Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 795 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 53  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 1 lutego 2010, o 20:42 

magzeust napisał(a):
Cała akcja jest bardzo pozytywnym ruchem - i jak wielokrotnie tu już stwierdzono - bez aktywnej współpracy samych zainteresowanych jest jedynie promocją firmy "7". Obserwując całą akcję z boku, odnoszę wrażenie że uczestnicy (przedsiębiorcy) założyli, że Siedem zrobi wszystko za nich. ........ Siedem i ich akcja nie jest lekiem na całe zło - jest dobrym początkiem - pokazała problem - podejście przedsiębiorców. Podejście do klienta - ceny, asortyment czy choćby uczestnictwo w akcji - dam 1k i wszystko będzie cacy. Chyba nie o to w tym wszystkich chodziło.

Dzięki za tę wypowiedź. Może ktoś jeszcze zauważy, że zaczęliśmy rozmawiać o tym fakcie i wiemy w czym leży problem. Musiałem zapłacić za to odpieraniem wielu ataków na tym forum, ale przynajmniej osiągnęliśmy jeden z celów akcj - mówimy o tym. Kilku z moich znajomych powiedziało mi, że dalej jeżdżą do innych miast na zakupy, ale zawsze po drodze przypomina się akcja kupuj w kwidzynie... może to jakiś początek. Nie pamiętam który z moich rozmówców, ale powiedział mi, że nie jest jeszcze za późno, żeby coś zmienić w kwidzyńskim handlu. Mam nadzieję, że się nie mylił, bo jak tak, to marna przyszłość czeka nasze dzieci w tym miasteczku.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 lutego 2010, o 21:28 
Przyjaciel forum

My sobie baju, baju a w Kwidzynie prowadzi punkty handlowe kilkunastu ludków z Grudziądza.
Teraz już jestem ciekaw wypowiedzi :D

Tytuł:
PostNapisane: 1 lutego 2010, o 21:43 

Tak szczarze to mam gdzies kolesi z grudziądza ,urodziłem sie i kupę lat mieszkałem w 3city teraz ,od dobrych kilku lat jestem z KWIDZYNA ,bo tu mieszkam,pracuje i zarabiam i chciałbym tez tu wydawać ,choć sceptycznie od samego poczatku podchodziłem do tej akcji to moja refleksja jest taka ..............to co się działo ,dzieje i nadal będzie działo w kwidzyńskim handlu nie jest wynikiem ,bądź skutkiem akcji studia siedem ,oni swoja droga odwalili kawał dobrej roboty ,aby przekonać ,co po niektórych do tego ,że warto zjechać z ceny aby zyskać klienta niestety nie wszyscy to dobrze zrozumieli ot i tyle moich przemyśleń a ,że siedem na tym zarobił to i chwała mu za to choć jeden próbował coś zrobić z tymi cenami a trzeba przyznać ze ceny mamy raczej odstraszające

Tytuł:
PostNapisane: 1 lutego 2010, o 23:12 

magzeust napisał(a):
Mam jedno pytanie - do wszystkich większych i mniejszych krytyków - co złego jest w fakcie, że Siedem zyskała na tej akcji

no nic złego bo taki był właśnie cel.
siedem, nie uratujesz tego świata :grinka:

a może nie wszystkim zależy aby Kwidzyn był stolicą światowego handlu. może są tacy co im ten kształt rzeczy odpowiada, może my chcemy jeździć do innych miast na zakupy skoro w Kwidzynie się nie opłaca.

jeżeli wszyscy mamy wszystko robić w Kwidzynie to po co nam most - gdzie będziemy jeździć.

może na wczasy pojedziemy do pensjonatu miłosna, może zaczniemy wydobywać sól co będziemy dawać zarabiać Wieliczce. :wink:

uważam że akcja powinna raczej skupić się na wątku "co zrobić aby być atrakcyjnym dla konsumentów"

takie stwierdzenia że jak nie będziemy wspierać lokalnego handlu to Kwidzyn będzie dziurą mnie bawią - a co mamy płacić dwa razy drożej aby wspierać lokalny rynek?

ciekaw jestem czy wszystkie swoje samochody firma siedem kupiła w kwidzyńskim salonie fiata

Tytuł:
PostNapisane: 2 lutego 2010, o 00:19 
Zbanowany

rodzyneek napisał(a):
siedem, nie uratujesz tego świata :grinka:

Na takie argumenty to tylko Kondratiuk i Bonarski, potrafią "odpowiedzieć":

Cytuj:
Czy to jest Batman?
– Gorzej. Stosując nomenklaturę międzynarodową: Superman!

