Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 795 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 53  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2009, o 13:56 

siedem napisał(a):
W fabrykach maszyny, sklepy wirtualne. O zgrozo !!! , gdzie my wszyscy będziemy pracować i z czego żyć?

siedem, biadolisz jak wiekowy rolnik na widok pierwszego traktora.

Pracujesz na komputerze lutowanym przez automaty, jeździsz samochodem spawanym przez roboty i jakoś Ci nie przeszkadza, że ktoś nie ma przez tą automatyzację pracy. Takie czasy nastały, czas się przyzwyczaić.

Oprócz spożywczaków i sklepów z ciuchami reszta jest skazana na powolne wyginięcie. Czy tego chcemy, czy nie, nasze dzieci będą kupowały 90% sprzętu w sieci. To od lokalnych handlowców zależy, czy to oni będą te sklepy sieciowe prowadzić.

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2009, o 17:26 

w ostatnią sobote bylem na wyjezdzie w kujawsko-pomorskim po kino domowe. kupilem w toruniu w mediamarkt to czego szukalem, u nas w kwidzynie oczywiscie takiego modelu yamahy nie bylo. zreszta i tak bym nie kupil u nas, szkoda kilkaset zloty przeplacac.
w poniedzialek podjechalem do pewnego sklepu u nas aby zobaczyc jakie kable maja glosnikowe w ofercie aby ulepszyc jeszcze sprzecik. pewien starszy pan poszukiwal jakiegos wybranego modelu TV LCD. pyta sie ile taki model kosztuje. jeden ze sprzedawcow podszedl do komputera wlaczyl wyszukiwarke CENEO.PL poszperal gdzie najtaniej to wyrwie w necie, dolozyl marze i zaproponowal swoja oferte.
sprzet bedzie takze z internetu tylko ze z marza dodatkowego sprzedawcy.
dalej sie dziwie kwidzyniakom ze ich stac na zakupu u miejscowych handlarzy.
lakoc

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2009, o 18:08 

Piotr_J napisał(a):
siedem napisał(a):
W fabrykach maszyny, sklepy wirtualne. O zgrozo !!! , gdzie my wszyscy będziemy pracować i z czego żyć?

siedem, biadolisz jak wiekowy rolnik na widok pierwszego traktora.

Pracujesz na komputerze lutowanym przez automaty, jeździsz samochodem spawanym przez roboty i jakoś Ci nie przeszkadza, że ktoś nie ma przez tą automatyzację pracy. Takie czasy nastały, czas się przyzwyczaić.

Oprócz spożywczaków i sklepów z ciuchami reszta jest skazana na powolne wyginięcie. Czy tego chcemy, czy nie, nasze dzieci będą kupowały 90% sprzętu w sieci. To od lokalnych handlowców zależy, czy to oni będą te sklepy sieciowe prowadzić.

Jeśli chciałeś mnie obrazić to ci się udało. Czytasz między wierszami, ja zdaję sobie sprawę z tego faktu i stwierdziłem, nie biadoliłem.

reflexes napisał(a):
Nie przesadzaj, w tych wirtualnych sklepach też pracują ludzie, a jak wszystko zaczniemy kupować w sieci to będzie potrzeba żeby było ich coraz więcej. Ktoś to musi obrobić.

Albo udajesz, albo nie masz wyobraźni, jaki wpływ na miejsca pracy ma to zjawisko. W fabrykach samochodów zwalniają masowo i nie mówię o kryzysie. W sklepach zwalniają masowo, bo kupujemy w sieci internetowej i potężnych marketach. Wiem, że zawsze się znajdzie praca dla kilku ludzi, ale chyba wiesz do czego prowadzi rozwój automatyki przemysłowej i rozwijających się konsorcjum, które szybko i skutecznie "tłuką" kasę i zostawiają po sobie zgliszcza. A małe firmy potem nie wiedzą jak sobie poradzić z tym co po nich zostało. Właściciele bankrutujących firm idą do pracy do konsorcjum, ci za kilka lat zwijają manele do innych miast i państw a ludzie na bruk. I tak w kółko. Czy to jest normalne. I PROSZĘ NIE PISAĆ, ŻE TAK JEST I NIC NA TO NIE PORADZIMY I BIADOLĘ. Stwierdzam fakt, może jedyny się z tym nie zgadzam i chcę iść pod prąd, a nie płynąć z tym szambem.

