Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2010, o 13:38 

MACIEKZB napisał(a):
Mam wątpliwości czy Twoja wypowiedź była grzeczna. Czy powinieneś teraz dostać "bana"?

większa cenzura niż na "Białorusi" :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2010, o 10:58 

Uwaga,
wątek, który założył Renegat przeniosłam do "Niefajnych spraw".
Do chwili obecnej temat ten Polityka miłości - zagadka został odsłonięty przez użytkownika o nicku Walther 34 razy, osatni raz nastąpiło to 29 pażdziernika. Nie skorzystał on z możliwości wyjaśnienia, sprostowania, zaprotestowania czy obrony. Zatem 30 października możliwość pisania na Forum została mu odebrana. Przyczyną było udowodnione posiadanie drugiego konta, albowiem kingtiger i Walther to ta sama osoba.
Wątku nie zamykam, gdyż sprawa ta jest otwarta i jak podał do wiadomości dl99, będzie miała swój ciąg dalszy. Poza tym myślę, że wszyscy, którzy wykazali zainteresowanie chętnie dowiedzą się o wynikach postępowania.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2010, o 11:04 

Rachel napisał(a):
Nie skorzystał on z możliwości wyjaśnienia, sprostowania, zaprotestowania czy obrony.

A taki był Kozak. :-P

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2010, o 12:22 

krzyzak napisał(a):
A taki był Kozak. :-P

Pozory często mylą. :roll: "Prawdziwy Polak" nigdy. :grinka:

Tytuł: Re: Polityka miłości - zagadka
PostNapisane: 10 listopada 2010, o 20:18 
Widzę, że ktoś tu się skrada, podchodzi od strony Portalu w kamuflażu rzekomego gajowego Maruchy :arrow: Reaktywacja III - tym razem z ksywą Teiger. :shock:

PostNapisane: 10 listopada 2010, o 23:40 

Budslavsky, dlaczego nie odpisałeś mi, gdy zwróciłam uwagę na Twój podział ludzi na komuchów i miernoty, którymi służby się nie interesowały? Teraz doczytałam na portalu jeszcze o "zerach". Czy to uczciwe pisać w taki sposób? Mój tata od ukończenia 18 roku życia do momentu, gdy system upadł ani razu nie poszedł na wybory. Czytał gazetki solidarności ale w poważną działalność nigdy się nie zaangażował. Moja mama będąc młodą osobą, w trakcie umawiania się ze znajomymi, by pójść do stoczni usłyszała w telefonie od jakiejś pani, że na jej miejscu by nie szła. Mieszkała wtedy w Gdańsku. Moi rodzice nigdy nie przystąpili do partii, choć im proponowano, a przy okazji nie mieli problemu ze służbami. Więc kim oni są? Miernotami? Nie zagalopowałeś się trochę?

Do mnie potrafi zadzwonić policja z pytaniem, czy wybieram się na jakąś demonstrację. Czy jak kogoś policja nie kontroluje, to mam moralne prawo, by nazywać tą osobę miernotą? Są ludzie, którzy żyją uczciwie, lecz nie bohatersko. Mamy wymagać heroizmu od wszystkich? Po prostu czytając takie rzeczy czuję niesmak i szczerze powiedziawszy nie spodziewałam się takich chwytów retorycznych po Tobie. Kombatanctwo w złym guście.

PostNapisane: 11 listopada 2010, o 09:25 

Didi, tamta Polska to nie NRD gdzie interesowano się wszystkimi. Z Twojego opisu wynika, że rodzice byli przeciętnymi ludzi. Kto i po co miałby się nimi interesować?
Budslavsky miał na myśli tych, którzy wyróżniali się w szarym tłumie. Np. studenci, młodzi gniewni z pomysłami. Tym trzeba było się przyglądać. Rosnąca w siłę opozycja robotnicza, intelektualiści, księża to obiekty, którym poświęcano czas i papier. Te środowiska wymagały kontroli, inwigilacji. Tu trzeba było być miernotą, aby nie zasługiwać na ich zaiteresowanie.

PostNapisane: 11 listopada 2010, o 12:53 
Didi napisał(a):
Mój tata ………?
Mógłbym poprzestać tylko na odpowiedzi pytaniem na pytanie. Skąd bierze się ta zdecydowana pewność, że Tata nie był w kręgu zainteresowania bezpieki i pod jej kontrolą? Sama wymieniłaś tu aż nadto powodów ku temu.
Chociaż funkcjonowanie bezpieki w PRL to jeszcze jeden z moich „fakultetów” zaliczonych najpierw praktycznie, a potem dopiero w teorii, to zabieram głos na ten temat tylko z konieczności. Tak jak i teraz przymuszony twoim tak stanowczym domaganiem się wyjaśnień.

