Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Bój o krzyż
PostNapisane: 4 sierpnia 2010, o 10:41 

Jeszcze raz, mimo zapewnień teoretyków doktryny katolickiej, życie dowiodło, że ludzie bardziej cenią materię, niż ducha. Nie każdy rozumiał o co chodziło wczoraj sporemu tłumkowi, który toczył przed pałacem prezydenckim bój z siłami porządkowymi, rzekomo w obronie świętości krzyża. Nie pomogło nawet pojawienie się oficjałów kleru tegoż wyznania, bo obrzucono ich epitetami sugerującymi sprzedajność i sprzyjanie komunizmowi. By udowodnić swoją jedynie słuszną rację tłum, starym zwyczajem korzystał z rękoczynów, co niektórzy stróże porządku publicznego wyraźnie odczuli na swym ciele.
Wiem z późniejszych wypowiedzi, że chodziło o postawienie w miejscu krzyża pamiątkowej tablicy, przypominającej tragedię smoleńską. Myślę, że nie mordobicie, ale uczciwe negocjacje mogłyby osiągnąć ten cel z dużo lepszym efektem propagandowym na terenie Europy, czy świata. Przynajmniej tej części, która podziwiała sposób w jaki nasz kraj dokonał przemian na przełomie ostatnich wieków. Pewnie, że ludzie są różni i tak się zachowują, na ile im intelekt pozwala. Myślę jednak, że takie wydarzenia, jak to ostatnio w Warszawie, przeważnie wywołane jest zapalnikiem z miejsca srogo rozsierdzonego przeciwnika, który nie osiągnąwszy celu własną inwencją, zawsze może liczyć na masy. Wystarczy tylko tak skierować ich namiętności, by miały ujście na swym wrogu. Reszta dokona się w chaosie. Jeszcze tylko dodam, że wywoływanie chaosu ma wielowiekowe tradycje pieczołowicie kultywowane dla potrzeb zmian politycznych. To nic, że trup ściele się wtedy gęsto, jak zmiany następują na korzyść. Tylko kogo? Przyjaciela?

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2010, o 10:50 

Obrazek

99 % tłumowiczów nadaje się na wycieczkę w jedno miejsce.
Jakoś Tworki na to mówią czy coś podobnie.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2010, o 11:06 
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2010, o 11:12 

GSXR napisał(a):
99 % tłumowiczów nadaje się na wycieczkę w jedno miejsce.

Eeee tam. Korzystają z prawa do kontestowania i bardzo dobrze. Nie po drodze mi z nimi kompletnie, nie trafiają do mnie ich argumenty, ale to nie powód, bym wysyłał ich do czubków. Ich protest jest bardzo pożyteczny, bo pokazuje, że hałaśliwa grupa jest w stanie wywołać chaos w tak reprezentacyjnym miejscu, a służby publiczne nie są w stanie sobie z tym poradzić. Dla mnie to oczywisty przejaw indolencji osób odpowiadających za porządek.

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2010, o 11:20 
Corzano napisał(a):
Ich protest jest bardzo pożyteczny, bo pokazuje, że hałaśliwa grupa jest w stanie wywołać chaos w tak reprezentacyjnym miejscu, a służby publiczne nie są w stanie sobie z tym poradzić. Dla mnie to oczywisty przejaw indolencji osób odpowiadających za porządek.

Moim zdaniem to tak nie do końca, bo gdyby zamiast przedstawicieli sekty stał tam tłum kibiców, to uwierzcie mi, że w mig w użyciu zobaczylibyśmy pałki, gaz, strzelby na gumowe pociski i armatki wodne. Ale tak to już jest, że na walkę z "kibolstwem" jest publiczne przyzwolenie, ale na walkę z psychiczną bandą świrów to już jak widać nie bardzo...

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2010, o 11:23 

Corzano, oglądałeś może transmisje?
Tam nie było żadnych argumentów ten motłoch miał tylko jedno na celu zrobić szum wokół siebie.
Zwyzywać wszystkich po kolei, najlepiej jeszcze dać im kosy może zrobiliby jakieś powstanie...
Jak pisałem w SB taliban jihad moherbereth :!:
Normalnie święta wojna jakaś.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2010, o 11:34 
Przyjaciel forum

casan napisał(a):
ale na walkę z psychiczną bandą świrów to już jak widać nie bardzo...

