Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Absolutna promocja
PostNapisane: 20 lutego 2014, o 12:10 
Przyjaciel forum

Przez przypadek znalazłem dość ciekawą informację i postanowiłem się z Wami nią podzielić.

Zacznę od początku. Jakiś czas temu SOSW Kwidzyn przeniosło się do świeżo wyremontowanego budynku po ZSP 4.
Stary budynek został wystawiony na sprzedaż przez swojego właściciela czyli przez samorząd powiatu za około 2-3 miliony złotych (dokładnie nie pamiętam, a niestety ogłoszenie zostało ze strony usunięte). Od jakiegoś czasu słyszałem, że ma tam powstać szkoła katolicka. Nie żebym się cieszył z takiego tworu ale cieszyłem się z tego, że panowie w czarnych kieckach wysupłali trochę grosza (stać ich przecież) i budynek nie podzieli losu naszego Kina Tęcza. Dzisiaj znalazłem stronę internetową owej szkoły i przeżyłem szok. Okazuje się, że szkołę zakłada wszystkim znane i działające od lat Stowarzyszenie Rodzin Katolickich Diecezji Elbląskiej p.w. św. Józefa z siedzibą w Kwidzynie. Nie ma w nic złego. Jedyne co mnie zszokowało pozwolę sobie zacytować w oryginale poniżej.
Cytuj:
[...]
W tym roku pragniemy uruchomić katolicką szkołę podstawową. W tym celu zakupiliśmy, po cenie absolutnie promocyjnej 300 zł, zabytkowy budynek w centrum Kwidzyna – były Wyższy Sąd Ziemski, później dom dziecka a ostatnio szkoła nr 7. Jest to wspaniały zabytek, który niestety, ostatnio mocno podupadł.
[...]

Źródło

Biorąc pod wzgląd jakie wzburzenie budził remont szkół społecznych za miejską kasę, myślę, że tu niektórym może (w tym mi) pęknąć jakaś żyłka.
Szkoda, że nigdzie nie było można tego przeczytać przed faktem, bo z przyjemnością bym zapłacił 350 a nawet 400 i tam zamieszkał.

Tytuł: Re: Absolutna promocja
PostNapisane: 20 lutego 2014, o 12:24 
Z jednej srony trzeba się cieszyć,że w koncu ten budynek będzie "żył".
Natomiast kwota za jaką Stowarzyszenie kupiło ten gmach,to jakiś skandal.

Szkoda,że wcześniej nie podano informacji o tym fakcie.
Myślę,że znalazłoby sie sporo chętnych ludzi na ten budynek,którzy poprowadziliby tam komercyjną działalność.

PostNapisane: 20 lutego 2014, o 13:12 

NOWY(L) napisał(a):
Z jednej srony trzeba się cieszyć,że w koncu ten budynek będzie "żył".
Natomiast kwota za jaką Stowarzyszenie kupiło ten gmach,to jakiś skandal.

Szkoda,że wcześniej nie podano informacji o tym fakcie.
Myślę,że znalazłoby sie sporo chętnych ludzi na ten budynek,którzy poprowadziliby tam komercyjną działalność.

Właściciel "Tęczy" mógłby wygrać tą licytację :)

Zdaje się, że podobnie jak w przypadku budynku byłego domu dziecka, wielokrotne próby sprzedaży tego obiektu nie przyniosły pożądanego skutku.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 20 lutego 2014, o 13:35 

Jeżeli uratują budynek,( nie tak jak Ci od kina :evil: ) a przy okazji znajdą chętnych do korzystania z niego,
po prostu coś tam się będzie działo, obiekt będzie żył, to bardzo dobrze się stało, to ja bym oddał go za darmo.
A tak patrzeliśmy jak niszczeje z roku na rok. Aż by się w końcu zawalił.

A może lepiej by było żeby zniszczał, :evil: albo żeby się zawalił, :evil: jak ktoś miał go kupić za grosze, albo dostać za darmo :evil:

:D :D

PostNapisane: 20 lutego 2014, o 13:51 
Cytuj:
wielokrotne próby sprzedaży tego obiektu nie przyniosły pożądanego skutku.

Za kwotę 300 złotych :?:
Cytuj:
A może lepiej by było żeby zniszczał, albo żeby się zawalił, jak ktoś miał go kupić za grosze, albo dostać za darmo

Czy ja gdzieś tak napisałem :?:
Skoro był na sprzedaż,to niech kupujących traktuje się równą miarą.

