Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 129  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 14 listopada 2009, o 14:45 
Cytuj:
... i nigdy nie będziesz,
I tu możesz się zdziwić kolego mój przemiły. Ja po prostu czuję bardzo mocną awersję do biurokracji. Po za tym kiedy i czy to zrobię to jest moja prywatna sprawa.
Tak samo prywatna jak przyczyna twojego fanatycznego wręcz kaznodziejstwa i zasilenia szeregów Świadków Jehowy.
Ponadto to forum czyta dużo osób, którzy znają mnie z widzenia (a nie do końca osobiście) i takie publiczne deklaracje mogą stworzyć ryzyko, że wyciągną złe wnioski o mnie (i np. mogę stracić pracę).
W sieci nie jesteśmy anonimowi a pojęcia ateizmu, sceptycyzmu i racjonalizmu cały czas są przez ludzi źle rozumiane.

Tytuł:
PostNapisane: 14 listopada 2009, o 15:21 
Przyjaciel forum

kwidzownik napisał(a):
Gdyby nie było wiary, nie byłoby wątpliwości.

I co za tym idzie nie było by Boga i ludzi wykorzystujących jego obraz do swych niskich celów :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 15 listopada 2009, o 11:04 

Darek napisał(a):
ludzi wykorzystujących jego obraz do swych niskich celów

Ludzie, próbujący wykorzystywać wiarę w Boga do bogatego i beztroskiego życia, często są w tym czytelni i łatwo to zauważyć. Gorzej, kiedy instytucja religijna, zboczywszy na owe manowce fałszu, nadal udaje swe posłannictwo, ale za umiejętnie ściąganymi walorami. Jak traktować taką sytuację?
To proste. Najpierw trzeba zapoznać się z podstawą jej działania i ocenić, czy się jej trzyma. W sytuacjach problematycznych, niedopełnianie, czy łamanie założeń, wyraźnie pokazuje zboczenie z pierwotnego celu. Podjęcie decyzji, jak na to zareagować, oczywiście stanowi osobistą domenę i nikomu nic do tego. Pozostawanie jednak w takich układach, gdzie ktoś się modli za pieniądze, a inni są przekonywani, że dostępują przywilejów w żaden inny sposób nie osiągalnych, jest nierozsądne. Choćby nie wiem jak ta instytucja była obszerna i wpływowa. Masz, Darku rację, że tacy wykorzystywacze są i tylko szukają okazji do zdobywania środków na łatwe i dostatnie życie. Mają jednak pole do popisu wtedy, kiedy trafiają na podatny grunt. W przypadku religii, jest to grunt braku wiedzy religijnej. Im bardziej jest to wiedza relatywna, oparta na zaufaniu do ludzkich autorytetów, a nie na podstawach, na które się powołują, tym łatwiej można dać się owinąć wokół palca, który będzie uzurpował „jedynie słuszny” kierunek.
Obrażanie się za to na samego Boga też nie jest rozsądne. Wystarczy przecież odsunąć się od wykorzystywaczy.

Tytuł:
PostNapisane: 15 listopada 2009, o 12:36 
Przyjaciel forum

kwidzownik napisał(a):
Wystarczy przecież odsunąć się od wykorzystywaczy.

Nie tak zupełnie do końca.

Choćby sprawa O.Rydzyka niezłego machera i księdza nieuczciwego, popieranego przez Watykan a co za tym idzie i Papierza (wiem, że to nie Twoja dziedzina) ale środki, które zawłaszcza również te pochodzące z podatków, to niby jak się od tego odsunąć :?:

Co innego Twój kościół, nie chcesz nie należysz nie wspierasz.

Może Masz na to jakiś patent :?: :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 15 listopada 2009, o 15:25 
Cytuj:
Co innego Twój kościół, nie chcesz nie należysz nie wspierasz.

No chyba to nie jest takie proste z ŚJ. Kwidzownik oświeć nas co się dzieje z świadkami, którzy zdecydują się już "nie świadczyć"? Czy dopuszczacie życie pod jednym dachem z osobami, które decydują się na odejście od ŚJ ?

