Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 795 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 53  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Mentalność naszych kupców.
PostNapisane: 25 października 2009, o 21:29 

W ten weekend byłem w moim rodzinnym mieście Iławie i wpadła mi do rąk lokalna gazeta, która był dosłownie "wypchana" reklamami.
Ten fakt i wiele wypowiedzi z forum zainspirował mnie do napisania tego wywodu. Zdałem sobie sprawę "choć mogę się mylić", że wielu Kwidzyńskim kupcom nie zależy na klientach. W owej gazecie można było znaleźć różne oferty firm, które wszelkimi sposobami próbują "zaprosić" klienta do swoich sklepów, sklepików i punktów usługowych. Czemu to robią? Pracuję w Kwidzynie już 8 lat, dużo rozmawiam z moimi klientami i często słyszę stwierdzenie "w Kwidzynie wszyscy nas znają" hm...Coca colę też, ale ta firma, mimo to cały czas się reklamuje. Po co? Właściciele nowo otwieranych sklepów wydają wszystkie pieniądze na towar i wyposażenie sklepu, siadają i czekają, czakają zdziwieni, dlaczego taki mały ruch, tłumaczą sobie jakby szukali usprawiedliwienia, że ludzie biedni, nie sprzedaje się, ogólnie masakra. Czy przez chwilę pomyśleli, już na etapie biznesplanu o tym jak trafić i z jaką ofertą do klienta. Nie namawiam przedsiębiorców do tego, aby wydali wszystkie pieniądze na reklamę, namawiam aby nasi kupcy zastanowili się, czy napewno starają się o względy klientów. W czasach ogromnej nadprodukcji i poteżnej konkurencji nie jest sztuką otworzyć sklep i liczyć na szybki zysk. W tych czasach musimy cały czas zabiegać o klientów, którzy są bardzo kapryśni (łacznie ze mną) i obsłużyć go tak, aby powrócił po następny produkt. Niestety w wielu Kwidzyńskich sklepach jest dosłownie odwrotnie; niemiło, mało, zimno, ciemno, i z pewnego rodzaju "łaską", że mi pan czy pani poda produkt, który mnie interesuję. Czy tak nasi handlowcy mają nas zaprosić do zakupów? Czy mają podstawy, aby mieć do nas pretensje, że wyjeżdżamy nawet po klilka produktów do innych miast? raczej nie, powinni mieć pretensję tylko do siebie i swoich dziwnych teorii na temat współczesnego marketingu. Mój zacny kolego, który piastuje poważne stanowisko w pewnym urzędzie powiedział mi kiedyś, że jest wielka róznica międzi handlowcem a handlarzem. Ciekawe, których w Kwidzynie jest więcej, bo to może jest przyczyną tego stanu rzeczy. Pewnie wielu kupców będzie miało za złe, że to napisałem, ale nie byłem w stanie się powstrzymać. A może będzie to bodziec do tego aby zrobili rachunek sumienia, czy oby nie mam racji.
Robert Malinowski

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2009, o 04:30 

Cała ta przepychanka z akcją przypomina mi coś, a nawiązać chciałbym do tej ilości samochodów w Kwidzynie co to mamy ich więcej niż warszawiacy. Czemu mamy tyle samochodów??? W tak małym mieście wszędzie można dojść piechotą, pojechać rowerem albo autobusem. No właśnie, autobusem...
Wiele lat temu uczyłem się w Malborku, miasto nie większe od Kwidzyna, a z prawie każdego przystanku autobus odchodził w dowolnym kierunku niemal co 3min. Zastanawiałem się czemu u nas w Kwidzynie nie ma tak dobrze zorganizowanej i rozwiniętej sieci autobusów miejskich.
A było to tak... Kwidzyn był małym miastem, powstała Celuloza jakimś centralnym zarządzeniem, no i ludzie sprowadzali się do Kwidzyna za pracą, ale nie było czym dojeżdzać, więc ludzie pokupowali rowery, bo jednak daleko na piechotę z nowych pięknych osiedli. Z czasem pracownicy dostali akcje prywatyzacyjne i przesiedli się na samochody. Nagle obudziło się "miasto", że przydałaby się jakaś dobra sieć autobusów miejskich, bo pewnie chętni dojeżdżać do pracy znajdą się !!! Pracy u nas jest sporo, bo i nowe zakłady powstają, a transport miejski prawie nie istnieje. I faktycznie - nowe przystanki, piękne autobusy co kilka minut, w każdym kierunku, niestety puste. Czemu? Bo Ci co musieli dojeżdżać kupili samochody, lepszy, gorszy, ale jeździł i na głowę nie kapało. Autobusy z czasem zlikwidowano i nigdy już nie wrócono do tego pomysłu. Koło się zamknęło. Brak transportu wymusił zakup samochodu, samochody spowodowały, że chętni na jazdę autobusami nie znaleźli się...
Jakie z tego wnioski? Otóż kupcy w Kwidzynie nigdy nas nie rozpieszczali i wyrobili w kwidzyniakach nawyk robienia zakupów poza Kwidzynem. Nawet jeśli coś zmieni się i nagle będzie tanio, miło i w znakomitym asortymencie to teraz żadna akcja nie pomoże żeby na nowo zachęcić do kupowania w Kwidzynie. Po prostu, polubilismy zakupy w innych miastach :-)

