Witam.
Jak się przyrządza żeberka każda Pani domu wie, więc tu podam Wam mój sposób. Może komuś przypadnie
Potrzebne: żeberka, cebulka, 1 ząbek czosnku, brokuły, marchewka,1 pietruszka, przyprawa do mięs oraz 1 saszetka ciemnego sosu knorr do pieczeni.
Mięso nacieramy przyprawą i zostawiamy na 10min (jak ktoś chce może na dłużej).
Żeberka zasmażamy przez około 10min na średnim ogniu na patelni z małą ilościa tłuszczu. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do ok. 180stopni i przygotowujemy naczynie żaroodporne. Podsmażone żeberka przekładamy do wcześniej przygotowanego naczynia, dodajemy pokrojona na paseczki cebulkę, marchewkę i pietruszkę (talarki), czosnek i wstawiamy do piekarnika, w którym danie pieczemy pod przykryciem przez godzinę. W trakcie pieczenia (bądź na początku) gotujemy brokuły by były na wpół miękkie (ja to tak nazywam
). Po 40min pieczenia układamy ugotowane brokuły na naszych żeberkach i wstawiamy spowrotem do piekarnika. Pod koniec pieczenia dodajemy przygotowany sos i przez około 10min zapiekamy.
To mój sposób na żeberka. Smacznego