Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: XXII WOŚP
PostNapisane: 12 stycznia 2014, o 13:56 

Trochę zdziwiony jestem faktem, że w tym roku pomimo organizowania finału w hali sportowej nie ma koncertów zespołów. Rano śpiewały Marezianki, wieczorem ma być jakaś kapela z Łodzi bodajże. A co z naszymi miejskimi kapelami? Czyżby organizatorzy zapomnieli o fakcie, że tak naprawdę od koncertowania i grania WOŚP rozpoczął działania? No i z tego co mi wiadomo młodzi i starsi muzycy kwidzyńscy mieli ochotę jak co roku pograć, ale nikt tego nie dopiął. Szkoda, bo moim zdaniem to strzał w kolano, który nie przyciągnie na halę wielu ludzi.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: XXII WOŚP
PostNapisane: 12 stycznia 2014, o 14:28 
no ja też jestem zdziwiony. moja kapela wczoraj grała w Iławie, dziś w Prabutach... o Kwidzyn nikt nie zapytał nawet.

PostNapisane: 12 stycznia 2014, o 15:48 
Cytuj:
Szkoda, bo moim zdaniem to strzał w kolano, który nie przyciągnie na halę wielu ludzi.

kapec, inteligentny facet z Ciebie i bardzo sobie cenię Twoją obecność na forum,ale czy na prawdę uważasz ,że tu chodzi o obecność ludzi na hali.....?
Cytuj:
od koncertowania i grania WOŚP rozpoczął działania?

WOŚP już dawno stracił to,czym przyciągał ludzi na początku swojego istnienia.
Teraz liczy sie już tylko hajs/kasa/mamona/dziengi czy jak kto tam nazywa nasze swojskie peeleny.

Od razu zaznaczam,że nie mam nikomu za złe czy nie,że daje albo nie daje "na Owsiaka".
Każdy ma swój portfel i to jego prywatna sprawa.

PostNapisane: 12 stycznia 2014, o 17:35 

NOWY(L) napisał(a):
kapec, inteligentny facet z Ciebie i bardzo sobie cenię Twoją obecność na forum,ale czy na prawdę uważasz ,że tu chodzi o obecność ludzi na hali.....?
Cytuj:

Raczej powinno. Chociażby dlatego, że skoro przeprowadza się licytacje różnych pierdółek to dobrze by było, gdyby na sali było sporo osób.
Chociaż tak z drugiej strony się zastanowiłem i racja. Dziś wszystkie szkoły i przedszkola miały swoje 5 min, a jak wiadomo, jak dziecko na scenie czy występie to na widowni rodzice, ciocie, rodzeństwo, dziadkowie itd. Może to wygeneruje większą rotację ludzi na hali.
Ze swojej strony tylko napiszę, że pierwsza orkiestra, na której przyszło mi grać to była trzecia edycja w ogóle, o ile dobrze pamiętam na halo sportowej na 11-go Listopada. I jako małolat wtedy było to dla mnie dużym przeżyciem. Myślę, że dla wielu młodych szarpidrutów taka możliwość pokazania się ludziom to coś ważnego, szkoda, że w tym roku ktoś o tym zapomniał.

PostNapisane: 12 stycznia 2014, o 18:57 

NOWY(L), masz 100% racji- tu chodzi o pieniądze.
Za piękne uśmiechy jeszcze nikt sprzętu medycznego nie zakupił.
Jak co roku toczy się dyskusja wokół WOŚPu typu "Owsiak- dobroczyńca czy złodziej". Ja trzymam się od tego typu ocen z daleka. A co do braku obecności naszych lokalnych kapel na Wiejskiej, to rzeczywiście kiepsko. Powinniśmy promować nasze lokalne talenty przede wszystkim i przy każdej okazji.
Ciekawa jestem ile w tym roku uzbieramy :)

PostNapisane: 13 stycznia 2014, o 08:28 
Macie wszyscy 100% racji, chodzi o pieniądze ale... hmmm... czy to nie była zbiórka pieniędzy? Może w całej tej imprezie, nie chodzi o to żeby zebrać jak najwięcej pieniędzy? :roll:
Nasze lokalne kapele to chyba jakieś super gwiazdy o międzynarodowej sławie bo zdaje się, trzeba do nich chodzić i prosić żeby coś zagrały. Nie słyszałem żeby jakaś wystąpiła z propozycją. Czy występy przedszkoli i szkół to nie jest nic lokalnego? Czy musi być kapelowo? ... A hala była pełna, zespół TheStylacja grał całkiem fajnie ale malkontentom nigdy się nie dogodzi.

