Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 716 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 48  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 8 kwietnia 2010, o 10:16 

Wertuje stronkę GDDKiA oddział Gdańsk i nie widzię żadnych newsów. Masz tam niezły wywiad!!!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwietnia 2010, o 10:22 

Otwarto w ostatnim tygodniu oferty - ale jeszcze nie ogłoszono zwycięzcy przetargu - więc na razie nie ma od czego się odwoływać. Na odwołania jest standardowo 10 dni od momentu ogłoszenia. Teoretycznie jest opinia niby uzgodniona z RDOŚ, że będzie można budować w tym roku, jeśli barki będą stały do 30. kwietnia

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwietnia 2010, o 10:35 

Grzegorz Gniew tutaj masz artykuł http://kwidzyn.naszemiasto.pl/artykul/3 ... ,id,t.html

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwietnia 2010, o 11:50 

Rave84 napisał(a):
Grzegorz Gniew tutaj masz artykuł http://kwidzyn.naszemiast...minie,id,t.html
dzięki!!
Efekt ekologiczny, czyli pomyślny rozród rybitwy rzecznej, ewentualnie rybitwy białoczelnej i sieweczki rzecznej nastąpi właśnie w przypadku, gdy barki zostaną zacumowane pod koniec kwietnia. Zminimalizuje to prawdopodobieństwo zajęcia sztucznych wysp przez mewy, które są szkodnikami w koloniach lęgowych rybitw. Taką opinią dysponuje GDDKiA. Jestem właśnie po rozmowie z Panią Wójt Gminy Kwidzyn i opinia Prof Gromadzkiego jaką dysponuje w tej sprawie GDDKiA ma być dla sprawy kluczowa. Nadmienić należy, że autorem zapisu, że barki mają stanąć do 15 kwietnia był dr Nowicki i Zarządu OTOP. Niby znawcy tematyki, a tu proszę... Takze raczej spokojnie. Jedziemy dalej!

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwietnia 2010, o 12:43 

Ktoś jest może w Gdańsku?

"Gdańsk, dnia 8.04.2010r.
RDOŚ-22-PN.I-6671-239(5)/10/am
za dowodem doręczenia
OBWIESZCZENIE
Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska w Gdańsku, działając na podstawie art. 49 KPA (Dz. U. Nr 98 z 2000r poz. 1071 z późn. zm) w związku art. 74 ust. 3 ustawy z dnia 3 października 2008r o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko (Dz. U. Nr 199, poz. 1227 ze zm.), informuje, że w związku z ponownym postępowaniem w sprawie oceny oddziaływania na środowisko przeprowadzanym dla przedsięwzięcia pn. „Budowa mostu przez rzekę Wisłę koło Kwidzyna wraz z dojazdami w ciągu drogi krajowej nr 90” uzyskano opinie:
− Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Kwidzynie (postanowienie nr SE-ZNS-70/4910/16/10 z dnia 18.03.2010r.);
− Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Tczewie (postanowienie nr SE-XI-725/14/10 z dnia 24.03.2010r.).
Z treścią ww. postanowień można zapoznać się w siedzibie Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Gdańsku, ul. Chmielna 54/57, w dniach od poniedziałku do piątku, godzinach od 7.45 do 15.45."

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwietnia 2010, o 19:51 

No i jest już potwierdzenie na stronie GDDKiA, że wybrano dziś najkorzystniejszą ofertę - teraz tylko te dni na odwołanie i będzie można podpisać umowę.

