Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 13 marca 2010, o 11:49 

Cytuj:
Ja nie żartuję piszę jak jest w wielu domach :-P

To smutne, biedne dzieci

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2010, o 07:31 
Ten filmik z wulgarną wiązanką krąży już dłuższy czas i ma swoją historię. Zareagowali na ten sygnał jedynie pracownicy kwidzyńskiego Katolickiego Ośrodka Adopcyjno-Opiekuńczego, którzy już w zeszłym roku rodzinę odwiedzili.
Podobno największe i dużo poważniejsze problemy wychowawcze sprawiał tam autor tego filmiku.
Osierocone biologicznie, lub społecznie dzieci trafiają do rodzin o bardzo różnym poziomie kultury, tak bardzo, jak zróżnicowane jest polskie społeczeństwo.
Używanie plugawego języka, chociaż wielu obrusza i gorszy, to nie jest karalne. Coraz częściej publicznie ujawniane są rozmowy prowadzone taką mową przez dziennikarzy, ministrów i posłów, oraz innych "wychowawców narodu". I co? I wszyscy oni mają się dobrze.
Pracownik TVN rugany przez gwiazdora prezenterów był równie bezbronny, jak to dziecko, które nawet nie rozumiało wygłaszanych przy nim wrzasków.

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2010, o 08:42 

Od zaprzyjaźnionej rodziny zastępczej wiem, że PCPR wie o sprawie. Moi znajomi są zbulwersowani zachowaniem opiekunki.

Jurku, proszę Cię, nie broń takich zachowań. Pracownik TVN może odwołać się do swojego szefa. Te dzieci nie mają się do kogo odwoływać. Poza tym to dzieci.

Nie znam kryteriów doboru rodzin zastępczych, ale według mnie powinny one spełniać najwyższe standardy pedagogiczne, psychologiczne i wychowawcze. Dzieci trafiające do rodzin zastępczych wystarczająco dużo wycierpiały w swoich domach. Nie trzeba im fundować kolejnej traumy ze strony "zatrudnionej" rodziny zastępczej. Trafiają tam, żeby znaleźć spokój i możliwość dalszego rozwoju np. w szkole. Potrzebują pomocy psychologów i ciepła rodzinnego. Kto tego nie rozumie, ten nie powinien prowadzić placówki opiekuńczej.

Stosowanie takiego języka w stosunku do dzieci nie jest normalne. Gdyby nauczyciel w szkole mojej córki użył takiej wiązanki, choćby za najgorsze przewinienie ucznia, to zostałby publicznie napiętnowany i zrobilibyśmy wszystko, żeby nigdy już nie miał kontaktu z dziećmi jako pedagog. Ci ludzie muszą mieć specjalne predyspozycje i nic nie może ich wyprowadzić z równowagi. W szkole jest o tyle łatwiej, że są świadkowie, dyrekcja, rodzice. Ktoś ma możliwość zareagować. W zamkniętym środowisku taki film, to krzyk rozpaczy, bo jak inaczej takie dziecko ma pokazać, że dzieje się źle.

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2010, o 09:29 
Piotr_J napisał(a):
nie broń takich zachowań
Nikogo tu nie bronię, a jedynie opisuję zjawisko.
Skoro sprawa jest znana już kilku placówkom opiekuńczym, które nie wystąpiły o zmianę opiekunki, to być może nie stwierdzono podstaw,
by złożyć w sądzie wniosek o zabranie stamtąd podopiecznego (podopiecznych).
Znający się na rzeczy utrzymują, ze nawet "bluzgająca" i prostacka rodzina, z dwojga złego bywa podobno korzystniejsza dla sieroty,
niż Pogotowie Opiekuńcze i Dom Dziecka.
Nam pozostaje bulwersowanie się tym stanem rzeczy lub ....... adopcja takich poszkodowanych dzieci.

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2010, o 09:38 

Budslavsky napisał(a):
Znający się na rzeczy utrzymują, ze nawet "bluzgająca" i prostacka rodzina, z dwojga złego bywa podobno korzystniejsza dla sieroty,
niż Pogotowie Opiekuńcze i Dom Dziecka.

Kompletna bzdura.

