Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Historia tradycji
PostNapisane: 31 stycznia 2010, o 02:34 

Było to przed wielu laty. Do Celulozy prowadziła droga z ulicą i chodnikami dla pieszych po obu stronach. W lato nie było źle, ale w czasie zim nie sprzątany śnieg utrudniał docieranie do zakładu. Panaceum na tę bolączkę stanowiły „osinobusy”, które woziły pracowników, jak ziemniaki w worku. Po jezdni jeździli kierowcy samochodów wespół z rowerzystami. Nikomu się krzywda nie działa, nawet w zimie. Może z tego powodu, że i jednych, i drugich było, jak na lekarstwo.

Po wielu latach zmieniło się. Celuloza przeobraziła się w IP. Ulica zapełniała się osobowymi autami. Zwłaszcza na łamaniu zmian. Komunikacja miejska nie mogła się znaleźć w nowych warunkach. Ruch rowerowy przeniesiono na chodnik i żeby rowerzyści sobie nie krzywdowali, pokryto nawierzchnię nowej trasy asfaltem. Zrobiło się nowocześnie i bezpieczniej. Całkowita sielanka, kiedy zniwelowano przerwę w chodniku za skrzyżowaniem.

Ostatnio przyszła śnieżna zima. Okazało się, że coś z naszej tradycji trzeba kultywować. Padło na sprzątanie śniegu. Rowerzyści dowiedzieli się, że w zimie zabroniono im korzystania z rowerów, zwłaszcza po drodze rowerowej. Mimo znaków, że droga jest tylko dla rowerów, teraz jest tylko dla pieszych. Co dnia zdobywają ją przecierając szlak zawiewany śniegiem. Rowerzystom pozostała jezdnia. Są groźby ze strony kierowców. Przeznaczono rowerzystom los wymierającego gatunku. Może tylko w zimie, ale czy dożyją do wiosny? „Osinobusów” już nie ma, a autobusy miejskie w takich warunkach, niepewne. Tradycja i koncerny paliwowe zwyciężyły. Czyżby zimowa natura nie cierpiała ekologii rowerowej? A do szczęścia brakuje tylko sprzątania śniegu z drogi rowerowej i to za niewielką cenę. Czyżby podatnicy nie zasługiwali na to?

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2010, o 08:32 

To się nazywa trzeci stopień odśnieżania. Już nikomu nie jest łatwo poruszać się po mieście a jak jeszcze popada to nas zasypie. Na chodnikach wydaptane ścieżki, zwały śniegu uniemożliwiają parkowanie...
Zauważyliście, że w innych pobliskich miastach nie jest tak źle jak u nas?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2010, o 11:01 
Jalonta Grau
"... porównując ten rok do minionych przyznam szczerze, że mieszkańcy Kwidzyna są dla nas dość wyrozumiali. Otrzymujemy wiele telefonów z prośbami, które staramy się rozwiązywać. W poprzednich latach zdarzały się osoby bezczelne, w tym roku jest zdecydowanie lepiej."

Moze trzeba byc bezczelnym?

Tytuł:
PostNapisane: 1 lutego 2010, o 07:56 

Dziś rano miła niespodzianka. Odśnieżacz wyrównał nierówności, jak mógł najlepiej, bo śnieg zamarzł i niewiele można było z powierzchni zebrać. Niewiele też mogę powiedzieć dobrego o organizacji odśnieżania. Tym bardziej, że cotygodniowy „ramadan” przeszkodził w zebraniu śniegu co dopiero spadłego na zalegający już mokry i rozdeptany na kaszę. Czemu „ramadan”? Bo w sobotę i niedzielę firmie nie wolno pod żadnym pozorem zebrać śniegu i choćby spadło go z dwa metry, to trzeba poczekać z tym do poniedziałku. Nawet piątek, to już za późno.
Wyglądałoby na to, że do odśnieżania wystarczy wykształcenie podstawowe, no może zawodowe, bez matury. Nic bardziej mylnego. W tym zawodzie trzeba się przede wszystkim znać na meteorologii. Potem na sprzęcie do odśnieżania. W końcu jednak trzeba mieć intuicję, kiedy można zacząć wykonywać swoją powinność. Przepraszam, raczej, kiedy trzeba zacząć. Co zaś się tyczy podejmowania umowy ze zleceniodawcą, to nie powinno się liczyć na drapane, że wezmę kasę, a aura zrobi swoje. Tu powinny zostać wykonane solidne wyliczenia co do kosztów, a najmujący taką firmę uczciwie winien docenić to, a nie szukać wykonawcy jak najtańszego i się tym szczycić. Może jest to w obecnych realiach nie do zrealizowania z powodu czyhającej na każdy pretekst partyjnej opozycji. Bo jak się najmie solidną firmę za odpowiednie koszta, to już powód do krytykowania o rozrzutność, a jak najtańszą, to krytykuje się, że nic nie robi, a firma usprawiedliwia to już zbilansowaniem wydatków. Do odśnieżania trzeba więc, bo wszystko za tym przemawia, „jajogłowych”.

