Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dziwny zapach
PostNapisane: 22 lipca 2010, o 19:49 

Mieszkam niedaleko "Warmińskich" , od około miesiąca czuje nieprzyjemny zapach, który nasila się szczególnie w nocy. Kilka dni temu przechodziłam obok Sofrela i wydawało mi się, że to właśnie stamtąd wydobywa się ten smród. Czy ktoś z Was też to czuje? Dla mnie to taki zapach jaki kiedyś był w tych starych lumpeksach, czyli nic przyjemnego...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2010, o 21:48 
Może to są takie społeczne konsultacje zapachowe testujące mieszkańców przed uruchomieniem spalarni odpadów. :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2010, o 21:51 

A może ten smród ciągnie z fpk? Mieszkańcy Zacisza pewnie znają go dobrze...

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2010, o 21:54 
Przyjaciel forum

Mnie jak coś zalatuje to się idę wykąpać oraz przebrać i wiecie, że przestaje :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2010, o 05:08 

dixi napisał(a):
A może ten smród ciągnie z fpk? Mieszkańcy Zacisza pewnie znają go dobrze...

Możliwe ,że z FPK tworzywo na obudowy wydziela rzeczywiście intensywny zapach( smród).

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2010, o 06:10 
Przyjaciel forum

lupaa napisał(a):
Czy ktoś z Was też to czuje?

Tak, wczoraj właściwie poczułem pierwszy raz. Około godziny 21-22 wyszedłem przed chałupe zapalić peta i czułem dość nieprzyjemny zapach. Sprawdziłem nawet wszystki sąsiednie kominy ale z żadnego się nie dymiło. Też mieszkam koło Warmińskich.

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2010, o 07:34 

W Warmińskich jak patrzę kalendarz to pewnie kampania groszkowa.
Istnieje prawdopodobieństwo , że to groch na przyczepach się zaprza albo czuć resztki po sortowaniu.

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2010, o 07:59 
Przyjaciel forum

warzek napisał(a):
Istnieje prawdopodobieństwo , że to groch na przyczepach się zaprza albo czuć resztki po sortowaniu.

To nie jest taki zapach. To co czułem wczoraj to ewidentnie był jakiś plastikowy smród.

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2010, o 09:06 
warzek napisał(a):

kampania groszkowa rzeczywiscie w pelni, syn sobie dorabia w wakacje i nawet wszedzie w domu widzi groszki :-D

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2010, o 11:19 

Hej.

Najprawdopodobniej jest to zapach z FPK. Mam przyjemność pracować za ścianą FPK. Smród jest nie do opisania. Ciuchy śmierdzą strasznie. Żeby się pozbyć zapachu trzeba prać co najmniej dwa razy...

Były robione pomiary na szkodliwość tego zapachu. I jak było do przewidzenia nie jest on szkodliwy :):):). Wierzyć mi się nie chce,no ale cóż....

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2010, o 12:08 

Dokładnie, ja tam pracuję, włosy, skóra, ubranie - wszystko przesiąknięte smrodem z nas już ten smród nawet nie schodzi :sad:

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2010, o 12:36 

Hubson napisał(a):
Były robione pomiary na szkodliwość tego zapachu.

Kto prowadził te pomiary? Według jakiej normy?

dixi napisał(a):
wszystko przesiąknięte smrodem

Na ostatnich konsultacjach w sprawie spalarni dowiedziałem się, że w Polsce nie ma żadnej możliwości prawnej regulacji poziomów odoru:

Cytuj:
POLSKA 2001

Pierwszymi aktami prawnymi, w których zapisano obowiązek ograniczania uciążliwości odorów, były rozporządzenia Ministra OŚZNiL wydane w roku 1998, określające wymagania, jakim powinny odpowiadać oceny oddziaływania inwestycji na środowisko [...]. Stwierdzono między innymi, że oceny sporządzane na etapie uzgadniania warunków zabudowy i zagospodarowania terenu, powinny określać między innymi ilość i rodzaj emitowanych „odorów” oraz przewidywany zasięg ich uciążliwości. Kolejnym krokiem w kierunku jasnej sytuacji legislacyjnej było umieszczenie w ustawie „Prawo ochrony środowiska” [...], obowiązującej od 1 października 2001, następujących zapisów (Dział II. Ochrona powietrza, Art. 86):

3. Minister właściwy do spraw środowiska, w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw zdrowia, może określić, w drodze rozporządzenia, standardy jakości powietrza i metody oceny zapachowej jakości powietrza.

