Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 14:49 
Przyjaciel forum

Didi napisał(a):
:-D Przyjmuję przeprosiny :twisted:

Bardzo mnie to cieszy.

Pozdrawiam - zawsze umysłowy (nawet jak szambo na działce kopię ) :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 14:53 

Wierzę. Jak zmywam gary też umysłu nie tracę :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 15:25 
Przyjaciel forum

Didi napisał(a):
Jak zmywam gary też umysłu nie tracę :wink:

Czyli jest to poniekąd praca umysłowa, ja też nieraz zmywam gary to uczy mnie pokory :grinka:

Aleśmy zdryfowali od tematu niewydarzonych medyków :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 15:33 

Darek napisał(a):
ja też nieraz zmywam gary to uczy mnie pokory :grinka:

Dobrze wiedzieć. :grin:
Zapamiętam ;) :grin:
Od dzisiaj bardzo często będziesz uczył się tej pokory. :grin: :-D

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 15:41 
Przyjaciel forum

Cytuj:

Wporzo, jak mawia niedouczona młodzież :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 15:53 

Darek napisał(a):
Cytuj:

Wporzo, jak mawia niedouczona młodzież :grinka:
..........wolalbym SPOKO :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 16:00 

Luzik arbuzik, brzmi bardziej finezyjnie :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 16:34 
Zbanowany

Didi napisał(a):
Mówiąc o McDonaldach, miałam na myśli studentów, którzy zamiast zajmować się poszerzaniem horyzontów, a o to chyba chodzi w studiowaniu, wydają hamburgery.

Ale praca w burgerach to też poszerzanie horyzontów. Czytając CV z McDonaldem możesz się domyślić, że potencjalny pracownik nie boi się pracy i będzie ją szanował. Powtarzam jeszcze raz - wg mnie - dużo wartościowszy na rynku pracy jest człowiek z takim doświadczeniem niż ten który wchodzi na rynek pracy z 5 letnim opóźnieniem i od razu jako "manager średniego stopnia". Najlepiej zarządza ludźmi człowiek który zna ich pracę od podszewki - a takie doświadczenie zdobywasz tylko pracując na wszystkich stanowiskach wspinając się po przysłowiowej drabinie.

Didi napisał(a):
Może od razu dzienne studia zlikwidujmy skoro to taka wylęgarnia obiboków.

Dlaczego od razu likwidować - wprowadzić odpłatność - zobaczysz jak szybko zmaleje liczba chętnych a Ci którzy pozostaną dużo bardziej przyłożą się do nauki.

Didi napisał(a):
Do buntowników robiących rewolucję za pieniądze mamy się nie zaliczam. Jedyna trasa jaką robię to pociągiem 2 klasy z gdańska do kwidzyna. Więc bogactwo ze mnie nie kapie.

Nie wiem, mam nadzieję, że tak nie jest - ale przyznaj, że gdy płacisz podatki, spłacasz hipotekę/czynsz, płacisz za szkołę i dojazdy - jednym słowem jesteś samodzielna - to pazurki w lewej dłoni trochę się tępią, prawda? Piszesz o pociągu 2giej klasy - sama robisz bułki, żeby zarobić na bilet? Wspominałaś o Hotelu - Ty masz babcie z mieszkaniem - a inny student ma hotel, akademik, lub stancję - za którą - też niespodzianka - też musi sam zapłacić! Nie twierdziłem, że "kapie z Ciebie bogactwo" - zauważyłem tylko, że są tacy którzy za to wszystko płacą z własnych pieniędzy a dodatkowo płacą podatki żebyś Ty i inni "dzienni" mogli się uczyć za darmo.

Didi napisał(a):
Dlatego powtarzam, że studenci nie mogący się samodzielnie utrzymać na studiach powinni dostawać godziwe stypendia.

A moim zdaniem stypendium nie powinno być dla każdego chętnego który chce się uczyć. To powinna być nagroda za wkładany wysiłek i efekty. Jeśli dziecko ma potencjał, a rodziców nie stać - tu też jest miejsce na stypendium - ale nie dlatego, że ja chcę! Bo to jest właśnie niesprawiedliwe. Jeden płaci za naukę innych którzy być może traktują to jako dodatkowe 5 lat bez obowiązku pracy. Jeśli chcesz się dalej uczyć i nie pracować w tym czasie - weź na barki koszty tej nauki - niech płacą rodzice, jakaś fundacja albo bank - ale niech to nie będzie "darmowe".

