Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 716 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 48  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2009, o 21:38 

Nie spodziewałem się raczej innego scenariusza, jak czekanie OTOPu do ostatniego dnia. Zaskarżenie do SKO nie spowolni procesu inwestycyjnego, z uwagi na rygor decyzji. Sam fakt czekania na ostatnią chwilę... "OTOP" brrrrr.... Zbaczymy jutro. Coś z przecieków słyszałem, że mają jakieś uwagi w kwestii oświetlenia, że to jednak one ma bardziej zagrażać ptakom podczas nocnych migracji. I w ten sposób OTOP przychyliłby się do stanowiska Prof Gromadzkiego. Wpakowało się to Towarzystwo w taką sytuację, że już mało kto uzna ich za poważnych. Gratuluje Panowie z Zarządu OTOP! Trzeba było słuchać byłego członka tej organizacji, a nie upierać się za wszelką cenę i słuchać jedynie słusznego ws. Wisły. Co jak co, ale na tym moście, to popełniacie samobójstwo! Choć i tak całe Towarzystwo było już w agonii...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2009, o 22:02 

Trochę to mi to przypomina niejakiego Dorna z PiS-u.
Kiedyś byłem za, a nawet bardzo za...... teraz jestem przeciw... ech..
Neofita jakowyś, cy cóś :grinka: :grinka: :grinka: :grinka: :grinka:

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, o 11:36 

Cytuj:
Kwidzyn: Ekolodzy nadal nie chcą mostu

Polska Dziennik Bałtycki Rafał Cybulski

Dzisiaj 03:01:01 , Aktualizacja dzisiaj 03:01:01

W środę minął termin składania odwołań od decyzji Ewy Nowogrodzkiej, wójt gminy Kwidzyn, która miesiąc temu podpisała tzw. uzgodnienia środowiskowe dotyczące budowy mostu na Wiśle w okolicach Kwidzyna.

Niemal w ostatniej chwili do Urzędu Gminy, w ciągu trzech ostatnich dni, wpłynęły aż trzy odwołania ekologów od tej decyzji.

Budowie mostu sprzeciwiło się nie tylko Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków, które już wcześniej zgłaszało zastrzeżenia do projektu, ale również Klub Gaja z Wilkowic i Grupa Badawcza Ptaków Kuling z Gdańska. Co ciekawe, odwołania wszystkich organizacji są do siebie bardzo podobne, a w wielu miejscach użyto nawet tych samych sformułowań, więc akcja ekologów wygląda na dobrze skoordynowaną.

Wszystkie organizacje wnoszą o to samo: uchylenie decyzji wójt gminy Kwidzyn w całości oraz wydania odmowy dla przyjętej koncepcji budowy mostu. Ekolodzy zaskarżyli przy tym wcześniejsze postanowienie wydane w tej sprawie przez kwidzyński sanepid oraz Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska w Gdańsku.

- W trakcie realizacji przeprawy dojdzie do znaczącego, negatywnego oddziaływania na siedliska lęgowe ptaków np. rybitw białoczelnej i rzecznej - argumentują ekolodzy.
Każde z trzech odwołań pełne jest ogólników, a nie rzeczowych argumentów, a ekolodzy posuwają się w nich nawet do sugestii, by rozważyć wariant przeprawy przez inny niż most, np. tunel pod Wisłą, co byłoby horendalnie drogie, a przecież niska cena to jeden z głównych warunków szybkiej realizacji inwestycji.

Teraz sprawą odwołań ekologów zajmie się Samorządowe Kolegium Odwoławcze.
- Urząd Gminy ma 7 dni, by przesłać odwołania do SKO, a z kolei SKO będzie miało 30 dni, by zająć stanowisko w tej sprawie. Przyjrzy się jej jednak tylko pod kątem proceduralnym - tłumaczy Ewa Nowogrodzka, wójt gminy Kwidzyn.

Potem ekolodzy będą mieli jeszcze szansę odwołać się do WSA i NSA, a każda z trzech instancji odwoławczych może zadecydować o ponownym rozpatrzeniu sprawy. Jednak na razie odwołania organizacji ekologicznych nie wpłyną na kolejne procedury związane z budową mostu, którego budowa wedle GDDKiA miałaby się rozpocząć w czerwcu 2010 roku.

Tylko czy ekolodzy wreszcie na to pozwolą?

Kwidzyn: Ekolodzy nadal nie chcą mostu

Bardzo podoba mi się komentarz pod artykułem i chciałabym go tutaj zacytować:
Cytuj:
Jeden ptak ma więcej rozumu niż ta cała zielona banda.

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, o 14:53 

Nie zdawałem sobie sprawy jak bardzo upierdliwe mogą być te organizacje ekologiczne....a co na dodatek - jakie wredne.Bezczelnie czekali do ostatniej chwili.... tak żeby człowiek mogł się troszkę nacieszyć.
Jak dla mnie te pseudoorganizacje ekologiczne są niepoważne. Zero konkretów w czym most zaszkodzi, ciągłe domysły, spekulacje.... Może troszkę faktów naukowych ktoś w końcu przedstawi, bo ja nie rozumiem po co OTOP i Klub Gaja (gdzie na Boga są Wilkowice :-| ) wtrącają się w budowę mostu. Czyżby chcieli zaistnieć, a może najzwyczajniej w świecie się nudzą...