Tytuł:
PostNapisane: 15 listopada 2009, o 18:09 

kwidzownik napisał(a):
1 Kor 8:5. A choćby byli na niebie i na ziemi tak zwani bogowie - jest zresztą mnóstwo takich bogów i panów -6. dla nas istnieje tylko jeden Bóg, Ojciec, od którego wszystko pochodzi i dla którego my istniejemy, oraz jeden Pan, Jezus Chrystus, przez którego wszystko się stało i dzięki któremu także my jesteśmy. (BT)

Było w czasach apostolskich i jest do dzisiaj wiele kultów rozmaitych bogów. Już sama kultura grecka, czy rzymska, z nią spokrewniona, wymienia całe rodziny bogów o różnych imionach. Zapewne, tak jak na terenach Słowian, w niektórych środowiskach do dzisiaj czci się bożków o słowiańskich imionach, tak i tam kulty bożków hellenistycznych trwają do dziś. Biblia informuje jednak, że prawdziwy Bóg jest tylko jeden i jest nim Ojciec Jezusa Chrystusa.

Kwidzowniku!
Po raz kolejny cytujesz fragment Biblii, który opiera się na konstrukcji: jeden Bóg- Ojciec, oraz Jeden Pan-Jezus Chrystus i próbujesz w ten sposób obalić koncepcję Trójcy Św. Zatem po raz kolejny odpowiadam Ci, że niedopuszczalne jest z punktu widzenia gramatycznego, czy logicznego traktowanie słowa "jedyny" w pierwszej części tego samego zdania literalnie, a w drugiej przenośnie?(tak naprawdę to nie wiemy jak, bo Kwidzownik w ogóle się do tego problemu nie odniósł). Skoro dosłownie traktujesz jeden Bóg-Ojciec to przyznaj, że nie masz prawa nazywać Ojca swoim Panem, bo według tego samego zdania może być Nim tylko Jezus Chrystus. :roll:
Chciałbym zwrócić tutaj uwagę na cały kontekst całego rozdziału 8 I Listu Św. Pawła do Koryntian. Mowa jest tam o spożywaniu przez chrześcijan pokarmów ofiarowanych wcześniej bożkom. Paweł wyraźnie twierdzi tam, że:
(4) Zatem jeśli chodzi o spożywanie pokarmów, które już były bożkom złożone na ofiarę, wiemy dobrze, że nie ma na świecie ani żadnych bożków, ani żadnego boga, prócz Boga jedynego.1Kor8:4
Czyli NIE MA żadnych bożków poza "Bogiem jedynym".Następny werset wymienia nam tych Bogów-Panów Ojca i Jezusa w dość dziwnej,przyznaję, konstrukcji gramatycznej i logicznej, ale wytłumaczalnej jedynie sensownie w sposób trynitarny.
Chciałbym tu jeszcze raz przypomnieć i uwypuklić fakt, że rozdział ten jest niejako unieważnieniem Dekretu Apostolskiego (przynajmniej tej części, która zakazywała spożywania takich pokarmów). Tak samo Biblia uczy w innych fragmentach, o których pisałem wcześniej o odwołaniu zakazu spożywania krwi.Co prawda nigdzie nie odwołano zakazu transfuzji, ale może to dlatego, ze go go nigdy tam nie było...

kwidzownik napisał(a):
. Bóg Ojciec, Jehowa, jest więc jedynym prawowitym właścicielem całego stworzenia w niebiosach i na ziemi. Ma prawo decydować o istnieniu tych stworzeń. Kogo chce, może pozbawić życia, a tego, kto zmarł, może do życia wskrzesić. Może też obdarzać tymi możliwościami, kogo zechce.

