Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2010, o 19:42 

Eeej, a może był uczciwy i zagłosował na kolegę? :-D

Tytuł:
PostNapisane: 19 lutego 2010, o 12:32 
Zbanowany

Piotr_J napisał(a):
u nie narzekaj. Pojawiły się ostatnio 2 hotele na przyzwoitym poziomie i w końcu nie muszę moich gości zostawiać w Malborku.
Hotel był tylko przykładem - równie dobrze można zamienić ten wyraz lunaparkiem, oceanarium czy innym miejscem z potencjałem. :)

A jeśli chodzi o Kwidzyn jako wiochę/dziurę czy jakkolwiek inaczej by go nazwać,
proponuję w google maps wpisać:

kwidzyn Chopina 18 - gdyby ktoś narzekał, że kasy biletowe są daleko do dworca :)

http://maps.google.com/maps?f=q&source= ... 01929&z=16

Tytuł:
PostNapisane: 19 lutego 2010, o 13:02 

Ładnie się komuś popitoliło przy wprowadzaniu obiektów. Prawdopodobnie upload był robiony po kodzie pocztowym i się ręka omskła. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 19 lutego 2010, o 13:09 
magzeust napisał(a):
Hotel był tylko przykładem - równie dobrze można zamienić ten wyraz lunaparkiem, oceanarium czy innym miejscem z potencjałem.
No tak... do tego jeszcze lotnisko, marina i Disneyland a może jeszcze tor Formuły 1. Co jeszcze? Kwidzyn jest małym miastem niespełna 40 tys. Czego wymagać? To, że ktoś ma kompleksy małomiasteczkowe to oznacza, że trzeba wszystko budować i robić żeby było metropolią? Moim zdaniem trzeba znać swoje miejsce w szeregu i robić to na co nas stać co nie oznacza, że powinno się robić coś nieprzemyślane, drogie, nieestetyczne czyli robić z "głową".

Tytuł:
PostNapisane: 19 lutego 2010, o 15:09 
Zbanowany

MACIEKZB napisał(a):
No tak... do tego jeszcze lotnisko, marina i Disneyland a może jeszcze tor Formuły 1. Co jeszcze? Kwidzyn jest małym miastem niespełna 40 tys. Czego wymagać?

Lotnisko - po co? Mamy jedno w dość bliskiej odległości - żeby jeszcze tylko był most i połączenie z autostradą...
Marina - a czemu nie? Myślisz, że mało chętnych by się znalazło gdyby w Korzeniewie wybudować taki ośrodek? Do tego hotel, restauracja, porządne spa, jakieś centrum rekreacyjne i myślę, że nie był by to zły pomysł. Koszty co prawda ogromne - ale kto wie? Jeśli Gniew zrealizuje swoje plany odnośnie zamku to wtedy taki obiekt po tej stronie Wisły nie miał by racji bytu - ale jeśli powstanie ten nieszczęsny most to pewien jestem, że niejeden Kwidzyniak będzie tam zostawiał swoje pieniądze. Miasto leży nad Wisłą a w ogóle jej nie wykorzystuje - dwie imprezy plenerowe w roku - wiejskie odpusty.
Disneyland - a po co? jest jeden w Paryżu i ledwo zipie. Lepiej już Parkland`a wybudować po drugiej stronie Liwy - lokalizacja świetna, a liczba odwiedzających byłaby pewnie zbliżona.
Formuła 1 - może nie od razu formuła - ale podejrzewam, że gdyby ktoś wybudował porządny tor, to w weekendy byłby oblegany tak samo jak poznański. Ściągnąć tam imprezy też nie byłoby dużym wysiłkiem.

MACIEKZB napisał(a):
To, że ktoś ma kompleksy małomiasteczkowe to oznacza, że trzeba wszystko budować i robić żeby było metropolią? Moim zdaniem trzeba znać swoje miejsce w szeregu i robić to na co nas stać co nie oznacza, że powinno się robić coś nieprzemyślane, drogie, nieestetyczne czyli robić z "głową".

A ja byłem przekonany, że kompleksy małomiasteczkowe objawiają się właśnie stwierdzeniami - nigdy nie przyznam, że to wiocha etc..