As nigdy nie odmawia w słusznej sprawie!

Niestety, ja nie mam w sobie nic z Asa..

rodzyneek napisał(a):
a może nie wszystkim zależy aby Kwidzyn był stolicą światowego handlu. może są tacy co im ten kształt rzeczy odpowiada, może my chcemy jeździć do innych miast na zakupy skoro w Kwidzynie się nie opłaca.

Z tego co ja zrozumiałem - akcja polega właśnie na próbie zmiany tej sytuacji - żeby klient nie był zmuszony wyjeżdżać. Stolicą handlu na pewno nie będzie - a już na pewno nie światowego - chodzi o to, żebyś w najbliższej przeszłości po przysłowiowe mleko nie musiał jeździć do Tesco w Grudziądzu. Jak się okazuje już wiele osób wyjeżdża specjalnie żeby tankować ( przy okazji załatwiając inne sprawy) - myślisz, że nie woleliby tankować u siebie zamiast "czekać na wyjazd"?

rodzyneek napisał(a):
jeżeli wszyscy mamy wszystko robić w Kwidzynie to po co nam most - gdzie będziemy jeździć.

Czy dobrym powodem jest zapewnienie większych rynków zbytu i poprawienie konkurencyjności miejscowym firmom?

rodzyneek napisał(a):
takie stwierdzenia że jak nie będziemy wspierać lokalnego handlu to Kwidzyn będzie dziurą mnie bawią - a co mamy płacić dwa razy drożej aby wspierać lokalny rynek?

Prawda leży jak zwykle pośrodku. Kwidzyn to dziura a wszystko wskazuje na to, że coraz głębsza. Całkiem prawdopodobny jest scenariusz, że za kilka lat większość złotówek zostawimy u sąsiadów, ale to jest wina tylko i wyłącznie drobnych przedsiębiorców! Jeśli nie będzie klientów to handel upadnie - ale klientów nie będzie jeśli oni ich nie zachęcą, prawda? Nie chodzi o to, żeby przepłacać i utrzymywać ignorantów - chodzi raczej o to aby tą ignorancję wyplenić i ta akcja ma chyba za zadanie otworzyć im oczy na te problemy.
Kwidzyn jest dziurą - nie ma co się łudzić. Dziurą pozostanie jeśli nie zostanie spełnionych kilka warunków i wspomniany most jest według mnie, jednym z ważniejszych punktów na tej liście. O potencjale miasta wiele mówi komunikacja (drogowa, kolejowa) a tutaj Kwidzyn z roku na rok prezentuje się coraz gorzej.
Kwidzyn nie istnieje na turystycznej mapie kraju - i wiele w tym zasługi miejscowych władz.
Kwidzyńskie szkoły - też prawdę mówiąc nie ściągają uczniów spoza powiatu - Grudziądz, Malbork - nawet w tym temacie mają dużo więcej do zaoferowania i to na pewno procentuje.
Można by na ten temat pisać długo i dużo, ale to nie ten temat - pozostańmy przy KWK.

rodzyneek napisał(a):
ciekaw jestem czy wszystkie swoje samochody firma siedem kupiła w kwidzyńskim salonie fiata

