Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 454 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, o 12:40 

Rachel napisał(a):
Bo ma ikrę, bo zależy mu

Pan Krzysztofiak też zapewne miał i to może nawet więcej ikry ale 20 lat temu.
Za 20 lat Grzegorz też już nie będzie takim zapaleńcem, tylko dostosuje się do realiów. Jeśli będzie dalej w polityce.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, o 12:50 

Z chęcią zaproponował bym Grzegorzowi aby przedstawił nam działania jakie podjął w czasie swojej kadencji samorządowca w sprawie mostu, Dotyczy to CAŁEJ jego kadencji. a nie ostatnich fajerwerków.
Było by też miło gdyby przedstawił nam KONKRETNE działania władz swojego miasta, jakie przyczyniły się do tego, że budowa mostu jest na takim etapie jakim jest.

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, o 17:42 

:) pozwólcie, że poczekam aż emocje opadną, wtedy się odniosę... Może po weekendzie, w poniedziałek. Nie, nie wytrzymam! Muszę teraz! Porcellus! Wolałbym pogadać z Tobą na żywo, nie poprzez forum, ale proszę ustalmy jedno! Czepiasz, się, widzisz ciągle drugie dno, wyszukujesz ciągle haków. Ok, masz do tego prawo! Pełne prawo! Tylko chcę byś wiedział, że nigdy nie byłem typem, który w coś gra, coś chce sobie ustawić, a tym bardziej wykorzystać kogoś do swoich celów. Nie chcę się Tobie tłumaczyć, bo raczej nie lubię gadać o sobie i zawsze czynami a nie słowami budowałem wśród ludzi zdanie o sobie. To, że jestem radnym, to fakt. Pierwszy raz wybrali mnie jak miałem 21 lat. Nie należałem nigdy do żadnej partii... Po prostu lubiłem być aktywny, walczyć, czasami z wiatrakami o różne ważne społecznie sprawy (ekologia też, ale również pomoc społeczna, organizowanie koncertów, imprez kulturalnych i wiele wiele innych). Dlatego, może dlatego ludzie mnie wybrali. W drugich wyborach było tak samo. Jakoś tak jest, że działam, wtedy kiedy jest potrzeba, nie wtedy kiedy idą wybory. Bo ja nie czuję się tak właściwie radnym, tylko dalej tym samym gniewskich wariatem - społecznikiem... I możesz sobie przylepiać mi różne łatki, a ja i tak będę robił swoje w sprawie mostu. Najgorsze jest to, że próbujesz zniechęcać do mojej osoby innych ludzi, a oni w całej sprawie mostu przecież są potrzebni, już nie raz to udowodnili. Przeszło Ci po blokadzie jedynki, dostałeś ostro w twarz, jak wyczytałeś, że kierowcy byli za nami! Teraz podnosisz się i znowu atakujesz. Znam tego typu ludzi z gniewskiego podwórka. Zawsze tacy się znajdą. Wiem, że takich się nie przekonuje, takim po prostu pozwala się mówić i robi się w tym czasie swoje. Gorzej, jak zaczynają oczerniać!

Co jako samorządowiec zrobiłem dla mostu? Nie będę mówił w imieniu burmistrza Gniewu, bo to on prowadzi działania. Radni podejmowali niezbędne uchwały w sprawie mostu, wykupu gruntów, zmiany planów przestrzennych. To było minimum jakie radny mógł dla mostu wykonać. I to Gniew wykonał. Ile poza to wykonał każdy z radnych to już indywidualna sprawa każdego radnego i jego sumienia~!

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, o 12:30 

W Toruniu też mają problem z mostem... Dla tych ,którzy się nie orientują tam chcą stawiać most łukowy.Ciekawe co na to powie znane nam wszystkim Towarzystwo.
Link do artykułu:
http://www.nowosci.com.pl/look/nowosci/ ... &IdTag=238

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, o 13:33 
Przyjaciel forum

:roll:

Czy decyzja przez Panią Wójt została już wydana ?????

