Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 795 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 53  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 25 stycznia 2010, o 23:29 

siedem napisał(a):
Dziękuję za dobre słowo, choć takiego wsparcia mi potrzeba, bo jak widzę zaangażowanie kwidzyńskich kupców, to mi zaczyna brakować optymizmu, że osiągniemy choć kilka procent założonych celów.

siedem,
nie łam się chłopie swój cel zrealizowałeś, druk, promocja itd.

skoro postawa kwidzyńskich kupców jest tak fatalna to może zmień akcje na "kupuj gdzie taniej" mogą przyłączyć się firmy z Grudziądza :wink:

jeżeli jednak będziesz dalej realizował pierwotny pomysł to proponuje dodać szkolenia:
1.ABC obsługi klienta
2. rachunkowość czyli sprzedam drożej nie znaczy więcej
3. marketing czyli nie samą ulotką w skrzynce człowiek żyje
4. czas pracy czyli w sobotę też można pracować

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2010, o 09:48 

Wow! jaka dyskusja. a jaka pożywka dla malkontentów.

Kilka sprostowań:

- Nie potwierdziłem, że ktokolwiek podniósł ceny aby potem dać 5% rabatu. Mówiłem o tym, że podczas kontaktów z klientami pojawiły się takie pomysły. Ale zdecydowanie nikt z uczestników nie podniósł cen dla tego celu.

- Nie mówiłem także ze będzie łatwo, że osiągniemy cele w trzy miesiące i będziemy krainą mlekiem i miodem płynącą.

Czy myślicie, że na tym koniec? Moim zdaniem to dopiero początek.

Po pierwsze, to badanie pokazało jakie są słabe punkty kwidzyńskiego handlu i wiemy co należy poprawić.

Po drugie gdybyśmy tylko we "własnym sosie" mówili jaka fajna akcja, 45 000 wejść na stronę itd.. to może wpadlibyśmy w samozachwyt i nic byśmy nie robili aby cokolwiek poprawić. (znam kilka takich przypadków z Kwidzyna)

Po trzecie gdyby nam zależało tylko na pieniądzach to gdzieś mielibyśmy badania przez kogokolwiek robione, to całe forum i tutaj wypowiadane opinie.

Po czwarte "rodzyneek" pięknie wyciągnął wnioski jakie się nasuwają po tym spotkaniu i co mamy dalej robić.

1. ABC obsługi klienta
2. rachunkowość czyli sprzedam drożej nie znaczy więcej
3. marketing czyli nie samą ulotką w skrzynce człowiek żyje
4. czas pracy czyli w sobotę też można pracować

I to są "mniej więcej" nasze dalsze działania, jak je zrealizujemy?
Na pewno musimy znaleźć sposób finansowania.
Już zaczęliśmy działać w tym kierunku.

P.S. Podam Porcellusowi numer konta, może wpłaci chociaż 100 000 zł na szkolenia :grinka: by chyba nie sądzi, że szkolenia się same zrobią, a wykładowcy z najlepszych uczelni będą popijać wodę z Liwki i pod chmurką głosić swe mądrości. Chociaż biorąc pod uwagę poprzednie wypowiedzi :roll: chyba tak myśli :???:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2010, o 10:09 

siedem napisał(a):
wykładowcy z najlepszych uczelni

Jeśli chcesz robić szkolenia z obsługi klienta, to są od tego wyspecjalizowane firmy, które maglują temat od lat. Owszem, niekiedy pracują w nich również wykładowcy, ale w gruncie rzeczy są to praktycy, którzy zęby zjedli na temacie.

Z doświadczenia wiem, że wykładowcy (w sensie - pracownicy naukowi wyższych uczelni) są świetni w teorii, która często nie ma nic wspólnego z praktyką.

Jeśli chodzi o szkolenia, to, moim zdaniem, powinny zostać sfinansowane przez samych pracodawców. Trzydniowe szkolenie 10 osobowej grupy kosztuje ok. 10-15 tys. czyli wychodzi w granicach kosztów udziału w akcji.

EDIT: Tu firma, z którą miałem przyjemność współpracować:
http://www.door.com.pl

i jej gotowy program wpasowujący się w Wasze zamierzenia:
http://www.door.com.pl/efs/projekty/pomorskie.html

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2010, o 10:44 

Tych właśnie miałem na myśli - praktyków. Byłem na kilku takich szkoleniach i zdecydowanie czerpałem z ich wiedzy praktycznej, a nie teorii z książek. Wykładowcą może być praktyk, tak? Ale to są niuanse, ogólnie wiemy o co chodzi.