Twojemu Tacie nie proponowano TW, ale głowy bym nie dawał, czy był np. KO, lub OZI, którym mógł go bez jego wiedzy uczynić któryś z kolporterów rozprowadzający nielegalną prasę, albo kolega lub sąsiad, spragniony sukcesu wywiadowczego, a któremu tata pochwalił się, że notorycznie olewa wybory.

W latach 80. było ponad 100 tysięcy etatowych funkcjonariuszy SB, co trzeba przemnożyć przez tysiące zwerbowanych i czynnych współpracowników, plus różne kategorie zarejestrowanych bez ich wiedzy. Także MO, ORMO, politruki z wojska i dziesiątki innych służb. Była to sieć oplatająca całe społeczeństwo. Gromadzono informacje spisane i usłyszane ze wskazaniem ich źródła: Agent, Informator ,Tajny Współpracownik, KO - Kontakt Operacyjny, OZI - Osobowe Źródło Informacji, kontakt obywatelski, kontakt służbowy, kontakt informacyjny, pomoc obywatelska, osoba informująca itd.-
Zostały po tym tony papierów pospiesznie palonych po 1989, choć nie wszystkich. Pozostały różne „kwity” pisane przez chcących dowieść swej aktywności prawdziwych agentów, na których umieszczali także nazwiska rzekomo pozyskanych, a czynili to tak dla awansu, jak i dla kasy liczonej od „duszy”. Mój znajomy – zawodowy „szambonurek”, czyli historyk z IPN ostrzegał mnie przed różnymi wnioskami z lektury „kwitów” udostępnianych w IPN , bo zawarte tam przesłanki nie zawsze odpowiadają prawdzie. Interesujące były zwłaszcza spisane tam relacje ludzi z dość bliskiego mi otoczenia , których nigdy bym nie posądził o taką fantazję na temat moich opinii, których nigdy zresztą nikomu nie mówiłem, ale oni je opisywali. Dlaczego zmyślali? Jednym płacono za te „dowody”, innym darowano za to jakieś tam pospolite wykroczenia.

Na różnych wykazach figurują setki tysięcy nazwisk w nie zawsze czytelnym kontekście. Mam wątpliwy „zaszczyt” figurowania na tzw. „Liście Wildsteina” (IPN BU 0902/350), co dowodzi jedynie, iż miałem kontakt SB. Co z tego, że jest ona zatytułowana ”Lista agentów i nie tylko”.
Pod koniec studiów na UW w 1970, na wydziale na którym aż roiło się od etatowych agentów, podjęto próbę zwerbowania mnie. Pominę tu , czym to się skończyło, ale figuruję na tej liście pomiędzy funkcjonariuszami, agentami zwerbowanymi, jak i osobami tylko wytypowanymi do werbunku, także pośród licznych postaci, które swoim życiem dowiodły swej szlachetności.
Jeśli domorośli specjaliści poszukują w tych zasobach narzędzi walki politycznej , to właśnie wypada nazwać nie inaczej jak grzebaniem w szambie i to z tępą premedytacją.

Swoją opinią świadomie wygłoszoną w ferworze polemicznym wokół bardzo pochopnych oskarżeń wiemy kogo, naraziłem się wszystkim poza b.esbekami, którzy w takich sytuacjach tylko chichoczą sobie.
To kontrowersyjne słowo („miernoty”), którym ściągam na siebie tak liczne wyrazy oburzenia mógłbym zastąpić - „bezbarwnymi osobami bez temperamentu obywatelskiego, trzymających się z dala od życia publicznego odludkach i wszystkich tych, którzy mieli w głębokim poważaniu to co się wokół nich dzieje, a dziś są zaciekłymi łowcami głów itd. itd.”. Tylko jak takim asekuranckim tekstem wywołać namysł czytelnika o istocie problemu. Nie widzę powodu do żadnych przeprosin, bo owej użytej przeze mnie „miernoty” nie mierzy się wszak w IQ.
Kombatanctwo w złym guście? Nie wiesz co mówisz. Zachowaj ten epitet na inne okazje.
Używany jest dla neutralizacji i wybielania przeciwieństwa, czyli postaw gorliwie zaangażowanych w krzewienie u nas radzieckich wzorców, albo zupełnie słusznie tam, gdzie aplikujący o jakieś zaszczyty lub stanowiska klepią w kółko: ulotki, gazetki, przesłuchanie, rewidowanie i tak d.

Nie będę domagał się od Ciebie przeprosin z uwagi na wpływ otoczenia na Twoją skądinąd miłą osobę.
Didi napisał(a):
Do mnie potrafi zadzwonić policja z pytaniem, czy wybieram się na jakąś demonstrację.
Gratuluję , że to Ty przejęłaś sztafetę. Poprzednio, to do mnie tradycyjnie kierowano takie pytania przed każdym świętem jak to dzisiejsze i in.

