Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: gracze ogame
PostNapisane: 13 października 2006, o 15:20 

OGame – internetowa gra strategiczna; tzw. Massive Multiplayer Online Strategic Game - w skrócie MMOSG. Twórcą gry jest niemiecka grupa programistów Gameforge GmbH. Gra została przetłumaczona i uruchomiona także w innych krajach (m.in. w Polsce, Francji, Turcji, Włoszech, Rosji). Sama rejestracja jest darmowa, a konto komandor, czyli dodatkowe funkcje ułatwiające grę można wykupić za 7,32 zł /14

Gra podzielona jest na osobne serwery, zwane Universami (obecnie polska wersja Ogame posiada 47 uniwersów). Universum jest osobnym wszechświatem mieszczącym maksymalnie 14 tysięcy graczy. Każde Uniwersum dzieli się na galaktyki, układy planetarne i planety. Oprócz tych jednostek organizacji istnieją także niekiedy księżyce, które także możemy rozbudowywać, powstałe wokół planet w wyniku nagromadzenia odpadków pozostałych po konfrontacji dużych flot. Za każde 100k latających surowców (30% metalu i kryształu zużytego na budowę zniszczonych w walce statków), szansa na powstanie księżyca wynosi 1%, jednak maksymalnie może być to 20%.

Każdy wszechświat dzieli się na 9 galaktyk, te na 499 układów planetarnych, w których występuje 15 planet. Każda z planet w układzie różni się zarówno rozmiarem jak i temperaturą. Właściwości te przy każdej kolonizacji planety są ustalane na nowo, częściowo na podstawie losowych współczynników. Jeśli planeta zostanie przez gracza porzucona, a następnie skolonizowana ponownie, wartości te są jeszcze raz losowane. Każdy gracz może posiadać jedną planetę matkę i maksymalnie osiem kolonii (razem dziewięć planet).

Głównym zadaniem jest kontrola nad jak największą częścią wszechświata, zbieranie i handel surowcami, rozbudowywanie swojego imperium, postęp technologiczny oraz walka i układy z innymi graczami.

W jednym wszechświecie można posiadać maksymalnie dziewięć planet, a na każdej z nich można wydobywać trzy surowce – metal, kryształ i deuter. Te wykorzystujemy budując budynki na coraz wyższych poziomach, tworząc statki, systemy obronne, bądź rozwijając technologie.

Czwartą jednostką, która jest potrzebna do rozwoju, jest energia – od jej ilości zależy współczynnik produkcji, który w przypadku niedoboru zmniejsza nam wydobycie surowców. Każdy budynek wydobywający surowce zużywa określoną ilość energii – do wytwarzania energii służą elektrownie (słoneczna oraz fuzyjna) i satelity słoneczne.

Badania

W zakładce badań możemy odkrywać lub rozwijać poznane już technologie – te umożliwią nam lepsze wykorzystanie energii, możliwość produkcji statków oraz dostęp do większej ilości struktur budowlanych np. Elektrownia fuzyjna wymagania: ekstraktor deuteru (poziom 5), technologia energetyczna (poziom 3). Zasady rozwoju technologii są analogiczne jak w przypadku budynków, z tym że badania nie zajmują „pól”, działają na wszystkich planetach (czyli nie trzeba odkrywać tych samych technologii na każdej planecie osobno) i mogą być odkrywane tylko na jednej planecie w tym samym czasie. Do rozwijania nowych technologii potrzebne jest laboratorium badawcze. Do co raz nowszych technologii potrzebny jest wyższy poziom laboratorium badawczego. Wyższy poziom laboratorium nie tylko pozwala odkrywać nowe technologie ale także zwiększa prędkość badania wszystkich technologii.
[edytuj]

Militaria

Trzecią częścią jest sfera militarna – dzieli się ona zarówno na obronę, gdzie możemy produkować działa lub systemy defensywne (ilość możliwości wzrasta wraz z naszym rozwojem, bardzo ułatwia nam to sojusz gdyż przeważnie atakowani są gracze bez sojuszu bo stanowią łatwy łup; jednak jak od każdej zasady istnieją wyjątki), jak i systemy ofensywne takie jak statki bojowe, kolonizacyjne, sondy szpiegowskie oraz transportowe itp. Tutaj, w przeciwieństwie do poprzednich sfer, zadania są kolejkowane, czyli można dodać zadanie produkcji statku lub działa nawet jeżeli produkcja już trwa – wtedy zadanie to zostanie wykonane zaraz po tym, jak zostanie ukończone poprzednie. Systemy defensywne i statki mają wspólną kolejkę i nie można ich budować jednocześnie.