Tak samo Jezus, ponieważ jako Logos był z Ojcem i Duchem Św. stwórcą wszystkiego ma takie same prawa.
(15) On jest obrazem Boga niewidzialnego - Pierworodnym wobec każdego stworzenia, (16) bo w Nim zostało wszystko stworzone: i to, co w niebiosach, i to, co na ziemi, byty widzialne i niewidzialne, czy Trony, czy Panowania, czy Zwierzchności, czy Władze. Wszystko przez Niego i dla Niego zostało stworzone. (17) On jest przed wszystkim i wszystko w Nim ma istnienie. (18) I On jest Głową Ciała - Kościoła. On jest Początkiem, Pierworodnym spośród umarłych, aby sam zyskał pierwszeństwo we wszystkim. (19) Zechciał bowiem /Bóg/, aby w Nim zamieszkała cała Pełnia,Kol1:15-19.

kwidzownik napisał(a):
Jak dowiadujemy się z Pisma Świętego, to Jezus Chrystus został obdarzony przez Boga Ojca władzą królewską i w ten sposób stał się Królem królów i Panem panów. Nie po to jednak ją otrzymał, by ją przejąć po swym Ojcu na wieczność, lecz w celu doprowadzenia zamierzenia Bożego do pomyślnego finału, aby Bóg był wszystkim dla każdego (1Kor.15:28). Kiedy tak się stanie, na powrót Jehowa, Bóg Ojciec, niepodzielnie zapanuje we wszechświecie.

Ciekawe w którym to miejscu jest napisane, że Ojciec zapanuje niepodzielnie? Bo przecież można Królestwo przekazać, ale nadal władać razem z Ojcem, „w królestwie Chrystusa i Boga” Ef 5:5.
(5) O tym bowiem bądźcie przekonani, że żaden rozpustnik ani nieczysty, ani chciwiec - to jest bałwochwalca - nie ma dziedzictwa w królestwie Chrystusa i Boga.
Przekazanie królestwa Ojcu nie oznacza zaprzestania królowania Chrystusa, które jest wieczne, lecz oznacza kierunek przepływu daru (odkupienie i zbawienie ludzkości) od Syna do Ojca. Oto kilka fragmentów, które to potwierdzają:
(33) Będzie panował nad domem Jakuba na wieki, a Jego panowaniu nie będzie końca. Łuk1:33
(13) Patrzałem w nocnych widzeniach: a oto na obłokach nieba przybywa jakby Syn Człowieczy. Podchodzi do Przedwiecznego i wprowadzają Go przed Niego. (14) Powierzono Mu panowanie, chwałę i władzę królewską, a służyły Mu wszystkie narody, ludy i języki. Panowanie Jego jest wiecznym panowaniem, które nie przeminie, a Jego królestwo nie ulegnie zagładzie.Dn7:13,14

kwidzownik napisał(a):
Gdyby Bóg nie był aktywny, Jezus Chrystus byłby bezsilny i zdany na łaskę i niełaskę swych wrogów, jak to stało się na Golgocie.

Na Golgocie Jezus nie był bezsilny. Z własnej nieprzymuszonej woli godził się na to co jest konieczne. Jego ludzka natura bardzo się bała śmierci, dlatego Jezus prosi Ojca o oddalenie "kielicha goryczy"Jednak nawet w najtrudniejszej chwili natura ludzka stanowi pełną komunię z naturą Boską Jezusa, która stanowi z kolei doskonałą komunie w obrębie Osób w Trójcy Św. Stąd te słowa "Nie moja,lecz Twoja wola niech się stanie". Jezus mówi o jeszcze głębszej komunii między Nim i tymi, którzy pójdą za Nim:
(4) Wytrwajcie we Mnie, a Ja /będę trwał/ w was...(5) Ja jestem krzewem winnym, wy - latoroślami. Kto trwa we Mnie, a Ja w nimJ15:4,5
Zapowiada także tajemniczą i rzeczywistą komunię między swoim i naszym ciałem:
(56) Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim.J6:56
To wspólne ciało to Kościół, a głowa to Chrystus:
(18) I On jest Głową Ciała - Kościoła.Kol1:18
Chrystus i Kościół tworzą więc "całego Chrystusa" (Christus totus). Kościół stanowi jedno z Chrystusem.
Cytuj:
Cieszmy się więc i składajmy dziękczynienie nie tylko za to, że uczynił nas chrześcijanami, lecz samym Chrystusem. Czy rozumiecie, bracia, jakiej łaski udzielił nam Bóg, dając nam Chrystusa jako Głowę? Skoro bowiem On jest Głową, my jesteśmy członkami; jesteśmy całym człowiekiem, On i my... Pełnia Chrystusa: Głowa i członki. Jaka to Głowa i jakie to członki? Chrystus i Kościół
Św. Augustyn, In Evangelium Johannis tractatus 21, 8.