Ostatnio edytowano 4 grudnia 2009, o 19:37 przez siedem, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2009, o 22:54 
Przyjaciel forum

Wody kijem nie zawrócisz siedem. Idąc Twoim tokiem myślenia powinniśmy wrócić do epoki kamienia łupanego. Ale nie smuć się. Jest na to jeden sposób, a nawet dwa. Wojna albo jakiś globalny kataklizm sprawi, że pracy będzie aż za nadto, dla tych, którzy przetrwają.

Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2009, o 07:12 

W naszym kochanym Kwidzynie przepłaca się na wszystkim, nie ma sensu większych zakupów robić w tym mieście

Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2009, o 11:49 

Cytuj:
Jeśli chciałeś mnie obrazić to ci się udało.

Nikogo nie zamierzam obrazić.

Próbuję jedynie uświadomić, że industrializacja i automatyzacja jest nieunikniona. Od czasu rewolucji przemysłowej w XIX w. wciąż trwa i nic tego nie zatrzyma.

Teraz kilka słów o korporacjach. Widzisz - ludzie dzielą się na tych, którym wystarcza praca dla korporacji i tych, którzy chcą korporacją zostać.

Mój szef 38 lat temu stracił pracę i postanowił zostać korporacją. Zaczynał od garażu gdzieś w Teksasie. Dziś zatrudnia 1500 osób na całym świecie i wcale tych ludzi nie wykorzystuje. Ostatnio sprzedał udziały w firmie zachowując stanowisko prezesa i za uzyskane pieniądze założył szpital dziecięcy i fundację, która będzie ten szpital utrzymywać. Ot, taka fanaberia na stare lata.

Powiesz - amerykański sen. To się nie zdarza u nas. A ja Ci powiem, że się zdarza. Przykładem niech będą firmy z listy, która bierze udział w akcji. Np. Bychowo (również zaczynali od garażu), czy Zielińscy (od małej przetwórni na Mickiewicza). To również tyczy się Twojej firmy. Piszesz, że masz 7 komputerów w sieci. Czyli stajesz się mikro korporacją, bo dajesz pracę innym. Pamiętam jak zaczynaliście z żoną karierę w Kwidzynie. Wtedy zapewne był jeden komputer i żadnych pracowników. Czyli poszliście drogą - chcemy zostać korporacją, a nie dla niej pracować.

Wolny rynek to ciągła walka o dwie rzeczy: klientów oraz zdobycie i utrzymanie przewagi konkurencyjnej. Twoja akcja to marketing pozwalający na zdobycie klientów. Utrzymanie przewagi konkurencyjnej to już tylko pomysłowość, odwaga, wizjonerstwo właścicieli firm. Jeśli nie utrzymają przewagi, to są skazani na pracę dla korporacji.

Owa automatyzacja, o której piszę na początku, jest jedynie narzędziem do ciągłego utrzymywania przewagi. Wyobraź sobie, czy przetrwałbyś na rynku, gdybyś nie zainwestował, w komputery drukarki, oprogramowanie i inne urządzenia, a zamiast tego składał swoje ulotki przy pomocy kilkunastu zecerów metodami tradycyjnymi. Była taka drukarnia na Braterstwa Narodów. Zginęła, bo utraciła przewagę konkurencyjną, jaką był komplet czcionek i zecer.

Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2009, o 13:25 

W sumie to mówimy o tym samym i zgadzam się z tobą. Tylko ja zadaję pytanie, do czogo to zmierza, kiedy nastąpi moment w którym się nawzajem "pozjadamy" w sensie gospodarczym? Wiem, że to co pisze to jakieś wizjonerstwo, ale mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi?

P.S. A propos naszej jak to nazwałeś "kariery" to uwierz mi, że gdybyśmy mieli z żoną porządną, stabilną pracę to byśmy nie musieli otwiewrać działalności i walczyć codziennie o środki na utrzymanie firmy i jej pracowników. Ale koło fortuny się toczy i nie ma jak jej zatrzymać , więc musimy sie rozwijać bo zatrzymanie grozi szybkim bankructwem.