PostNapisane: 20 lutego 2014, o 14:00 

NOWY(L) napisał(a):
Czy ja gdzieś tak napisałem :?:

A czy ja gdzieś napisałem : że Ty tak napisałeś :?: :evil: :P
:D
NOWY(L) napisał(a):
Skoro był na sprzedaż,

Od dawna było wiadomo że był na sprzedaż.
Kto był zainteresowany, to na pewno o tym wiedział!
NOWY(L) napisał(a):
to niech kupujących traktuje się równą miarą.

Pytałeś za ile by Tobie sprzedali??
A jeżeli pytałeś to: jaką Cię miarą potraktowali :?: ;)

Tytuł: Re: Odp: Absolutna promocja
PostNapisane: 20 lutego 2014, o 14:35 
Informacja o sprzedaży powinna być padana do wiadomości publicznej .Wraz z ceną .Jeśli od początku było to 300 pln ,to ten temat nie ma sensu .

PostNapisane: 20 lutego 2014, o 14:42 
Przyjaciel forum

Ok, fajnie, że budynek ma szanse (bo to jeszcze nic pewnego) przeżyć w jakotakim stanie.
Budynek był na sprzedaż od jakiegoś czasu ale niestety jego własciciel nie wpadł na to żeby w publicznym ogłoszeniu obniżyć cenę. Nie poszedł z 3 mln, próbujemy za 2 i tak do skutku. Jestem święcie przekonany że uzyskałby lepszą cenę niż 300 zł. Wszędzie Was w oczy kole trwonienie publicznych pieniędzy i majątku, a tu macie w d.pie, że ktoś oddał za 300 budynek wart dużo więcej.

PostNapisane: 20 lutego 2014, o 15:05 
na budynku wisiało "na sprzedaż" a to oznacza że bardziej publicznie być nie mogło.
A że stowarzyszeniu sprzedali ten budynek za taką kwotę, to nie znaczy że bez postawionych warunków. a takie zostały zawarte w umowie. nie gdybajcie tylko poczytajcie ;)

PostNapisane: 20 lutego 2014, o 15:21 

reflexes napisał(a):
z przyjemnością bym zapłacił 350 a nawet 400 i tam zamieszkał.

Jeślibyś chciał tam zamieszkać (z przyjemnością) lub prowadzić działalność komercyjną to powinieneś zapłacić 2-3 miliony. Ale jeśli ktoś chce tam prowadzić katorżniczą pracę, wyremontować ruinę i "cudze dzieci uczyć" to chwała mu za to i należałoby jeszcze dopłacić ...

PostNapisane: 20 lutego 2014, o 15:37 
mądre słowa, ale kupili za 300pln a za 10 lat będą mogli sprzedać za "Bóg wie ile"

Tytuł: Re: Odp: Absolutna promocja
PostNapisane: 20 lutego 2014, o 15:38 

NOWY(L) napisał(a):
Informacja o sprzedaży powinna być padana do wiadomości publicznej .Wraz z ceną .Jeśli od początku było to 300 pln ,to ten temat nie ma sensu .

Masz całkowitą rację!! :x zgadzam się z Tobą!! :x

Ale czy byłbyś w stanie zagwarantować, że kupując ten obiekt za 300 złotych nie dopuścisz do jego ruiny i dewastacji, jak to zostało zrobione z naszym Kinem :?:
A wręcz przeciwnie: wpompujesz w jego remont ze dwie BAŃKI ;) i przeznaczysz ten obiekt na jakiś w miarę normalny cel. A nie na przykład na BURDEL :?: :P :D

Nie pomyślałeś że mogli to sprzedać- kupić na pewnych warunkach :?: ;)

PostNapisane: 20 lutego 2014, o 16:58 
Przyjaciel forum

reflexes napisał(a):
Przez przypadek znalazłem dość ciekawą informację i postanowiłem się z Wami nią podzielić.

Zacznę od początku. Jakiś czas temu SOSW Kwidzyn przeniosło się do świeżo wyremontowanego budynku po ZSP 4.
Stary budynek został wystawiony na sprzedaż przez swojego właściciela czyli przez samorząd powiatu za około 2-3 miliony złotych (dokładnie nie pamiętam, a niestety ogłoszenie zostało ze strony usunięte). Od jakiegoś czasu słyszałem, że ma tam powstać szkoła katolicka. Nie żebym się cieszył z takiego tworu ale cieszyłem się z tego, że panowie w czarnych kieckach wysupłali trochę grosza (stać ich przecież) i budynek nie podzieli losu naszego Kina Tęcza. Dzisiaj znalazłem stronę internetową owej szkoły i przeżyłem szok. Okazuje się, że szkołę zakłada wszystkim znane i działające od lat Stowarzyszenie Rodzin Katolickich Diecezji Elbląskiej p.w. św. Józefa z siedzibą w Kwidzynie. Nie ma w nic złego. Jedyne co mnie zszokowało pozwolę sobie zacytować w oryginale poniżej.
Cytuj:
[...]
W tym roku pragniemy uruchomić katolicką szkołę podstawową. W tym celu zakupiliśmy, po cenie absolutnie promocyjnej 300 zł, zabytkowy budynek w centrum Kwidzyna – były Wyższy Sąd Ziemski, później dom dziecka a ostatnio szkoła nr 7. Jest to wspaniały zabytek, który niestety, ostatnio mocno podupadł.
[...]