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2010, o 09:55 
Przyjaciel forum

Piotr_J napisał(a):
Kompletna bzdura.
a skąd ta głęboka wiedza i przekonanie?

Miałem możliwość za młodu pracować przez rok (dwa razu w tygodniu) prowadząc zajęcia politechniczne w domu dziecka.
Do dzisiaj mam niesmak i przychylam się do cytatu Budslawvsky-iego, że lepiej być w prostackiej rodzinie niż podobnym przybytku. :-P

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2010, o 10:32 

Zarówno Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie jak i ośrodek adopcyjny (Stowarzyszenie Rodzin Katolickich) zna sytuację, której fragmentem jest nagranie, oraz kontekst zdarzenia.

Zdarzenie jest prawdziwe i każdy podkreśla, że nie powinno mieć miejsca.
Rodzice zastępczy jak i ich podopieczni są obecnie pod opieką psychologiczną. Jednocześnie odpowiednie służby badają szerszy kontekst zdarzenia.
Ponieważ póki co nie ma przesłanek, by wyciągać wnioski dalej idące, niż jednorazowe naganne obyczajowo zachowanie rodzica zastępczego, (i bynajmniej nie chodzi tu o analizę nagrania, ale całej sytuacji rodzinnej, obejmującej dotychczasowe wyniki pracy rodziców) sądzę, że publiczne forum nie jest najlepszym miejscem do roztrząsania szczegółów, które trzeba by przywołać, by gruntownie odnieść się do sytuacji.

Pozwólcie jednocześnie, że źródła swojej zachowam dla siebie.

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2010, o 10:50 

Darek napisał(a):
Miałem możliwość za młodu

Za mojego młodu w podstawówce dostawało się wskaźnikiem po łapach za drobne przewinienia, a książką przez łeb za te grubsze. Teraz za takie rzeczy nauczyciel wyleciałby ze szkoły. Czasy się zmieniają.

Darek napisał(a):
Do dzisiaj mam niesmak i przychylam się do cytatu Budslawvsky-iego, że lepiej być w prostackiej rodzinie niż podobnym przybytku. :-P

Obrażasz obecnych pracowników Domów Dziecka na podstawie zdarzeń sprzed 20-30 lat? Kpisz czy naprawdę nie widzisz różnicy? Komuna się skończyła.

Kruk napisał(a):
Zarówno Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie jak i ośrodek adopcyjny (Stowarzyszenie Rodzin Katolickich) zna sytuację, której fragmentem jest nagranie, oraz kontekst zdarzenia.

Dzięki za Twoje informacje. Cieszę się, że sprawa nie została pozamiatana pod dywan. Jak dla mnie koniec tematu.

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2010, o 11:23 
Przyjaciel forum

Piotr_J napisał(a):
Czasy się zmieniają.

Pytanie tylko brzmi czy na lepsze?
Piotr_J napisał(a):
Obrażasz obecnych pracowników Domów Dziecka na podstawie zdarzeń sprzed 20-30 lat? Kpisz czy naprawdę nie widzisz różnicy? Komuna się skończyła.

A Ty na wszystko masz takie wyidealizowane poglądy?
Komuna się może i skończyła ale co to ma wspólnego z tematem?

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2010, o 11:34 

reflexes napisał(a):
Pytanie tylko brzmi czy na lepsze?

Czyżbyś wolał czasy kiedy się w szkole prało dzieci za byle przewinienie?

reflexes napisał(a):
A Ty na wszystko masz takie wyidealizowane poglądy?

Nie, ale nie uważam osób pracujących w Domach Dziecka za zdegenerowanych potworów na podstawie jakiegoś epizodu sprzed kilkudziesięciu lat. Dlatego twierdzę, że lepiej być w takim przybytku niż w prostackiej, wulgarnej rodzinie.

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2010, o 12:29 
Przyjaciel forum

Piotr_J napisał(a):
Czyżbyś wolał czasy kiedy się w szkole prało dzieci za byle przewinienie?

