Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2010, o 15:53 

pepsi napisał(a):
Sama napisałaś o marazmie i obojętności oraz o zasiedziałych włodarzach, których nie stać nas na zastąpienie innymi. Przecież wiesz że najważniejszy potencjał tkwi w ludziach, .

A Ty z jakiej opcji będziesz startować ? :-) :smile: :grin:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2010, o 17:54 

krzyzak napisał(a):
A Ty z jakiej opcji będziesz startować ?

PMS :oops:

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2010, o 18:38 
pepsi, może zacznij od siebie i powiedz co chciałabyś w Kwidzynie, jakim miastem powinien być Kwidzyn?
Dla mnie Kwidzyn jest wyjątkowy ponieważ znam tutaj wielu wyjątkowych ludzi i zapewniam Cię, że nie są oni "wieśniakami" :neutral:

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2010, o 20:42 
Przyjaciel forum

Dla mnie Kwidzyn nigdy nie był wiochą i nigdy nie będzie, a ktoś kto pisze, że w mieście nic się nie dzieje jest totalnym malkontentem.

Szkoda, że nasze władze wspierają tylko politycznie przyjazne inicjatywy, a nie biorą pod uwagę "młodzieńczych" działań. Ale nie ma się co zamartwiać, za niedługo wybory samorządowe :P

Czepne się jeszcze Miłej, bo widzę, że Pepsi ma jakieś lepsze wiadomości, możesz sie nimi z nami podzielić :?: w szczególności chciałbym się dowiedzieć coś o tym szpecącym wyglądzie trwaników (ale coś mi się zdaje, że to chyba raczej nie należy do Miłej tylko do miasta).
Drugie piętro należy do Miłej :?: to pewne :?:

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2010, o 22:23 
Przyjaciel forum

drosik napisał(a):
Dla mnie Kwidzyn nigdy nie był wiochą i nigdy nie będzie

Widzisz Drosik i za to Cię lubię, szybciej Warszawa nigdy metropolią nie będzie :grinka:

PS. uzasadnienie zbyt dużo w niej wieśniaków mieszka :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2010, o 22:32 
Cytuj:
ktoś kto pisze, że w mieście nic się nie dzieje jest totalnym malkontentem.

To jest ta kluczowa różnica pomiędzy ludźmi, którzy widzą problemy a ludźmi, którzy widzą możliwości.

Fakt, że coś tym jest, że swego czasu dużo osób "z ikrą" emigrowało do innych miast/państw a na miejscu pozostawali "ci jęczący". Na szczęście to się zmienia. Jest kilka tematów, które trzeba poprawić, ale nic co nie dałoby się przeskoczyć.

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2010, o 22:33 

Kwidzyn - moje miasto ale czy jestem zadowolony, że tu mieszkam? Powiedzmy że tak, bo gdyby było inaczej pewnie by mnie tu nie było.
Zadziwia mnie kilka rzeczy w tym mieście.
Ilośc stacji paliw jest imponująca, powstały wszędzie gdzie tylko się dało, jak grzyby po deszczu, nawet w okolicy parku. Można tylko domyslać się kto na tym zyskał...
Obrzeża miasta naprawdę przypominają wieś, nawet nie ma sklepu z porządnego zdarzenia,wszystkie większe sklepy ulokowane są w środku miasta albo w jego poblizu.
Fakt faktem, gdy mam zrobić większe zakupy to jadę do innego miasta - bo w Kwidzynkowie za drogo, no i brak "normalnych" promocji, tylko jakieś fikcje promocji.
Zadziwia mnie jeszcze to, że tak naprawdę nikogo nie interesuje los budynku, w którym kiedyś było Kino Tęcza, poza tym jest zabytek, w którym kiedyś była synagoga - brak zainteresowania kogokolwiek. W każdym razie nie widać zainteresowania władz miasta w tym temacie.
Stoją puste place po PBRolu i "Warminskich" ciekawe co na nich powstanie - stacje paliw?