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, o 14:25 
Przyjaciel forum

Obwieszczenie Wójta Gminy Kwidzyn z dnia 21 września 2009r.

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, o 14:48 
Przyjaciel forum

Wójt Gminy Kwidzyn
OŚiGW.7624-19/08/09
Kwidzyn, dnia 21 września 2009r.

OBWIESZCZENIE
Na podstawie art. 74 ust. 3 ustawy z dnia 8 października 2008r. o udostępnianiu informacji o środowisku, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz ocenach oddziaływania na środowisko (Dz. U. Nr 199, poz. 1227),

WÓJT GMINY KWIDZYN
informuje:
że w dniu 17 września 2009r Wójt Gminy Kwidzyn wystąpił na podstawie art. 77 ust. 1 pkt. 2 ustawy OOŚ do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Tczewie w sprawie o opinię pod względem wymagań ochrony środowiska uwarunkowań realizacji przedsięwzięcia, polegającego na budowie przeprawy mostowej przez rzekę Wisłę koło Kwidzyna wraz z dojazdami w ciągu drogi krajowej 90 według wariantu 2 o konstrukcji mostu sprężonego typu „extradosed” (II bis), realizowanego przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad, Oddział w Gdańsku z siedzibą przy ul. Subisława 5, 80-354 Gdańsk

Niniejsze obwieszczenie zostaje podane do publicznej wiadomości przez zamieszczenie
na stronie Biuletynu Informacji Publicznej Gminy Kwidzyn: www.bip.gminakwidzyn.pl, wywieszenie na tablicy ogłoszeń Urzędu Gminy Kwidzyn w siedzibie Urzędu przy ul Grudziądzkiej 30 oraz poprzez wywieszenie na tablicy ogłoszeń i Biuletynie Informacji Publicznej Miasta Kwidzyn i Gminy Gniew oraz tablicach ogłoszeń sołectw, miejscu planowanej inwestycji.

Wójt Gminy Kwidzyn
Ewa Nowogrodzka

O co w tym piśmie chodzi ?

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, o 14:53 
Pewnie wisi na tablicy, ale zapomnieli umieścić w internecie.

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, o 18:59 

Do dzisiaj myślałem, że wszystko rozumiem... Ale dziś zwątpiłem. W czwartek był u nas redaktor TVG. Był też u wójt i burmistrza w Kwidzynie. Pokazaliśmy mu kamień węgielny wmurowany w Opaleniu w 1998 roku. Decyzja miała być lada dzień. Nie ma decyzji, a jest pytanie do sanepidu. Tzn. że wójt pyta (wg. procedur) jeszcze Sanepid i ten może się wypowiedzieć. Oj bardzo by się przydało na nowo wytłumaczyć krok po kroku jak to jest, bo nawe nasi lokalni włodarze nie mają pewności na co my teraz czekamy, czy na decyzje, czy na opinie, czy na opinie do decyzji :roll: Może Wasza strona (portal) zapyta wprost Pani wójt?????? http://www.ekoinfo.pl/forum.php?divid=1 ... ad&id=2258

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, o 19:40 
Przyjaciel forum

aszastra napisał(a):
że w dniu 17 września 2009r Wójt Gminy Kwidzyn wystąpił

K_r_a dlaczego Pani wójt nie zroiła tego wcześniej , tylko na ostatnią chwile :evil: ?

Normalnie czeski film :evil:

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, o 19:50 

Grzegorz Gniew napisał(a):
Do dzisiaj myślałem, że wszystko rozumiem... Ale dziś zwątpiłem.

Zapoznaj się dokładnie (bardzo dokładnie) z treścią USTAWA z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska

Tam, w Art. 48. punkt 3 lit. a jest napisane wszystko, trzeba tylko poskakać jeszcze do artykułów 51 i 57, żeby wszystko się wyjaśniło.

