Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Fetor
PostNapisane: 26 kwietnia 2010, o 18:12 

Chciałem gdzieś o tym już kiedyś napisać, ale ostatnio stwierdziłem, że tu najlepiej, bo dotyczy nasz wszystkich. Spacerując uliczkami, gdzie przylegają do nich posesje z ogródkami, wydaje się, że powietrze na nich, to samo zdrowie, bo i samochodów jak na lekarstwo. Myślałem tak do momentu, kiedy pierwszy raz zaciągnąłem się wyziewem z pojemnika na śmieci, bo chciałem coś szybko powiedzieć, a nie spostrzegłem, że stoję przy ogrodzeniu z pojemnikiem, od zawietrznej. Był wtedy letni, gorący dzień, a pojemniki zapełnione odpadkami po posiłkach i to zapewne od kilku dni.
Nieliczni właściciele tych posesji stawiają pojemniki na śmieci w oddaleniu od płota przyległego do drogi publicznej. Większość jednak stawia je przy płocie tejże drogi, jak najdalej od własnego budynku. Nie dziwię się temu, ale czemu przypadkowi przechodnie mają z tego korzystać, z czego producent śmieci nie ma żadnego zamiaru. Zwracając uwagę na te, z punktu widzenia estetyki i zdrowia, wątpliwe atrakcje, trzeba kluczyć po ulicy, omijając możliwie (szerokość drogi) najdalej owe źródła gruźlicy i rozmaitych innych chorób płuc. Może wystarczyłoby częściej wywozić śmieci, co będzie zapewne bardziej kosztowne, lub ustanowić przepis, by takie pojemniki nie stały bliżej od dróg publicznych, jak w odległości, np. 2 m, albo 3. Pracownicy firmy wywożącej śmieci i tak często muszą wejść na posesję, by opróżnić pojemniki stojące przy płocie, więc nie ma różnicy.

Tytuł:
PostNapisane: 26 kwietnia 2010, o 19:21 
kwidzownik, pojemniki na osiedlach to rozumiem, ze nie stoja przy drogach i chodnikach skoro taki jestes poruszony sytuacja w domkach?

Tytuł:
PostNapisane: 26 kwietnia 2010, o 21:09 

catani napisał(a):
pojemniki na osiedlach

Te są na tyle widoczne, że z daleka możne je ominąć od nawietrznej, a przy tym dopiero po otwarciu klapy można przy nich paść. Często jednak ich usytuowanie pozwala wiatrom zanosić nie tylko zapach, ale i drobny z tych śmietników osiedlowych w okna, w lato otwarte dla "świeżego" powietrza. Niektóre są obudowane, inne mają wokół siebie żywopłot, ale niektóre nie mają nic, co osłaniałoby od wiatru. Masz rację, że i tu lokalizacja ma dużo do życzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2010, o 16:10 

Pojemniki na śmieci stoją jak najbliżej ulicy, żeby ułatwić i tak trudną pracę śmieciarza. Stoją z reguły na teranie posesji, a nie za płotem, żeby "młodzi gniewni" pod wpływem nie porozpierd..... ich po całej ulicy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 kwietnia 2010, o 12:43 

EL_SENIORRO napisał(a):
Pojemniki na śmieci stoją jak najbliżej ulicy, żeby ułatwić i tak trudną pracę śmieciarza.

To powód, ale na takiej samej zasadzie karetka pogotowia mogłaby jechać chodnikiem, jeżeli to przyśpieszyłoby dojazd do wypadku, nie patrząc na to, że spacerują tam przechodnie.

Tytuł:
PostNapisane: 29 kwietnia 2010, o 13:30 
kwidzownik napisał(a):
To powód, ale na takiej samej zasadzie karetka pogotowia mogłaby jechać chodnikiem, jeżeli to przyśpieszyłoby dojazd do wypadku, nie patrząc na to, że spacerują tam przechodnie.

zderzenie z naturalnym smrodem w przeciwienstwie do zderzenia z samochodem Cie nie zabije. taka mala roznica nasunela mi sie po przeczytaniu Twojego "porownania" :oops:

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwietnia 2010, o 01:09 

catani napisał(a):
zderzenie z naturalnym smrodem w przeciwienstwie do zderzenia z samochodem Cie nie zabije.

Niedawno czytałem na Onecie, że pojawił się pewien rodzaj grzyba, którego zarodniki powodują ciążką infekcję do śmierci włącznie. Nie napisano z jakim zapachem się rozprzestrzenia, ale jeżeli bez zapachu to tym gorzej dla kogoś, kto znajdzie się w strefie jego działania. http://wiadomosci.onet.pl/2160244,69,sm ... ,item.html
Chińczykom też zaczyna dokuczać smród śmieci.
http://wiadomosci.onet.pl/2160249,69,pe ... ,item.html

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwietnia 2010, o 10:12 

Kwidzownik, a do kogo mogę składać żale za wciąganie smrodu z IP w dolince Liwy, czy z wysypiska w Szadółkach jadąc obwodnicą Gdańska itp.? Może też przemieścić te źródła fetoru w inną lokalizację?

