Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kłopot z sąsiadem z działki
PostNapisane: 5 maja 2010, o 18:51 

Otóż mam działkę w ogrodzie Narcyz na ul. Hallera i mam problem z sąsiadem. Często rzuca śmieci na moją działkę,co na nią przyjdę to jest zaśmiecona rożnymi odpadami najczęściej butelki po rożnych chemikaliach a ostatnio nawet znalazłem większą część od telewizora.Mało tego co przyjdę to pali u siebie na działce jakieś folie lub plastiki cały ten dym leci w stronę mojej działki.

Wie ktoś jak rozwiązać ten problem ?

Tytuł: Re: Kłopot z sąsiadem z działki
PostNapisane: 5 maja 2010, o 19:14 

piotruś512 napisał(a):
(...)pali u siebie na działce jakieś folie lub plastiki cały ten dym leci w stronę mojej działki.(...)

Jeżeli po dobroci nic nie wskórasz to za palenie śmieci możesz spróbować podp.... go do np. straży miejskiej. Podobno nawet liści nie bardzo można palić na własnych posesjach (nie wiem jak ma się to do działek). Można też spróbować poruszyć temat z władzami ogródków działkowych lub innymi współsąsiadami i jakoś wpłynąć na zachowanie "bałaganiarza" bo chyba jest jakiś "status działkowców" mówiący jakim celom ma służyć działka i czego nie powinno się tam robić.
Jednak generalnie proponowałbym najpierw spokojnie porozmawiać z uciążliwym sąsiadem, powojować z nim zawsze będziesz mógł - pytanie tylko czy wtedy przyjemność obcowania na działce nie przerodzi się wtedy w wojnę nerwów.

Wehikuł czasu - to byłby cud

Tytuł:
PostNapisane: 5 maja 2010, o 19:35 
Przyjaciel forum

To też nie były liście ani gałęzie tylko plastiki i inne śmieci. :evil:

Czasami ta Straż Miejska się przydaje :cool:

Załączniki:
DSC01076.JPG
DSC01076.JPG [ 275.02 KiB | Przeglądane 7000 razy ]
DSC01081.JPG
DSC01081.JPG [ 289.55 KiB | Przeglądane 7000 razy ]
DSC01083.JPG
DSC01083.JPG [ 275.26 KiB | Przeglądane 7000 razy ]
DSC01085.JPG
DSC01085.JPG [ 295.15 KiB | Przeglądane 6572 razy ]
 Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 maja 2010, o 20:07 

chanbord napisał(a):
To też nie były liście ani gałęzie tylko plastiki i inne śmieci. :evil:

chanbord uwziąłeś się na tych biednych ludzi... teraz to pewnie się boją nawet grila rozpalić, bo wiedzą że czyhasz z aparatem hheheeh :grin:

Tytuł:
PostNapisane: 5 maja 2010, o 20:28 
Przyjaciel forum

To, że ktoś jest biedny nie upoważnia go do trucia toksycznym dymem mnie i moich dzieci jak również innych ludzi, nie wspominając o środowisku. Po raz drugi musiałem zamykać okna. Nie należy do przyjemności wdychać toksyczne dymy.

Nie tylko mnie to irytowało i zdziwiło, że w tak bezczelny sposób po raz któryś ktoś sobie kpił z innych ludzi paląc chemikalia. Gdyby był to dym patyków czy też suchej trawy byłbym bardziej wyrozumiały.

Załączniki:
DSC01077_cr.jpg
DSC01077_cr.jpg [ 134.28 KiB | Przeglądane 6961 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2010, o 05:57 

Bardzo dobrze zrobiłeś, jest to dowód na to że społeczeństwo normalnieje i reaguje na zło. Kiedyś za komuny gdy ludzie walczyli z władzą najprawdopodobniej nazwali by to donosicielstwem. Na szczęscie minęły te lata.
Każdy normalny człowiek powinien zareagować dokładnie tak jak Ty -brawo.

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2010, o 06:08 
Przyjaciel forum

beges napisał(a):
Bardzo dobrze zrobiłeś

Ja też się zgadzam. Ja tylko czekam, aż sąsiedzi zapalą kupkę, którą już zbierają od jakiego czasu. Po ostatniej zimie mam dość. Połowa właścicielo domków pali w piecach wszystko co możliwa. Człowiek na podwórko dzieciaka wypuścić nie może, bo by umarł na progu. Chamstwo trzeba zwlaczać.