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2009, o 08:32 

siedem napisał(a):
Szanowni forumowicze, jurto spotkanie inauguracyjne akcji Kupuj w Kwidzynie. Jeśli możecie mi pomóc, to podsuńcie mi pomysły jakie pytania zadalibyście naszym gościom w sprawie akcji i co zrobić więcej, aby osiągnąć cele, które sobie założyliśmy.

siedem napisał(a):
Przedstawię komentarze, ten o zmowie cenowej stacji paliw też, ale to jest sprawa, w której chyba żadna siła nic nie zrobi. Ale jak najbardzej, temat cen paliw poruszę. Zobaczymy co nasi "władni" wiedzą na ten temat i czy można coś zrobić.

Na odpowiedź nie trzeba było długo czekać, bynajmniej ze strony stacji benzynowych, które pokazały gdzie mają takie problemy Kwidzyniaków i akcje z tym związane.
Efektem i odpowiedzią na tą akcję w naszych kwidzyńskich stacjach benzynowych jest, ( gest Kozakiewicza ) pokazany podwyżką cen paliw , i to dość wysoką.

Tytuł: Stacje paliw
PostNapisane: 29 października 2009, o 11:13 

krzyzak napisał(a):
siedem napisał(a):
Szanowni forumowicze, jurto spotkanie inauguracyjne akcji Kupuj w Kwidzynie. Jeśli możecie mi pomóc, to podsuńcie mi pomysły jakie pytania zadalibyście naszym gościom w sprawie akcji i co zrobić więcej, aby osiągnąć cele, które sobie założyliśmy.

siedem napisał(a):
Przedstawię komentarze, ten o zmowie cenowej stacji paliw też, ale to jest sprawa, w której chyba żadna siła nic nie zrobi. Ale jak najbardzej, temat cen paliw poruszę. Zobaczymy co nasi "władni" wiedzą na ten temat i czy można coś zrobić.

Na odpowiedź nie trzeba było długo czekać, bynajmniej ze strony stacji benzynowych, które pokazały gdzie mają takie problemy kwidzyniaków i akcje z tym związane.
Efektem i odpowiedzią na tą akcję w naszych kwidzyńskich stacjach benzynowych jest, ( gest Kozakiewicza ) pokazany podwyżką cen paliw , i to dość wysoką.

Myślę , ze jesteśmy jeszcze za malutcy, aby wywierać wpływ na ceny stacji paliw, ale mamy plan zaprosić do akcji stację paliw, mam nadzieję, że któraś wejdzie do naszej akcji i będzie tam można kupić paliwo z rabatem. Może wtedy coś się zmieni. Ale to, jest mówiąc żargonem bokserskim waga super ciężka, a my walczymy w papierowej.

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2009, o 11:25 
Przyjaciel forum

siedem napisał(a):
Ale to, jest mówiąc żargonem bokserskim waga super ciężka, a my walczymy w papierowej.

I tak już pozostanie, za wysokie progi :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2009, o 03:01 

No i okazało się kto, kogo i gdzie ma :-)

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2009, o 09:02 

Darek napisał(a):
siedem napisał(a):
Ale to, jest mówiąc żargonem bokserskim waga super ciężka, a my walczymy w papierowej.

I tak już pozostanie, za wysokie progi :grinka: :grinka: :grinka:

Bardzo merytoryczna wypowiedź , bez komentarza.

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2009, o 11:31 
Przyjaciel forum

Dlatego przez ponad dwa lata nie tankuję w Kwidzynie , i mam to całe skorumpowane paliwowe bractwo gdzieś.

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2009, o 13:34 

Wojgra9 napisał(a):
mam to całe skorumpowane paliwowe bractwo gdzieś.

Ja również. I moja firma również. Tankujemy tam, gdzie jest tanio, czyli w Malborku, Gdańsku, Grudziądzu i innych miastach Polski. Wracając z trasy zawsze tankuję poza Kwidzynem. Wszystkim polecam takie rozwiązanie.