A nie pomyśleliście, że te świry są sponsorowane przez wiadomego :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2010, o 11:38 
Obrazek

:)

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2010, o 11:43 

Przeszli samych siebie. Zwyzywali księży. Jakby się pojawił jakiś biskup, to pewnie też by oberwał. Wszak wg tego motłochu nawet KK rządzi żydo-masoneria. Tylko św. Jarek jest wielki!

Komentarz bpa Pieronka: ci, którzy bronią krzyża to fanatyczna sekta.

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2010, o 12:08 

Cicho nie piszcie tak źle o Jarku!! Świta pisu się zdenerwuje i zablokują nam dostęp do e-kwidzyn, bo na startowej umieszczą "kzyzyk" :-D :-D :-D

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2010, o 12:10 

Piotr_J napisał(a):
Komentarz bpa Pieronka: ci, którzy bronią krzyża to fanatyczna sekta.

Wiadomo kogo miał między innymi na myśli.
http://glosrydzyka.blox.pl/2010/08/Radi ... menty.html

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2010, o 12:16 

GSXR napisał(a):
Tam nie było żadnych argumentów ten motłoch miał tylko jedno na celu zrobić szum wokół siebie.

W tej widowiskowej papce, którą serwowały media, można było usłyszeć próby sformułowania postulatów.
casan napisał(a):
Moim zdaniem to tak nie do końca, bo gdyby zamiast przedstawicieli sekty stał tam tłum kibiców, to uwierzcie mi, że w mig w użyciu zobaczylibyśmy pałki, gaz, strzelby na gumowe pociski i armatki wodne.

O tym właśnie pisałem. Indolencja. "Obrońcy" manifestują w ramach, które wyznaczają im służby porządkowe. Skoro na tyle im pozwolono, to jest, jak jest.

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2010, o 13:03 
Przyjaciel forum

Corzano napisał(a):
W tej widowiskowej papce, którą serwowały media, można było usłyszeć próby sformułowania postulatów.

Ale co tu postulować i argumentować. Ci którzy postawili ten krzyż czyli ZHR i ZHP zgodzili się po długich rozmowach na przeniesienie go we wskazane miejsce. Dlaczego i jakim prawem jakaś banda zmanipulowanych przez Tadeusza R. i Jarosława K. moherowych oszołomów ma się temu przeciwstawiać?
To co się tam dzieje woła o pomstę do nieba i jako człowiek niewierzący pytam dlaczego pod pałacem prezydenckim, w którym będzie mieszkał i urzędował prezydent wszystkich (tych wierzących i nie) Polaków ma stać krzyż? Dlaczego wierzący (nie ważne czy w boga, krowę czy inne bóstwo) narzucają mi swoje przekonania i symbole? I ostanie pytanie: Boże widzisz, i dlaczego nie grzmisz? :619: :622:

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2010, o 13:21 

Corzano napisał(a):
można było usłyszeć próby sformułowania postulatów.

TAk masz rację słyszałem :

Zomo. zomo, jarek, jarek , precz z komuną, złodzieje, żydzi, masoneria,ubecja itd itp....

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2010, o 13:26 

reflexes napisał(a):
Dlaczego i jakim prawem jakaś banda zmanipulowanych przez Tadeusza R. i Jarosława K. moherowych oszołomów ma się temu przeciwstawiać?

Bo mogą.
reflexes napisał(a):
Dlaczego wierzący (nie ważne czy w boga, krowę czy inne bóstwo) narzucają mi swoje przekonania i symbole?

Bo mogą.

Mamy wolność słowa, przekonań i ich manifestacji. Jeśli nie łamie to prawa, to robić to może każdy, ale jeśli łamie, interweniować powinny służby porządkowe.
Inna sprawa, której nie rozumiem, to zdziwienie, ze zebrało się tam tyle osób, skoro przez tygodnie media podkręcały atmosferę, a termin "bitwy" był dawno zapowiedziany. Po co anonsowano sprzątanie placu, tego nie wiem. Zupełnie przypadkowo awantura o krzyż zbiegła się z ogłoszeniem decyzji o podwyżce podatków. Cóż za zbieg okoliczności!
GSXR napisał(a):
Zomo. zomo, jarek, jarek , precz z komuną, złodzieje, żydzi, masoneria,ubecja itd itp....

Każdy słyszy, co chce. To też było, ale było też o symbolice ofiary, pamięci, edukacji przyszłych pokoleń itp. Mnie to nie przekonuje, ale staram się ich przynajmniej usłyszeć.

Ostatnio edytowano 4 sierpnia 2010, o 13:28 przez Corzano, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1