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2010, o 22:39 

beges napisał(a):
ciekawe co na nich powstanie

pewnie jakiś Port -> http://forum.e-kwidzyn.pl/files/p8281629_170.jpg , temat "Komin kotłowni WZPOW/Pamapol"

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2010, o 22:50 

Dzięki Gregor :wink:
Ja mieszkam na peryferiach miasta, nie widziałem tej tablicy

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2010, o 01:29 
Zbanowany

drosik napisał(a):
ktoś kto pisze, że w mieście nic się nie dzieje jest totalnym malkontentem.

Kino - dwa miesiące opóźnienia?
Teatr - jeden czy dwa spektakle w miesiącu? ( jeśli kabarety można nazwać spektaklami)
Dni Kwidzyna, Jabila IP etc - 4 imprezy plenerowe w roku.
Teatry uliczne - niby są - ale poza Kwidzynem słyszą o tej imprezie jedynie zainteresowani.
Enduro - ta sama historia.
Sport - historia Basket`u i sytuacja Rodła to chyba aż nadto przykładów.
Pierwszy lepszy malkontent z brzegu mógłby tak wymieniać godzinami.

Problemem nie jest to, że nic się nie dzieje - chodzi o to, że tu wszystko odbywa się "po łebkach".

W każdym innym - żeby nie pisać normalnym mieście - jesteśmy wręcz atakowani ofertą miasta - festyny, spektakle, kino - cokolwiek jest organizowane - miasto wychodzi z ofertą do mieszkańców. W Kwidzynie - jest zupełnie odwrotnie - jeśli jesteś zainteresowany i wiesz gdzie szukać to znajdziesz!

Wrócę po raz kolejny do sprawy turystów - w Kwidzynie brak zarówno bazy jak i oferty - choć wg mieszkańców potencjał jest.

Restauracje - nie oszukujmy się - jest biednie. Nie ma kawiarni, lodziarni w miejscach z największym potencjałem. Kwidzyn jest miejscem do pracy a poza pracą....

canario napisał(a):
To jest ta kluczowa różnica pomiędzy ludźmi, którzy widzą problemy a ludźmi, którzy widzą możliwości.

Różnica polega na tym, że jeden te problemy zauważa, a drugi udaje że wszystko jest w porządku. Zdaje mi się, że to działa na zasadzie - tu jest super, bo tu mieszkam, inne miasta na pewno nie mają lepiej. Jeśli ktoś zauważa problemy, mówi czy pisze o problemach - to zaraz jest nazywany malkontentem i na tym kończy się dyskusja.

Gdy miasto, firma - jakakolwiek instytucja - zaprasza zewnętrzną firmę do przeprowadzenia "audytu" to spodziewa się wskazania błędów, silnych i słabych punktów - oceny sytuacji a nie rozwiązywania problemów - i nikt nie nazywa ich malkontentami! Od rozwiązywania problemów są mieszkańcy i instrumenty które zapewnia im konstytucja. Wybory - mimo narzekań z każdej strony - ciągle te same nazwiska. I tu pytanie do mieszkańców - czy to malkontenci którzy narzekają a później nic z tym nie robią? Czy nie są tymi "którzy widzą możliwości" i bierność zmusza ich do oddania mandatu niechcianemu politykowi w imię zasady - bo nie mam innego wyboru?

Kwidzyn jest dziurą (albo wiochą - jak kto woli) i tylko od każdego z nas zależy czy znajdzie w nim coś dla siebie, coś co mu się podoba. Miasto leży na obrzeżu, ekipa rządząca ogranicza się do bicia piany i bierności - i to wystarcza do przedłużenia mandatu. Ludzie są zbyt zajęci zarabianiem na chleb, żeby coś zdziałać - zmienić.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2010, o 02:08 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Zadziwia mnie jeszcze to, że tak naprawdę nikogo nie interesuje los budynku,
w którym kiedyś było Kino Tęcza, poza tym jest zabytek, w którym kiedyś była synagoga -
brak zainteresowania kogokolwiek. W każdym razie nie widać zainteresowania władz miasta
w tym temacie.
Stoją puste place po PBRolu i "Warminskich" ciekawe co na nich powstanie - stacje paliw?

