Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: skoki spadochronowe
PostNapisane: 8 lipca 2010, o 00:15 

Zapraszam wszystkich na kursy spadochronowe organizowane przez Aeroklub Elbląski. Możlwe jest także wykonanie u nas skoku z instruktorem czyli tzw. tandem bez kursu badań - formalności zredukowane do minimum. Zapraszam na strony www.ssae.pl www.aeroklubelblaski.pl oraz www.madeinblue.pl e-mail tandemy@ssae.pl

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2010, o 06:17 

Szczerze odradzam ten aeroklub z własnego doświadczenia i kilku innych skoczków.

Pozdrawiam
Maciek

Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2010, o 09:50 

No coś więcej Panie :) na ten temat co tam się wyprawia :?:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2010, o 14:22 

Ogółem słaba organizacja:
-zajechałem pewnego razu na skoki napalony ładną pogodą, ludzi w sam raz na obsade samolotu(było koło 20 osób a w AN-2 wchodzi 12 skoczków+2pilotów). Na pytanie czemu nie skaczemy usłyszałem odpowiedz "czekamy na reszte osób" po przyjeździe jeszcze 3 osób(niby tej reszty) zerwał się wiatr i tyle poskakałem :-(

Z opowiadań kumpla który tam robił kurs pare lat temu:
-szkolenie teoretyczne wszystko ładnie pięknie i na koniec upragnione skoki, jeden skok i nagle instruktor odwołuje skoki bo dziecko mu się zgubiło... Po czym wkurzony kolega wrócił do domu i nie pojawił się tam więcej.

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2010, o 14:25 
Jaka cena takiego skoku ?

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2010, o 14:38 

Nie wiem jak wygląda cena kursu w aeroklubie Elbląskim.
Ja robiłem kurs w aeroklubie Kieleckim i płaciłem za kurs(teoria + 3skoki) 700zł i za każdy dodatkowy skok 70zł, w aeroklubie Elbląskim za skok 120zł.

P.S Dane są na rok 2008 bo wtedy skakałem.

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2010, o 14:39 

Tam pisze, jest napisane w linku przecie...
Cytuj:
Cena skoku tandemowego: 550 PLN

Cena za zdjecia i filmowanie (JPG, DVD): 250 PLN

Cytuj:
W cenie kursu 600 PLN zawarty jest jednak tylko pierwszy skok na linê z wysokosci 1200 metrów.
Kolejne skoki szkolne w Aeroklubie Elblaskim kosztuja zaleznie od poziomu wyszkolenia 130 lub 110 PLN
skoki treningowe z instruktorem w cenie 200 PLN

Lenie :P :P

Obrazek

Ostatnio edytowano 10 lipca 2010, o 14:51 przez GSXR, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2010, o 14:41 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Skok_tandemowy tutaj masz definicje co to jest skok tandemowy.
Ja pisałem o skokach samodzielnych.

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2010, o 14:49 

pili5 napisał(a):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skok_tandemowy tutaj masz definicje co to jest skok tandemowy.
Ja pisałem o skokach samodzielnych.

Hehmyyy pisze przecie o szkoleniu spadochronowym .

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2010, o 15:31 
Wczoraj jak kliknąłem na zakładkę cennik na stronie aeroklubu elbląskiego to wyskoczyła mi informacja, że tylko dla członków więc spytałem. Dzisiaj widzę, że działa.

Tytuł: Re: skoki spadochronowe
PostNapisane: 29 grudnia 2010, o 18:38 

Witam wszystkich ponownie.

Zacznę od pozdrowień dla kolegi Pili5 i dziękuje za wspaniałą reklamę 8)

Gdyby ktoś (w tym Pili5 i Ci słynni inni skoczkowie) jednak chciał zamiast do Kielc poskakać trochę bliżej to podam poniżej kilka danych z ostatniego sezonu 2010 w Aeroklubie Elbląskim. Zwłaszcza że wydawanie autorytatywnych niekorzystnych i co gorsze nieprawdziwych opinii na podstawie jednej jedynej wizyty gdzieś w 2008 roku jest cokolwiek niegrzeczne. Wybaczam jednak ten nietakt tłumacząc to sobie tym że zapewne wynika to ze skromnego doświadczenia kolegi i zapraszam do nas na skoki w sezonie 2011.

