Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rewitalizowana wiocha
PostNapisane: 16 lutego 2010, o 14:30 

Na portalu pojawił się ciekawy komentarz do artykułu o modernizacji bryły teatru. Jestem ciekawa jakie macie zdanie na ten temat. Cytuję:

Do Jerzego K.

Coraz głośniej kwidzyniacy przyznają się, że ich miasto to wiocha. Pomimo potencjału przemysłowego nie ma nic wyjątkowego. Naturalne atuty są zniszczone, albo w najlepszym przypadku zaniedbane. Mam tu na myśli: katedrę, miejsce na amfiteatr, dolinę Liwy i wiele, wiele innych.
Ulica 1 Maja za komuny bardziej tętniła życiem niż obecny deptak. To jest najbardziej charakterystyczny przykład "niby rozwoju i nowoczesności". W strategicznych punktach miasta sprzedano nieruchomości osobom, które nie gwarantują prawidłowej egzystencji obiektów. Zadziałał "wolny rynek". I mamy budynek po byłej przychodni, mamy zaniedbany budynek Miłej, nawet starówka też miała przejściowych właścicieli.
Mieszkańcy na to wszystko się zgadzają i wyjeżdżają robić zakupy gdzie indziej, odpoczywać gdzie indziej. Szkoda że na wybory samorządowe też nie wyjeżdżają. Ale chyba im się to podoba, bo wybierają cały czas tych którzy robią rewitalizację wiochy. Przecież najlepiej żyć w takim marazmie. Pójść do pracy, wyspać się, odebrać wypłatę i spływać jak najdalej od "ukochanego miasta".[/b]

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2010, o 14:38 
Przyjaciel forum

pepsi napisał(a):
zaniedbany budynek Miłej

Możesz to jakoś rozwinąć :?:

Załączniki:
Komentarz: Restauracja Miła
rsz_P8220018.jpg
rsz_P8220018.jpg [ 269.69 KiB | Przeglądane 9873 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2010, o 14:55 

drosik, pepsi zacytowała wypowiedź innej osoby.
Oczywiście, że nie wszystko z tego co robi nasza władza mi się podoba. Zasiedzieli się nasi włodarze na stołkach. Jednak nie za bardzo widzę inną ekipę, która mogłaby przejąć pałeczkę władzy i tchnąć nową energię, mieć wizję w rozwój miasta ku zadowoleniu jego mieszkańców.

Ostatnio edytowano 16 lutego 2010, o 14:56 przez Rachel, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2010, o 14:56 
pepsi napisał(a):
Na portalu pojawił się ciekawy komentarz
Nic ciekawego nie widze w tym komentarzu.

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2010, o 15:00 

Nie wiem co miał dokładnie na myśli autor, bo to jedynie cytat, ale myślę że Twoja fotka jest jak kobieca tapeta. Słyszałam jakie ogromne problemy z dewastacją całego budynku ma właściciel restauracji. To że zrobili elewację to niezbędne minimum i chwała mu za to. Lecz zobacz jak to wygląda na drugim piętrze i od strony Braterstwa Narodów. Szczególnie od strony przestrzennych trawników jest syf w centrum miasta.
Ten budynek mógłby być wyglądać nawet na zewnątrz zdecydowanie lepiej i w pełni tętnić życiem. Po modernizacji placu Jana Pawła II będzie to najsłabszy punkt z którym nikt sobie nie poradzi.
Zresztą moim celem umieszczenie cytatu nie miało rozwinąć tematu Miłej, chociaż to też część rewitalizacji wiochy. Mnie zastanawia czy J-23 ma rację ze swoim sądem na temat współczesnego Kwidzyna. Czy żyjemy rzeczywiście w takiej rewitalizowanej wiosce?

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2010, o 15:06 

Czym Kwidzyniacy mogą się pochwalić oprócz potencjału przemysłowego? Ja długo szukałam i musiałam spasować. Może podpowiecie?

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2010, o 15:10 

pepsi napisał(a):
Czym Kwidzyniacy mogą się pochwalić oprócz potencjału przemysłowego?

ilością rond

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2010, o 15:10 

Dlaczego Kwidzyniacy wolą robić zakupy w innych miastach? Dlaczego żaden z lokalnych vipów nie zatrzymał swoich utalentowanych, a już dorosłych dzieci w ukochanym mieście?

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2010, o 15:19 

Do Gregora:

W ten sposób możesz podać jeszcze piłkarzy ręcznych a nawet bocce. Chociaż w MMTS nie widzę nic nadzwyczajnego. Gadajmy poważnie.

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2010, o 15:23 

pepsi napisał(a):
Gadajmy poważnie.

Nie ma sprawy, tylko nie zadawaj głupich pytań:

pepsi napisał(a):
Dlaczego Kwidzyniacy wolą robić zakupy w innych miastach?

:wink:

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2010, o 15:33 

Czy to miasto jest takie wyjątkowe, ukochane? Czy troszczymy się o nie jak o swoje podwórko? Czy tylko mieszkamy tu i pracujemy, a poza tym wszędzie mamy daleko?!
Marazm wszędzie i obojętność.
Patriotyzm lokalny? Kto ma ten ma. Kto się jeszcze nie nauczył tego może nauczą. Jeszcze jest w fazie pomysłu, konkursu rozpisanego dla nauczycieli.

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2010, o 15:35 

To nie jest głupie pytanie. Chyba że wstydzisz się odpowiedzi. A wiesz że Kwidzyniacy nie kupują w swoim mieście, bo poszukiwanego towaru nie ma, albo w najlepszym przypadku jest dwa razy droższy niż gdzie indziej. Czy to nie są symptomy wiochy?

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2010, o 15:42 

Przestań pepsi z tą wiochą. To miasto ma potencjał. Trzeba go tylko skierowć na właściwe tory. Nie mamy aspiracji bycia aglomeracją. Ma być pięknie i wygodnie. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2010, o 15:49 

Masz rację. Przepraszam. To nie jest wiocha! Ja myślałam o rewitalizowanej wiosce!!! Ato jest rzeczywiście co innego.
Sama napisałaś o marazmie i obojętności oraz o zasiedziałych włodarzach, których nie stać nas na zastąpienie innymi. Przecież wiesz że najważniejszy potencjał tkwi w ludziach, a w Kwidzynie trzeba szukać go gdzie indziej.

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2010, o 15:49 

Cytuj:
To nie jest głupie pytanie. Chyba że wstydzisz się odpowiedzi.

Jest głupie, bo odpowiedź:

pepsi napisał(a):
A wiesz że Kwidzyniacy nie kupują w swoim mieście, bo poszukiwanego towaru nie ma, albo w najlepszym przypadku jest dwa razy droższy niż gdzie indziej.

każdy zna.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1