(29) Przecież nigdy nikt nie odnosił się z nienawiścią do własnego ciała, lecz [każdy] je żywi i pielęgnuje, jak i Chrystus - Kościół, (30) bo jesteśmy członkami Jego Ciała. (31) Dlatego opuści człowiek ojca i matkę, a połączy się z żoną swoją, i będą dwoje jednym ciałem. (32) Tajemnica to wielka, a ja mówię: w odniesieniu do Chrystusa i do Kościoła.
Jezus obiecuje, że tak jak w Nim była możliwa jedność Boga i człowieka, tak my będąc członkami Jego Ciała-Kościoła tą jedność będziemy mogli również osiągnąć. W tym sensie należy rozumieć słowa, ze Bóg będzie "wszystkim we wszystkim".

kwidzownik napisał(a):
Biblia donosi jednak, że niebiosa i ziemia także zostały zrodzone w akcie stwórczym;
„Takie oto narodziny nieba i ziemi przy stwarzaniu ich w dniu (kiedy) uczynił Jehowa Bóg ziemię i niebo.” (Rodzaju 2:4; Przekł. Interlin. „Vocatio”)
Nie tylko więc Syn, Logos, został zrodzony, ale całe dzieło stwórcze Boga Ojca zostało z Niego zrodzone. Z Boga, bo przecież przed stworzeniem prócz samego Stwórcy nie było nic, a dopiero potem wszystko się stało, jak podaje tytułowy werset.

po raz kolejny zaczynasz żonglować przekładami jak Ci wygodnie.Trzymaj się raczej takiego tłumaczenia, które jest zgodne z J1:18
(18) Boga nikt nigdy nie widział, Ten Jednorodzony Bóg, który jest w łonie Ojca, /o Nim/ pouczył.

kwidzownik napisał(a):
Oczywiście, to, że Logos miał udział w stwarzaniu, wykonując je mocą i substancją pochodzącą od swego Ojca, nie umniejsza tego, że Jehowa, Bóg Ojciec, jest głównym Stwórcą wszechświata i wszystkiego, co w nim istnieje.

Tylko, że w Biblii jest napisane, że sam Bóg stworzył ziemię, nawet się zmęczył:
(3) Wtedy Bóg pobłogosławił ów siódmy dzień i uczynił go świętym; w tym bowiem dniu odpoczął po całej swej pracy, którą wykonał stwarzając. Rodz2:3

kwidzownik napisał(a):
Mimo to, że Logos pełni w tym dziele szczególną rolę, jako pierwszy zrodzony z Boga (pierworodny), to postrzegany jest, jako pierwsze dzieło stwórcze, wykonane osobiście przez Boga. Dopiero cała reszta, przez pośrednika.

Tak jest postrzegany przez ŚJ, nie przez Chrześcijan.

kwidzownik napisał(a):
Jn 1:1. Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo. 2. Ono było na początku u Boga. 3. Wszystko przez Nie się stało, a bez Niego nic się nie stało, co się stało. (BT)
Z jakiego powodu Logos (Słowo) został tu nazwany Bogiem, mimo, iż dał świadectwo o swym Ojcu, że to On jest jedynym prawdziwym Bogiem? Ponieważ, pośrednicząc w Bożym dziele, dla całego stworzenia jest szczególną osobą, godną wdzięczności i oddania. Jest godny szacunku, jako przedstawiciel swego Boga i Ojca.