PostNapisane: 13 stycznia 2014, o 08:35 

MACIEKZB napisał(a):
Macie wszyscy 100% racji, chodzi o pieniądze ale... hmmm... czy to nie była zbiórka pieniędzy? Może w całej tej imprezie, nie chodzi o to żeby zebrać jak najwięcej pieniędzy? :roll:
Nasze lokalne kapele to chyba jakieś super gwiazdy o międzynarodowej sławie bo zdaje się, trzeba do nich chodzić i prosić żeby coś zagrały. Nie słyszałem żeby jakaś wystąpiła z propozycją. Czy występy przedszkoli i szkół to nie jest nic lokalnego? Czy musi być kapelowo? ... A hala była pełna, zespół TheStylacja grał całkiem fajnie ale malkontentom nigdy się nie dogodzi.

Miałem napisać to samo , gra kto chce. Tyle że trzeba wykazać odrobinę dobrej woli i się zgłosić do organizatorów wcześniej.

PostNapisane: 13 stycznia 2014, o 09:07 
Co za bzdury gadacie.... ręce opadają. Wszyscy specjaliści od wszystkiego. Gwoli ścisłości: Wszystkie zespoły zrzeszone w KCK co roku grały na WOŚP. Od wielu lat. W tym roku padały pytania czy młodzi maja tez grać i odpowiedź była "nie". Więc skąd Wy bierzecie info o "gwiazdeczkach? Wręcz przeciwnie, zespoły te są ograniczone tym na co zezwoli im KCK - nie wolno im grać "tam gdzie im się podoba". Nie znacie tematu to nie snujcie marnych wniosków. Albo zespoły robią to co im KCK każe, albo zwijajcie żagle, załatwiajcie sobie swoja salę prób i nagłośnienie. Dlatego każdy zespół który jest choć trochę niezależny idzie swoją drogą.... i to jest przykre. Pan Wawryniuk niestety obrał złą drogę. powinien popatrzyć co Prabuckie Centrum Kultury i Sportu robi z młodymi zespołami i wziąć przykład.

-- 13 stycznia 2014, o 09:10 --

MACIEKZB napisał(a):
Nasze lokalne kapele to chyba jakieś super gwiazdy o międzynarodowej sławie bo zdaje się, trzeba do nich chodzić i prosić żeby coś zagrały.

Tu nie chodzi o proszenie czy bieganie za "kapelą". Organizator jak sama nazwa wskazuje organizuje taka imprezę i to od nich wychodzi propozycja. Tak to niestety wygląda że w tym roku - pierwszy raz od wielu lat nie wyszła żadna.

PostNapisane: 13 stycznia 2014, o 09:38 
jankowskimich napisał(a):
Wręcz przeciwnie, zespoły te są ograniczone tym na co zezwoli im KCK - nie wolno im grać "tam gdzie im się podoba".
Często jest to lista życzeń a wręcz żądań no ale każdy ma swój punkt widzenia. Mój punkt widzenia odnosi się choćby do Majówki Rockowej i to co widzę czasami za kulisami. Zapewniam Cię, że niektórzy gwiazdorzą.
Dlatego każdy zespół który jest choć trochę niezależny idzie swoją drogą.... i to jest przykre .
A może wcale nie jest przykre. Co wart byłby zespół, który wszystko miałby podane na tacy: sprzęt, nagłośnienie, obsługę i może jeszcze pełną salę publiki i catering?
Tu nie chodzi o proszenie czy bieganie za "kapelą". Organizator jak sama nazwa wskazuje organizuje taka imprezę i to od nich wychodzi propozycja. Tak to niestety wygląda że w tym roku - pierwszy raz od wielu lat nie wyszła żadna.
Mnie to nie przeszkadzało i nie brakowało ich. Właśnie... taka dzisiejsza młodzież, że wszystko trzeba robić za nich a nie wiele jest takiej, która potrafi się zorganizować i wyjść z inicjatywą nie siedząc przy komputerze na fejsie czy bez komórki i przekonać organizatorów, i nie tylko, do swojej oferty.

PostNapisane: 13 stycznia 2014, o 09:49 
Przyjaciel forum

A propos działania i chęci ;)
Nas nikt nie zapraszał do działania podczas tego czy poprzedniego finału. Sami wprosiliśmy się i zadeklarowaliśmy chęć pomocy.
Staraliśmy się być z aparatami wszędzie tam gdzie coś się działo, efekty naszych działań można było śledzić na bieżąco na fejsie oraz na forum (linki do kamer on-line).
W przeciągu kilku dni wszystkie nasze zdjęcia będą dostępne pod jednym wspólnym linkiem, a tym czasem zapraszam na krótki filmik:

PostNapisane: 13 stycznia 2014, o 14:17 

MACIEKZB napisał(a):
Co wart byłby zespół, który wszystko miałby podane na tacy: sprzęt, nagłośnienie, obsługę