Gdy gracz dysponuje flotą, może zaatakować planetę innego gracza. Czas lotu jest zależny od odległości między planetą, z której wysyła flotę a planetą atakowaną oraz od poziomu badań nad odpowiednimi rodzajami napędów. Jeśli gracz atakujący zdoła przełamać obronę przeciwnika, na jego statki (zależnie od ich łącznej ładowności) zabierana jest maksymalnie połowa surowców znajdujących się na planecie przeciwnika. Walki odbywają się natychmiastowo (kończą się w momencie, gdy flota dociera do docelowej planety). Tak jak do badań potrzebne jest laboratorium badawcze tak do budowania statków i systemów obronnych potrzebna jest stocznia. Do wyprodukowania nowego, lepszego statku potrzebny jest wyższy poziom stoczni. Wyższy poziom stoczni skraca czas budowy systemów obronnych oraz statków kosmicznych. Czas budowy statków i systemów obronnych (oraz budynków) skraca również fabryka nanitów. Każdy poziom fabryki nanitów skraca o połowę czas budowy systemów obronnych i statków (oraz budynków).
[edytuj]

Odstępstwa

Mimo iż każda ze sfer (w większości przypadków) nie oddziałuje na drugą (czyli możemy budować budynek i niezależnie od tego np. odkrywać technologię), to zasada ta nie stosuje się do sytuacji, gdy budowana jednostka jest bezpośrednio związana z procesem jaki chcemy wykonać. Najprostszym przykładem jest laboratorium badawcze – w przypadku rozwoju tego budynku, nie możemy przeprowadzać żadnych prac badawczych do czasu ukończenia budowy (i vice versa). Drugim przykładem jest stocznia lub fabryka nanitów - podczas ich rozbudowy nie możemy budować żadnych statków ani systemów obronnych.
[edytuj]

Sojusze

Gra umożliwia i w znacznej mierze polega na zawieraniu sojuszy z innymi uczestnikami gry. Zasady gry pozwalają posiadać maksymalnie jedno konto w jednym universum i współpracować na poziomie ekonomicznym oraz militarnym ze swoimi sojusznikami, rosnąc razem z nimi w siłę i mając ich wsparcie. Sojusze to rodzaje klanów z gier innego typu. Największe sojusze liczą sobie od stu kilkudziesięciu do ponad 500 członków. Jednak dobre sojusze mają nie więcej niż 30 członków. Większość nie stawia na ilość lecz na jakość (znajomość zasad, doświadczenie, opinię, stały rozwój, ilość punktów, wielkość floty itp.) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

piszcie swoje nicki i i jak dlugo gracie ile mieliscie zlomow :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2006, o 15:37 

Na szczęście ten nałóg mam już za sobą...

Ile mi ta gra nerwów zjadła, to wiem tylko ja i moi najbliżsi sojusznicy :mrgreen:

Grałam na Uni18 i nawet przez jakiś czas byłam szefem sojuszu :roll: Jak dostałam pracę i zaczęło męczyć mnie siedzenie do 4 w nocy w poszukiwaniu ofiary i wyczekiwaniu na odpowiedni moment, aby wyruszyć na nią swoją flotą - dałam sobie spokój. Byłam samolubna i nie oddałam nikomu swojego konta :mrgreen: Za to założyłam z kolegą z sojuszu kolonię w odlegej galaktyce, przerzuciliśmy tam całą flotę i się zezłomowaliśmy :mrgreen: Pamiętam jak musiałam długo paliwo zbierać, żeby dolecieć tam flotą... Sojusznicy wiedzieli, kiedy będzie "godzina zero" i odpowiednio wcześniej wysłali recki na żniwa :mrgreen: A było co zbierać - jak się rozbiliśmy to byliśmy chyba na 2 czy 3 miejscu w starciach tytanów na naszym uni w tamtym momencie :mrgreen:

Pozdrawiam wszystkich maniaków ogame!!

http://board.ogame.pl/thread.php?thread ... ght=szeryf

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2006, o 16:32 

Ciemna Strono zaskakujesz mnie :)
Ja myślałem, że tylko faceci zaniedbują swoje kobiety przesiadując całymi dniami
i nocami w Virtual Reality ... okazuje się, że kobitki tez mają conieco za skórą.