Popadasz w skrajności. Sam dostałem kilka razy takim kijem po dupie i krzywda żadna z tego powodu mi się nie stała i jak moja córka za lat kilka dostanie linijką po łapie (co jest mało prawdopodobne, bo nauczysciele są w szkołach bardziej zastraszeni niż uczniowie) za brzydkie zachowanie to też nie będę z tym leciał do samego ministra, że jej się tam krzywda dzieje.
Piotr_J napisał(a):
Nie, ale nie uważam osób pracujących w Domach Dziecka za zdegenerowanych potworów na podstawie jakiegoś epizodu sprzed kilkudziesięciu lat. Dlatego twierdzę, że lepiej być w takim przybytku niż w prostackiej, wulgarnej rodzinie.

Ja też ale ja również popieram zdanie, że lepsza rodzina zastępcza od domu dziecka.
A rodzina z filmu jest jednym z przykładów, że wypadki chodzą po ludziach. Tak samo bywa w przypadku policjantów, lekarzy itp. itd, są dobrzy i zli.

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2010, o 12:58 

Faktycznie sprawa była już jakiś czas temu zgłoszona do PCPRu. Panie mi tam powiedziały że jest również prowadzone dochodzenie na policji.
Niestety jeśli ktoś nie ma cierpliwości to wychowywania dzieci to tym bardziej nie powinien ich brać do rodziny zastępczej, a często są to dzieci z różnymi deficytami rozwojowymi, a wtedy trzeba się wykazać nie lada anielską cierpliwością.

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2010, o 13:02 

reflexes napisał(a):
Sam dostałem kilka razy takim kijem po dupie i krzywda żadna z tego powodu mi się nie stała i jak moja córka za lat kilka dostanie linijką po łapie (co jest mało prawdopodobne, bo nauczysciele są w szkołach bardziej zastraszeni niż uczniowie) za brzydkie zachowanie to też nie będę z tym leciał do samego ministra, że jej się tam krzywda dzieje.

Świetne metody wychowawcze. Wolę zdecydowanie inne. Całe szczęście w naszej szkole nikt ich nie stosuje i jakoś potrafią utrzymać uczniów w ryzach. Co do krzywdy, może i się stała tylko nie zdajesz sobie z tego sprawy (oczywiście nie chodzi o Ciebie wprost).

reflexes napisał(a):
Ja też ale ja również popieram zdanie, że lepsza rodzina zastępcza od domu dziecka.
A rodzina z filmu jest jednym z przykładów, że wypadki chodzą po ludziach. Tak samo bywa w przypadku policjantów, lekarzy itp. itd, są dobrzy i zli.

Generalnie tak, pod warunkiem, że jest to rodzina zastępcza z tych dobrych. Te złe należy eliminować. Tak samo jak złych policjantów, lekarzy, księży itp. Patologie należy zwalczać w każdym środowisku.

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2010, o 13:04 

kajuszka napisał(a):
często są to dzieci z różnymi deficytami rozwojowymi, a wtedy trzeba się wykazać nie lada anielską cierpliwością.

O to w tym chodzi. Te dzieci wychodzą z koszmarnych warunków, o których większość z Was nie ma nawet pojęcia. Trafiają do obcych ludzi, którym muszą zaufać. Jak mogą ufać komuś, kto zachowuje się prawie tak samo jak w ich rodzinnych domach?

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2010, o 13:43 
Przyjaciel forum

Piotr_J napisał(a):
Świetne metody wychowawcze. Wolę zdecydowanie inne.

Masz prawo. Ja to z tych innych rodziców jestem i w zimę dziecko na dwór też wyganiam.
Piotr_J napisał(a):
O to w tym chodzi. Te dzieci wychodzą z koszmarnych warunków, o których większość z Was nie ma nawet pojęcia. Trafiają do obcych ludzi, którym muszą zaufać. Jak mogą ufać komuś, kto zachowuje się prawie tak samo jak w ich rodzinnych domach?

Nie będę się tu rozpisywał o szczegółach ale znam trochę dzieciaków z "dziwnych" rodziny i to co jest na tym filmiku to w porównaniu do wielu znanych mi przypadków nic ciekawego.
Oczywiście żeby nie było jestem za tym, że trzeba takie zachowania piętnować i zwalczać.
Problem jest w tym, że ludzie biorący dzieciaki w rodziny zastępcze najczęsciej nie mają do tego kwalifikacji i często robią to dla kasy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1