Hmm... trochę inaczej na to patrzę, może dlatego, że też kiedyś grywałem a dziś za wiosło chwyta się mój starszy syn.
Co wart byłby zespół? Zacznijmy może od tego, co wart byłby muzyk bez sprzętu. Nic, bo na czym niby miałby grać? Znam wielu, którzy mają duże zdolności i chęci, niestety mają po naście lat, a starych nie stać na wybecalowanie kilku tysi na graty. I tu właśnie kłania się KCK, które powinno takie inicjatywy wspierać. Doskonałe porównanie do Prabut, gdzie szefuje chłop, który nie dość, że młody, to jeszcze sam gra. I z tego co wiem, nie ma problemu z udostępnianiem gratów na różne sztuki. A idź załatw to samo u nas. Ba, co więcej. Idź spróbuj wypożyczyć nagłośnienie na jakiś większy event, którego nie ogarniesz swoimi gratami (zakładam, że zespół ma nagłośnienie własne do "próbowania" ale już nie ma dobrych przodów itd). Jest w Kwidzynie stowarzyszenie Underground, które czasem sprowadza fajną, nietuzinkową kapelę a od KCK słyszy: gratów nie damy, sali nie damy, radźcie sobie sami.
Z tego co relacjonował mój syn w tym roku nie było kapel, bo taka była odgórna dyrektywa. Chciałbym zobaczyć, jak jakiś zespół wchodzi na salę, sam się instaluje, sam nagłaśnia, sam gra, sam się oświetla i w dodatku sam sobie daje prąd z własnego agregatu. Chyba nie tak powinno to wyglądać. No ale jak to mówią: jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził.

PostNapisane: 13 stycznia 2014, o 14:36 
Kapec ubral moje myśli w słowa. Zgadzam sie w 100%

PostNapisane: 13 stycznia 2014, o 14:50 

Panowie, atmosfera współpracy z KCK jest ciężka. To wie każdy. Nie wiem kto ustalał scenariusz tegorocznego finału, ale może warto było skontaktować się odpowiednio wcześniej z p. Lidią i od niej usłyszeć, czy da się zagrać i na jakich zasadach. Gdyby to ona, a nie KCK, odmówiła, to widocznie scenariusz jaki wymyślił sztab był taki, a nie inny. Zainteresowany zespół przynajmniej miałby wyjaśnienie z pierwszej ręki dlaczego tak scenariusz wygląda. Sztab działa od listopada i pewnie wtedy należy zacząć zgłaszać propozycje udziału.

Przejrzałem trochę zdjęć z różnych miejsc w powiecie i widzę, że klika zespołów grało w szkołach i innych gminnych miejscach. Pamiętajcie, że hala, to nie całe powiatowe granie.

PostNapisane: 13 stycznia 2014, o 14:51 
Cytuj:
w tym roku nie było kapel, bo taka była odgórna dyrektywa.

Zasadnicze pytanie brzmi:dlaczego?
Czy taki był po prostu program" imprezy" która zakładała tylko występy przedszkoli,szkół itp itd.I jeden konkretny koncert wieczorem.
Czy po prostu organizator wyszedł z założenia"nie bo nie" i położył lachę na lokalne kapele?
Bo jeśli mówimy o pierwszej opcji,no to sorry,ale nikomu nigdy się nie dogodzi.Dziś było to,za rok będzie co innego.
Ale jesli poszedł drugi wariant,to....... :shock: :roll:

PostNapisane: 13 stycznia 2014, o 21:11 
Tzn., że w Prabutach przychodzi młody zespół lub każdy kto chce i wydaje mu się, że ma talent, od ręki dostaje sprzęt za kilka tysi i estradę z widownią? Hmmm... ciekawe... :roll:
Wracając do tematu. Idea WOŚP-u jest taka, że robi się kwestę na jakiś szczytny konkretny cel wyznaczony w danym roku. Uważam, że w tym roku cel został osiągnięty tak samo jak w latach poprzednich. Nie słyszałem żeby ktoś przez tę imprezę płakał, że za dużo stracił. Kto chciał to sypnął groszem w ten czy inny sposób. Jeden żeby zabłysnąć, drugi żeby pokazać się ,inny z potrzeby niesienia pomocy w prosty sposób wrzucając parę złotych do puszki. Nie ważne było co będzie się działo w mieście, jakie zespoły będą grać lub nie grać. Każdego roku jest coś innego i moim zdaniem dobrze, że tak jest. Dla jasności - byłem na każdej edycji WOŚPu w Kwidzynie. Kłótnia o to co powinno być, co powinno się dziać jest nie na miejscu i nie o to w tej kwestii chodzi. Dla tych, którzy tego nie rozumieją niech sobie posłuchają tego krótkiego wywiadu z kwestującym chłopcem: http://wiadomosci.wp.pl/kat,124954,titl ... omosc.html

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1