Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2010, o 11:52 

reflexes napisał(a):
A to jest wina idiotycznych przepisów, które można zmienić. To jak wcześniej pisałem jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe. Dlaczego pensjonariusze zakładów karnych siedzą i śmierdzą bezproduktywnie a jak już coś robią to kosztuje to majątek. W końcu nie są oni tam w nagrodę a za karę, więc niech ta kara będzie surowa, nieuchronna i bolesna.

Bardzo mądre stwierdzenie, z którym w zupełności się zgadzam. :-)
"Nic ująć nic dodać" jak to się mówi. :-)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2010, o 14:00 

Kto widział kiedykolwiek w życiu porę monsunową, ten wie, że deszcz pada wówczas nieustannie. To nie jest taki popołudniowy kapuśniaczek, tylko ulewa, która trwa dzień i noc przez kilkanaście a nawet kilkadziesiąt tygodni.
Oczywiście wiąże się to z uciążliwościami, bo mokro, nie ma jak prania wysuszyć, a i chałupa, jak na wątłych fundamentach postawiona może spłynąć do najbliższego potoku.

Nie słyszał jednak nikt raczej, a jeśli tak proszę o poprawienie mnie, by ludność Indii czy Bangladeszu domagała się masowo budowania zadaszenia nad tamtejszymi wsiami i miastami, ani budowania sieci sztucznych kanałów odpływowych dla odprowadzania hektolitrów wody kapiącej nieustannie z nieba.

Kilka tysięcy kilometrów na północ od krajów monsunowych, znajduje się kraina, która ma inny problem "meteorologiczny". Opady zmrożonej w śnieg wody doskwierają miejscowej ludności z nieprzewidywalną intensywnością, zazwyczaj na przełomie roku. Mimo pewnej powtarzalności, z reguły trudno ocenić też okres tej "klęski", "ekstremalnych warunków atmosferycznych" czy "ostrej, ciężkiej zimy" jak w miejscowych mediach określa się najczęściej to zjawisko.

Tymczasem, i tu pozwolę sobie na pewną zjadliwość (równie typową cechę charakteru tubylców), część z mieszkańców chciałaby by zimy nie było jak Skrucz wigili. Chciałby (kwidzynownik, wybacz) jeździć rowerem, jakby wiosna cały rok trwała. Również mam pewne życzenia: chciałbym, żeby Zakład usług Mieszkaniowych częściej odśnieżał kwartał przy moim osiedlu, bo i samochodem, i wózkiem dziecięcym trudno przejechać. Chciałbym żeby właściciel dużego sklepu ze sprzętem agd i rtv przy ul. Staszica 22 przypomniał sobie o swojej działce parkingu i chodnika do odśnieżania, bo wózkiem dziecięcym niesposób przejechać (skądinąd bardzo cenię sobie jego usługi). Podobnie właściciele sklepów przy ul. Dębowej zapomnieli o prywatnym parkingu, a co za tym idzie i pasie chodnika do odśnieżenia.

Takich życzeń pewnie każdy z nas ma wiele, ale może czas w końcu uświadomić sobie, że jest po prostu "zima", co więcej "zima-jakiej-nie-było-od-kilku-dobrych-lat". Dla mnie pocieszający był widok, kiedy w dwa dni po ostatniej "nawałnicy" i miasto i powiat wyglądały całkiem nieźle. Po prostu potrzeba czasu i cierpliwości, by zniwelować skutki.
Ja też kiedyś wpadłem na genialny pomysł by wszystkie chodniki i drogi były podgrzewane w okresie zimowym, co zapobiegło by zaleganiu lodu i śniegu, ale wówczas liczyłem nie więcej niż 12 "zim". Z czasem jednak człowiek dojrzewa i trzeźwiej patrzy na rzeczywistość.

Dla porządku dodam:
- większość ulic Kwidzyna odśnieża miasto, ale
- wszystkie drogi wewnętrzne i osiedlowe (zazwyczaj te które nie mają swoich "nazw") odśnieżają zarządcy nieruchomości - spółdzielnie i ZUM
- chodniki przy prywatnych posesjach odśnieżają ich właściciele
- więźniowie odśnieżają tam, gdzie im się każe (i chyba ktoś zapomniał, że odbywając karę w więzieniu można żałować czynu, a określenie "siedzą i śmierdzą bezproduktywnie" może bardzo zaboleć)

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2010, o 14:09 
Przyjaciel forum

Kruk napisał(a):
Ja też kiedyś wpadłem na genialny pomysł by wszystkie chodniki i drogi były podgrzewane w okresie zimowym

Ty wpadłeś na pomysł a mieszkańcy Rejkiaviku pewnie jeszcze przed Twoimi narodzinami to dawno zrobili :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2010, o 14:43 

Kruk napisał(a):
i chyba ktoś zapomniał, że odbywając karę w więzieniu można żałować czynu, a określenie "siedzą i śmierdzą bezproduktywnie" może bardzo zaboleć)

Ja myślę, że w tym wypadku "śmierdzą bezproduktywnie" nie ma nic wspólnego z śmierdzeniem jako takim.