Tak to już jest. Albo mamy komunizm, albo kapitalizm z wolnym rynkiem.
Kino Tęcza zostało zakupione przez prywatnego inwestora i miasto nie miało nic do powiedzenia.
Ba, nadal nie ma. Z PBRolem i Warmińskimi jest podobnie.
Można się tym niepokoić, ba, należy,
ale nie można z tego czynić zarzutu władzom miasta.
Cytuj:
Teatr - jeden czy dwa spektakle w miesiącu? ( jeśli kabarety można nazwać spektaklami)

Zanim się coś powie, wypada najpierw bliżej zapoznać się z problemem. Byłem swego czasu szefem Komisji Kultury,
była Ola Borówka opiekująca się między innymi - teatrem. Były duże spektakle i poważne sztuki z najlepszych teatrów.
I mieliśmy tylko jeden problem: jak zapełnić w choć 80% salę przy dotowanych w 50% biletach. Dzwoniliśmy osobiście
po wszelkich znajomych, robione w holu były małe bankiety przed sztuką, spotkania z aktorami. A problem był
wciąż jeden: jak zapełnić salę?. Następni szefowie mieli już mniejszą determinację
i dostosowali się do gustów publiczności.

Spróbujmy zdobyć się na nieco odwagi i powiedzmy, że jeśli Kwidzyn jest małomiasteczkowy - to naszą,
mieszkańców małością. Takie spojrzenie na problem będzie nieco uczciwsze.

Każdy kto uważnie czyta to forum, wie że jest wiele wartościowych imprez organizowanych przez miasto,
ci co na nich byli - wiedzą również jak małe jest zainteresowanie nimi. Bywałem na wielu
miejskich imprezach a naszych forumowiczów nie było tam wcale lub bardzo niewielu.
Żeby podeprzeć się przykładem. Na forum mamy masę dobrych fotografików a na anonsowanym na tym forum spotkaniu
z kwidzyniakiem, światowej sławy fotografikiem - Krzysztofem Kamińskim - byłem z naszego grona sam.
Potrzeba więcej przykładów? Mogę sięgnąć pamięcią i wymienić znacznie więcej.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2010, o 06:55 
Cytuj:
Różnica polega na tym, że jeden te problemy zauważa, a drugi udaje że wszystko jest w porządku.

Miałem na myśli raczej, że jeden jęczy, że nic nie ma a drugi zamiast jęczeć to coś robi.

Bardzo się cieszę, że młodzież się aktywizuje - kluby tańca, kluby sportowe, sztuk walki, stowarzyszenia ekologiczne i medialne. Zawsze pozostaje pewien niedosyt, ale oceniając sytuacje z perspektywy kilku lat jest lepiej a nie gorzej.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2010, o 07:30 

magzeust napisał(a):
W każdym innym - żeby nie pisać normalnym mieście - jesteśmy wręcz atakowani ofertą miasta - festyny, spektakle, kino - cokolwiek jest organizowane - miasto wychodzi z ofertą do mieszkańców.

Możesz podać przykład takiego miasta? Zaciekawiło mnie to, bo i w Gdańsku można spotkać ludzi, którzy twierdzą, że nic się nie dzieje. Może to wynika z potrzeb na jakąś wyszukaną (ambitniejszą) rozrywkę, a może po prostu to narzekanie dla narzekania. :roll: Zastanawiam się czy czy ci narzekający "zaliczyli" to nic, które maja do dyspozycji.
Jeśli jednak faktycznie nic się nie dzieje, to może spróbować włączyć się w tworzenie? To dwie pieczenie na jednym ogniu: uczestniczymy w interesującym nas wydarzeniu codziennie i wypełniamy pustkę kulturalno-rozrywkową.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2010, o 09:32 
Przyjaciel forum

oki44 napisał(a):
Byłem swego czasu szefem Komisji Kultury

Rozumiem fizycznej :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2010, o 09:50 

Darek napisał(a):
oki44 napisał(a):
Byłem swego czasu szefem Komisji Kultury

Rozumiem fizycznej :grinka: :grinka: :grinka:

Śledczej Komisji Kultury Fizycznej. :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1