Jeszcze raz. Przedstawiciel człowieka jest człowiekiem, przedstawiciel praw zwierząt przed sądem nadal jest człowiekiem, przedstawiciel Boga też nadal jest człowiekiem podobnie jak prorocy, którzy też byli przedstawicielami Boga. Anioł jako przedstawiciel Boga jest nadal aniołem i nie zmienia się jego natura. Nie są tu podane(tzn w J1:1-3)powody które podaje Kwidzownik. Z tekstu raczej wynika, że Słowo (Logos,Jezus) jest Bogiem i że jest ono początkiem i stwórcą wszechrzeczy!

kwidzownik napisał(a):
Ze wstępu do Ewangelii wg Jana i samych wypowiedzi Pana Jezusa wiadomo, że jest tymże Logosem, który dla zbawienia ludzkości stał się człowiekiem, ponieważ Bóg przeniósł jego istotę do łona dziewicy Mariam i ta porodziła go, jako Człowieczego Syna Bożego, Jezusa.

Ewoluujesz w kierunku trynitarnym. My uważamy że nie odbyło się to przez przeniesieni natury Boskiej, a raczej przez przyobleczenie na Boską naturę natury człowieczej zgodnie z Flp2:6-9
To jednak nie Anioł-Michał był Jezusem przed narodzeniem a Logos.?
Chciałbym to wiedzieć bo w Twoim następnym poście widzę, że jednak chcesz kontynuować wersję Michała?Odpowiem więc na niego później.

kwidzownik napisał(a):
Taki wzorzec, nazwany duchem świętym,

Nawet "Szatan" piszecie z wielkiej litery. Czy drży Wam ręka gdy to samo macie uczynić w stosunku do osoby Ducha Św.?

Tytuł:
PostNapisane: 15 listopada 2009, o 18:20 
Przyjaciel forum

szpak napisał(a):
Nawet "Szatan" piszecie z wielkiej litery. Czy drży Wam ręka gdy to samo macie uczynić w stosunku do osoby Ducha Św.?

Przestań, słowo Prezydent też rozpoczynamy od dużej litery, ręka to raczej może drżeć z przepicia :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 15 listopada 2009, o 20:18 

Darek napisał(a):
Może Masz na to jakiś patent

Nie mam. Na takie cuda współczesnej demokracji nie ma rady. Ja też mam świadomość, że dokładam się do wojny w Iraku i Afganistanie, czy emerytur dla księży. Z drugiej strony, co oczy nie widzą, to sercu nie żal.

canario napisał(a):
Kwidzownik oświeć nas co się dzieje z świadkami, którzy zdecydują się już "nie świadczyć"?

Niektórzy cierpią katusze, zwłaszcza wyluczeni za niezgodne z chrześcijańskimi zasadami postępowanie, bo uważają, że nikt im tego nie może zabronić. Niektórzy stają się bohaterami i piszą książki o tym, w jakim to byli błędzie "świadcząc".
Ci, którzy zrozumieją, że nie tędy droga, by oddalać się od Boga, po porzuceniu złego postępowania mogą wrócić.

Darek napisał(a):
ręka to raczej może drżeć z przepicia

Starzy pochłaniacze roztworów etanolu mają na to sposób "na dźwignię". Przewieszając krawat przez szyję, podnoszą owiniętą nim rękę z trunkiem przez ciągnięcie go drugą, z drugiego końca. Bardzo praktyczna metoda i co najlepsze, skuteczna.

Tytuł:
PostNapisane: 15 listopada 2009, o 20:55 

canario napisał/a:
Cytuj:
Kwidzownik oświeć nas co się dzieje z świadkami, którzy zdecydują się już "nie świadczyć"?

kwidzownik napisał(a):
Niektórzy cierpią katusze, zwłaszcza wyluczeni za niezgodne z chrześcijańskimi zasadami postępowanie, bo uważają, że nikt im tego nie może zabronić.