Co jest w tej całej sytuacji bardzo ciekawe - wygrał Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Gdańsku - czyli ta sama instytucja, która opiniowała dla GDDKiA całe przedsięwzięcie postawienia barek - i to z RZGW w Gdańsku zwycięzca przetargu ma podpisać umowę na użytkowanie kawałka Wisły, na którym barki będą :) Także pewnie było to tak, że te 2 pozostałe firmy złożyły poprzednio oferty z cenami jeszcze wyższymi niż teraz, a urzędnicy (z GDDKiA) się wkurzyli i poprosili innych urzędników (z RZGW) o pomoc :)

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwietnia 2010, o 20:28 

Szkoda że nie podałeś linku, wszedłem tam ale nie mogę znaleźć

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwietnia 2010, o 20:46 
beges napisał(a):
wszedłem tam ale nie mogę znaleźć

ja tak samo

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwietnia 2010, o 23:11 

http://www.gddkia.gov.pl/article/oddzia ... 4000#trjmp

A ogólnie do przetargów linki są tutaj:

do progów unijnych: http://www.gddkia.gov.pl/article/oddzia ... 1e2f02ac13

powyżej progów unijnych:
http://www.gddkia.gov.pl/article/oddzia ... dd3df90060

Te u góry są dla przetargów aktualnych - gdy jeszcze nie minął termin składania ofert. Gdy termin składania ofert mija to przechodzą one do zakładki "W toku", a w momencie podpisania umowy przechodzą do zakładki "Rozstrzygnięte".
Akurat przetarg na barki jest w zakładce "W toku" i to oznacza, że nie podpisano jeszcze umowy - będzie można to zrobić, gdy upłynie termin na protesty, który tutaj jak w każdym chyba przetargu GDDKiA wynosi 10 dni.

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2010, o 05:56 

Paweł napisał(a):
No i jest już potwierdzenie na stronie GDDKiA, że wybrano dziś najkorzystniejszą ofertę - teraz tylko te dni na odwołanie i będzie można podpisać umowę.

Co jest w tej całej sytuacji bardzo ciekawe - wygrał Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Gdańsku - czyli ta sama instytucja, która opiniowała dla GDDKiA całe przedsięwzięcie postawienia barek - i to z RZGW w Gdańsku zwycięzca przetargu ma podpisać umowę na użytkowanie kawałka Wisły, na którym barki będą :) Także pewnie było to tak, że te 2 pozostałe firmy złożyły poprzednio oferty z cenami jeszcze wyższymi niż teraz, a urzędnicy (z GDDKiA) się wkurzyli i poprosili innych urzędników (z RZGW) o pomoc :)

Też tak pomyślałem.... :) W każdym razie, dobrze, że poszło do przodu...

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2010, o 19:43 

No i mamy kolejny przetarg :)
Tym razem "WYKONANIE ARCHEOLOGICZNYCH RATOWNICZYCH BADAŃ WYKOPALISKOWYCH W ZWIĄZKU Z BUDOWĄ MOSTU PRZEZ RZEKĘ WISŁĘ KOŁO KWIDZYNA I DOJAZDÓW W CIĄGU DROGI KRAJOWEJ NR 90 WRAZ Z OPRACOWANIEM WYNIKÓW BADAŃ" Jest sztywny termin wykonania opracowania do końca listopada, czyli akurat mniej więcej na rozpoczęcie robót ziemnych w ciągu dróg dojazdowych. Pamiętamy, że nawet jeśli sam most będzie budowany od 15. czerwca to drogi dojazdowe dopiero po tym jak minie okres ochronny dotyczący zakazu wycinki drzew i krzewów na trasie - który trwa do końca sierpnia.

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2010, o 21:48 

Paweł napisał(a):
Tym razem "WYKONANIE ARCHEOLOGICZNYCH RATOWNICZYCH BADAŃ WYKOPALISKOWYCH W ZWIĄZKU Z BUDOWĄ MOSTU PRZEZ RZEKĘ WISŁĘ KOŁO KWIDZYNA I DOJAZDÓW W CIĄGU DROGI KRAJOWEJ NR 90 WRAZ Z OPRACOWANIEM WYNIKÓW BADAŃ" Jest sztywny termin wykonania opracowania do końca listopada, czyli akurat mniej więcej na rozpoczęcie robót ziemnych w ciągu dróg dojazdowych. Pamiętamy, że nawet jeśli sam most będzie budowany od 15. czerwca to drogi dojazdowe dopiero po tym jak minie okres ochronny dotyczący zakazu wycinki drzew i krzewów na trasie - który trwa do końca sierpnia.