Miałem bardzo dużo do czynienia ze skazanymi. Na początku budowy Celulozy (lata siedemdziesiąte),
moja firma wynajmowała skazanych do wielu prac.
Wielu z nich woziłem do pracy i odwoziłem, przebywałem z nimi w czasie pracy.
Wielu poznałem osobiście. Niektórzy naprawdę, bardzo fajni, mili, wykształceni, grzeczni, usłużni itd.. Normalni ludzie, dla których przebywanie za kratami to wielka tragedia.
Ludzie siedzieli za różne przestępstwa, od wypadku samochodowego, poprzez bójkę, do nadużyć finansowych.
I wierzcie mi (powiem to z pełna odpowiedzialnością) nie spotkałem skazanego od którego by śmierdziało. To są ludzie bardzo czyści. A nawet jak znajdzie się miedzy nimi śmierdzący, to bardzo szybko zmienia się na dobre bo zmuszają go do przestrzegania higieny osobistej współwięźniowie, którzy nie mają ochoty wąchać takiego jegomościa.

Dlatego Kruk, nikt tu nie ma ochoty obrażać i wyzywać skazanych od śmierdziuchów. Bynajmniej ja.

Ale bardzo dobrze że stanąłeś w Ich obronie bo to też ludzie którzy, bardzo często zbłądzili i teraz tego żałują.
Wszyscy zasługują na szansę, nie powinno się ich obrażać.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2010, o 21:43 
Przyjaciel forum

Wy tu gadu gadu, a śnieg z miasta powoli zaczyna znikać i wcale nie rwącymi potokami, a na pace ;)
Gdzie go wywożą i za ile to nie wiem, wydaje mi się, że robi to firma Tereny Zielone.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2010, o 22:08 
Przyjaciel forum

drosik napisał(a):
Gdzie go wywożą i za ile to nie wiem,

W Warszawie jak zwykle do Wisły :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2010, o 08:29 
Przyjaciel forum

krzyzak napisał(a):
Ja myślę, że w tym wypadku "śmierdzą bezproduktywnie" nie ma nic wspólnego z śmierdzeniem jako takim.

Dokładnie.
Co do reszty też się zgadzam. Też kilka lat temu, w pewnej firmie pracowałem z kilkoma skazańcami i można powiedzieć, że byli ok.

krzyzak napisał(a):
Ale bardzo dobrze że stanąłeś w Ich obronie bo to też ludzie którzy, bardzo często zbłądzili i teraz tego żałują.
Wszyscy zasługują na szansę, nie powinno się ich obrażać.

Ale tu dziwię się dlaczego wszyscy ich tak bronią. Oczywiście nie miałem w zamiarze obrażać kogokolwiek ale dlaczego od razu tak strasznie się nad nimi użalać.
Rozumie, że ci ludzie może i zbłazili ale w ZK są za karę a niestety siedzenie za karę przed tv w ciepłej celi z podanym pod noc obiadkiem średnio do mnie przemawia. Jeżeli to jest kara za ich winy to winni dostać tak w du... cztery litery, że żaden nawet by nie pomyślał o tym żeby robić coś co może spowodować jego powrót za kraty.

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2010, o 14:28 

Cytuj:

Piątek, 05 Lutego 2010
Czy zima pokona miejskie służby? Mieszkańcy mają uwagi

KWIDZYN. O tym, że takiej zimy, jak obecna, nie było w Polsce od lat, nikogo nie trzeba przekonywać. Śnieg zasypuje wszystko i coraz bardziej utrudnia nam życie. Czy miejskie służby radzą sobie z odśnieżaniem? Mieszkańcy mają wiele zastrzeżeń.