Didi napisał(a):
Chodzi o to, że nie istnieje teraz klasyczna w ujęciu Marksistowskim klasa robotnicza, ponieważ w epoce postindustrialnej zanikła i zastąpili ją pracownicy związani z sektorem usług

Tutaj muszę zaprotestować bo "mijasz się z prawdę delikatnie ujmując".

Dwóch paryskich przyjaciół niemieckiego pochodzenia dość jasno zdefiniowało co to jest "klasa robotnicza" - i zapewniam cię, że wcale nie zniknęła. Co charakteryzowało członka tej klasy - wywodził się, współtworzył grupę społeczną w której dominował proletariat - kim był proletariusz - człowiek "sprzedający" swoją pracę. Oczywiście to tak skrótowo - ale taki człowiek "pracował dla innego". Czy to była fabryka, czy sklep z telefonami lub budka z bułkami - nadal da się go zakwalifikować do tej grupy. Usługi czy produkcja - nadal zdobywa środki do życia wypracowując zysk dla "burżuja". Sektor usług - to taki nowoczesny termin który jedynie opisuje zjawisko wewnątrz "definicji" tych dwóch panów. Dzisiejsza socjologia i rynek pracy ma to do siebie, że lubi rozczłonkowywać pojęcia i dawać wymyślne nazwy dla prostych zjawisk i stanowisk - kiedyś był domokrążca wciskający Ci odkurzacz czy cudowne garnki w drzwiach Twojego domu - dzisiaj to konsultant albo przedstawiciel handlowy ( co bardziej kreatywni nazywają to stanowisko "Merchandiser") Używanie "fancy names" pozwala takiemu pracownikowi poczuć się kimś ważniejszym. Kiedyś w Polsce roiło się od najróżniejszych docentów etc - dzisiaj też byle cieć musi być "pracownikiem ochrony".

A jeśli chodzi o epokę postindustrialną - jak już przywołujesz takie trudne sformułowania - gdzie - W Polsce? Przecież gro naszego PKB to właśnie produkcja! Kwidzyn - najbliższy przykład - jakie zakłady zatrudniają największą cześć społeczeństwa? Jabil - produkcja telewizorów, IP - produkcja papieru... i kilka mniejszych lub większych fabryk. Więc gdzie ta epoka postindustrialna? O ile w UK, USA - które pracę fizyczną eksportują za granicę opierając swoje gospodarki na usługach jest to zauważalne i o takim zjawisku można mówić - to Polska nadal tkwi w przeszłości - chyba, że masz jakiś inne dane - to chętnie poprosiłbym o dostęp do nich.
Nie chcę być złośliwy, ale jeśli poziom na Twojej uczelni jest tak wysoki jak pośrednio deklarowałaś we wcześniejszych wpisach - a wspominałaś coś o socjologii - a tym mniej więcej się ta dyscyplina zajmuje - opisywaniem zjawisk zachodzących w społeczeństwie - to musisz być co najmniej średniakiem... Nie chcę się tu wymądrzać - bo mam nadzieję, że mimo wszystko trochę na ten temat wiesz poza kilkoma hasłami rzucanymi bez większego związku z tematem - ale wypadałoby ostrożniej definiować epoki w jakich przychodzi nam żyć - szczególnie, że świat nie jest aż tak jednolity jak wynikałoby z reklam Coca-Coli.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 16:42 
Zbanowany

dp

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 17:50 

Po pierwszym roku socjologii, ciężko posiąść wiedzę absolutną. UG to nie UJ i UW, więc prestiżem na kolana nie powala, ale bywają gorsze uczelnie w naszym województwie. Socjologia to przyjemny kierunek, który w połączeniu z administracją, daje większe możliwości na rynku pracy. Ale jako, że obecnie brak mi czasu i pieniędzy na jego studiowanie, dokończę go zaocznie jak będę pracować.

