Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 14:44 
Kasztany są blisko :-D

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 14:54 
Przyjaciel forum

DarekK napisał(a):
Kasztany są blisko :-D

Czemu, przez 60 lat Polska była pod wpływem mody ze wschodu i to dodatkowo czy ktoś chciał czy też nie.
To się nazywało urawniłowka :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 14:57 
Co prawda to prawda Darku :lol: .

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 15:48 
flower887 napisał(a):
Jak ktoś nie wie za dużo o tym obyczaju, to może mieć problemy z jego zaakceptowaniem.

A kto Ci powiedział, że niedużo wiem o tym obyczaju? Wiedza nie ma tutaj nic wspólnego z akceptacją. Może i jest to fajne święto i ładnie to wygląda, ale jak już napisał Szymki - w amerykańskich filmach. PS. Gratuluję umiejętności wejścia na wyższy stopień świadomości i sprawdzania zasobów wiedzy innych ludzi :grinka:

flower887 napisał(a):
Chciałam dodać, ze nasza bożonarodzeniowa choinka jest np. zwyczajem niemieckim... I co? Też jest be? :cool:

Choinka bożonarodzeniowa nie jest zwyczajem niemieckim, tylko z Niemiec do nas przywędrowała jako zwyczaj, jej geneza sięga XVI wieku i narodziła się w Alzacji. To tak odnośnie :
flower887 napisał(a):
Tylko, żeby się wypowiedzieć trzeba coś wiedzieć na dany temat ...

flower887 napisał(a):
My już jesteśmy zamerykanizowani i nie wydaje mi się, aby móc zatrzymać patykiem tej Wisły...stety/niestety... :-) :-) :-)

Tak jak Darek napisał, pisz za siebie :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 16:12 

Żarty żartami; HALLOWEEN halloweenem najważniejsze, aby w przyszłym sezonie Legia Warszawa została Mistrzem Polski :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 16:26 
Przyjaciel forum

Żarty żartami; HALLOWEEN halloweenem, Legia Legią najważniejsze, aby w grudniu ukazało się Diablo III, żeby nie dopadła nas grypa świnka i by wiosna szybko nastała :)

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 17:28 

agniesz-ka napisał(a):
w czasach mojego LO przedmiotem pożądania były tzw. "czeszki" malowane pastą do zębów, żeby biel zachowały

To prawda. :grin:
A każda dziewczyna nosiła przy sobie kredę szkolną (do pisania na tablicy),
i jak gdzieś tenisóweczka się przybrudziła zaraz ją kredą zaczarowała (zamalowała). :grin: :-D

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 18:05 
casan napisał(a):
nie jest zwyczajem niemieckim, tylko z Niemiec

a co to za różnica?
casan napisał(a):
narodziła się w Alzacji

jeśli tak, to jest to zwyczaj francuski

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 18:13 
Kiedyś Alzacja nie należała do Francji :)

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 18:20 
nowm napisał(a):
casan napisał(a):

a co to za różnica?

casan napisał(a):
nie jest zwyczajem niemieckim, tylko z Niemiec do nas przywędrowała

Teraz widzisz różnicę?

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 18:45 

nowm napisał(a):
casan napisał/a:

a co to za różnica?

casan napisał(a):
casan napisał/a:
nie jest zwyczajem niemieckim, tylko z Niemiec do nas przywędrowała

Teraz widzisz różnicę?

"Słowacki wielkim poetą był" różnica jest tak kolokwialna, że aż strach, że ją można zauważyć. :roll:
Właściwie Kopernik też sie mylił bo Ziemia nie jest okrągła, ale ma kształt elipsy :-)

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, o 00:33 

A ja mam nadzieję,żę w przyszłym roku więcej dzieciaczków zapuka do naszych drzwi z tekstem"cukierek czy psikus" Jakby nie bylo to jest chyba dla nich jakas frajda ...(?)

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, o 08:15 
Z tym "świetem" to chyba akurat dorośli nie mają wiele do powiedzenia, to dzieciaki tego chcą i same to wprowadzają. Jedne lepiej "wychowały" swoich rodziców i potrafią wymóc pomoc w przygotowaniach inne napotykają opór i nie bawią się w to.

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, o 11:29 

O co kruszycie kopie?

Wiemy już, że jest to zwyczaj celtycki, który narodził się długo przed powstaniem USA, dokąd przywędrował z Irlandii (w kontekście amerykanizacji), oraz telewizji i kina, które go rozpropagowało w Polsce.

Dodam jeszcze, że swego czasu Celtowie zajmowali sporą część obecnej Małopolski, tak więc można powiedzieć, że zwyczaj powrócił na te ziemie. :-D

Jak wiemy, Zaduszki są odpowiednikiem prasłowiańskiego święta Dziadów, które dziwnym zbiegiem okoliczności odbywało się dokładnie w tym samym czasie co święto celtyckie i miało bardzo zbliżony cel. Mianowicie chodziło o nawiązanie kontaktu z duszami zmarłych i zyskanie ich przychylności.

Istnieją teorie mówiące, że święto Dziadów wywodziło się w prostej linii od starszego, celtyckiego Halloween. :-)

Czyli jesteśmy w domu i nie ma o co się spierać. Kościół katolicki zabronił Słowianom świętowania Dziadów, a święto to po tysiącu lat wróciło do nas bumerangiem w wersji nieco odmienionej. :razz:

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, o 11:38 

Piotr_J napisał(a):
w wersji nieco odmienionej

I właśnie ta nieco odmieniona wersja nie wszystkim przypadła do gustu. Mi też nie.
Może z czasem przywykniemy, zaakceptujemy, póki co, nie podoba mi się robienie jakiejkolwiek "szopki" w tym dniu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1