Nie metropolią - wystarczy aby stał się miejscem które warto odwiedzić i zostawić kilka złotych. Miejscem w którym żyjąc nie musisz jechać 2 godzin aby zrobić zakupy, obejrzeć mecz czy nowy film.

Spodobało mi się to określenie - znać miejsce w szeregu! Tylko widzisz - znam kilka naprawdę małych miasteczek które tej zasady nie znają i świetnie na tym wychodzą. Co rusz organizują jakieś imprezy na które wabią reklamą turystów z bliższej i dalszej okolicy. Jadę jutro rano do jednego z takich miasteczek - ja z bratem i znajomym zrobię 18 dołków, żona zostanie z dziećmi na zamku ( dużo mniejszym od naszego - ale co tydzień coś się dzieje) - rano coś dla dzieci, po południu jakiś konkurs kulinarny, zaproszono kilku (podobno znanych) kucharzy, będą dyskusje, pokazy itp. I to wszystko w mieście które liczy niespełna 8 tys mieszkańców! Zapewniam Cię, że ludzie przyjadą z całego kraju. Bo do głównej imprezy zawsze znajdzie się kilka miejsc które ściągną zainteresowanie pozostałych członków rodziny. Co miesiąc organizują "zlot" starych samochodów, motocykli - ostatnio był pokaz starych maszyn rolniczych - nikogo to nie interesuje? Nieważne - ważne, że człowiek zamiast siedzieć w domu przyjeżdża tutaj i wydaje pieniądze. Miasto jest małe - leży na uboczu - od jednej autostrady jest ponad 20 km, od drugiej około 15 - więc dojazd jest. W Kwidzynie właśnie tej dojazd jest jedną większych przeszkód - ale jak sam napisałeś - potencjał jest! Tylko władze trzeba rozliczać z działań a nie z potencjału jaki ma miasto!

Nieprzemyślane, drogie, nieestetyczne - Konie na rondzie, ścieżki rowerowe, "amfiteatr" nad Liwą, Ul. Piłsudskiego (deptak??), Starówka, mała obowdnica etc - dalej wymieniać już chyba nie trzeba. Tak odnośnie inwestycji robionych z głową. :)

Tytuł:
PostNapisane: 19 lutego 2010, o 15:59 

Obserwuję Wasze komentarze i jestem zbudowany poziomem dyskusji. Na szczęście nie ma tu głupio-złośliwych przytyków jak w wątku "Kupuj w Kwidzynie". Spieramy się i wymieniamy poglądy. Super...
Pepsi wyprzedziła publikację w Pulsie Kwidzyna, a to oznacza że ten temat jest trafiony. Nie ma co się wstydzić swoich kompleksów (nawet tych małomiasteczkowych), bo my tu żyjemy i chcemy żeby było lepiej, bez względu na nasz potencjał.
Nie odkryję na razie swojego stanowiska na temat "rewitalizowanej wiochy", ale zauważę że nasze miasto nie wykreowało w czasie tzw. wolnego samorządu swojego loga. Czegoś charakterystycznego, co na pierwszy rzut oka byłoby znakiem rozpoznawalnym Kwidzyna i do niego przyciągało. Wszystkie ewentualne próby kończyły się na lokalnym rozgłosie (albo jak kto woli: prowincjonalnym). A stać nas i mamy ku temu wszelki potencjał, aby wyglądało to znacznie lepiej.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lutego 2010, o 18:55 

magzeust, zareklamuj parę tych małych miasteczek. możesz śmiało podać ich nazwy, bo ustawa o ochronie danych ich nie dotyczy, jak podasz to będzie można porównać ofertę kina, teatru, spa, imprezy plenerowe, kawiarnie, hotele etc. - już mnie ciekawość zżera, bo mniemam, że to bardzo blisko Kwidzyna skoro tak często bywasz...dawaj śmiało

Tytuł:
PostNapisane: 19 lutego 2010, o 21:26 

A ja lubię Kwidzyn :-D podoba "mnie się", uważam, że w kwestii rewitalizacji starych budynków jesteście jakieś 5-6 lat przed Malborkiem, macie prymitywne ścieżki rowerowe na chodnikach, ale macie, Malbork nie ma :-)
Niestety nie macie cudów do zwiedzania, bo może gdyby katedra nie podlegała pod MZM w Malborku byłoby inaczej, nie wiem. Niestety nie ma węzła kolejowego i mało kto dotrze koleją, ale.... jak będzie most to będzie łatwiej dotrzeć do was.