Tytuł:
PostNapisane: 1 lutego 2010, o 11:20 

Jak co roku zima zaskoczyła drogowców :) Ja osobiście od tygodnia nie wiedziałem w rejonie parku koło szkoły nr.5 żadnego pługu czy to małego czy to dużego. Ulica Spacerowa jest cała zasypana. Chodniki to istnieją chyba tylko umownie. Może drogowcy sami przez ten śnieg nie mogą dostać się do pracy.

Druga sprawa to odśnieżanie parkingów. Jeżeli już to się zdarzy to jest to robione nieudolnie. Co z tego że jakiś mały pług przejedzie po drogach na parkingu jak wszystko spycha pod samochody i tworzą się zaspy ( tak było w okolicach ulicy Miedzianej ) przez które samochody nie mogą wyjechać??

Tytuł:
PostNapisane: 1 lutego 2010, o 19:46 
Przyjaciel forum

u mnie na parkingu pod blokiem sami mieszkańcy odśnieżają, bo inaczej zaoraliby samochody próbując wyjechać z tych zasp :)

Tytuł:
PostNapisane: 3 lutego 2010, o 11:00 
A u mnie pod blokiem dzis pojawiła sie brygada "pensjonariuszy" zakładu karnego.Normalnie chłopakom robota paliła sie w rękach :grinka:
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 3 lutego 2010, o 11:19 

Słyszałam, że wojewoda pomorski wydał nakaz wywiezienia śniegu z miast na łąki i pola. Będzie lepiej.
O wyszło słoneczko. Czego nie wywiozą to się roztopi. Oj, będzie się działo.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lutego 2010, o 11:59 
Przyjaciel forum

grin_ajz napisał(a):
u mnie na parkingu pod blokiem sami mieszkańcy odśnieżają, bo inaczej zaoraliby samochody próbując wyjechać z tych zasp

Pod tym Twoim blokiem i na całym osiedlu to jakaś masakra jest. Wczoraj znowu się zakopałem, bo niestety dla wszystkich miejsca na odśnieżonym przez mieszkańców parkingu nie ma, a na chodnikach dalej są mega zaspy.

NOWY(L) napisał(a):
A u mnie pod blokiem dzis pojawiła sie brygada "pensjonariuszy" zakładu karnego.Normalnie chłopakom robota paliła sie w rękach

Pewnie w Twoim bloku mieszka jakiś pracownik ZK, bo jakoś w innych rejonach ich nie widać. Kiedyś chodniki pod moim blokiem zamiatane były raz w tygodniu przez panów w pomarańczowych kamizelkach z logo ZK. Ciągle nie mogę zrozumieć dlaczego odchodzi się od tak dobrych praktyk. W końcu ci panowie za to, że mają co jeść winni w jakiś sposób zapłacić, a to jest bardzo dobra forma rewanżu obywatelom, których podatki przejadają.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lutego 2010, o 12:31 

reflexes napisał(a):
Wczoraj znowu się zakopałem

Takie czasy nastały. Ja wożę łopatę do śniegu w bagażniku. :-D

U mnie nikt nie odśnieża i muszę żyć. 50 m drogi (miejskiej) do asfaltu trzeba jakoś przebijać. Ręcznie lub mechanicznie. Po nocy trzeba się jeszcze przebić przez zaspę, która powstaje na granicy asfaltu (droga krajowa) i naszej dróżki, bo pługi chodzą całą noc.

