Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Rodzina Michaluk lub Michalak
PostNapisane: 14 listopada 2011, o 19:32 
Wiele lat temu, podczas kapitalnego remontu mieszkania, a dokładnie podczas wyburzania tzw komórek, znalazłam ukryte pod drewnianą belką stare poniemieckie gazety i bardzo ładne i oryginalne zdjęcie, które zachowało się po dzień dzisiejszy. Być może ktoś z forumowiczów skojarzy nazwisko, twarze z fotografii, lub ich rodzinę. Z wielką przyjemnością przekaże zdjęcie we właściwe ręce.
Fotografia znaleziona została w mieszkaniu na ul Górnej 7. Na odwrocie jest dedykacja, data, opis.
Wydaje mi się, że skan jest dostatecznie czytelny, a w razie jakiś wątpliwości chętnie pomogę.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Tytuł: Re: Rodzina Michaluk lub Michalak
PostNapisane: 16 listopada 2011, o 22:05 

Piękne zdjęcie i pewnie kryje się w nim ciekawa historia.
Mama i córka mają raczej romskie rysy, ciemne oczy i włosy.
Może trzeba szukać w tym kierunku?
Mam nadzieję, że ktoś będzie kojarzył. Fajnie odnaleźć taką pamiątkę rodzinną,
na pewno przyniesie komuś wiele radości.

KRYNIA, powodzenia w poszukiwaniach.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 16 listopada 2011, o 22:27 
Dziękuję Lilith :) Wyznam Ci, że to zdjęcie znalazłam w moim rodzinnym domu, jako dziecko, miałam około 12 lat i przeżyło w moich "skarbach" całkiem dużą wędrówkę...
Podobnie jak Ty, przyglądałam mu się wielokrotnie, dopowiadając sobie historię tych ludzi.
Wpatrywałam się w rysy twarzy doszukując się podobieństwa dziewczynki do rodziców. Najdziwniejsze ( a kiedyś tam, dla mnie było wręcz zaczarowane :) ) z tego wszystkiego jest to, że nazwisko ludzi z fotografii, jest identyczne jak moje rodowe, ale to tylko naprawdę przedziwny zbieg okoliczności. Wnioskując z fotografii, daty i dedykacji, myślę, że śladu tych ludzi, bardziej powinnam szukać, gdzieś w Anglii, bo " Tata" dla, którego fotka była dedykowana, to już raczej pewnie nie żyje.

PostNapisane: 17 listopada 2011, o 15:32 

KRYNIA, może mieszkają tu jakieś ciocie, wujkowie itp. tych ludzi na fotografii?
Szukaj, szukaj i informuj o zwoich dokonaniach.
Może porozmawiaj z mamą czy dziadkami (o ile nie zabrał ich już czas),
być może coś im się przypomni.
1958 rok, to nie takie aż odległe czasy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Strefa czasowa: UTC + 1