"I like Kwidzyn" :-D

Tytuł:
PostNapisane: 19 lutego 2010, o 22:19 
Przyjaciel forum

Cytuj:
łatwiej dotrzeć do was

Jeno trzeba będzie kilkanaście kilometrów zasuwać do najbliższych bramek na A1 :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2010, o 00:41 
Zbanowany

liis napisał(a):
magzeust, zareklamuj parę tych małych miasteczek. możesz śmiało podać ich nazwy, bo ustawa o ochronie danych ich nie dotyczy, jak podasz to będzie można porównać ofertę kina, teatru, spa, imprezy plenerowe, kawiarnie, hotele etc. - już mnie ciekawość zżera, bo mniemam, że to bardzo blisko Kwidzyna skoro tak często bywasz...dawaj śmiało

Bywam często - praktycznie co tydzień. Ale blisko Kwidzyna to już niestety nie jest bo i ja w Kwidzynie nie mieszkam ( co można wyczytać w kilku poprzednich postach).

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2010, o 01:03 

Magzeust, daj jednak szanse poznania tych paru miasteczek czy one blisko czy daleko. Nabudowales tyle "szklanych domów", że czas na konkrety. Podaj nazwy tych miasteczek. Porównam jak to sie ma do Kwidzyna, bo inaczej to wszystko to co pisales uznam za pustosłowie albo jakies obietnice wyborcze. Podaj nazwy tych miasteczek i nie udzielaj wymijajacych odpowiedzi.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2010, o 07:58 

simar napisał(a):
nasze miasto nie wykreowało w czasie tzw. wolnego samorządu swojego loga

Herb macie całkiem fajny. Po co logo?

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2010, o 08:04 
Przyjaciel forum

Corzano napisał(a):
Po co logo?

Bo to teraz nazwa bardzo trendy, innych powodów trudno się doszukać :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2010, o 08:30 

W Gdańsku też urzędnicy mieli taki pomysł, ale (na szczęście) został on ->storpedowany. Wydaje mi się, że sytuacja kwidzyńska jest podobna i w obronie herbu można użyć dokładnie tych samych argumentów.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2010, o 13:26 
Zbanowany

liis napisał(a):
Magzeust, daj jednak szanse poznania tych paru miasteczek czy one blisko czy daleko. Nabudowales tyle "szklanych domów", że czas na konkrety. Podaj nazwy tych miasteczek. Porównam jak to sie ma do Kwidzyna, bo inaczej to wszystko to co pisales uznam za pustosłowie albo jakies obietnice wyborcze. Podaj nazwy tych miasteczek i nie udzielaj wymijajacych odpowiedzi.