Teraz wszyscy „pożal się Boże - patrioci” (a zwłaszcza „gołowąsy” i panie „nabożne” z Portalu) mogą rozpisywać się z niezmienną pewnością siebie także o mojej agenturalnej przeszłości, na której niezbite dowody wynajdą w tym poscie. Sprawa kojarzy mi się z moim nieskutecznym wyjaśnianiem paru letniemu wnuczęciu – po co właziłem dziś na strych z flagą.
--------------------
Dzięki Rachel, że konsekwentnie stajesz w obronie uciśnionych.
Staram się sobie radzić, co jakoś mi przychodzi pomimo usilnych zabiegów o bliższy osobisty kontakt ze mną ze strony kolegi Alzheimera i koleżanki Sklerozy. :607:

Ostatnio edytowano 11 listopada 2010, o 13:57 przez Konto usunięte (B...y), łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 11 listopada 2010, o 13:40 

W takim bądź razie źle to odebrałam i jeśli faktycznie to miałeś na myśli to przepraszam. Odniosłam wrażenie, że zainteresowanie służb = podpisanie lojalki. Jako gorąco-krwiste zwierzę rodzinne walczę, gdy istnieje przypuszczenie, że moi bliscy zostali zakwalifikowani do kategorii miernot.Co do kombatanctwa, również źle oceniłam. Po prostu dość mam wszechobecnego dyskursu opanowanego przez tych walczących o sprawę oraz tych zdrajców Narodu Polskiego, nie ma w nim miejsca dla zwykłych ludzi, którzy starali się normalnie żyć.

a tak z innej beczki to służby wiedziały o tym, że tata nie chodzi na wybory. Nawet przyszli i się zapytali czy nie podjechać po niego i nie podwieźć do lokalu wyborczego, bo może mu za daleko. On grzecznie odmówił i koniec. Nie chciało im sie z powodu takiej pierdoły siać terroru.

PostNapisane: 12 listopada 2010, o 00:09 

Dobre stwierdzenie o IPN-nie, nie zawsze jest prawdą historyczną to co zalega w archiwach tej rozmijającej się z ustawą zasadniczą instytucji... aż żal bierze, że po 1989 nie spalono wszystkich tego typu "kwitów"

PostNapisane: 12 listopada 2010, o 11:24 

Jak dla mnie powinni po '89 otworzyć archiwum dla wszystkich. W innych krajach zdało to egzamin. Od razu każdy, by się dowiedział kto na kogo nadawał, kto był pionkiem, kto ofiarą, kto nieszkodliwym TW i byłby spokój.

PostNapisane: 12 listopada 2010, o 17:52 

Cytuj:
Jak dla mnie powinni po '89 otworzyć archiwum dla wszystkich. W innych krajach zdało to egzamin. Od razu każdy, by się dowiedział kto na kogo nadawał, kto był pionkiem, kto ofiarą, kto nieszkodliwym TW i byłby spokój.]

A czy tego nie próbował zrobić rząd Olszewskiego?Dlaczego Wałęsa z Tuskiem i Niesiołowskim to udaremnili?

PostNapisane: 12 listopada 2010, o 17:59 

dreds11 napisał(a):
Cytuj:
Jak dla mnie powinni po '89 otworzyć archiwum dla wszystkich. W innych krajach zdało to egzamin. Od razu każdy, by się dowiedział kto na kogo nadawał, kto był pionkiem, kto ofiarą, kto nieszkodliwym TW i byłby spokój.

A czy tego nie próbował zrobić rząd Olszewskiego?Dlaczego Wałęsa z Tuskiem i Niesiołowskim to udaremnili?

1. Próbował.
2. Nie wiem, ale jak sam przyznasz decyzja ma raczej opłakane niż pozytywne skutki.

PostNapisane: 12 listopada 2010, o 18:10 

Cytuj:
1. Próbował.
2. Nie wiem, ale jak sam przyznasz decyzja ma raczej opłakane niż pozytywne skutki.

Tych 3 dżentelmenów żle na tym nie wyszło,ich "znajomi" raczej też nie narzekają :( Ale teraz się odwdzięczyli fundując nam II Irlandię :D

PostNapisane: 13 listopada 2010, o 11:02 
Przyjaciel forum

Znaj proporcje Mocium Panie Budslavsky.
Jeśli chodzi o wybory to ja je kontestowałem i wymagało to pewnej odwagi, olewać to może menel budkę z piwem.
Pozwolę się też odnieść do miernot i zer czyli do pewnej dziedziny matematyki. 100 tysięcy SB-ków razy tysiące współpracowników, czyli przynajmniej dwa daje 200 milionów ludzi związanych z tamtym systemem. Jak to możliwe wszak PRL to nie dawne ZSSR. Takie miernoty jak ja były zamieszane w budowę Rafinerii w Gdańsku, Huty Katowice w Dąbrowie Górniczej i dawnych zakładów ZCP w Kwidzynie. Nie jestem napinaczem internetowym, nie oczekuję przeprosin ani nie podejmę żadnej dyskusji w tym temacie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa: UTC + 1