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2009, o 14:23 

Piotr_J napisał(a):
Wszystkim polecam takie rozwiązanie

Za leniwa jestem :-P

Tankuję w Kwidzynie w Orlenie i to wersję droższą :oops:

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2009, o 14:47 

he he jest wolny rynek.
na moje to moga u nas zrobic Pb po 7zl, ON po 6,5zl i tak tu nie zostawiam ani grosza, wole oscienny miejscowosci, ludzie bedacy przejazdem pewnie tez.

glownie ci kierowcy sa dojeni z kasy co tankuja za gora 20, 50 zl i jezdza tyko praca - dom,
albo ci co maja w d... cene paliwa i wrzucaja sobie fakture w koszta.
lakoc

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2009, o 17:10 
No fakt. Ja tankuję na Neste a tam dziwnym trafem benzyna zawsze jest tańsza od klasycznych stacji benzynowych o około 10 groszy. I nie ważne czy cena na rynku poszła do góry czy na dól. Różnica pomiędzy Neste a "reszta paliwowej mafii Kwidzyna" nie ulega zmianie.

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2009, o 18:30 

Ładny oftop się zrobił, ja tankuje na lotosie, pewne paliwo i w weekendy o 10 gr taniej.

A jest ktoś kto tankuje na delfinie :?:

Za stacje to musimy się chyba sami zabrać, może jakaś akcja w rodzaju że codziennie blokujemy na cala dobę jakąś stacje, albo coś podobnego..

Tytuł: Blokada stacji paliw, co wy na to ?
PostNapisane: 31 października 2009, o 10:47 

Slay napisał(a):
Ładny oftop się zrobił, ja tankuje na lotosie, pewne paliwo i w weekendy o 10 gr taniej.

A jest ktoś kto tankuje na delfinie :?:

Za stacje to musimy się chyba sami zabrać, może jakaś akcja w rodzaju że codziennie blokujemy na cala dobę jakąś stacje, albo coś podobnego..

Może coś w rodzaju strajku włoskiego, będziemy baaaaaaaaaaaardzo powoli, otwierali drzwi, potem wlew paliwa, potem zatankujemy litr i bardzo skrupulatnie powycieramy krople paliwa , które nam spadły na lakier. Sprawdzimy, czy skutecznie zamknęliśmy korek od zbiornika i spacerkiem udamy się do kasy, a przedtem zapoznamy się z asortymentem na półkach. Co wy na to ?

Tytuł: Re: Blokada stacji paliw, co wy na to ?
PostNapisane: 31 października 2009, o 12:29 

siedem napisał(a):
(...)Może coś w rodzaju strajku włoskiego, będziemy baaaaaaaaaaaardzo powoli, otwierali drzwi, potem wlew paliwa, potem zatankujemy litr i bardzo skrupulatnie powycieramy krople paliwa , które nam spadły na lakier. Sprawdzimy, czy skutecznie zamknęliśmy korek od zbiornika i spacerkiem udamy się do kasy, a przedtem zapoznamy się z asortymentem na półkach. Co wy na to ?

Nie wiem jaki wpływ będzie miała ta akcja na obniżkę cen paliw, ale na 100% gwarantuję że akcja wkur... mieszkańców miasta i zgadnij przeciwko komu będzie skierowana ich złość. :evil: :?:
Też wolę płacić mniej za tankowane paliwo i czasami zdarzy mi się kupować tańsze w ościennych miastach. Niestety częściej zdarza mi się tankować na miejscu podobnie jak dziesiątką innych, lokalnych kierowców zabieganych pomiędzy domem, pracą i innymi obowiązkami (szkoła, dzieci, zakupy itp.). Oni często nie maja czasu ani okazji tankować poza miastem a już na pewno nie stać w kolejce i patrzeć jak inni pajacują przy tankowaniu aut.
Tym bardziej teraz, przed zbliżającym się okresem przedświątecznym .

Darek napisał(a):
(...)I tak już pozostanie, za wysokie progi(...)

Dokładnie, Lotos, Orlen, Shell to za wysoka liga a Kwidzyn to nie pępek świata. Oni nawet nie zauważą kaprysu lokalnej społeczności bo i tak wiedzą że za parę dni wszystko wróci do normy a w tym czasie dla nich zarabiać będzie kilkaset innych stacji.
Co innego kwidzyńscy sklepikarze, powodzenie Twojej akcja może znacząco wpłynąć na ich egzystencję i dla wielu z nich „być albo nie być”.
Więc pomimo iż każdorazowe tankowanie paliwa w mieście jest dla wielu dość bolesnym wydatkiem to niestety, moim zdaniem jakakolwiek akcja w tym kierunku skazana jest z góry na porażkę.

Wehikuł czasu - to byłby cud

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 795 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 53  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1