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, o 19:51 
Czy nie jest to kolejny dowód na to, że dla lokalnych decydujących gremiów politycznych most jest tylko "gadżetem wyborczym"?
Centrala rządowa życzy sobie oszczędności na wszystkim, (co nie dotyczy wyborów), więc wszelkie kosztowne wrzutki do budżetu są tam niemile widziane. Można się poważnie narazić z żądaniami wydatków, które niekoniecznie muszą wpłynąć na wyniki sondażów.
Jeśli tym razem "ptakolubni" przespali swą okazję do zastrzeżeń, lub nie dali się wynająć (?), to szuka się tu innych przeszkód, które gniew chcących mostu skierują np. do Tczewa.
Biurokratycznych możliwości oprotestowania mostu jest tak wiele, że aż nie chce się ich podpowiadać przeciwnikom.
Kuriosum stanowi tu poszukiwanie przeszkód przed podmiot, który w sposób oczywisty jest zainteresowany budową mostu, ale ma on swój "nadpodmiot" ze swoją polityką.

Pewnie ktoś mi tu zaraz zacytuje jakiś paragraf, ze to tak trzeba, i że nie można tego było ustalić w minionych latach.
A to wszystko zależy od prawnika, który wiedzie sprawę.
Jeśli argumentem prawnym może być np. "pomroczność jasna", to gdzie jest inwencja tego "prowadzącego most", by pogonić instytucje sabotujące jego budowę.
Ale to trzeba mieć prawdziwą wolę walki o sprawę, a nie umizgi, uniki i gierki, które ciągle widzimy.

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, o 20:47 

Jak widać pojawia się coraz więcej wątpliwości czy pieniądze są czy nie.

Jeżeli teraz nie uda się rozpocząć budowy, to i tak powinno się przygotowywać perfekcyjnie projekt i w odpowiednim momencie rzutem na taśmę zakwalifikować się do jakiegoś programu z funduszy unijnych na lata 2007-2013

Podobnie było z tramwajem na Chełm w Gdańsku. Okazało się że projekt warszawskiego metra budził jakieś wątpliwości (nie sprawdzałem dokładnie - formalne/merytoryczne) jednocześnie okazało się że w Gdańsku jest gotowy przyzwoity projekt linii tramwajowej i to ten projekt dostał dofinansowanie. Może tu jest szansa na nasz most? W tak dużych programach (2007-2013) zawsze znajdzie się jakiś projekt, który w ostatnim momencie wypadnie z gry i wtedy moglibyśmy wskoczyć w jego miejsce.

To takie moje wieczorne przemyślenia :) możliwe że niezbyt mądre bo nie śledzę sprawy zbyt dokładnie.

Pozdr :smile:

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, o 21:49 
gemer napisał(a):
To takie moje wieczorne przemyślenia
To jest bardzo sensowne.
Dlatego warto ciagle pytać, czy po naszej stronie Wisły rzeczywiście jest wszystko "dopięte".

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, o 07:08 

Ok, zgadza się, że zwrócenie się Pani wójt do Sanepidu jest zgodne z ustawą. Tylko pytanie, dlaczego wszyscy już mówili o decyzji środowiskowej, którą Pani wójt miała wydać na początku września, później do 10 września (tak podawały media). Pytanie, ile Sanepid ma dni na ustosunkowanie się do pisma... Po tym to już chyba tylko decyzja środowiskowa. Tylko spokojnie, bo jak widać na innych przykładach, nawet pozwolenie na budowę jeszcze o niczym nie przesądza.

Widziałem kopie pisma z GDDKiA do Telewizji Gdańsk. Tam były dwa ważne terminy:
1. Marzec 2010 - przetarg
2. Czerwiec 2010 - rozpoczęcie budowy

Ostatnio edytowano 22 września 2009, o 20:22 przez Grzegorz Gniew, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 454 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1