Tytuł:
PostNapisane: 11 grudnia 2009, o 10:05 
Wczoraj miałem styczność z tą Waszą akcją (chyba). Wszedłem do sklepu Nike w koperniku by zobaczyć czy są buciki upatrzone w necie. Oczywiście były, a miła Pani z wejścia krzyczy, że 10% upustu. No to hura nic tylko brać. Szkoda, że w necie te buty kosztują od 180zł, a u nas 329zł :/ Akcja powinna się skupić na pazerności sprzedawców i ich marżach, a nie nędznych promocjach.

Tytuł:
PostNapisane: 11 grudnia 2009, o 10:48 

Mikrus napisał(a):
Wczoraj miałem styczność z tą Waszą akcją (chyba). Wszedłem do sklepu Nike w koperniku by zobaczyć czy są buciki upatrzone w necie. Oczywiście były, a miła Pani z wejścia krzyczy, że 10% upustu. No to hura nic tylko brać. Szkoda, że w necie te buty kosztują od 180zł, a u nas 329zł :/ Akcja powinna się skupić na pazerności sprzedawców i ich marżach, a nie nędznych promocjach.

W tym przypadku, akurat NIKE nie należy do naszej grupy. Ale wiem, że nawet Ci którzy przyłączyli się do akcji Kupuj w Kwidzynie nie przeskoczą cen z internetu. To jest niemożliwe z kilku powodów, po pierwsze koszty pracowników, po drugie koszty najmu, po trzecie koszty podatków i zusów, których często nie płacą sprzedawcy internetowi. Ale jeśli chodzi o ceny to mogliby wszyscy kwidzyńscy handlowcy próbować dopasować je chociaż do cen z Grudziądza i Trójmiasta, wiem, że to jet możliwe ale póki co fakt - jest drożej. W dużych miastach gdzie obroty są 10 razy większe niż w naszym Kwidzynie, sklepy mogą sobie pozwolić na niskie marże bo nadrabiają obrotem i tyle. Może kiedyś w nasi handlowy będą mieli tą samą możliwość, albo nigdy nie będziemy kupować w Kwidzynie. Ale to już jest problem, którego nie rozwiążą ani sami handlowcy ani sami klienci, dlatego musimy my wszyscy znaleźć jakieś rozwiązanie. Proste to nie będzie.

Tytuł:
PostNapisane: 11 grudnia 2009, o 13:10 

Na mieście wiszą plakaty ukazujące pusty rynek (Manhattan) i podpis z tego co pamiętam " wyjechali do Grudziądza" coś takiego nie pamiętam za dobrze , ale trochę to wyglądało jakby handlowcy w tamtą stronę wyjechali :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 11 grudnia 2009, o 13:33 

stardust, Plakat ma symbolizować ludzi wyjeżdżających do innych miast a nie wyjeżdżających handlowców:)

Tytuł:
PostNapisane: 11 grudnia 2009, o 14:53 

plakat wyglada tak jakby zachecal do robienia zakupow w Grudziadzu :)

Tytuł:
PostNapisane: 11 grudnia 2009, o 17:45 

stardust napisał(a):
Na mieście wiszą plakaty ukazujące pusty rynek (Manhattan) i podpis z tego co pamiętam " wyjechali do Grudziądza" coś takiego nie pamiętam za dobrze , ale trochę to wyglądało jakby handlowcy w tamtą stronę wyjechali :grinka:

Dobrze kombinujesz, tam jest pusty kwidzyński rynek, tylko tekst brzmi "Jesteśmy w Grudziądzu" i pod spodem "Kwidzyniacy" Bo jeżeli w tym kierunku będzie "szedł" lokalny biznes to niestety to nas czeka. Pusty rynek, zero ludzi a ostatni gaszą światło :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 11 grudnia 2009, o 18:05 
Przyjaciel forum

siedem napisał(a):
niestety to nas czeka

No niestety ale my (czytaj kupujący) płakać nie będziemy. Od dawna jesteśmy zmuszenie i przyzwyczajeni robić zakupy poza Kwidzynem :twisted: ;) .

Tytuł:
PostNapisane: 11 grudnia 2009, o 22:48 

reflexes napisał(a):
siedem napisał(a):
niestety to nas czeka

No niestety ale my (czytaj kupujący) płakać nie będziemy. Od dawna jesteśmy zmuszenie i przyzwyczajeni robić zakupy poza Kwidzynem :twisted: ;) .

jakbym siebie czytal :)
lakoc

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 795 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 53  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1