Jak tak przyglądam się i śledzę historię budowy mostu, jak tak to wszystko czytam nawet na tym naszym forum, to mam takie wrażenie jak bym żył i mieszkał w jakimś obozie, w niewoli, pod zaborem ,getcie itp...(już nie wiem nawet jak to nazwać). Jakby to nie był mój kraj,czuję się w jakimś sensie niewolnikiem który nie ma nic do powiedzenia, jakbym żył w kraju który jest prywatną firmą garstki ludzi, którzy robią własne interesy nie patrząc na innych.Zwykli przeciętni ludzie po prostu ich nie obchodzą. Garstka ludzi-polityków układa prawo pod siebie, pod swoje interesy. Ci ludzie niszczą w jakiś sposób ten kraj, nie ponosząc żadnej odpowiedzialności, nie ma siły żeby się ich pozbyć, usunąć, nawet jak coś ostro przegną to i tak zawsze w jakiś sposób wypływają, na powierzchnię jak gu.no, przenosząc się do innej partii która w danym momencie ma większe notowania i szanse bycia przy korycie.
Nie ma na nich siły.
Ludzie ludziom robią jak gdyby na złość. Niektórzy próbują coś udowodnić, próbują pokazać kto jest najważniejszy, najmądrzejszy, próbują ubić-zrobić własny interes nie patrząc na dobro ogółu. Nie interesuje ich i nie obchodzi że mogło by być w tym naszym kraju lepiej, gdyby nie przeszkadzali podejmując idiotyczne decyzje, gdyby się nie kłócili, gdyby nie rywalizowali między sobą.
Widać w tym wszystkim jakąś złośliwość ludzi i instytucji w których ci ludzie pracują .

Powiedzcie mi jedno. Jak ten masz kraj ma się rozwijać, kiedy mamy w tym kraju takie debilne instytucje i debilnych w niej urzędasów których nikt, z ich pracy (decyzji) tak naprawdę nie rozlicza. Robią co chcą. Nie ponosząc żadnych konsekwencji za błędne decyzje. A przecież mogliby robić naprawdę coś dobrego. Nie wierzę że nie potrafią.
Nieraz jak to wszystko czytam i słucham to nachodzi mnie taka chandra taki żal taka niemoc i mam wtedy ochotę (gdybym miał takie możliwości ) wysadzić to wszystko w ..... powietrze.

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2010, o 22:12 

krzyzak napisał(a):
Paweł napisał(a):

Jak tak przyglądam się i śledzę historię budowy mostu, jak tak to wszystko czytam nawet na tym naszym forum, to mam takie wrażenie jak bym żył i mieszkał w jakimś obozie, w niewoli, pod zaborem ,getcie itp...(już nie wiem nawet jak to nazwać). Jakby to nie był mój kraj,czuję się w jakimś sensie niewolnikiem który nie ma nic do powiedzenia, jakbym żył w kraju który jest prywatną firmą garstki ludzi, którzy robią własne interesy nie patrząc na innych.Zwykli przeciętni ludzie po prostu ich nie obchodzą. Garstka ludzi-polityków układa prawo pod siebie, pod swoje interesy. Ci ludzie niszczą w jakiś sposób ten kraj, nie ponosząc żadnej odpowiedzialności, nie ma siły żeby się ich pozbyć, usunąć, nawet jak coś ostro przegną to i tak zawsze w jakiś sposób wypływają, na powierzchnię jak gu.no, przenosząc się do innej partii która w danym momencie ma większe notowania i szanse bycia przy korycie.
Nie ma na nich siły.
Ludzie ludziom robią jak gdyby na złość. Niektórzy próbują coś udowodnić, próbują pokazać kto jest najważniejszy, najmądrzejszy, próbują ubić-zrobić własny interes nie patrząc na dobro ogółu. Nie interesuje ich i nie obchodzi że mogło by być w tym naszym kraju lepiej, gdyby nie przeszkadzali podejmując idiotyczne decyzje, gdyby się nie kłócili, gdyby nie rywalizowali między sobą.
Widać w tym wszystkim jakąś złośliwość ludzi i instytucji w których ci ludzie pracują .