Zima jest. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 3 lutego 2010, o 13:16 
Przyjaciel forum

Rachel napisał(a):
wojewoda pomorski wydał nakaz wywiezienia śniegu

a czym :?: czyim kosztem :?: bo mi osobiście hałdy śniegu na trawnikach nie przeszkadzają, a w budżecie miasta zostanie więcej kasy, no chyba że pójdzie to kasy wojewody - to wtedy ok ;)

Tytuł:
PostNapisane: 3 lutego 2010, o 14:14 
Zbanowany

drosik napisał(a):
a czym :?: czyim kosztem :?: bo mi osobiście hałdy śniegu na trawnikach nie przeszkadzają, a w budżecie miasta zostanie więcej kasy, no chyba że pójdzie to kasy wojewody - to wtedy ok ;)

Małe sprostowanie - nie tyle nakazał, co zaapelował do odpowiedzialnych za poszczególne drogi i tereny. Nie wojewoda, a Centrum Kryzysowe Wojewody.

Czyli nie ma co się niestety przejmować tymi apelami. Poszczególne urzędy przyjęły do wiadomości i stwierdziły, że ani pieniędzy ani sprzętu ani tym bardziej potrzeby wywózki tego śniegu nie widzą i po sprawie. Wilk syty i owca cała. Ludzie wojewody wywiązali się z zadania - wskazali zagrożenia i zaapelowali o rozwiązanie problemu, odpowiedzialni za drogi wykazali się zaradnością - oszczędzili kilka zł.

Ciekaw jestem jaki wpływ na stan dróg, chodników będzie miał ten topniejący śnieg i jakie będą koszty niezbędnych napraw. Zarówno za wywóz śniegu musiałoby zapłacić miasto ( lub odpowiedni urząd w którego gestii leży dana droga) - za remonty również więc nie jestem pewien czy to takie znowu oszczędności. Kolejna sprawa - Drosik piszesz o oszczędności pieniędzy - ja pewnie nie mam prawa się tu wypowiadać, o czym wielokrotnie mi tu przypominano - ale czy między innymi nie po to płacisz podatki? Żeby drogi były przejezdne a chodniki drożne? Odnoszę wrażenie, że w Kwidzynie oszczędności szuka się nie tam gdzie trzeba, bo pieniądze "zaoszczędzone" tutaj zostaną wydane na jakiś inny kosztowny projekt służący bądź garstce zainteresowanych bądź przez większość krytykowany za kosz właśnie.

Mam w każdym razie nadzieję, że już niedługo do was też zawita wiosna i miasto będzie mogło z czystym sumieniem powiedzieć - zaoszczędziliśmy pieniądze wstrzymując się wywózką śniegu.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lutego 2010, o 14:21 
Przyjaciel forum

magzeust,
a pokażesz mi w którym miejscu pisałem o śniegu leżącym na chodniku czy ulicy :?:

Tytuł:
PostNapisane: 3 lutego 2010, o 14:31 
Zbanowany

drosik napisał(a):
a pokażesz mi w którym miejscu pisałem o śniegu leżącym na chodniku czy ulicy :?:
w żadnym ;) a topniejący śnieg z trawników gdzie spływa? Nie podmywa chodników?
Poza tym nie rozumiem za bardzo co to pytanie ma do rzeczy? Sztab wojewody zaapelował o wywózkę śniegu i nie określił czy z ulic, trawników czy piaskownic. Padło stwierdzenie, że z miasta. Zakładam, że ludzie tam zasiadający wydając taką a nie inną opinie kierowali się czymś ponad estetyką i wiedzą lepiej od nas jakie skutki mogą wywołać takie ilości śniegu.

Poza tym - nie wiem jak Tobie - ale mi średnio podobają się hałdy brudnej, składającej się ze śniegu, piachu i soli masy zalegającej na trawnikach. Ale to Twoje podatki i Twoje miasto.
pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 3 lutego 2010, o 14:38 
magzeust napisał(a):
a topniejący śnieg z trawników gdzie spływa? Nie podmywa chodników?
Tak samo jak ulewne deszcze, kwaśne deszcze, mróz gdy nie ma śniegu. Nigdy nie zauważyłem rwących potoków z topniejącego śniegu zrywających chodniki w naszym mieście.
magzeust napisał(a):
Ale to Twoje podatki i Twoje miasto.
Tak sobie myślę, że jesteś częstym gościem w ratuszu i bardzo wymagającym od rajców rozliczania się z Twoich podatków w Twoim mieście :-D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1