Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2010, o 07:04 
Przyjaciel forum

Piotr_J napisał(a):
konkurs

A ja od wczoraj szukam i szukam i nie mogę znaleźć ale wydaje mi się bardzo, że gdzieś czytałem, że to właśnie w ramach jakiegoś konkursu wybrano ten projekt.

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2010, o 08:00 

Mogę się mylić, ale śledzę takie rzeczy i nic takiego nie rzuciło mi się w oczy.

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2010, o 12:18 
Przyjaciel forum

Piotruś, przyjrzyj się obecnej architekturze Wiednia. Bardzo zabytkowe miasto z gęstą zabudową.
I w te zabytki wkomponowano dużo nowoczesnych form. W wielu przypadkach - stara zabudowa i obok szkło (lub bardzo pokręcone domki) :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2010, o 12:31 
Przyjaciel forum

oki44 napisał(a):
stara zabudowa i obok szkło (lub bardzo pokręcone domki) :)

Właśnie to we Wiedniu mi się nie podoba dla tego twierdzę, że Budapeszt jest o stokroć piękniejszy :-)

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2010, o 12:36 
Przyjaciel forum

Darek napisał(a):
Właśnie to we Wiedniu mi się nie podoba

Właśnie o tym pisałem w pierwszym poście. Co by nie zrobił to i tak zawsze
znajdzie się grupa mieszkańców, której się to nie będzie podobało
a druga grupa będzie zachwycona.
I w zasadzie dobrze, bo gusta są różne, różniste i to ubarwia życie.

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2010, o 12:41 
Przyjaciel forum

Albowiem de gustibus non est disputandum i tak już od wieków :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2010, o 13:27 

oki44 napisał(a):
I w te zabytki wkomponowano dużo nowoczesnych form. W wielu przypadkach - stara zabudowa i obok szkło

Ok, rozumiem, np. przeszklone wejście do Kopernika bardzo mi odpowiada. Architektura Starego Browaru w Poznaniu również. Ale to ma swój smak, jest wyrafinowane. Tutaj powstanie coś niewiele różniącego się od PRL-owskiego oryginału z na siłę domontowaną legendą o barce.

Ponownie zapytam - kim jest architekt owego czegoś? Jakie ma doświadczenie? Dlaczego szlify architektoniczne musi zdobywać w tak newralgicznym miejscu?

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2010, o 20:04 

Piotr_J napisał(a):
Ok, rozumiem, np. przeszklone wejście do Kopernika bardzo mi odpowiada. Architektura Starego Browaru w Poznaniu również. Ale to ma swój smak, jest wyrafinowane. Tutaj powstanie coś niewiele różniącego się od PRL-owskiego oryginału z na siłę domontowaną legendą o barce.

Kolejnym wręcz katastrofalnym krokiem jest stworzenie tego obok gotyckiej perełki, jak jest określany często nasz zamek. O ile renowacja placu pod konkatedrą oraz remont tej ''asfaltowej'' drogi która została wylana ładne ''kilka'' lat temu, jest dobra to o tyle te kino to klapa, w ogóle bryła kina jest odrażająca. A to co jest na dachu kina, to w ogóle absurd. To nawet kuter rybacki nie jest, raczej wzorem powinno być zatrudnienie kogoś kto jest od tego fachowcem, tak jak zatrudnienie architekta z Berlina niegdyś. A nie ''młodych, ludzi z perspektywami''.

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2010, o 16:40 

Młodym ludziom z niczym nie ograniczonymi perspektywami bardziej potrzebna lornetka .

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2010, o 04:25 

Bardzo się ten temat rozrósł i chciałbym spróbować go jakoś po swojemu podsumować.

Osobiście uważam, że najlepszym słowem określającym atmosferę Kwidzyna jest marazm. Jednak nie jest to marazm kwidzyński - jest to wszechogarniający polski marazm wynikający z utrwalającego i rozbudowującego się socjalizmu.

Polacy uczeni są, że wszelkimi problemami zajmuje się władza i w tym celu grabi ona nas do ostatniego grosika. Jest sobie taki kinoteatr w Kwidzynie i aby zapełnić widownię, zrobić remont czy konkurs architektoniczny potrzeba "wadzy". A może sprzedać to brzydactwo w diabły? Niech się prywatny inwestor martwi jak zapełniać widownię itd. Ale nie! Władza przecież spełnia "misję kulturalno-oświatową", która polega na tym, że może rozdawać karty, a to w przetargach, a to przy obsadzaniu dyrektorów itd.

