Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: "zakaz pedałowania"
PostNapisane: 18 lipca 2010, o 22:58 

kiedy w sobotę wybrałem się po bułki do jednego z sklepów na osiedlu Hallera zauważyłem naklejone na kilku witrynach plakaty. to co przedstawiały postawiło mnie na baczność. Plakaty naśladowały graficznie znak zakazu, z tym że na białym tle w środku czerwonego okręgu znajdowały się dwie postaci (męskie?) w pozycji, która sugeruje seks analny. pod ilustracją znajdował się podpis "zakaz pedałowania". Podejrzewam, że były one związane z odbywająca się tego dnia w warszawie europejską paradą gejów i lesbijek.

plakaty postawiły mnie na baczność z dwóch powodów. po pierwsze dlatego, że są zwyczajnie obrzydliwe. tak po ludzku. dziwić może, że ci, którzy je wywiesili (można się domyślać, że zrobiły to osoby związane ze środowiskami konserwatywnymi i narodowymi... ), których tak oburzają parady gejów, ponieważ , jak mówią, polegają one na epatowaniu seksualnością w miejscach publicznych, nie widzą nic zdrożnego w obdzielaniu przechodniów, bez względu na wiek i poglądy, wulgarnymi obrazami stosunków seksualnych.

drugi powód mojego zszokowania był dla mnie znacznie poważniejszy i pochodził z niemal automatycznego skojarzenia. obraz sklepowych witryn zamazanych obraźliwymi rysunkami i wyzwiskami na plakatach, sprawił że poczułem się jakbym cofnął się o kilkadziesiąt lat i przechadzał się ulicami miasta miedzy sklepami, których witryny wymalowane były w gwiazdy dawida i napisy "Jude raus". wiem, że z perspektywy to skojarzenie może się wydawać nieco odległe i na wyrost, ale tak właśnie wtedy się poczułem. jakbym chodził po planie filmu dziejącego się w przedwojennych Niemczech. Przy czym, to wcale nie był film.

jesteśmy dumni, kiedy myślimy o naszym mieście bo kojarzy się nam z dobrobytem - niskim bezrobociem, porządkiem i inwestycjami. dobrobytem, który może przypominać podobne miasta znajdujące się na zachód od Łaby.

Pytanie, które się nasuwa dotyczy po pierwsze tego jak mógł poczuć się gej czy lesbijka widzący coś takiego w swoim mieście. w swojej mikro ojczyźnie. (nie zapominajmy o tym, że statystycznie w Kwidzynie żyje około 1000 gejów i lesbijek - według szacunków osoby orientacji homoseksualnej stanowią od 2 do 5 % populacji). na to pytanie pewnie trudno będzie tu uzyskać odpowiedź, podejrzewam że niewiele osób homoseksualnych odważy się zabrać jednoznacznie głos w tej sprawie.

Drugie pytanie dotyczy tego czy Kwidzyn przypomina pod względem tolerancji (do wszelkiej inności, nie tylko pod względem orientacji) większość polskich miast tej wielkości? Czy w Kwidzynie można w ogóle być innym? jak jest z naszą tolerancją?

(i tu przyznam, że przypomina mi się wątek z naszego forum pod tytułem "religia wg Kwidzynianka", który dotyczył świadków jehowy w mieście. nie śledziłem go szczególnie pilnie, ale wypowiedzi które tam padały, gdyby zamienić sformułowanie "świadkowie jehowy" na "żydzi", świadczyłby dość mocno o antysemityzmie niektórych nadawców.. to takie moje - być może niesłuszne - spostrzeżenie.)

ps: dziś kiedy przechodziłem obok tych samych witryn zauważyłem, że plakaty zostały pozdzierane. widocznie nie tylko dla mnie ich widok był odpychający.

Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się. Tak więc... tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda, punktów, które stworzymy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2010, o 07:37 

Myślę, że najważniejszą rzeczą jest to jaki człowiek jest, ile potrafi dać z siebie innemu cżłowiekowi, na ile można liczyć na niego w cięzkich sytauacjach, a nie jaki ma kolor skóry, w co wierzy i z kim spi.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2010, o 08:17 
beges napisał(a):
Myślę, że najważniejszą rzeczą jest to jaki człowiek jest, ile potrafi dać z siebie innemu cżłowiekowi, na ile można liczyć na niego w cięzkich sytauacjach, a nie jaki ma kolor skóry, w co wierzy i z kim spi.