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2006, o 18:03 

KrzaQ napisał(a):
kobitki tez mają conieco za skórą.

hehe ano mają :mrgreen: czasem lepiej, żebyście nie wiedzieli ile :-P

do gry wciągnął mnie oczywiście lord Vader :roll: byliśmy razem w sojuszu :mrgreen:

KrzaQ - tak na marginesie, to ja mam bardzo męskie zainteresowania :mrgreen: ciężkie motory, sporty walki (oglądam z chłopakami wszystkie gale ufc, pride i bushido), lubię patrzeć na obróbkę metalu... chyba jestem nienormalna :roll: ale dobrze mi z tym :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2006, o 22:30 
Przyjaciel forum

oo a ja tez znam taka jedna dziewczyne o meskich zainteresowaniach :) i myslalam, ze tylko ona jedna to lubi ale jak widac mylilam sie hihih :)
ja jestem rasowa baba jesli chodzi o zainteresowania, wiec nawet nie bede ich tu opisywac :D a jedyne gry, przy ktorych zarywalam noce to te na kurniku hehehe :D

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2006, o 23:25 

ja czasem pogrywam na www.zylom.com lub poprostu wchodze na www.gry.pl

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2006, o 23:32 

prawda ogame to paskudny pochlaniacz czasu i zdrowego rozsadku :) a do tego z delikatnych kobitek robi tyranow i postrach na cale uniwersum :)

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2006, o 09:01 

grin_ajz napisał(a):
oo a ja tez znam taka jedna dziewczyne o meskich zainteresowaniach

ja chyba tez ja znam ;P nadawala by sie chyba rowniez jako ciezki przypadek do topiku o kibicowaniu ;-)
grin_ajz napisał(a):
a jedyne gry

a syberia?? a tropico?? ;-)

a w ogejma tez gralem... jakies 3,4 minuty... tyle mi starczylo
ale znam kolesia co potrafil wstawac o 5 rano zeby gdzies tam flote poslac i kladl sie spac znowu. I pomimo takiego maniactwa (oj byl maniakiem ogame) ktoregos dnia zamkneli mu konto i powiedzial tylko ok. Tak z dnia na dzien skonczyl z ogame.

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2006, o 10:54 

A mi sie czasem marzy takie zatracenie. Ale takie na maksa. Usiąść we wtorek i odejść o 13:20 (kiedyś tam) :P Chwile przerwy na fizjologie i heja - boży świat nie istnieje. Miałem tak czasami i to nie tylko z grami online. To jest czasem lepsze niż alkoholowy reset. W kilka dni można zapomnieć o troskach i problemach, o których w ogóle nie powinno sie pamiętać. A często zaprzątają nam głowy i prowadzą do depresji. W pewnym momencie gry też prowadzą do depresji i tu trzeba się wykazać silną wolą. Po prostu wstać i wcisnąć batona "power off" Może napisalibyście jakie gry wami zawładnęły kiedyś tam na jakiś czas - ale to już chyba inny topic ;)

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2006, o 13:05 

ja gralem na uni 20 bylem w syjonie potem mi sie znudzila gra bo kolesie mnie caly czas zlomowali skasowalem konto na 3 miechy potem poszedlem do szkoly w klasie mam 10 maniakow gry ogame i wciagneli mnie znowu i przez wtyki dostalem sie do dobrego sojuszu

teraz prowadzimy wojne z asyjon i syjon moj byly sojusz

pozdrawiam maniakow ogame

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2006, o 13:55 

no to czaso-pojadacze jakie najmilej wspominam:
- Ogame
- Counter Strike (ahh jak ktos ma ochote to mozemy sie ustawic)
- niesmiertelny StarCraft :)
- RedAlert (dawno dawna temu)
- Battlefiels (I i II)

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2006, o 15:01 

ooo i jeszcze Medal of Honor :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2006, o 16:39 

tomik_uno napisał(a):
Może napisalibyście jakie gry wami zawładnęły kiedyś tam na jakiś czas

Warcraft: Orcs & Humans
Warcraft 2: Tides of Darkness
Warcraft 2: Beyond the Dark Portal
Warcraft 3: Reign of Chaos
Warcraft 3: The Frozen Throne
World of Warcraft

to jest niesmiertelne - do tej pory gram czasami w W2, a gra ta ma juz 11 lat :D seria Warcraft to dla mnie gry wszechczasow...

co do innych to milo wspominam sesyjne MOH, COD i Battlefieldy... ehhh, lezka sie w oku kreci ;P

jakos innych nie pamietam... to chyba nie byly az tak dla mnie wazne..

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2006, o 18:03 

Ciemna Strona M napisał(a):
lubię patrzeć na obróbkę metalu...

ja też :D
oglądasz może na Discovery takie serie programowe "How it`s made" ? Uwielbiam to! :)

Tytuł:
PostNapisane: 14 października 2006, o 18:48 

Cytuj:
ooo i jeszcze Medal of Honor

O Qrcze Ciemna Strono ... to może Cie kiedyś zfragowałem :)
Nawet przez jakiś czas grałem w klanie DRINKERS doś wysoko notowanym
w ClanBase ...
Właściwie sprawdziłem i jeszcze tam jestem hihi a w moszke nie gram już od .... uhuhuhu
http://www.clanbase.com/personinfo.php?pid=2250770

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1