I tutaj właśnie poruszyłeś meritum sprawy. ( pomijając fakt, że na pierwszy rzut oka, jest to argument w rodzaju - gdzie "siedem" płaci podatki)
- zapewne nie kupił w Kwidzyńskim salonie fiata - dlaczego - nie każdy lubi Fiata. Może ktoś chciałby skorzystać z prawa konkurencji i kupić Forda, VW lub cokolwiek innego - czy jest inna oferta w Kwidzynie? Wracamy do poprzednich postów - w Kwidzynie nie ma wyboru etc - wyjeżdżamy wydawać pieniądze do innego miasta. Nie twierdzę, że w małym Kwidzynie swoje przedstawicielstwo powinien mieć każdy koncern obecny na krajowym rynku, ale skoro wybór ogranicza się do 2 czy 3 opcji - nie spodziewajmy się, że konsument będzie zmuszony wybierać z pomiędzy tych dwóch - a "Siedem" - nawet jako organizator wspomnianej akcji - jest także konsumentem! Jako konsumenta dotykają go/ich te same problemy co każdego innego.

Nie rozumiem po co te uparte ataki w stronę organizatora? Czy to "Siedem" sprawił, że wyjeżdżacie? Że klient nie jest szanowany? Czy winą organizatora jest fakt, że nie prowadzi działalności non-profit? Już sobie wyobrażam ataki, gdyby organizatorem była jakaś komórka samorządowa.... Odnoszę wrażenie, że sam konsument (często reprezentowany przez kwidzyńskich forumowiczów ) chce być traktowany w sposób który tak go drażni w wykonaniu nieszczęsnych przedsiębiorców. Akcja nie przyniosła natychmiastowych efektów - znajdźmy winnego!
- podatki na pewno płaci w Iławie
- samochody kupuje w Gdańsku
- ulotki drukuje na papierze kupionym od tczewskiego pośrednika
- zarabia na akcji pieniądze!!!
Siedem pada ofiarą typowego podejścia Kwidzyniaków - TO NIE MOJA WINA!

Sklepikarze - przekonani, że skoro zapłacili za udział w akcji i rozdali karty rabatowe nic więcej nie robią, klienci ...ech ...szkoda słów.

Swoją drogą - jaki wpływ na rabat ma forma płatności? Gdy płacisz kartą kredytową trzeba rejestrować/opodatkować pełną kwotą widoczną w rozliczeniu z bankiem? Gdy obracamy gotówką już takiej potrzeby nie ma i transakcję można zaksięgować mniej "skrupulatnie"? Dla wielu z was powyższy przykład to oczywiście wina organizatora akcji który - próbował dać przysłowiową wędkę a jest oskarżany, że ryby daje nieświeże. Nie bez uwagi należy pozostawić fakt, że ludzie oskarżający "siedem" o łupienie i "robienie w konia" przedsiębiorców a następnie przerzucający odpowiedzialność na "nieuświadomionych" klientów traktują jedną i drugą grupę jako bezmyślne stado owieczek w którym oni jedyni posiadają dar oświecenia i zrozumienia wszystkich nikczemnych planów wokół. Z jednej strony padają zarzuty, że te owieczki wykorzystano a z drugiej, że niedostatecznie pozostałe zmanipulowano - zwykła nienawiść i żółć kierowana pod adresem każdego wychodzącego z inicjatywą w której nie ma się udziału i nie ma nią wpływu, czy po prostu żałosna próba zwrócenia uwagi na siebie jako demaskatora układów i niecnych nieczystych zamiarów? A może to jest po prostu Jan Walczak?

Tytuł:
PostNapisane: 2 lutego 2010, o 09:57 

magzeust... sam bym tego lepiej nie napisał. Wiesz co? takie posty są dla mnie świetnym materiałem, który przedstawię na spotkaniu uczestników. Chcę zorganizować takie spotkanie, aby omówić to całe przedsięwzięcie. Tematem będzie między innymi:

- oznakowanie sklepów (nie wszyscy wieszają, mimo upomnień i próśb banner czy naklejkę)
- konsekwencja w udzielaniu rabatów.
- wspólne i solidarne działania na rzecz osiągnięcia celów akcji.
- weryfikacja uczestników i odsunięcie tych, którzy nie przestrzegają regulaminu.

