Przez przypadek znalazłem dość ciekawą informację i postanowiłem się z Wami nią podzielić.
Zacznę od początku. Jakiś czas temu SOSW Kwidzyn przeniosło się do świeżo wyremontowanego budynku po ZSP 4.
Stary budynek został wystawiony na sprzedaż przez swojego właściciela czyli przez samorząd powiatu za około 2-3 miliony złotych (dokładnie nie pamiętam, a niestety ogłoszenie zostało ze strony usunięte). Od jakiegoś czasu słyszałem, że ma tam powstać szkoła katolicka. Nie żebym się cieszył z takiego tworu ale cieszyłem się z tego, że panowie w czarnych kieckach wysupłali trochę grosza (stać ich przecież) i budynek nie podzieli losu naszego Kina Tęcza. Dzisiaj znalazłem stronę internetową owej szkoły i przeżyłem szok. Okazuje się, że szkołę zakłada wszystkim znane i działające od lat Stowarzyszenie Rodzin Katolickich Diecezji Elbląskiej p.w. św. Józefa z siedzibą w Kwidzynie. Nie ma w nic złego. Jedyne co mnie zszokowało pozwolę sobie zacytować w oryginale poniżej.
Cytuj:
[...]
W tym roku pragniemy uruchomić katolicką szkołę podstawową. W tym celu zakupiliśmy, po cenie absolutnie promocyjnej 300 zł, zabytkowy budynek w centrum Kwidzyna – były Wyższy Sąd Ziemski, później dom dziecka a ostatnio szkoła nr 7. Jest to wspaniały zabytek, który niestety, ostatnio mocno podupadł.
[...]
ŹródłoBiorąc pod wzgląd jakie wzburzenie budził remont szkół społecznych za miejską kasę, myślę, że tu niektórym może (w tym mi) pęknąć jakaś żyłka.
Szkoda, że nigdzie nie było można tego przeczytać przed faktem, bo z przyjemnością bym zapłacił 350 a nawet 400 i tam zamieszkał.