kwidzownik napisał(a):
Może to i błąd, ale ja nie zrezygnuję ze swoich praw na rzecz zachowań, jakimi się kierują zwierzęta.
ani ja, ani nikt inny w tym temacie czegos takiego nie napisal
kwidzownik napisał(a):
Nie mam zamiaru przepraszać napotkanego zwierzęcia, który szczerzy na mnie kły, że stanąłem na jego drodze, bo to teren obsrywany przez niego, a jego właściciel go po nim oprowadza.
jesli pies jest na smyczy i w kagancu, to bez wzgledu na swoja nature moze byc wyprowadzany, wazne jest tylko czy wlasciciel panuje nad psem
kwidzownik napisał(a):
Aby ukręcić obecnemu pod tym względem bezhołowiu łeb, każdy sprzedawca zwierząt powinien być egzaminatorem wobec każdego klienta pod kątem znajomości zwierząt, które chcą nabyć. Może nie aż tak to musi być, jak przy adopcji dziecka, ale elementarna wiedza powinna obowiązywać.
tak, zgadza sie jak najbardziej....efektem jest to, ze niebezpiecznie gryza psy bez rodowodow

a takich jest w polsce 99%
te psy rodza sie tylko po to by je sprzedac (no bo przeciez nie udoskonalaja rasy, bo nie sa rasowe) wiec raczej wyedukowac takich "hodowcow" sie nie da

wiec ewidentnie potrzebna jest zmiana prawa w tej kwestii.
wedle obecnych przepisow hodowac psy moze KAZDY a powinni byc to SPECJALISCI I WYSZKOLENI I WYKSZTELCENI W TEJ DZIEDZINIE
kwidzownik napisał(a):
Mam jednak przeświadczenie, że człowiek opiekujący się psem obojętnie jakiej rasy powinien go tak ułożyć, by na otwartym terenie pies nie był agresywny do ludzi
tak rzeczywiscie powinno byc

tego samego wymaga sie od psow wystawowych, sedziowie sami sprawdzaja uzebienie zwierzat, nie patrzac nawet z ktorej grupy wywodzi sie rasa
kwidzownik napisał(a):
Czemu więc robi się problem z powszechnym dostępem do broni palnej, nad którą łatwiej zapanować, a umożliwia swobodny dostęp do wejścia w posiadanie zwierząt o rasie zaliczanej do niebezpiecznych, bez jakichkolwiek wymagań znajomości ich natury. Jest jeszcze dużo nieprawidłowości w tym temacie.
porownanie psa do broni mnie osobiscie smieszy

, tak samo jak "wymyslone" listy ras psow uznawanych za agresywne (kompletny absurd)-tutaj powtorze zdanie z jesdego z moich postow napisanych wyzej
KAZDY DUZY PIES MOZE BYC POTENCJALNIE NIEBEZPIECZNE DLA CZLOWIEKA
agresja wsrod zwierzat rasowych(rodowodowych) praktycznie nie wystepuje (eliminowana od pokolen). gryza psy "w typie"

co wiec ma dac ta ustawa