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, o 15:17 
Niech ktoś wreszcie wręczy tym ekoterrorystom łapówkę i niech sobie już pójdą... Na nerwy zaczynają mi działać.

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, o 15:29 

Może warto z uczestników protestu pt. "Chcemy mostu!" utworzyć chociażby na obecny, newralgiczny czas, organizację zabiegającą o interesy człowieka. Mogłaby nosić nazwę, np. "Homo sapiens", czy "Homo faber", by być przeciwwagą dla owych harcerzyków. Pewnie, że trzeba bronić zwierząt przed ekspansywnością człowieka i zaślepieniem przy podcinaniu gałęzi na której siedzi. Ale przedkładanie wygody ptaków nad niezbędne potrzeby ludzkie, to przegięcie na rzecz "świętych krów". To przecież nie Indie. Poza tym wędrujące ptactwo będzie miało na pylonach i linach miejsce na odpoczynek, a rybitwy potrafią się lęgnąć i w innych miejscach, nie tylko tam, gdzie ma stanąć most. :-|

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, o 18:07 

Porcellus napisał(a):
Trochę to mi to przypomina niejakiego Dorna z PiS-u.
Kiedyś byłem za, a nawet bardzo za...... teraz jestem przeciw... ech..
Neofita jakowyś, cy cóś :grinka: :grinka: :grinka: :grinka: :grinka:

Porcellus
Porcellus - mam Cię w d...

Zanim przejdę do rzeczy - Porcellusie. Czy jak tam Cię zwią. byłem kiedyś jako nastolatek, który nie wiedział jeszcze co chce w życiu robić był jednym z najaktywniejszych społeczników członków OTOP. Istniała wówczas jedna z prężniejszych grup lokalnych - w Gniewie. Czasy się zmieniają, poglądy na szczęście też. Tylko cyborgi nie zmieniają. Tylko dla wyjaśnienia. OTOP dla mnie to historia. Wtedy temat mostu jeszcze nie istniał. A OTOP w Gniewie robił fajne rzeczy - wystawy fotograficzne, sympozja międzynarodowe, prowadziliśmy edukację ekologiczną, która dzisiaj przerodziła się w prężne Gniewskie Centrum Edukacji Ekologicznej. Nie będę szerzej tego opisywał, bo szkoda czasu. Opisałem to wszystko w liście do Zarządu OTOP. Jutro wysyłam do OTOP-u pismo z informacją o tym, że Gniewska Grupa OTOP już nie istnieje. Dla mnie to co zrobili w dniu wczorajszym dyskwalifikuje ich jako organizację pozarządową pożytku publicznego.

Ostatnio edytowano 22 października 2009, o 18:37 przez Grzegorz Gniew, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Pytanie za 100 punktów!
PostNapisane: 22 października 2009, o 18:43 

Jak myślicie. Czy ekolodzy jadąc np. do Gdańska będą korzystać z mostu jeśli on powstanie czy będą jeździć na około?

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, o 19:18 

Grzegorz Gniew napisał(a):

Wybacz Grzegorzu, ale skoro sam sprowadzasz dyskusję do takiego poziomu,
to pozwól, że delikatnie zwrócę Ci uwagę, iż kwidzyńskie forum nie jest gniewską sesją Rady Miasta.
W kwestii formalnej niestety nie podzielam Twoich preferencji seksualnych i niestety nie jestem w stanie spełnić Twojego marzenia.
Zawsze jako osoba niejednokrotnie wydymana przez ekoterrorystów możesz w tej wspomnianej przez Ciebie kwestii, zwrócić się do Swoich kolegów z OTOP-u.
Z obopólnym pożytkiem :grinka: :grinka: :grinka: :grinka: :grinka:

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, o 19:22 

Ekolodzy jak powszechnie wiadomo korzystaja podczas podrozowania z mocy natury - jedza ptasie guano, ktore umozliwia im teleportacje - wiec nic dziwnego, ze sprawa mostu ich nie dotyczy.

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, o 19:39 

ShrekPL napisał(a):
Ekolodzy jak powszechnie wiadomo korzystaja podczas podrozowania z mocy natury

Dobrze mówisz, jeżdżą na osłach i nawet jak im taki osioł stanie w poprzek drogi to i tak, niestety wychodzą na swoje :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, o 20:17 
Most ma łączyć a nie dzielić. Dajcie sobie buzi i do roboty. Czy skargi ekologów można odrzucić jako bezzasadne ?

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, o 20:35 

Sprawa ekologów (czytaj: pajaców) powinna trafić już nie tylko do programu "Prosto z Polski", ale do bardziej oglądanych typu "Uwaga", a nawet do głównych wydań wiadomości ogólnopolskich. Może za tym kryje się kolejna afera.

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, o 20:40 
Przyjaciel forum

Porcellus,
Daruj sobie i oszczędź nam swoich "złotych myśli", masz coś do powiedzenia Grzegorzowi napisz do niego na pw, tak jak pisze canario, most ma łączyć, nie dzielić.

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, o 20:55 

Drosiku, bądźmy konsekwentny , skoro naszemu byłemu OTOP- cowi , było nie było radnemu Gniewu, nie przyszło do głowy aby skorzystać z opcji PW tylko wprost wyraża swoje seksualne fantazje:
Grzegorz Gniew napisał(a):

To albo nie rozumiesz regulaminu forum, albo pozwól w takim przypadku wypowiadać się równie oficjalnie :twisted:

Porcellus

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 716 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 48  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1