Aby osiągnąć cele akcji, musimy działać konsekwentnie i spójnie. Jeżeli znajdzie się kilku, którzy robią złą renomę (nie udzielają rabatów i nie identyfikują się z akcją) to reszta uczestników na tym ucierpi, ponieważ ta karta straci jakąkolwiek "wartość" A klienci tym bardziej się zniechęcą do robienia zakupów w naszych sklepach.

Tytuł:
PostNapisane: 2 lutego 2010, o 12:51 
Przyjaciel forum

siedem napisał(a):
którzy nie przestrzegają regulaminu.

Gdzie można zobaczyć ten regulamin :?: bo jak zapytałem jednego z uczestników akcji, to zrobił dziwną minę.

Tytuł:
PostNapisane: 2 lutego 2010, o 13:33 

rodzyneek, oczywiscie ze nie zaprzecze ze firma siedem dobrze na tym wyszla ale przcież SIEDEM to firma reklamowa tak?Ale patrzac na to z drugiej strony ze tak duzo osob najeżdza na siedem i krytykuje ta akcje to nie wiem czy to az taka super promocja .

drosik, regulamin jest na stronie kupuj w Kwidzynie.

Ostatnio edytowano 9 lutego 2010, o 11:04 przez przebisnieg, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 2 lutego 2010, o 13:38 

drosik, regulamin jest na stronie kupuj w Kwidzynie.

Tytuł:
PostNapisane: 2 lutego 2010, o 13:48 

Ciekawe, kiedy siedem umieści na swojej stronie wyniki badań PSW ? :grinka:
Jakoś tak licho wygląda ta akcja, jak wynika z badań,
więc zapewne siedem nie ma czym się chwalić :-P

Co do regulaminu, to znaleźć go można na ichniej stronie.
siedem napisał(a):
- weryfikacja uczestników i odsunięcie tych, którzy nie przestrzegają regulaminu.

Ciekawostką tego regulaminu jest to, że siedem może wykluczyć według własnego widzimisię praktycznie każdego uczestnika, jednak nie zwalnia to uczestnika od płacenia rat za akcję.
siedem napisał(a):
- Akcja nie jest reklamowana w taki sposób jaki bym sobie życzył, zrobiłem co mogłem.

Oczywiście za reklamowanie akcji odpowiadają handlowcy, którzy za nią zapłacili, a nie agencja nomen omen REKLAMOWA odpowiedzialna za akcję. :oops:
To tyle w temacie tzw. robienia w konia.

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 2 lutego 2010, o 16:48 

Porcellus napisał(a):
Ciekawe, kiedy siedem umieści na swojej stronie wyniki badań PSW ? :grinka:
Jakoś tak licho wygląda ta akcja, jak wynika z badań,
więc zapewne siedem nie ma czym się chwalić :-P

Co do regulaminu, to znaleźć go można na ichniej stronie.
siedem napisał(a):

Ciekawostką tego regulaminu jest to, że siedem może wykluczyć według własnego widzimisię praktycznie każdego uczestnika, jednak nie zwalnia to uczestnika od płacenia rat za akcję.
To tyle w temacie tzw. robienia w konia.

Porcellus

Już się za tobą stęskniłem. Wiesz co? jakoś wyjątkowo dużo wiesz na temat robienia ludzi w "konia" słyszałem, że masz w tym doświadczenie, ale to pogłoski oczywiście. Jakiś Altus czy coś... ale ja nie oskarżam, nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem. Strasznie nie lubię pomówień, mógłbym ocenić kogoś tylko wtedy, jakbym osobiście go poznał. Ale wiesz... ja przeważnie oceniam ludzi według własnych wartości :roll:
A propos regulaminu to jest czytelny i był przedstawiany przed podpisaniem umowy. A jeśli masz wątpliwości co do zwolnienia z opłat za uczestnictwo, to może mi powiesz jak mogę odzyskać już wydane pieniądze na tą akcję. Uczestnicy otrzymali materiały reklamowe (karty rabatowe, bannery, kalendarze, plakaty, ulotki, tabliczki mnożenia i plany lekcji z logo KWK, reklamy prasowe, reklama na ekranie LED, gazetka uczestników akcji, administracja strony www, często wykonanie zdjęć sklepu, zrobienie logo itd, itd...) jak myślisz jak to odwrócić i odzyskać poniesione koszty?