W 2010 w aeroklubie elbląskim wykonaliśmy łącznie grubo ponad 1200 skoków. W każdy weekend od połowy czerwca do końca października 2010 można było wykonać skok w tandemie z wysokości 3000 metrów i z okazji tej skorzystało prawie 100 osób. Pierwszy samodzielny skok w ramach kursu spadochronowego wykonało z kolei 20 osób. Kurs kosztował 600 PLN. Niektórzy nasi kursanci z sezonu 2010 wykonali ponad 30 skoków i skakali już samodzielnie z 3000 metrów ! Niektórzy regularni skoczkowie wykonali w sezonie 2010 ponad 80 skoków w naszym klubie.

Skakali u nas również obcokrajowcy.

Zorganizowaliśmy zawody spadochronowe na akrobacje zespołową, oraz w celności lądowań.

Uczestniczyliśmy w skokach pokazowych w dniu otwartym lotniska w Malborku.

Zorganizowaliśmy również skoki nocne jako jedyny aeroklub w północnej części kraju i zapewne jako jeden z nielicznych w całej Polsce !

Wykonywaliśmy widowiskowe skoki z lądowaniem na plażę w Kadynach. Ostatni raz 27 listopada !

Tak wiec w Aeroklubie Elbląskim naprawdę można spędzić miło czas i organizacja nie jest taka zła. Można polatać szybowcami, samolotami, poskakać ze spadochronem, poznać wielu ciekawych ludzi, dysponujemy modelarnią. Aeroklub Elbląski organizuje także jedne z bardziej profesjonalnych zawodów samolotowych w lataniu precyzyjnym. Co roku najczęściej w drugi weekend lipca organizowany jest piknik i dni otwarte Zapraszam serdecznie. Niekiedy rzeczywiście jest gorsza pogoda, najczęściej dopisują wtedy również malkontenci.

Teraz podam kilka linków, które może rzucą nieco bardziej optymistyczne światło na nasza działalność.

www.aeroklubelblaski.pl i www.ssae.pl to nasze strony

i kilka linków niezależnych

http://www.tv.elblag.pl/play/1933/
http://info.elblag.pl/3,19701,Wykonywal ... lerie.html
http://info.elblag.pl/5,19083,I-ty-moze ... ronem.html
http://lotniczapolska.pl/Widowiskowy-wyskok-z-Antka-–-zawody-spadochronowe-w-Elblagu,15852
http://www.portel.pl/artykul.php3?i=45748
http://www.portel.pl/fotka0.php3?id_fot=1879&id_dz=21

na koniec zapraszam na film podsumowujący sezon 2010 w Aeroklubie Elbląskim.

http://www.youtube.com/watch?v=va1uHt1Ldlc

W razie zainteresowania pytań i wątpliwości śmiało proszę o kontakt

Stanisław Blezień
tel 609 350 902
tandemy@ssae.pl

PostNapisane: 13 lutego 2011, o 14:12 

Figrindan nie obrażaj się na zamieszczone tu opinie. Ich wyrażanie nie uważam za niegrzeczne. Raczej chyba powinno Cię zastanowić, czemu to właśnie na podstawie jednej wizyty w Aeroklubie Elbląskim Pili i inni rezygnowali ze skoków u Was i wracali do domu zrażeni do AE. Gdyby cenowo Wasza oferta byłaby atrakcyjna, jak i porządna organizacja, to tych negatywnych doświadczeń i opinii by nie było. Jeśli się jednak w AE zmieniło od 2008 na lepsze, to tylko się cieszyć :)

PostNapisane: 14 lutego 2011, o 15:12 

A kto powiedział (napisał) że się obrażam ? :smile:

Sądze (choć nie na 100%) że przypadek kolegi Pili pamiętam. I wcale to tak nie wygladało jak zostało opisane. Chyba że miało miejsce zanim ja się zajmowałem tym tematem w Elblagu. A skakałem także i to dużo na południu Polski więc mogę bardzo dużo wiedzieć :smile: Inni, wszyscy, większość to sformułowania bardzo niekonkretne. Podejrzewam że nie ma żadnych innych. Jeśli chodzi o ceny to muszę tu napisać że w zasadzie już ciężko obniżyć koszty. Proszę porównać inne kluby, aerokluby. W zasadzie jest podobnie. Wynika to z faktu że naprawę nie ma już z czego obniżać cen. Jeśli ktoś gdzieś zaproponuje ceny znacznie niższe to okazuje się że jest druga strona medalu czyli składki, znacznie większe koszty w dalszej części szkolenia itd etc. My i tak proponujemy rabaty obniżki dla grup, promocje etc. Wystarczy poszukać. Należy także dodać że ceny skoków szkolnych można obniżyć na przykład skłądając spadochrony i co jest ciekawe robią to najczęściej sami instruktorzy bo nikomu innemu się nie chce :)

Negatywne czynniki wynikają najczęściej z takich postów jaki zaprezentował Pili. A to powoduje efekt domino i potem narzekania że drogo że źle że inni wszyscy. A ja przecież dokłądnie wiem ile osób skacze i skąd i jak często są na lotnisku :) Gdy będzie skakać więcej osób będzie taniej ! Mogę być także niemal na 100% pewny że autorzy takich postów mają mniej skoków niż moi najlepsi uczniowie z sezonu 2010 a wypowiadają się niemalże jak eksperci.

Co do organizacji mój wcześniejszy post wyczerpał temat. W sezonie 2011 zaczynamy spotkaniem KWT 12 marca od godz 9.30 To takie przypomnienie procedur bezpieczeństwa etc. Będzie także pokaz ratownictwa.

Już rozpoczynamy zapisy na pierwszy kurs w 2011 roku i będzie taniej niż do tej pory ! (nie napisze ile żeby nie było że robię spam)

Zapraszam wszystkich skoczków z Kwidzyna. Zapraszam także do nas na skoki oraz skoki w tandemie.

Wyraźnie także napisałem że sczególnie zapraszam kolegę Pili więc nie ma mowy o obrażaniu :smile:

PostNapisane: 7 kwietnia 2011, o 10:32 

Wie ktoś jak wyglądają początkowe skoki w tandemie? Podobno skacze się z instruktorem itd, myślałem, że można samemu wyskoczyć :D Ciekawe po ilu skokach można lecieć samemu.

PostNapisane: 8 kwietnia 2011, o 16:46 

Skoki w tandemie wyglądają tak
http://www.youtube.com/embed/KCozhpw0-Rk

Instruktor tandem pilot to ktoś kto ma bardzo duże doświadczenie tysiące skoków na koncie i dodatkowo przeszedł szkolenie na którym musiał udowodnić że jest w tym dobry. Pasażer jest podpięty specjalnym systemem uprzęży z tymże instruktorem tak więc skok wykonuje się razem.

Aby skoczyć samodzielnie co także jest możliwe trzeba przejść szkolenie spadochronowe. I tutaj dostępne są dwa systemy szkolenia AFF i kursy tradycyjne. W szkoleniu AFF skacze się od razu z wysokości minimum 3000 metrów (zwykle 4000) w asyście dwóch instruktorów (ale tym razem nie jest się do nich przypiętym), którzy asekurują ucznia podczas swobodnego spadania aż do otwarcia spadochronu. Uczeń ląduje sam na własnym spadochronie. Zwykle są to 3 skoki z dwoma instruktorami i 4 z jednym. Po takich skokach dalsze szkolenie można robić z trenerem (couchem) czyli innym doświadczonym skoczkiem ale można także skakać samodzielnie.

Kurs tradycyjny wybierany często dlatego że jest o wiele tańszy polega na tym że pierwsze skoki (zwykle 5) wykonuje się na tzw linę statyczną z wysokości około 1000 metrów. Lina statyczna otwiera spadochron zaraz po wyskoku i uczeń ma za zadanie bezpiecznie wylądować. W kolejnych skokach uczeń sam otwiera spadochron. Każdy kolejny skok to coraz dłuższy czas swobodnego spadania. Aby zdobyć umiejętności porównywalne ze skokami AFF należy wykonać około 20 skoków w systemie tradycyjnym (kosztuje to wciąż mniej niż 7 skoków AFF)

Zapraszam na szkolenia lub skoki tandemowe do Elbląga !

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1