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2010, o 10:47 

Zgłoszenia do powyższego projektu są przyjmowane jeszcze tylko przez 3 dni, może warto się z nimi skontaktować?

To podpowiedź nie tylko dla Ciebie, ale dla podglądających temat przedsiębiorców.

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2010, o 18:45 

siedem napisał(a):
I to są "mniej więcej" nasze dalsze działania, jak je zrealizujemy?
Na pewno musimy znaleźć sposób finansowania.
Już zaczęliśmy działać w tym kierunku.

mam wrażenie że chcesz być lekiem na całe zło.
pora aby przedsiębiorcy zrozumieli że muszą się rozwijać - siedem myśl o wędce a nie o rybie :wink:

wyciągając za uszy nieudolnych przedsiębiorców przedłużasz agonie.

weźmy przykład telewizji lokalnej. są dwie.
jedna w mulimediach druga w vectrze.
i co o tej w vectrze możemy powiedzieć: że jest kreatywna, ma potencjał rozwojowy, właściciele są przedsiębiorczy, a co o tej drugiej: gdyby nie wsparcie i przychylność władz miasta dawno o niej byśmy już zapomnieli. dlaczego bo właściciel dostaje tylko ryby i jest syty.

dlatego myślę że zasady wolnorynkowe same regulują istnienie firm. bo jeżeli drobny przedsiębiorca nie spełni oczekiwań konsumentów to niestety będzie musiał zwinąć działalność. w to miejsce powstanie nowy itd.
a kupiec który spełnia oczekiwania będzie miał zapewniony byt.

takie są zasady wolnego rynku,
miedzy innymi to że jest ta akcja to znaczy że są kupcy z inicjatywą w naszym mieście, ale powiedzmy szczerze nie wszyscy którzy uczestniczą w tej akcji rozumieją jej cel.

Tytuł:
PostNapisane: 28 stycznia 2010, o 10:28 

rodzyneek napisał(a):
ale powiedzmy szczerze nie wszyscy którzy uczestniczą w tej akcji rozumieją jej cel.

Niestety masz rację. Cele akcji, jak mówiłem na spotkaniu, są dla wielu uczestników sprawą drugorzędną. Chodziło o reklamę. Ale na osłodę powiem, że wielu z nich wchodziło do akcji właśnie ze względu na lokalny patriotyzm. Może musi upłynąć trochę wody w Liwce, aby reszta uczestników to zrozumiała.

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2010, o 01:44 

Zadajmy sobie pytanie: dlaczego na ostatnim spotkaniu KwK w PWS było tak mało samorządowców? Jeden radny związany z gazetą lokalną, która w naturalny sposób wspiera akcję, bo to jedyne typowe kwidzyńskie wydawnictwo. Drugi radny będący szefem pośredniaka, to jakiś nomen omen rozwoju przedsiębiorczości. Brak burmistrza i jego podwładnych. To kto ma wspierać ten pomysł?
Zabrakło nawet sponsorów. Nie pojawiliście się Wy! Tak "odgrażający" się tutaj swoją wrażliwością na sprawy lokalne. W tym wszystkim przegrywają przede wszystkim Kwidzyniacy! I to na swoje życzenie. Szkoda mi tego Roberta. Chociaż niech wypromuje sobie swoją firmę na osłodzenie porażki. :-P

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2010, o 08:59 
Przyjaciel forum

Do Siedem.
Wg mnie możesz wykonać jeszcze jeden krok, który może uratować akcję.
Wyślij mieszkańcom Kwidzyna karty rabatowe do skrzynek pocztowych(nie ma co liczyć na handlarzy,że sami je wręczą swoim klientom-zresztą są oni w Grudziądzu) dodaj listę sklepów uczestniczących w przedsięwzięciu, jasno opisz rabaty, że tylko przy płatności za gotówkę, pow. 1000 PLN itd. Kwidzyniacy nie wiedzą o akcji. Jeżeli to nie da efektu to sobie odpuść.

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2010, o 09:05 
Przyjaciel forum

piterek napisał(a):
Wyślij mieszkańcom Kwidzyna karty rabatowe do skrzynek pocztowych

Ja sobie nie życzę takiej karty w mojej skrzynce.

piterek napisał(a):
dodaj listę sklepów uczestniczących w przedsięwzięciu, jasno opisz rabaty, że tylko przy płatności za gotówkę, pow. 1000 PLN itd.

