stamtąd sygnału latarką, przez okienko w stronę Nogatu, gdzie na zewnątrz czekali równie przerażeni „współbracia”. Nie wszyscy zdali ten test, ale ja swoje chłopięce doznania z tego „wyczynu” zachowałem do dzisiaj.
W moim przypadku, już żadna zbiorowa wycieczka, ani koncert nie przelicytuje tamtej dziecięcej dawki adrenaliny.

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2008, o 21:55 

Gdyby nie obowiązki pewnie bym się na tę niezwykłą noc w zamku wybrała.
W Malborku coś się dzieje. W Gniewie jeszcze więcej, Golubiu- Dobrzyniu... a nasz zamek kojarzy mi się tylko z wypchanymi ptakami, heh. Pewnie jestem niesprawiedliwa. :roll:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2008, o 22:12 

Rachel napisał(a):
Pewnie jestem niesprawiedliwa.

Jesteś sprawiedliwa, :-) masz rację :-)

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2008, o 22:43 
Rachel napisał(a):
nasz zamek kojarzy mi się tylko z wypchanymi ptakami

mnie z tym samym plus jeszcze z opakowaniami po kosmetykach, ubraniami i sprzętem elektronicznym z przemytu. :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 8 maja 2008, o 15:09 

Może i prawdę mówicie , ale mnie zamek kojarzy się z niedzielnymi porankami
w podziemnej kawiarence .

Tytuł:
PostNapisane: 8 maja 2008, o 18:58 
Przyjaciel forum

Mirrr napisał(a):
Może i prawdę mówicie , ale mnie zamek kojarzy się z niedzielnymi porankami
w podziemnej kawiarence .

Coś mi tu nie pasuje.... Albo ja mam lata nie te, albo głowę zbyt słabą...

Tytuł: Kawiarenka "Zamkowa"
PostNapisane: 8 maja 2008, o 19:42 
Przyjaciel forum

W drugiej połowie lat siedemdziesiątych aż do początku osiemdziesiątych, funkcjonowała kawiarnia tak zwana popularnie "Zamkowa", wchodziło sie do niej po schodach w dół do piwnicy, po lewej stronie z dziedzińca. Mam stamtąd miłe wspomnienia, zwłaszcza że była tam miła atmosfera, porównywalna do tej w kawiarni Maleńkiej.

Tytuł:
PostNapisane: 8 maja 2008, o 19:49 
andrzejSZ napisał(a):
W drugiej połowie lat siedemdziesiątych aż do początku osiemdziesiątych, funkcjonowała kawiarnia tak zwana popularnie "Zamkowa", wchodziło sie do niej po schodach w dół do piwnicy, po lewej stronie z dziedzińca. Mam stamtąd miłe wspomnienia, zwłaszcza że była tam miła atmosfera, porównywalna do tej w kawiarni Maleńkiej.

powinni znowu zrobić coś takiego. Z pewnością zyskałaby ona na popularności.

Tytuł:
PostNapisane: 8 maja 2008, o 20:02 
Przyjaciel forum

electro_nick napisał(a):
Albo ja mam lata nie te, albo głowę zbyt słabą...

heh electronick, chyba ostatnio w pewien lutowy wieczór było za dużo dębowej :P

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2008, o 06:48 

andrzejSZ napisał(a):
W drugiej połowie lat siedemdziesiątych aż do początku osiemdziesiątych, funkcjonowała kawiarnia tak zwana popularnie "Zamkowa",

Kawiarenkę doskonale widać na folderku z postu http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?t=195
Z doświadczenia wiemy, że atmosfera nadal jest tam przyjemna, nie mniej niż w latach siedemdziesiątych :)

Strefa czasowa: UTC + 1