Tytuł:
PostNapisane: 2 lutego 2010, o 19:38 

A ja, spotykając "obce-znajome" twarze w dużych sklepach w Grudziądzu, Gdańsku, Bydgoszczy a ostatnio nawet w Toruniu, pozdrawiam ich hasłem "kupuj w Kwidzynie" ;)
To przymrużone oko na końcu w rzeczywistości oczywiście kończy pozdrowienie.
Wydaje się, że wszyscy doskonale wiedzą o co chodzi pozdrawiając równie radośnie "dziwnego nieznajomego-znajomego" z Kwidzyna :)

I tak właśnie całą akcję KwK można szybko rozreklamować, a jeśli reklama nie przynosi skutku to przynajmniej jest przyczynek do miłej rozmowy i zacieśnienia więzów międzyziomkowskich.

Tytuł:
PostNapisane: 2 lutego 2010, o 19:44 

KrzaQ napisał(a):
a jeśli reklama nie przynosi skutku to przynajmniej jest przyczynek do miłej rozmowy i zacieśnienia więzów międzyziomkowskich.

To znaczy, że są jakieś plusy tej akcji. :-) :grin: :-D

Tytuł:
PostNapisane: 2 lutego 2010, o 21:35 

magzeust napisał(a):
Nie rozumiem po co te uparte ataki w stronę organizatora? Czy to "Siedem" sprawił, że wyjeżdżacie?

przecież siedem nie musiał zaczynać tego posta a jeżeli już jest to chyba forum jest po to aby wymieniać opinie

magzeust napisał(a):
chodzi o to, żebyś w najbliższej przeszłości po przysłowiowe mleko nie musiał jeździć do Tesco w Grudziądzu

jeżeli w Grudziądzu będzie dwa razy tańsze, to pojadę i kupię na cały miesiąc

przebisnieg, gdybyś czytał/a wcześniejsze moje posty to wiedział/a byś że wiedzę również plusy tej akcji. jednak moje pesymistyczne podejście wynika z tego że pusty slogan "nie wywoź pracy z Kwidzyna" próbuje zmienić mentalność konsumentów a nie handlowców. co za tym idzie my mamy płacić więcej dla idei. bo jak widać z postów na temat rabatów, oznakowania podejścia handlowców to nie bardzo zależy im na zatrzymaniu kupujących w Kwidzynie.

siedem napisał(a):
jak myślisz jak to odwrócić i odzyskać poniesione koszty?

a ja myślałem że to akcja społeczna ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2 lutego 2010, o 22:13 

KrzaQ napisał(a):
To przymrużone oko na końcu w rzeczywistości oczywiście kończy pozdrowienie.
Wydaje się, że wszyscy doskonale wiedzą o co chodzi pozdrawiając równie radośnie "dziwnego nieznajomego-znajomego" z Kwidzyna :)

Doskonały pomysł.
Spotykamy się w jakimś miejscu (Gdańsk, Grudziądz) i robimy wspólne zakupy,
W kupie moc (Kupuj W Kwidzynie) i uzyskujemy dodatkowy rabat.
Na parkingu skrzykujemy się pokazując kartę "KWK".
Krzaku, siedem jest Ci winien odstępne za pomysł.
A jako człowiek honorowy myślę, że bez wahania prześle Ci, pieniążki, ewentualnie wesprze forum jako instytucję, która promuje akcje we właściwym kieruku.

siedem napisał(a):
Wiesz co? jakoś wyjątkowo dużo wiesz na temat robienia ludzi w "konia" słyszałem, że masz w tym doświadczenie, ale to pogłoski oczywiście. Jakiś Altus czy coś...

Mógłbyś siedem rozwinąć w miarę Swoich możliwości tok rozumowania.... zaciekawiłeś mnie :grinka:

Porcellus

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 795 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 53  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1