Maynooth -

8,5 tysiąca mieszkańców -

Co w ten weekend? Targ warzywny przy manor mills - jak co sobotę - kupisz świerze warzywa, spróbujesz potraw z całęgo świata (każdy sprzedawca ma obowiązek zaprezentować coś do jedzenia - często jest gotowanie na żywo itp), możesz iść na zamek ( znajduje się na terenie seminarium) gdzie przyszli księża zawsze organizują jakieś zabawy/zawody dla dzieci - bez natrętnego nawracania - to po prostu jeden z przedmiotów - zajęcia z dziećmi, młodzieżą - więc całą sobotę uczelnia jest pełna dzieci. Jeśli mimo wszystko sutanny Cię rażą - idziemy na drugą stronę ulicy - NUI - to samo ale w wykonaniu laickich pedagogów, ewentualnie możesz iść na Uniwersytet papieski - tam już różne wykłady dla starszych, zwiedzanie biblioteki etc. Wszystkie uczelnie mają też swoje drużyny w najróżniejszych dyscyplinach - czasem organizują różne turnieje na które każdy może wejść. Tak więc weekend w Maynooth nie należy do nudnych. Możesz w końcu iść na Maynooth Harbor - przy dużym placu zabaw, na przeciw stacji kolejowej i kompleksie sportowym - 3 boiska etc - tam jeśli pogoda pozwala możesz popływać na kajaku, pontonie, rowerze wodnym etc - wypożyczalnia jest dotowana przez miasto/hrabstwo więc to groszowe sprawy. Często w weekendy miejscowa jednostka straży pożarnej organizuje jakieś swoje zawody i pokazy umiejętności. Tutaj straż ma charakter zbliżony do nasze OHP więc soboty są ich dniem treningowym - co wygląda często bardzo efektownie - też nad samym kanałem. Jeśli zmęczyły Cię te szklane domy północnego Kildare - http://www.cartonhouse.com/index.html - tam znajdziesz całą resztę. W ten weekend festiwal wina itp... Ok to jest miasteczko uniwersyteckie - więc sporo się dzieje - chodźmy na jakąś prawdziwą wiochę...
Trim - Co. Meath - Zamek z imprezami opisywanymi wcześniej - 4 pola klasy mistrzowskiej, 2 pola klasy Pitch&Putt, kilka hoteli - także rynek warzywny co sobotę (podobna formuła jak w Maynooth) - zaraz koło zamku ( bo to małe miasteczko), Masz rzekę na której też coś się dzieje, jeśli pogoda pozwoli, w okół zamku masz kilka zabytków wartych zwiedzenia ( 20 km do najstarszej budowli na świecie - w sezonie imprezy co weekend), Zloty zbieraczy staroci (motory, samochody, czy po prostu drobiazgi.) Ok - Trim też nie jest dobre i za dużo szkła jako budulec - w końcu to na tym zamku kręcono Braveheart`a co napędza turystykę zza oceanu, znajdźmy coś małego bez takich atrakcji.
To może Wicklow Town - w zupełnie inną stronę - ale odległość zbliżona. Co tam jest ciekawego - targ rybny co sobotę ( w porcie ), 2 pola mistrzowskie, klify, ruiny twierdzy obronnej na skale, w tym tygodniu możesz iść na zamek i poszukać duchów (http://www.wicklowshistoricgaol.com/index.htm) możesz obejrzeć latawce których co weekend jest tam mnóstwo. Możesz w końcu wejść na górę ( miasto jest stolicą górskiego hrabstwa) gdzie możesz zjeść obiad siedząc na szczycie i podziwiać spory kawałek wschodniego wybrzeża.

tu masz tylko 3 przykłady - a tych jest mnóstwo bo i kraj jest pełen małych miasteczek i wiosek. Nie wiem jakie obietnice wyborcze, bo do kogo i w czyim imieniu miałbym namawiać. Udzielam wymijających odpowiedzi - skoro ja mam odpowiadać konkretami, to najpierw przeczytaj całość i dokładnie. Nigdzie nie napisałem wcześniej, że mieszkam w Kwidzynie ani nawet jego okolicach - ale ...
Zdaję sobie sprawę, że i budżety i warunki inne ( do Maynooth mam niespełna 40 km ( w linii prostej pewnie z połowę tej odległości ale jadę tam autostradą a nie drogą 55!) Pieniądze też troszkę inne ( jak drosik wspominał - inny portfel) - ale czy to oznacza, że w Polsce już zawsze tygodniowy pobyt w hotelu będzie kosztował Cię miesiąc pracy w miejscowej fabryce? Piszesz o szklanych domach - a co w nich jest tak szklanego - czy Kwidzyn zawsze już ma być dziurą zapomnianą przez wszystkich wokół? Czy mieszkańcy nie mają prawa wymagać/oczekiwać więcej niż nowych zamówień dla miejscowej fabryki i tanich mieszkań? Skoro to Ci wystarczy - ok - Twoja sprawa - ale nie zabraniaj innym oczekiwać więcej - nazywając takie pomysły szklanymi domami!

a teraz jadę obejrzeć to szkło!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1