Na tej stronie jest mp3 z wytycznymi jak należy postępować ze "zdrajcami"
http://watchtower.org.pl/forum/index.ph ... ntry126513

Tytuł:
PostNapisane: 15 listopada 2009, o 20:58 
Przyjaciel forum

szpak napisał(a):
jak należy postępować ze "zdrajcami"

Wow pewnie niedługo kastrować będziecie :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 15 listopada 2009, o 23:19 

szpak napisał(a):
jak należy postępować ze "zdrajcami"

Zdrajca, to ktoś wyjawiający tajemnicę przeciwnikowi, albo prowadzący podstępną działalność na szkodę społeczności, by udaremnić przeciwstawienie się jemu. My nie nazywamy wykluczonych, czy odłączonych takimi frontowymi terminami. Może masz takie przyzwyczajenia obrzucać tym wyzwiskiem każdego porzucającego twój kościół, ale od nas tacy ludzie potrzebują pomocy. Robimy to metodami, jakie proponował apostoł Paweł, z całą pewnością kierujący się duchem świętym dla pomyślności chrześcijańskiego zboru.

Tytuł:
PostNapisane: 15 listopada 2009, o 23:38 
Canario zapytał: "co się dzieje z świadkami, którzy zdecydują się już "nie świadczyć"?
kwidzownik napisał(a):
Niektórzy cierpią katusze .... itd. itd.
Wyjaśnienia te są kłamliwe i pokrętne jak całość wywodów autora.
kwidzownik napisał(a):
ale od nas tacy ludzie potrzebują pomocy
To fakt. Tylko już nie od was. Bo długo jeszcze nie mogą dojść do normalności.
A jak ta "pomoc" byłych współbraci wygląda, to wynika z licznych świadectw osób wykluczonych ze zboru.

http://katolikos.republika.pl/swiadectwo.htm
http://www.psychomanipulacja.pl/art/pro ... jehowy.htm
http://www.psychomanipulacja.pl/art/sytuacja-dzieci.htm

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2009, o 10:01 

Budslavsky napisał(a):
Wyjaśnienia te są kłamliwe i pokrętne jak całość wywodów autora.

Obrzydliwe oszczerstwo nie poparte niczym, co by je uzasadniało i łamiące 3, 4 i 5 punkt regulaminu forum.
Oczekuję odpowiedniej reakcji od moderatorów.

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2009, o 10:10 
Przyjaciel forum

kwidzownik napisał(a):
Obrzydliwe oszczerstwo

Tak sobie myślę, że jednak jest coś na rzeczy.

Wiem bronisz zaciekle swojej wiary i chwała Ci za to tylko, że po zapoznaniu się dużą ilością materiałów w sieci już taki wiarygodny nie Jesteś.

kwidzownik napisał(a):
i łamiące 3, 4 i 5 punkt regulaminu forum

Z tym łamaniem to też bym się wstrzymał, pamiętaj do prawdy każdy dochodzi sam, nic tu nie pomogą regulaminy ni pohukiwania.

Do swojej wiary może i kogoś przekonasz ale własnym przykładem postępowania, wiem to jest w całej sprawie najtrudniejsze jak może i niewykonalne :oops:

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2009, o 11:27 
Cytuj:
Administrator i moderatorzy podejmują starania mające na celu usuwanie wszelkich uznawanych za obraźliwe materiałów jak najszybciej. Każdy post na tym forum wyraża poglądy i opinie jego autora a nie administratorów czy moderatorów (poza wiadomościami pisanymi przez nich) i nie ponoszą oni za te treści odpowiedzialności!

Cytuj:
W przypadku różnicy poglądów dwóch użytkowników, z których żaden nie zamierza odstąpić od swojego zdania, a wątek przeistacza się w kłótnię (pyskówkę), temat będzie zamykany i opatrzony adnotacją: „Temat zostaje tymczasowo zamknięty zgodnie z punktem 5 regulaminu”. Temat taki zostanie ponownie otwarty po upływie stosownego czasu potrzebnego na wyciszenie emocji.

Gdyby przestrzegać tego regulaminu kropka w kropkę to cały ten wątek powinien być raz na zawsze wykasowany z bazy danych.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 129  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1