Źródło

Biorąc pod wzgląd jakie wzburzenie budził remont szkół społecznych za miejską kasę, myślę, że tu niektórym może (w tym mi) pęknąć jakaś żyłka.
Szkoda, że nigdzie nie było można tego przeczytać przed faktem, bo z przyjemnością bym zapłacił 350 a nawet 400 i tam zamieszkał.

W pierwszym porywie chciałem podeprzeć Twoje wątpliwości cytatem z "Hydrozagadki", podlinkowując fragment filmu, jest to pewne odstępstwo od mojej dewizy, ale niech tam.
http://www.youtube.com/watch?v=Z8J_yzppjI8
Po pewnej rozmowie już taki pewny nie jestem. Nikt tego kupić nie chciał a czas na ten budynek najwyższy. Mój rozmówca uświadomił jaką syzyfową prace z dziećmi wykluczonymi ciągną ludzie którzy tą nieruchomość nabyli. Szkoła ma być płatna, mam nadzieję że ewentualne zyski pójdą na to co do tej pory jest czynione. Naprawdę daleki jestem od pochwały naszych włodarzy ale jeśli tak jest jak powyżej to wyjdzie to wszystkim na zdrowie.

PostNapisane: 20 lutego 2014, o 17:08 

anduel napisał(a):
Naprawdę daleki jestem od pochwały naszych włodarzy ale jeśli tak jest jak powyżej to wyjdzie to wszystkim na zdrowie.

Też jestem tego zdania!

A emocje nie nieuzasadnione! ;)

To jest tak jak z tą sprzedażą szpitala w Sosnowcu, który kupili między innymi radni PO z Sosnowca, za 135 tyś. złotych.
Po przeczytaniu tego artykułu:
http://niezalezna.pl/51023-radni-po-kup ... ie-szpital
"Nie chcę się czepiać, ale jak się bryluje na Jasnej Górze i uważa za głosicieli prawdy ze wsparciem Kościoła Świętego, to warto podawać pełną informację"
cytat ze źródła: http://jozef.moneta.salon24.pl/563258,h ... 35-tysiecy
Wszyscy byli zbulwersowani i krzyczeli: ZŁODZIEJSTWO !!! PRZEKRĘT!! WŁADZA SIĘ UWŁASZCZA NA NASZYM!! Itd.... :evil: :twisted: :evil:
Ale po przeczytaniu już tego artykułu:
http://www.zdrowie.abc.com.pl/czytaj/-/ ... ie-szpital
Emocje opadły i już nie wydawało się wszystkim że to jest przekręt stulecia, i nikt tego nie komentował.... :oops:(Chociaż jak znam życie, to niektórzy i tak będą wierzyć że to był jednak przekręt.)
Ale smród pozostał! I o to chodziło! ;)

U nas w tej konkretnej kwidzyńskiej sprawie, jest podobnie. Słyszymy że sprzedali TAKI!!! :shock: obiekt za trzysta złotych !
Dał bym pięćset!! :evil:

Może dobrze by było zanim zaczniemy krytykować i oskarżać, to najpierw należało by zapytać tych sprzedających, dlaczego sprzedali za taką cenę. :?:

Tak jak zrobił to anduel ;)

:D :D

PostNapisane: 20 lutego 2014, o 17:13 
Cytuj:
Nie pomyślałeś że mogli to sprzedać- kupić na pewnych warunkach

A wyobraź sobie ,że pomyślałeś.
Cytuj:
Nikt tego kupić nie chciał a czas na ten budynek najwyższy

I taki argument do mnie przemawia.
Po prostu nie pasuje mi ten tekst:
Cytuj:
zakupiliśmy, po cenie absolutnie promocyjnej 300 zł,

.Wystarczyło napisać,że zawarliśmy umowę,dzięki której kupujemy budynek za symboliczną(!) cenę,a w zamian za to ....itp itd.
Ale skoro piszą o promocji,to może nasuwać róźne skojarzenia.I tylko o to mi chodzi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1