Czytelnicy zgłaszają nam przeróżne sygnały i uwagi dotyczące zimy w mieście. Najwięcej dotyczy odśnieżania chodników i parkingów.
- Chodniki w mieście odśnieżane są w ten sposób, że śnieg zrzucany jest na miejsca parkingowe i przez to zwęża się pas jezdni, bo samochody parkują na części jezdni. Czy nie można by wywozić gdzieś tego śniegu, na przykład do parku? Tak jest np. na ulicy Słowiańskiej, a obok jest park – mówi mieszkanka Kwidzyna.
Śnieg z solą trzeba by na wysypisko śmieci…
Jolanta Grau, gospodarz miasta, wyjaśnia, że wywożenie śniegu z ulic nie jest możliwe głównie z przyczyn ekonomicznych.
- Zima jest bardzo uciążliwa dla nas wszystkich, spadło tak dużo śniegu, że brakuje miejsca na jego pryzmowanie pomiędzy chodnikiem i jezdnią. Najtrudniej jest na ulicach wąskich o zwartej zabudowie, dwa samochody nie mogą się wyminąć. Ten problem występuje przede wszystkim na osiedlach o zabudowie jednorodzinnej. Rozważaliśmy wywóz śniegu z ulic, jednak trzeba by było wywozić go na wysypisko śmieci. Śnieg zmieszany z solą i piaskiem jest odpadem, dlatego wywożąc go na tereny zieleni spowodowałby jej zniszczenie. Koszt wywozu śniegu z ulic trzeba liczyć w setkach tysięcy. Takich pieniędzy w budżecie w tej chwili nie mamy – tłumaczy J. Grau.
Nie wszystkich jednak przekonuje takie wyjaśnienie.
- Przecież najpierw zdejmują śnieg z chodnika, a potem posypują go solą piaskiem! Dlaczego więc nie można wywieźć śniegu, a potem posypać odśnieżonej nawierzchni? Potem, gdy spadnie świeży śnieg, znowu zebrać go i wywieźć i posypać? – denerwuje się mieszkaniec.
Góry śniegu, które zalegają między chodnikiem a jezdnią, to ogromne utrudnienia dla samochodów i pieszych.
- Ostatnio przejeżdżałam ulicą Słowiańską i musiałam przez ponad 10 minut stać w korku, który utworzył się, ponieważ laweta nie mogła przejechać drogą. Jakiś kierowca ustawił swój samochód na parkingu skosem obok śnieżnej zaspy. Kierowca lawety czekał, aż pojawi się kierowca osobowego auta i je przestawi. Ulica była nieprzejezdna, samochody grzecznie stały w korku – relacjonuje nasza Czytelniczka.
Śnieżne korytarze na parkingu
Kłopotów z miejskimi parkingami jest wiele. Przed blokami na ulicy Staszica miejsca parkingowe odśnieżono w ten sposób, że „wyciosano” je w śniegu, tworząc boksy obudowane zamarzniętym śniegiem.
- Robiono to wtedy, gdy wiele aut stało przed blokiem i zostały one dosłownie zabudowane śnieżnymi ścianami. Ostatnio widziałem, jak kierowca za pomocą przeróżnych graniczących z cudem manewrów wydostał auto z takiego boksu. Ja, bardzo odważnie, postanowiłem zająć jego miejsce. Gdy wjeżdżałem, auto zawisło na jakiejś muldzie i nie mogłem ruszyć dalej, ani zjechać w bok, bo wszędzie były wysokie nasypy śnieżne. To koszmar – relacjonuje nasz Czytelnik.

Zbrojenie się w cierpliwość

Inny problem to odśnieżanie mniejszych ulic. Mieszkańcy narzekają, że części chodników, które należą do miasta, są odśnieżane zbyt późno. Dotyczy to mniejszych ulic, mniej uczęszczanych, np. u zbiegu Machutty i Staszica.
- Strażnicy miejscy ponaglają mieszkańców, by odśnieżali swoje części chodników, a miejskie części nadal są w śniegu. Dlaczego od nas się wymaga i grozi się nam mandatami, a samorząd miejski może odśnieżyć to później? – denerwuje się mieszkaniec.- Gdy pytałem o to strażników, kazali mi "uzbroić się w cierpliwość". Dlaczego tak jest?

Jolanta Grau wyjaśnia:

- Po intensywnych opadach śniegu firma odpowiedzialna za odśnieżanie miasta w pierwszej kolejności odśnieża jezdnie, następnie parkingi i chodniki. Powierzchnia miasta przeznaczona do odśnieżania jest bardzo rozległa, więc musi to trochę potrwać. Może się zdarzyć, że służby pominą jakiś mały odcinek chodnika. Żeby w miarę szybko po zakończeniu opadów parkingi i chodniki były odśnieżone, współpracujemy z grupą osób z Zakładu Karnego i na każde zgłoszenie mieszkańców staramy się miejsca postojowe lub inne odcinki ulic odśnieżać – informuje Jolanta Grau.

Co z tą obwodnicą?