Kiedy mówię o sprzedaży kinoteatru, mówię o sprzedaży z licytacji ogłoszonej np. w jakiejś ogólnopolskiej gazecie, a nie sprzedaży w stylu opisanym już w tym temacie wcześniej przez Budslavsky'ego na przykładzie chociażby kina "Tęczy". Gdyby "inwestor" zapłacił za kino "Tęcza" w licytacji tyle, ile rzeczywiście jest ten budynek warty nie opłacałoby mu się dopuszczać do jego dewastacji. Znany nam "inwestor", o którym pisze Oki44, kupując obiekt za pół ceny myślał zapewne tylko i wyłącznie o gruncie i wzroście jego ceny w przyszłych dekadach, a że nasz "inwestor" zamożny to może czekać jeszcze sporo lat zanim poczyni kolejne kroki.
A więc jeśli chodzi o wszelkie tego typu architektoniczne trupy i "znikające budynki" w naszym mieście, to uważam, że są skutkiem jakby to delikatnie ująć wesołej prywatyzacji.

Miało być podsumowanie a wchodzę w szczegóły.

Moim zdaniem, aby mógł zaistnieć rozwój kulturalny i aby na ulicach Kwidzyna "coś się działo" potrzeba silnej gospodarki, a więc bogatszych mieszkańców i rozwiniętej klasy średniej. W krajach socjalistycznych, takich jak Polska, klasa średnia jest najbardziej zamęczana i drenowana poprzez podatki, ZUS'y, PITy, CITy, akcyzy, VATy i inne sraty. Żeby myśleć o wyjściach do kina i na rewie najpierw trzeba mieć co do garnka włożyć. Kiedy już mamy co włożyć do garnka, dach już nie przecieka a dzieci nie biegają w dziurawych skarpetkach, wtedy zaczynamy myśleć o sprawach wznioślejszych, mniej przyziemnych. Więcej twarzy pojawia się na widowniach, w kawiarniach i restauracjach itp. To jest proste.
Ciągłe ekonomiczne ubożenie społeczeństwa jakie obserwujemy skutkuje pauperyzacją w innych dziedzinach życia.

Jaka na to rada i co możemy zrobić? Wspierać każdy ruch dążący do uwolnienia gospodarki i umęczonych ludzi spod ciężaru biurokratów i ich "inicjatyw społecznych". Trzeba robić to zarówno na poziomie krajowym jak i naszym kwidzynkowym, bo system jest chory od góry do dołu. Zasada jest prosta - niech nasz "ratusz" tnie koszty (czyli np. prywatyzuje takie kinoteatry) a w zamian za to obniża podatki miejskie i w ten sposób rzeczywiście wspiera przedsiębiorców i mieszkańców miasta.
Z mojego podatku na rzecz miasta część pójdzie na pensję dla jakiegoś (na pewno bardzo mi przychylnego i dobrze życzącego) urzędasa w Urzędzie Miejskim, który resztę przekaże na np. Miejski Ośrodek Kultury Duchowej, który z kolei wyda część na potrzeby bieżące a z śmiesznej reszty kupi pędzle i farby dla "kółka malarskiego". Nietrudno policzyć, że większy "rozwój kultury" dokonał by się, gdybym nie musząc płacić podatku miejskiego za całą kwotę kupił pędzle i farby dla "kółka malarskiego" i do tego zostałbym jeszcze mecenasem sztuki!
Ale nie! Tu wracamy do punktu wyjścia: w socjalizmie to władza jest mecenasem i animatorem wszelkiego życia a my jesteśmy od tyrania i proszenia się o dotacje, dofinansowania u (oczywiście życzliwych nam) urzędasów.

Pozdrawiam Kwidzyniaków.

Forum jest bardzo fajne i na poziomie. Dowiedziałem się sporo nowych rzeczy o Kwidzynie. Dzięki!

Załączniki:
atopolskawlasnie.jpg
atopolskawlasnie.jpg [ 79.24 KiB | Przeglądane 6063 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Strefa czasowa: UTC + 1