Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 716 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 48  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2010, o 22:27 

Izba ma 15 dni (w przypadkach zawiłych do 20 dni). Potem Alpine Bau ma ewentualnie 7 dni na skargę do sądu - dopiero wtedy będzie można podpisywać umowę (nie wchodząc w różne zawiłości). Oczywiści Alpine Bau pokrywa wszelkie koszty, jeśli ich odwołanie (potem skarga) zostanie odrzucone.

Decydująca będzie Izba, bo działa z grubsza na przepisach sądu arbitrażowego - więc skarga w praktyce prawie nigdy nie będzie uwzględniona.

Jeśli ktoś ma zamiar być pesymistą to taką osobę pocieszę - jeszcze jest wiele możliwości prawnych na zablokowanie inwestycji, nawet w trakcie budowy, ale też i po zbudowaniu :p
Nie wspominając o tym, że jak na razie to GDDKiA ciągle nie ma formalnego obowiązku zawierania jakiejkolwiek umowy na budowę mostu (nieważne co kto sobie teraz orzeknie) :)

Ja jestem jak najbardziej optymistą :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 lipca 2010, o 10:41 

Grzegorz Gniew napisał(a):
Czy w przypadku odrzucenia przez KIO protestu Alpine Bau, firma ta ma jeszcze jakieś możliwości odwoławcze

Oczywiście że ma!
Przecież odwołań w tym naszym kraju nie ma końca. :-)

To jest jedna z tych rzeczy która, nam Polakom bardzo dobrze wychodzi. ;) :grin: :-D

Tytuł:
PostNapisane: 29 lipca 2010, o 18:51 

Ja również jestem optymistą w sprawie rozpoczęcia, zakończenia i oddania do uzytkowania tego długo oczekiwanego mostu..........a jego histroia jest chyba znana całej Polsce. Oglądałem wczoraj tvn Biznes, gościem był prezes Kompapu i prowadzący zapytał go o to kiedy wkońcu powstanie ten most :D chyba cała Polska interesuje sie tą sprawą :) Prezes odpowiedział, że budowa ma być rozpoczęta na dniach, nie wiem skąd miał takie informacje.....

Tytuł:
PostNapisane: 2 sierpnia 2010, o 10:32 

W Toruniu z protestem uwinęli się w kilka dni...
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 32&page=50
Więc może u nas coś w tym tygodniu się wyjaśni...

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2010, o 12:08 

Na piątek 6.08. o godzinie 13.00 zaplanowane jest posiedzenie KIO w sprawie odwołania
Alpine Bau. Prawdopodobnie więc w piątek będzie decyzja KIO.

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2010, o 14:00 
Przyjaciel forum

Grzegorz Gniew napisał(a):
Prawdopodobnie więc w piątek będzie decyzja KIO.

Grzegorz znasz jakieś szczegóły tego odwołania ( czego dotyczyły) ??

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2010, o 18:45 

To moze w przyszłym tygodniu podpiszą umowę, chyba że znowu będzie jakieś odwołanie a potem prostest i tak bez końca

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2010, o 18:54 

Szczegółów nie znam, wiem tyle, że nie dotyczyły ceny tylko kwestii formalnych - pełnomocnictw, pieczątek itd.

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2010, o 13:28 
Przyjaciel forum

Czy już coś wiadomo ???????? :cry:

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2010, o 13:39 

Pewnie już wiadomo ale od kogo tu się dowiedziec?
KIO radziła od 13 pewnie juz coś uradzili

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2010, o 13:40 
Przyjaciel forum

aszastra napisał(a):
Czy już coś wiadomo ????????

O 13.00 zaczęło się posiedzenie KIO w tej sprawie. Myślę, że może w poniedziałek będzie jakieś info w temacie.

http://www.uzp.gov.pl/krajowa-izba-odwo ... of_wokanda

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2010, o 16:55 

Cholerka, nie dałem rady wcześniej zadzwonić, dzwoniłem przed chwilą do Pani Rzecznik KIO, i nie ma już dostępu do informacji, ale coś jej się obiło o uszy o oddaleniu protestu ws. jakiego mostu... Więcej mostów chyba w dniu dzisiejszym nie było w obradach KIO... W poniedziałek z rana będę dzwonił. Na stronie Urzędu Zamówień Publicznych jeszcze nie ma.... Chyba ze ktoś znalazł

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2010, o 18:41 

Wiem,wiem :grinka: ....Pomyślne wiadomości
http://www.radiogdansk.pl/?a=news&id=54128

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2010, o 19:28 
Przyjaciel forum

06.08.10 [17:15]
Protest Alpine Bau w sprawie planowanego mostu przez Wisłę w Kwidzynie odrzucony

Być może jeszcze w tym miesiącu Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad podpisze umowę z wykonawcą mostu przez Wisłę w Kwidzynie. Krajowa Izba Odwoławcza umorzyła bowiem postępowanie w sprawie skargi austriackiej firmy Alpine Bau dotyczącej wyników przetargu na budowę tej przeprawy. W ubiegłym tygodniu miało dojść do podpisania umowy pomiędzy Generalną Dyrekcją Dróg Krajowych i Autostrad a konsorcjum, które wygrało przetarg na budowę mostu w Kwidzynie. Jednak w ostatniej chwili na przeszkodzie rozpoczęciu inwestycji stanął protest firmy Alpine Bau. Jednak jej zastrzeżenia, co do wygranej oferty Budimexu okazały się nie wystarczające. Krajowa Izba Odwoławcza postanowiła umorzyć postępowanie w tej sprawie. Według nieoficjalnych informacji Radia Gdańsk jednym z zarzutów firmy Alpine Bau było nie wpisanie w ofercie przez hiszpańskiego partnera Budimexu pełnego pięcioczłonowego nazwiska. Jak mówi dyrektor gdańskiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad, Franciszek Rogowicz decyzja izby oznacza, że Budimex i Mostostal będą miały kilka dni na uzupełnienie swoich dokumentów. Po czym komisja przetargowa zbierze się ponownie i wybierze najkorzystniejszą ofertę. Pozostałe firmy znowu będą miały 10 dni na ewentualne protesty. Budimex chce zrealizować całą inwestycję za niespełna 306 milionów złotych. Oferta Mostostalu była o 16 milionów wyższa. Alpine Bau zajęła trzecie miejsce z kwotą ponad 331milionów złotych. Jeśli nie będzie kolejnych protestów to jeszcze w sierpniu umowa na budowę mostu przez Wisłę w Kwidzynie zostanie podpisana.

Być może jeszcze w tym miesiącu
- gdyby nie te być może :evil:

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2010, o 19:31 

Nie było oddalenia tylko umorzenie. Czyli jednak coś tam brakowało, ale było to tak błahe, że KIO uznało, że nie ma przyczyn do uwzględnienia protestu. Teraz ponowne rozpatrzenie uzupełnionych ofert i znów termin na odwołania.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 716 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 48  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1