No to super warunki, już teraz zawsze będę kupował kilkaset bochenków chleba, aby otrzymać 0,00000001% rabatu. :twisted:

piterek napisał(a):
Kwidzyniacy nie wiedzą o akcji.

wiedzą, wiedzą.
Najbardziej trzeba uświadomić sprzedających.

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2010, o 10:10 

Witam,
cały czas przewija się wątek akcji "Kupuj w Kwidzynie". Ja osobiście staram się jak tylko mogę omijać sklepy w naszym mieście - poprostu jest ZA DROGO!

Podam przykłady:
Buty Nike (allegro) zaoszczędziłem 50 zł Cena ~180 zł, Kwidzyn 220 zł
Spodnie Wrangler (allegro) zaoszczędzone jakieś 40 zł Cena~170 zł, Kwidzyn 210 - 220

Mam w planie zakupić telewizor i kino domowe - również rozglądam się przez internet za sprzętem, bo do kwidzyńskich sklepów to już nie ma po co chodzić. Ceny kosmiczne w porównaniu z Bydgoszczą, Grudziądzem czy Gdańskiem.

Spokojnie wszystkie te rzeczy mógłbym kupić w Kwidzynie, ale po co skoro "rąbią" nas cenami. Lepiej wydać w skrajnych przypadkach 100 zł na paliwo. I zaoszczędzić dobre 400 zł min. jak nie lepiej przy większych zakupach.

Niestety taka jest Kwidzyńska rzeczywistość. Nawet po paliwo opłaca się jechać do innego miasta. przykładowo Diesel w Kwidzynie był po 3,95 a w Malborku 3,85 (obie stacje Neste).

Załóżmy taki plan: jedziemy na zakupy do Gdańska. Paliwo tankujemy w Malborku, całe zakupy robimy w Gdańsku i ile pieniędzy można by zostawić w Kwidzynie, gdyby ceny były w miarę ludzkie? A tak dajemy zarobić sprzedawcom w innym mieście.

Na cenę paliwa to raczej nie mamy wpływu, ale na reszte...

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2010, o 16:15 

Nie ma co się nawet rozglądać za sprzętem w naszym mieście. Ja ostatnio poszukuję Monitora do mojego PC, średnia przebitka między sklepami w Kwidzynie a w sieci to 100-200zł.

A monitora, który sobie upatrzyłem nawet w naszym pięknym mieście nie ma i co najlepsze sprzedawcy robili wielkie oczy i problemy jak pytałem czy jest możliwość ściągnięcia go. Postanowiłem już, że monitor zamawiam ze sklepu internetowego płacąc za przesyłkę 20zł, ewentualnie bujnę się po taki sam egzemplarz droższy o 10zł do Grudziądza. W Kwdzynie to ja już nawet dawno przestałem kupować ciuchy bo się nie opłaca. Tak jak bloszek pisał, przebitka na głupich spodniach wynosi około 40zł. Wole raz na 3-4 miesiące pojechać do Gdańska i obkupić się w ciuchach niż częściej wydawać tu jakieś chore sumy.

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2010, o 18:34 
Przyjaciel forum

Dlaczego sprzedawcy nie zmieniają podejścia :?: Bo widać mają za duży utarg, trzeba im to ukrócić, rozpocznijmy akcje Jedźmy razem do Grudziądza, po co jeździć na dwa auta :D

Plakat już jest, siedem go zrobił, trzeba tylko napisy pozmieniać :D

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2010, o 20:37 

Siedem, moim zdaniem powinien być zgłoszony do nagrody Burmistrza.
Za zrobienie w konia handlowców ( w końcu to oni płacili za tą nieszczęsną akcję)
i za uświadomienie mieszkańców Kwidzyna, że jakiekolwiek zakupy w naszym mieście nie mają sensu.

Ot i efekt całej akcji.
Oczywiście, poza nabitą kabzą siedem.

Cóż na portalu obnażono całą prawdę, aż do bólu.

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2010, o 22:31 

Sama miałam na początku tej akcji wiele wątpliwości. I sporo się sprawdziło. Ale po co tak wszyscy dokopujecie organizatorom tego syzyfowego projektu? Mogliście przyjść do auli na spotkanie i wystawić im cenzurkę. Ja tego nie zrobiłam i dlatego tonuję nachalność wypowiedzi. Nie potraficie tego zrobić???

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 795 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 53  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1