Mądre słowa.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2010, o 09:49 

true true

Tytuł: Problem?
PostNapisane: 19 lipca 2010, o 12:25 
Jest to problem wydumany, czyli wymyślony przez autora. Jedyny wniosek, to potrzeba sprzątania miasta z różnych obrzydlistw w postaci napisów i ulotek, co jak autor zauważył już nastąpiło.

To przemienianie opisanych tak plastyczne postaci z ulotki czegoś tam zakazującej, na przedstawicieli mniejszości narodowych, potem mniejszości religijnych , aż do ludzi o wszelkiej odmienności , to bardzo naciągana sprawa. Dalsze kontynuowanie takiego ciągu skończyłoby się zapewne na widzeniu w tamtych sylwetkach kibiców jakiegoś klubu piłkarskiego.

Piszesz o tym Kolego w związku z warszawską demonstracją różnych odmienności seksualnych z ub. niedzieli. A tu już można dostrzec jakiś problem i pewnie niejeden.
Nachalne i ostentacyjne propagowanie odmienności seksualnych ma z tolerancją tyle samo wspólnego, co bieganie z widłami za wypatrzoną w polu parą kochasiów. Dlaczego ma mnie obchodzić to, że jacyś ludzie wybierają sobie model życia odbiegający mniej czy bardziej od norm obyczajowych i biologicznych. To ich sprawa, nikomu nic do tego i oni niech też ją zachowają dla siebie, a nie dopominają się natrętnie o przywileje przynależne rodzinie.
Promocja i publiczne okazywanie swych upodobań seksualnych, która to moda przybywa do nas „zza Łaby” też jest zaprzeczeniem tolerancji wobec osób, które uważają tą dziedzinę życia za prywatną i intymną. Czy nazywanie tych, którym to się nie podoba – homofobami, to jest tolerancja? Ja w to wątpię.

Opisana ulotka z witryny na ul. Hallera z tamtym znakiem zakazu, jak i demonstrowanie i promowanie swoich intymnych upodobań na ulicznych paradach, to niewybredna publiczna dyskusja, do której homoekstremiści zaprosili ekstremę antyhomo.
Wolałbym żeby mnie do tego nie mieszano. A już na pewno nie wystąpię z jakąś skruchą i błaganiem o przeprosiny owego 1000-a nietypowych statystycznych Kwidzyniaków, jak red. Pacewicz wobec uczestników parady.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2010, o 20:08 

Jeżeli jesteś tak tolerancyjny że nie przeszkadza ci "pedałowanie" to dlaczego nie tolerujesz wypowiedzi ludzi którym to przeszkadza?Niech ci "pokrzywdzeni" śpią z kim chcą tylko dlaczego ich środowisko chce pochwalić się swoimi upodobaniami przed całym światem?

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2010, o 20:24 
Cytuj:
„Na paradzie czujemy się bezpiecznie, ale gdy tu szedłem, ktoś zawołał: » Ty pedale! «. Poczułem lęk i poczułem wstyd, że się boję. I wstyd, że jest się czego bać”.

Ten cytat mówi samo przez się. Takie parady są właśnie po to by nikt nie wołał "Ty Pedale!" do innego CZŁOWIEKA
Może kiedyś doczekamy się takich czasów.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2010, o 20:31 
Przyjaciel forum

canario napisał(a):
Może kiedyś doczekamy się takich czasów.

Za minimum 75 lat, bo do zmiany świadomości społeczeństwa potrzeba średnio trzech pokoleń :cry:

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2010, o 20:45 

Darek napisał(a):
Za minimum 75 lat, bo do zmiany świadomości społeczeństwa potrzeba średnio trzech pokoleń :cry:

Dzięki Bogu, że tego nie dożyję. :twisted:
Żenujące obnoszenie się przed całym światem garstki tych, których Pan Bóg/przyroda pokarała swoimi wypaczonymi preferencjami.
Jak, ktoś to kiedyś powiedział: tłok powinien pracować w cylindrze, nie w rurze wydechowej.

Tytuł: Re: Problem?
PostNapisane: 19 lipca 2010, o 20:48 

"norm obyczajowych i biologicznych"
Normy obyczajowe jak najbardziej rozumiem, ale biologiczne? Kto je ustala, czyżby wzmiankowany kilka postów wyżej adolf?