Inny problem to stan małej obwodnicy, która niedawno została oddana do użytku. Prowadząca przez tereny miejskie oraz Dankowo trasa miała odciążyć centrum miasta. Jednak w minionym tygodniu wiele ciężarówek wiozących drewno do zakładów papierniczych nie korzystało z objazdu. Dlaczego?
- Wcale nie dziwię się kierowcom ciężarówek – mówi mieszkaniec. – W zeszłym tygodniu drogą tą nie dało się poruszać, maksymalna prędkość na tej trasie to 20 km na godz. Jadąc od strony ulicy Sportowej na wysokości skrzyżowania z drogą do wsi Dankowo trzeba było jeszcze zwolnić, bo samochód wpadał w poślizg na ostrym zakręcie. Gdy na tej drodze stały auta jadące z Dankowa, ustępujące nam pierwszeństwa, to po prostu trzeba było wykonywać karkołomne manewry, by w nie uderzyć. Nie wyobrażam sobie w tej sytuacji wielkiej ciężarówki z drewnem na dwóch przyczepach.
O opinię na ten temat zapytaliśmy Jolantę Grau, gospodarza miasta.
- Uważam, tak jak i inni użytkownicy dróg, że mała obwodnica powinna być odśnieżona w taki sposób żeby droga była przejezdna. Zadanie to należy do starosty kwidzyńskiego. Miasto nie ma wpływu na to jaką decyzję podejmie starosta w tej sprawie – powiedziała J. Grau.

Po niedzieli sytuacja na obwodnicy poprawiła się, nawierzchnia została odśnieżona. Podobnie jak chodniki, które w zeszłym tygodniu wyglądały tak, jakby w ogóle zapomniano o ich istnieniu.
- Przy przystanku autobusowym jest gruba warstwa śniegu, trzeba przedzierać się na ulicę. A chodnik jest tam szeroki, bo jest też ścieżka rowerowa. Piesi musieli iść jezdnią, a przecież to bardzo niebezpieczne – irytuje się mieszkaniec.
Obecnie sytuacja na drodze jest lepsza, ale w starostwie obiecano nam, że sprawa odśnieżania obwodnicy zostanie dokładnie zbadana – wrócimy do tego tematu.

Autor: (ad)

źródło

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2010, o 17:22 

Muszę pochwalić kogoś, kto zorganizował ostatnio więźniów do odśnieżania. Już sporo chodników odśnieżyli. Dziś byli na deptaku. Dzięki w imieniu pieszych.

Tytuł: odśnieżanie prawie wiosenne:)
PostNapisane: 17 lutego 2010, o 21:36 

Nieźli Ci więźniowie. Podpisuję się pod pochwałami! Odwalają kawał dobrej roboty. Codziennie w innym miejscu ratują nasze chodniki przed warstwami śniegu. A zorganizował to Urząd Miejski i im też niech będzie chwała za to! Za każdym rogiem słyszy się, że urzędnicy nic nie robią, tylko siedzą za biurkami i piją kawę. Też mam czasem zastrzeżenia co do poziomu odśnieżenia ulic i chodników. Ale, że im nie zależy na doprowadzeniu miasta do jako takiego stanu, to bym nie powiedziała. Ostatnio znajomy stwierdził, że te opady śniegu to prawie jak klęska żywiołowa i w takiej sytuacji każdy powinien pomóc w odśnieżaniu. Coś w tym jest. Wzięłam się i ja! Odśnieżyłam dwa miejsca parkingowe. Inni też tak zrobili! I świat wokół już lepiej wygląda. Da się żyć i czekać na wiosnę;) I niech w końcu przyjdzie!

Tytuł: Re: odśnieżanie prawie wiosenne:)
PostNapisane: 18 lutego 2010, o 06:47 
Przyjaciel forum

Miłka napisał(a):
... Też mam czasem zastrzeżenia co do poziomu odśnieżenia ...

wiecie, że... :roll:

Najniższymi ludźmi na świecie są drogowcy - spadnie 5 cm śniegu i już ich nie widać... ;)

"...Kiedy siadam do stołu, żeby się napić - piję wódkę. Nie jest moją wadą, że robię to solidnie. Ani to, że wolę się napić sam, niż w towarzystwie, którego nie lubię, nie cenię, albo które jest głupie nawet przed wypiciem."
A.G.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lutego 2010, o 22:31 
Przyjaciel forum

co do więźniów :)

Załączniki:
Zdjęcie025.jpg
Zdjęcie025.jpg [ 27.82 KiB | Przeglądane 4724 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2010, o 13:30 

Problem już sam zaczyna znikać :):):)

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2010, o 17:39 

Odcinek Historii tradycji - zima 09/10, zakończony.

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2010, o 19:51 
Przyjaciel forum

kwidzownik napisał(a):
Odcinek Historii tradycji - zima 09/10, zakończony.

Chyba jeszcze nie, zima się skończyła ale jeszcze rzeba posprzątać ten syf, który po niej został (tony piasku na ulicach, psie kupy i dziury w drogach). Myślę, że zejdzie z tym do następnej zimy.

Oby tylko lato pyło długie i gorące.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1