Powiedzcie mi jedno. Jak ten masz kraj ma się rozwijać, kiedy mamy w tym kraju takie debilne instytucje i debilnych w niej urzędasów których nikt, z ich pracy (decyzji) tak naprawdę nie rozlicza. Robią co chcą. Nie ponosząc żadnych konsekwencji za błędne decyzje. A przecież mogliby robić naprawdę coś dobrego. Nie wierzę że nie potrafią.
Nieraz jak to wszystko czytam i słucham to nachodzi mnie taka chandra taki żal taka niemoc i mam wtedy ochotę (gdybym miał takie możliwości ) wysadzić to wszystko w ..... powietrze.

Jest na pewno wiele czynników, które wpływają na niską jakość przeciętnego polskiego urzędnika, ale czasami niestety trudno się temu dziwić. Według mnie można to zmienić, ale wymaga to drastycznych kroków. Trzeba sprawić, żeby praca urzędnika była najzwyczajniej w świecie atrakcyjna, szczególnie dla młodych ludzi. Zarobki w sferze budżetowej mamy jakie mamy i nie skłonią one młodych, ambitnych ludzi z pomysłami i perspektywami do pracy w urzędzie - niestety, elity intelektualne naszego kraju potrafią sobie szybko skalkulować, że nie opłaca im się taka praca. Są pewnie jacyś ideowcy-niedobitki, ale nie znajdziemy ich tylu, by rzeczywiście usprawnić pracę urzędów. Trudno też wymagać od kogoś, kto zarabia poniżej średniej krajowej by brał jakąś dużą odpowiedzialność - bo wtedy jeszcze mniej osób zdecyduje się na taką pracę.

Pewnym wyjściem mogłaby być znaczna redukcja etatów w urzędach (o powiedzmy 60-70%) i odpowiednie kilkakrotne zwiększenie pensji tych, którzy zostaną - przy jednoczesnym większym ich zróżnicowaniu w zależności od pełnionej funkcji i przypisanej do tego odpowiedzialności. Mam kilku znajomych z Korei Południowej - do której często chcielibyśmy się porównywać, jako wzoru rozwoju gospodarczego. U nich praca w urzędzie jest jedną z najbardziej pożądanych wśród młodych ludzi - jest ona nawet lepiej płatna, niż w sektorze prywatnym i idą tam tylko najlepsi, na jedno miejsce jest kilkadziesiąt/kilkaset chętnych. W administracji pracuje dużo mniej ludzi, ale pracują osoby kompetentne i wydajne, przez co i tak wykonują znacznie więcej i lepszą pracę.

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2010, o 22:46 

Zgadzam się co do zarobków w urzędach. Natomiast pomysł z redukcją etatów w takim stopniu wydaje mi się absurdalny. Ilość zadań nałożonych na urzędników jest ogromna. A jeżeli porównamy ilość urzędników w naszym kraju i innych krajah UE to znajdujemy się w dole tabeli. Dzisiaj widziałem nabór do pracu w Urzędzie Skarbowym. Liczba zakwalifikowanych kandydatów to bodajże 65 na jedno stanowisko. Jest z czego wybierać. Zwalanie wszystkiego na urzędników jest całkowitym neporozumienim. Najpierw trzeba uprościć procedury, zmienić prawo a dopiero wtedy można mówić o zwolnieniach. Odwrotne działanie nie ma najmniejszego sensu.

Tytuł:
PostNapisane: 12 kwietnia 2010, o 12:48 

Umowa na ustawienie barek została podpisana już dziś. Niedługo barki powinny stać - mają być około 3 km na północ od miejsca, w którym teraz jest prom w Korzeniewie

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 716 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 48  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1