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2010, o 06:11 
Großvater napisał(a):
Podobno nawet liści nie bardzo można palić na własnych posesjach (nie wiem jak ma się to do działek).
O tym jest w ustawie o odpadach z dnia 27 kwietnia 2001 r. (Dz. U. Nr 62, poz. 628) art. 13.3. Dopuszcza się spalanie pozostałości roślinnych, poza instalacjami i urządzeniami, jeżeli spalanie to nie narusza odrębnych przepisów. Te pozostałe przepisy to między innymi p-poż. Zwykle widać, że nie są palone "patyczki" i słusznie postąpił chanbord bo dziadostwo takie należy tępić. Trzeba zgłaszać do Staży Miejskiej albo na Policję i żądać interwencji a w przypadku działek z kimś z zarządu.
Jeśli jest to sąsiad z "za płota" to lepiej najpierw z nim porozmawiać bo tak jak to napisał Großvater, może to przerodzić się w prawdziwą wojnę.

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2010, o 08:43 

Porządku na działkach strzeże cały szereg ustaw, regulaminów i statutów. Zacznij może od zgłoszenia tego do zarządu ogrodu, czy też gospodarza. Jak on nic nie wskóra to może na walnym zgromadzeniu powołać komisję rozjemczą, czy mediacyjną. A te mogą nałożyć kary porządkowe czy nawet pozbawić członkostwa PZD i prawa użytkowania działki.

Źródło:
http://www.pzd.pl/strona.php?30

Kilka wybranych fragmentów:

Cytuj:
Członek PZD zobowiązany jest do zagospodarowania i korzystania z działki zgodnie z jej przeznaczeniem i w taki sposób, aby nie stwarzać zagrożeń lub utrudnień w korzystaniu z działek przez sąsiadów.
(..)
Członkowi PZD zabrania się:
1) zanieczyszczania działek, alejek, dróg, rowów melioracyjnych, terenów przylegających do działki (...)
5) spalania na terenie ogrodu wszelkich odpadów oraz wypalania traw
9) polowania, detonowania petard i innych ładunków wybuchowych oraz strzelania z wszelkiej broni, w tym także z pneumatycznej, na terenie ogrodu,
10) wprowadzania i trzymania na terenie ogrodu psów bez smyczy i kagańca oraz stałego utrzymywania kotów i psów na działce
(...)
Dopuszcza się spalanie pochodzących z działki części roślin porażonych przez choroby i szkodniki, jeżeli to nie narusza odrębnych przepisów, a w szczególności przepisów prawa miejscowego. Spalania nie można wykonywać w ciągu dnia w okresie od 1 maja do 30 września.

Także nawet jakby chciał coś palić to nie folie czy plastiki, tylko chore roślinki, i to też po 30 września dopiero ;) Mam przeczucie że bliżej tej działce do Karowej niż Hallera, ale może się mylę, i jest tam więcej takich działkowiczów :neutral:

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2010, o 14:44 

Großvater napisał(a):
Jednak generalnie proponowałbym najpierw spokojnie porozmawiać z uciążliwym sąsiadem, powojować z nim zawsze będziesz mógł - pytanie tylko czy wtedy przyjemność obcowania na działce nie przerodzi się wtedy w wojnę nerwów.

Już próbowałem kilka razy pogadać z sąsiadem ale on albo mnie lekceważy albo twierdzi ze jestem dla niego gnojem i ze nie będzie ze mną dyskutował.

Zauważyłem ze pozostali działkowicze z alejki traktują go jak jakiegoś bohatera,co powie lub zrobi to nikt się nie sprzeciwia.

I jeszcze jedno kilka razy na działce znalazłem martwe zwierzęta tj koty.Mam powody by przypuszczać że ów sąsiad je truje.

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2010, o 15:52 
Przyjaciel forum

Jeśli to prawda to proponowałbym go wykastrować, albo nasłać na niego jakiegoś Pudziana.

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2010, o 21:49 
Cytuj:
nasłać na niego jakiegoś Pudziana

Pudzian nie da rady :grinka: :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2010, o 15:44 

piotruś512 napisał(a):
(...)Zauważyłem ze pozostali działkowicze z alejki traktują go jak jakiegoś bohatera,co powie lub zrobi to nikt się nie sprzeciwia.(...)

.. albo się go po prostu boją. Może typ jest jakiś nieobliczalny, zdolny np. do zniszczenia komuś altanki lub działki. Ludzie czują się bezsilni i wolą siedzieć cicho.

Wehikuł czasu - to byłby cud

Strefa czasowa: UTC + 1