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2010, o 20:54 
Przyjaciel forum

Zbyszek napisał(a):
Jak, ktoś to kiedyś powiedział: tłok powinien pracować w cylindrze, nie w rurze wydechowej.

Ja tam się interesuję swoją rurą wydechową, mam dokładnie gdzieś kto komu gdzie wsadza.
Średniowiecze, ciemnogród, radio maryja i pis został za mną daleko w tyle :-P

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2010, o 22:41 

Ciemnogrodzianin, ale normalny :-P
Na całą resztę epitetów mam .........e :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2010, o 03:38 
Przyjaciel forum

Co do plakatów to nie tylko na Hallera były, ja jeszcze widziałem w paru innych miejscach między innymi na znakach ponaklejane na rondzie koło Shella. Co do parady to, jeżeli ktoś walczy o swoje prawa to można mu tego odmawiać? Jeżeli górnicy jadą palić opony do wawy to wszystko ok a jeżeli homoseksualiści w bardzo pokojowy sposób manifestują to już źle? Mi się wydaje, że Żyjemy w demokratycznym kraju i jest chyba coś takiego jak wolność zgromadzeń. Jeżeli to Kogoś gorszy to niech na to nie patrzy. Ja nie lubię widoku 2 panów całujących się i zmieniłem program. Co do antysemityzmu i wywodów Ruby blue to wcale nie są one takie dalekie. Bo mogę się założyć, że Ci, co to naklejali to na temat Żydów też by mieli wiele do powiedzenia. A nie tolerancji i antysemityzmu niestety pełno na każdym kroku.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2010, o 06:45 
Przyjaciel forum

Darek napisał(a):
Ja tam się interesuję swoją rurą wydechową, mam dokładnie gdzieś kto komu gdzie wsadza.

Ja też, ale ja z żoną i podobne nam pary nie wychodzimy na ulicę pokazywać, tym kórzy wolą w rurę, że jednak w cylinder jest lepiej. Jak napisałem mam w głębokim poważaniu kto kogo gdzie i w co ale zgadzam się ze Zbyszek, że te parady to żenada na max i prowokowanie mieszkańców ciemnogrodu do awantur.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2010, o 08:02 
Znalazłem opinię osoby kompetentnej i osobiście zaangażowanej w ten problem, a w niej potwierdzenie swoich uwag, które zamieściłem wczoraj.
Jacek Adler - redaktor naczelny portalu Gaylife.pl zauważył ciekawe zjawisko – z orientacji seksualnej, która staje się zawodem, próbuje się uczynić przepustkę do politycznego zaistnienia. Przy tym jest to sposób na biznes. Sprawa intymna, jaką jest seksualność, przeradza się w temat uliczny.
Cytuj:
Zawodowi geje szkodzą całemu środowisku

Większość środowiska jest normalna, nie biega na manifestacjach z piórami w tyłku, nie wrzeszczy że "działacze LPR mają małe penisy", ani nie ma zamiaru "robić na złość homofobom", do czego od lat bzdurnie namawia ich KPH. Jest niewielka grupa, którą nazywam gejami zawodowymi. Chcą błyszczeć w mediach, są hałaśliwi, nachalni, często nawet demagogicznie chamscy. Żyją z tego, że – jak głoszą – walczą o prawa gejów. Dostają na ten cel pieniądze z różnych źródeł, więc zależy im nawet na polaryzacji i powiększaniu nieporozumień pomiędzy nami a resztą społeczeństwa. Gdyby lesbijki i geje w Polsce mieli takie prawa jak w Europie, to przecież oni, zawodowi geje, staliby się zbędni.
Robert Biedroń wykreował w świadomości publicznej zły wizerunek geja jako hałaśliwego demagoga, obrażającego wszystkich wokół. Obraża innych – rzekomo w naszym imieniu – a potem domaga się dla nas szacunku.
"Zawodowi geje" wykreowali w opinii społecznej fałszywy obraz geja i lesbijki. Lesbijki i geje to z reguły indywidualiści. Seksualność nie jest dla nas najważniejsza. Jak wszyscy staramy się realizować rozmaite życiowe marzenia. Wbrew obiegowej opinii nie jesteśmy też żadnymi lewakami. (źródło)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1