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwietnia 2010, o 10:43 
Piotr_J napisał(a):
Kwidzownik, a do kogo mogę składać żale za wciąganie smrodu z IP w dolince Liwy, czy z wysypiska w Szadółkach jadąc obwodnicą Gdańska itp.?

na forum powinienes pisac, cos slabo sie orientujesz :evil: :-D

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwietnia 2010, o 11:11 

Widzę w tym temacie dużą poprawę w mieście. Powszechne stało się używanie worków na śmieci, przez co fetor jest mniejszy, a i same śmietniki nie są już tak obrzydliwie brudne jak kiedyś.
No cóż, gdzieś te śmietniki muszą stać. Czym bliżej człowieka tym bardziej będzie on niezadowolony.

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwietnia 2010, o 15:59 

Obecny postęp w rozmaitych dziedzinach ujawnia się również i w środkach szeroko rozumianej toalety. W sklepach firmowych można znaleźć niejeden produkt, który w otoczeniu uczyni nas tolerowanym, a w odpowiednich sytuacjach również ponętnym. Dostęp do tych produktów ogranicza jedynie koszt, jaki trzeba ponieść, by wejść w ich posiadanie. Warto jednak z nich korzystać, bo społeczeństwo coraz bardziej ceni nie tylko to co widzi, ale i wącha.

Istota żywa jednak ma to do siebie, że aby działać, powinna korzystać z przemiany materii własnego organizmu. Odpady, jakie temu towarzyszą, nie są najefektowniejszym źródłem zapachów, więc stanowią wstydliwszą część tego, co ją charakteryzuje. Najbardziej problematyczne są załatwiane i odprowadzane różnymi rozwiązaniami kanalizacji. Przygotowanie produktów spożywczych zaś wymaga usunięcia odpadów, które i tak konsument odrzuciłby podczas konsumpcji, gdyby ich nie usunąć. Odpadki trafiają potem na śmietnik przydomowy, a ten jest, czy może dotychczas był punktem zbornym dla gryzoni przydomowych, oczyszczających z tych produktów owe śmietniki, zanim nie stały się źródłem zarazy. Obecnie taki punkt stanowią miejskie śmietniki, gdzie zakłady oczyszczania miasta wywożą odpadki z całej aglomeracji miejskiej, opróżniając przydomowe pojemniki na śmieci.

Do czego zmierzam? Sam nie jestem pewien, ale zapewne do wyczulenia świadomości, że ta dziedzina stanowi bardzo ważny element naszego życia i nie zostanie sama przez się załatwiona bez naszej woli, a nawet pieczy. Narzuca się nam coraz to nowe rozwiązania w segregowaniu odpadków. Koszty utylizacji rosną. Świadomość wagi też, a i tak pojemniki umieszcza się tuż przy chodnikach. Zapełnione po brzegi nie pozwalają zamknąć pokrywy i w upalne letnie dni stanowią "atrakcję" dla przechodniów, którzy jeszcze pamiętają, że podstawowym organem przemieszczania są nogi, zwłaszcza podczas spacerów. Nie każdy ma przecież sposobność, by za paręnaście tysięcy odizolować się od tego karoserią i tam inhalować zapachem odświeżacza lub dymem papierosa. I o to mi chodziło, żeby i w tej dziedzinie kierować się nie tylko asertywnością, ale i życzliwością do przechodzących koło posesji przechodniów, odróżniając ich od gryzoni o innym kryterium zapachów niż "ja, wielbiciel dezodorantów"

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwietnia 2010, o 17:30 

kwidzownik, A Ty co ? Ateistą się stałeś? Czy Ci się temat wyczerpał? :roll:
Kojarzony byłeś raczej z "Religią wg Kwidzownika".
A skąd tu raptem zainteresowanie, segregacją i utylizacją odpadów komunalnych ? :grin: :-D :-D

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwietnia 2010, o 18:23 
Przyjaciel forum

Rachel napisał(a):
Powszechne stało się używanie worków na śmieci

i dlatego jest coraz mniej wróbelków :-)

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwietnia 2010, o 19:27 

Masz rację Marmeg. To jeden z czynników, który ma wpływ na wymieranie tego gatunku. Tragedia wróbla rozgrywa się tak szybko, że nie sposób tego ptasiego dramatu powstrzymać.

Tytuł:
PostNapisane: 1 maja 2010, o 11:26 

krzyzak napisał(a):
A skąd tu raptem zainteresowanie, segregacją i utylizacją odpadów komunalnych ?

No widzisz. Trafiłem na śmietnik! :o :oops: :neutral: :-P

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1