4. W rozporządzeniu, o którym mowa w ust. 3, ustalone zostaną:
1) dopuszczalny poziom substancji zapachowych w powietrzu,
2) dopuszczalna częstość przekraczania poziomu substancji zapachowych w powietrzu,
3) zróżnicowane dopuszczalne częstości przekraczania substancji zapachowych w powietrzu w zależności od sposobu zagospodarowania terenu
i jakości zapachu (neutralny, przyjemny, nieprzyjemny),
4) okresy, dla których uśrednia się wyniki pomiarów.

5. W rozporządzeniu, o którym mowa w ust. 3, może zostać ustalony czas obowiązywania standardów zapachowej jakości powietrza.

Projekt zapowiadanego rozporządzenia opracowano w latach 2001-2004, jednak w r. 2005 została przeprowadzona nowelizacja POŚ, zgodnie z którą zapisy art. 86 przeniesiono do art. 222, zmieniając upoważnienie ministra do określenia "standardów zapachowych" na upoważnienie do określenia poziomów odniesienia. Odpowiednie rozporządzenie w tej sprawie również nie zostało wydane.

W latach 2006-2009 ministerialne grupy robocze opracowały kilka różnych projektów ustawy o przeciwdziałaniu zapachowej uciążliwości, która miała zastąpić zapisy Prawa Ochrony Środowiska (uchylenie ust. 5-7 art. 86 POŚ). Kolejne projekty natrafiały na zdecydowany opór (głównie w środowiskach przetwórstwa rolno-spożywczego) i nie zostały skierowane do Sejmu.

W roku 2010 dalsze prace legislacyjne wstrzymano.

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2010, o 13:39 

dixi napisał(a):
Dokładnie, ja tam pracuję, włosy, skóra, ubranie - wszystko przesiąknięte smrodem z nas już ten smród nawet nie schodzi

Coś wiem na ten temat . Jak wracam do domu i otwieram drzwi to już wiem czy moja szanowna żona jest w domu .

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2010, o 14:03 
Piotr_J napisał(a):
Na ostatnich konsultacjach w sprawie spalarni dowiedziałem się, że w Polsce nie ma żadnej możliwości prawnej regulacji poziomów odoru:(...)W roku 2010 dalsze prace legislacyjne wstrzymano.
Niestety są to fatalne rokowania odnośnie projektu zainstalowania regionalnej spalarni odpadów w Kwidzynie. Nawet jak ktoś będzie chciał protestować przeciwko smrodom, to "nie podskoczy", bo nie istnieją tu żadne regulacje prawne dotyczące tych "perfum".
Jeszcze jest czas na wstrzymanie budowy tego "dobrodziejstwa" dla mieszkańców, ale bez nich nie jest w stanie zrobić tego żaden "Don Kichot", choćby i była ich gromadka. Milczące przyzwolenie mieszkańców sprzyja ostatecznej realizacji tego projektu, którego zagrożenia znają wszyscy, a nikt nie potrafi wymienić jakichś wymiernych korzyści. Oprócz wywiązania się z dyrektyw Unii Europejskiej, nacisków władz wojewódzkich i osobliwych ambicji lokalnych decydentów.

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2010, o 14:04 

Cytuj:
Kto prowadził te pomiary? Według jakiej normy?

Nie wiem. Wywiesili jakieś wyniki badań, jestem na urlopie to nie sprawdzę, kto je robił. Podobno jeszcze inne laboratorium ma badać.
Jedno jest pewne smród jest drażniący. Bolą nas gardła, często zdarzają się osoby wymiotujące w pracy - coś nas truje... Tylko nikt nie wie co :roll:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1