Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zarobki na Pomorzu - Kwidzyn w czołówce
PostNapisane: 15 listopada 2009, o 16:01 

Niedawno ukazał się artykuł ( http://miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,97 ... incji.html ) w wyborczej wydania trójmiejskiego o zarobkach mieszkańców woj. pomorskiego w 2008.
Kwidzyn wypada nieźle. Trójmiasto jest poza zasięgiem, ale wraz z Pruszczem Gd. jesteśmy najlepiej zarabiającymi powiatami w pomorskim. Nie wiem jak będzie to wyglądało w tym roku, ale wolałbym jakby było mniejsze bezrobocie niż rosły stawki, gdyż w ten sposób społeczeństwo będzie się dzieliło tylko na dwie klasy bogatych i biednych.

Jest jednak nadzieja, bo w kolejnym artykule gazety wyborczej dowiadujemy się, że we wrześniu tego roku nasz powiat miał największy spadek bezrobocia, bo o prawie 3%. Link: http://miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35 ... ecej_.html
Pozostaje tylko czekać co dobrego przyniesie nam rok 2010.

Tytuł:
PostNapisane: 15 listopada 2009, o 17:14 
Jest dobrze, ale mogłoby być lepiej.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby
a) Zaktywizowanie mniejszych przedsiębiorców (niestety tutaj jest problem bardziej odczuwalnych dla nich kosztów pracownika)
b) Pozyskanie kolejnego strategicznego inwestora w powiecie, który zminimalizowałby sezonowość zatrudnienia w niektórych sektorach.

Wiem, że łatwo się mówi a trudniej zrobić. Może budowa mostu wreszcie coś zmieni... jeżeli "Ptaszki" pozwolą...

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2009, o 07:29 

Bardzo optymistyczne, że Kwidzyn wypada nieźle...
Co do aktywizacji małych przedsiębiorstw - zabijają nas koszty zatrudnienia, nam nikt nie pomaga tak jak "Gigantom" z Lotniczej i Bądek...
Zero ulg, zero zwolnień z podatków... ciężko

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2009, o 16:12 

ola650 napisał(a):

zwolnienia zwolnieniami ale nie zapominaj że te giganty płacą miliony miesiecznie na zusy i inne pierdoły... tak samo jak my

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2009, o 16:21 
ola650 napisał(a):

Zero kamienia, zero bakterii :twisted:
Odnośnie tematu, dla małych firm są przecież dotacje unijne itp. więc jak to nikt nie pomaga.

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2009, o 20:16 
Przyjaciel forum

Dziś Dziennik.pl podaje:
Cytuj:
Za wszystko płacimy najwięcej w Europie
Drożyzna atakuje Polaków
Płacimy za wszystko najwięcej w Europie
Internet, autostrady, leki, a nawet ubrania - za te rzeczy Polacy płacą najwięcej w Europie.
Spora część usług i towarów kosztuje u nas dużo więcej niż w najbogatszych krajach Unii Europejskiej,
których obywatele zarabiają znacznie lepiej niż my.więcej »

Jeśli w Polsce jest najdrożej i w Kwidzynie jest najdrożej, to znaczy
... że jesteśmy kwintesencją polskości (w Europie) :-D :-(

Tytuł:
PostNapisane: 17 listopada 2009, o 10:34 
Do drogiego życia w Kwidzynie przyczynia się zapewne koszt wynajmu mieszkania.Jeśli chodzi o żywność, to nie ma znaczenia czy ktoś mieszka w Kwidzynie czy w Krakowie, skoro robi przeważnie zakupy w jakimś super/hipermarkecie.Ostatnio poznałem w pracy kolege, który za 2 pokojowe mieszkanie (wraz ze wszelkimi opłatami) płaci 800 złotych.Przy zarobku jaki posiada (około 1500 netto) jest w stanie jakoś przeżyć.Wiadomo, że nikomu nie chodzi o to, żeby przeżyć "jakoś", no ale takie są realia.Taka oto myśl z mojej strony.

Tytuł:
PostNapisane: 17 listopada 2009, o 11:31 
Przyjaciel forum

DarekK napisał(a):
tóry za 2 pokojowe mieszkanie (wraz ze wszelkimi opłatami) płaci 800 złotych.

To i tak cena całkiem dobra. Na nowym osiedlu za Kauflandem sam czynsz za 2 pokoj około 50 m2 wynosi coś koło tego. Do tego dochodzą wszystkie opłaty licznikowe czyli wyjdzie około 1000 - 1100 zł. Do tego trzeba również doliczyć wkład do spółdzielni, który trzeba mieć albo się zapożyczyć i spłacać.

P.S. Tak sobie szybko podliczyłem i wyszło mi, że średni miesięczny koszt utrzymania mojego 100m2 domku z ogródkiem wychodzi około 850 zł z czego dużą część stanowi spłata kredytu. Czyli sporo mniej niż mieszkanie w bloku. Komfort mieszkania w domu - bezcenny :grinka: .

Tytuł:
PostNapisane: 17 listopada 2009, o 11:36 
No to mieszkając w takim bloku z wypłaty zostało by mi jakieś 400-500 złotych.Nie rozumiem ludzi którzy kupują mieszkania w bloku, jak już coś to kupić domek albo całe życie wynajem i tyle.Dobrze masz reflexes, też bym chciał sobie w domku pomieszkać, chociaż u mnie na Osiedlu Swoboda całkiem przyjemnie się żyje :-) .

Tytuł:
PostNapisane: 17 listopada 2009, o 11:59 
Przyjaciel forum

DarekK napisał(a):
też bym chciał sobie w domku pomieszkać, chociaż u mnie na Osiedlu Swoboda całkiem przyjemnie się żyje .

Też mieszkałem w bloku, też chciałem do normalności i mieszkania w domu i się udało. Z tym, że ja miałem to szczęście, że zachciało mi się tego jeszcze w czasie kiedy ceny były normalne i dlatego dzisiaj koszty mam podobne jak w bloku z lat 70-tych a mniejsze jak w nowym.

Tytuł:
PostNapisane: 18 listopada 2009, o 16:28 

A budowa domku ile Ci pochłonęła kasiorki ??

Tytuł:
PostNapisane: 3 grudnia 2009, o 19:38 

b) Pozyskanie kolejnego strategicznego inwestora w powiecie, który zminimalizowałby sezonowość zatrudnienia w niektórych sektorach.

Byli chętni (bardzo poważne firmy), ale odpuścili jak zobaczyli jaki jest tu dojazd - krętymi i poniemieckimi dróżkami. Most musi być !!!

Strefa czasowa: UTC + 1