Danymi uprzejmie służę. Myślę, że zdołasz zobaczyć wzrost znaczenia usług i spadek znaczenia przemysłu, tak charakterystyczny dla społeczeństw zachodnich.

http://ekonometria.wzr.pl/res/konferenc ... abella.pdf

http://www.unic.un.org.pl/wir/wir2004_zimny.php

http://www.logistyka.net.pl/index.php?o ... &Itemid=40

http://www.elstudento.org/articles.php?article_id=2846

http://www.egospodarka.pl/24366,Rynek-w ... ,39,1.html

Starczy?
Jasne, że nadal odstajemy od państw starej Europy, ale i tak nie mamy do czynienia z klasą robotniczą umazaną tawotem o której pisał Marks. Ta definicja się zdezaktualizowała. W socjologii raczej nie ma niepodważalnych faktów, ale taka specyfika tej gałęzi, pozostawia duże pole do popisu. Koncepcja, którą przedstawiam jest zaczerpnięta z podręczników i to, że się z nią nie zgadzasz nie oznacza, że jest gorsza. Jest po prostu jedną z wielu. :grin:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 19:00 

Didi napisał(a):
Starczy?

Mówi się Wystarczy :grinka:

Że tak delikatnie się wtrącę ;)

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 19:00 
Przyjaciel forum

madzia70 napisał(a):
Mówi się Wystarczy :grinka:

Lub mniej delikatnie Sterczy :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 19:30 

Specjalistką od poprawnej polszczyzny nie jestem, ale pan Bańko mnie pocieszył. :wink:

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?kat=5& ... cz%EAstszy

:grin:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 20:01 
Zbanowany

Didi napisał(a):
Po pierwszym roku socjologii, ciężko posiąść wiedzę absolutną.

Wydaje mi się, że i po stu kolejnych byłoby trudno...

Didi napisał(a):
Danymi uprzejmie służę

Dane imponujące - tylko trochę nieaktualne - 2004, 2006 - czyli szczytowy moment przez obecnym spowolnieniem czasem zwanym wręcz recesją. Ostatnie wydarzenia pokazały jak świat jest przygotowany na "epokę postindustrialną". W wielu tych "statystykach" budownictwo figuruje w zakładce "usługi".
Gospodarka Postindustrialna cechuję się znaczącą dominacją sektora usługowego nad wytwórczym - jak to ma miejsce we Wspomnianych USA czy UK albo dość jaskrawy przykład Estonii czy Islandii - czyli gospodarki które najdotkliwiej odczuły załamanie. Państwa opierające się na produkcji - bronią się przez drastyczną recesją co jest chyba najlepszym dowodem obalającym tezę o nastaniu nowej "epoki".

Na pewno występują znaczące zmiany w podziale, ale aby coś nazwać epoką - ta różnica musi być jaskrawa - co jeszcze przez najbliższych kilka lat nie będzie raczej miało miejsca. W Polsce nadal największymi pracodawcami są fabryki, kopalnie itp a nie jak to miałoby mieć miejsce w gospodarkach postindustrialnych - usługi. Sam handel też opiera się na przemyśle więc wg niektórych nie jest klasyfikowany jako stricte "usługi" jak choćby bankowość czy wspominany fryzjer. Druga sprawa, że głównym motorem napędowym polskiej gospodarki jest budownictwo - ale to już zupełnie inny temat.
( swoją drogą - mało to wszystko ma wspólnego z kwidzyńskim szpitalem i apelowaniem do któregokolwiek z lekarzy)

Didi napisał(a):
ale i tak nie mamy do czynienia z klasą robotniczą umazaną tawotem o której pisał Marks. Ta definicja się zdezaktualizowała.

W kwidzyńskich fabrykach produkujących telewizory ( i solary - jak mi ktoś dzisiaj wypomniał :) ) robotnik także "tawotem" raczej umazany nie jest - co nie zmienia faktu, że pozostaje tym robotnikiem - proletariuszem wg. teorii wspominanych myślicieli. Postęp techniczny wymusza zmiany - Marks pisał w innych czasach więc i inaczej obrazował te zjawiska - ale opisywał i definiował zjawiska, które wg. niego miały być uniwersalne. Gdyby pisał dzisiaj to też raczej użył by innych sformułowań - ale pisał o zależnościach między poszczególnymi grupami...

Didi napisał(a):
nie oznacza, że jest gorsza.

Nie wiem czy gorsza, czy lepsza - wg mnie - nieprawdziwa - to tyle.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 20:07 

Faktycznie chyba masz rację. Więc się wycofuję :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1